9 mars 2010

Situationen i Gaza


Israel/Palestina-konflikten har i Sverige oftast fått ett vänster/höger perspektiv, men Anita Brodén, riksdagsledamot (fp), Bondmora frånVästra Götaland engagerad kristen i Missionskyrkan är en som visar att så behöver det inte vara.

Hon har också ett brinnande intresse för internationella frågor, där inte minst Mellanöstern engagerar henne mycket.

På sin blogg skriver hon 4 mars 2010 citat" Riksdagens israel-palestinska nätverk inbjöd under veckan Mahmoud Abu Rahma till riksdagen för att informera om situationen i Gaza. Mahmoud är aktiv i människorättsorganisationen Almezan." slut citat läs mer här: Anita Brodéns blogg

Isoleringspolitik riskerar att öka våldet

Citat" Hur länge ska vi i Västvärlden blunda för vår egen skuld i detta drama? I 40 år har vi accepterat en ockupation, något som strider mot alla internationella avtal. Västvärlden har pläderat för demokratisering och när ett demokratiskt val sker svarar vi med isoleringspolitik.

Omvärlden måste släppa det föråldrade synsättet pro-Israel/pro-Palestina-hörn och i stället agera för människan och för freden. Låt oss fästa blicken på de enskilda, utsatta människorna, som så väl behöver vårt stöd för att kunna leva ett värdigt liv - oavsett vilken sida de bor på - och låt oss uppmuntra alla goda krafter som vill medverka till en varaktig och rättvis fred i Mellanöstern. slut citat
läs mer här: Riksdagens Israel-Palestinska nätverk

Kvinnan i tältet och prästen i Betlehem


Citat" Åt idag lunch med en fängelselärare som berättade för mig om att han organiserar undervisningen för de tusentals israeliska och palestinska barnen mellan 12- 18 år som sitter i fängelse. 12-åringar i fängelse! Stölder, stenkastning men också grövre brott har lett till dessa straff. slut citat läs mer här Sammanträde och möte med fängelseläraren

Handel i Palestina

Tack för att det finns engagerade riksdagskvinnor som står för människovärdet.
Ytterligare en engagerad kvinna: Frotté Boulatta, mamma, lärare och samhället aktivist, visar hur de 27 fot höga muren omger hennes kvarter i östra Jerusalem, som delar upp det från närliggande samhället i Abu Dis ( från bibeln känd som Betania) , bryter de historiska banden med de två folkgrupperna.Muren bidrar till kvävning av livet, den senaste verklighet för palestinierna under ockupation.

Terry tar oss på en halvtimmes körning för att komma från ena sidan av väggen till den andra, en resa som tidigare tog bara fyra minuter. Vi lär av terminaler och kontroller genom vilka palestinier måste passera för att resa inom sitt eget territorium.

Terry talar om de olagliga bosättningarna och konfiskera mark som inslag av apartheid, att nybyggarna "befälhavarna i landet."



Photo from The Palestine Telegraph

Läs även andra bloggares åsikter om



Dagen
SvD
DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar