9 mars 2010

Odell och människokärleken

Mats Odell (KD) går till angrepp på Lars Ohly Citat” Men den svenska vänstern har en lång tradition av ensidig kritik av staten Israel. Vänsterpartiets Lars Ohly har kallat Israel för ”skurkstat” och krävt handelsbojkott från Sverige och hela EU. Man kan notera att Ohly på motsvarande sätt inte fördömt ledarskapet i Hamas som anser att både judar och staten Israel saknar rätt att existera. slut citat” läs hela artikeln här : Vänstern måste ta ansvar för svenska judars trygghet

Mats Odell upprepar det gamla tricket att misstänkliggöra alla oss som nu reagerar mot staten Israels ockupation. Det klassiska knepet är att anklaga oss för antisemitism.
Att försöka sammankoppla det som skedde i Europa under nazitiden med vad som nu sker i Israel/Palestina är fult, de har inte med varandra att göra.

Citat” Kristallnatten som blev startskottet på utrotningsförsöket mot judar och andra grupper uppmärksammas numera av extremvänstern i Sverige utan att sätta offren i centrum. Snarare kopplas den tidens illdåd till den nuvarande konflikten i Mellanöstern. Det har förekommit plakat där Israels flagga får ett likhetstecken till ett hakkors. För svenskar med judisk härkomst måste jämförelsen kännas grotesk.” Slut citat Mats Odell


För många år sen läste jag en krönika av Cordelia Edvardsson. Hon berättade om en fredsdemonstration i Jerusalem, alla som gick i demonstrationståget var gamla, hon insåg att de var överlevande judar från Hitlers dödsläger, på deras demonstrationsplakat stod " Använd inte vårt lidande som ursäkt för att förtycka ett annat folk"

På min blogg försöker hela tiden påtala att skilja på att judar/ judiskt tro och staten Israel. Man måste få kritisera staten Israel utan att för den skull bli anklagad att vara judehatare. Antisemitism och Israelkritik

Mats Odell (KD) borde tänka till om sitt eget partis inställning till Israel.
Citat: En gång i tiden arbetade jag med utrikesfrågor för Kristdemokraterna. Jag minns ofta med glädje och tacksamhet hur tillfredsställande det var att arbeta med biståndsfrågor, mänskliga rättigheter och säkerhetspolitik inom just KD. Vi arbetade fram partidokument som satte folkrätten och mänskliga rättigheter i centrum. Jag imponerades av engagemanget kring det okränkbara människovärdet för alla. Var finns denna röst nu? Jag hoppas verkligen att KD:s utrikespolitik inte har mist sin kärna av att alltid stå upp för de mänskliga rättigheterna och människovärdet.
Av någon anledning har många svenska Kristdemokrater svårt att kritisera just Israels brott mot internationell rätt."
slut citat läs mer här: KD och Israel

citat" Det är uppseendeväckande svar ”enligt folkrätten perspektiv som gör att Israels ockupation kan tolkas som rättsenligt.” Enligt Kd definition så gäller en speciell folkrätt för Israel, de står över den folkrätt som andra stater skall följa."slut citat KD-euvalet

Istället för polarisera konflikten och demonisera Israel-kritikerna borde han lyssna till de som vill skapa fred och försoning: Citat” Omvärlden måste släppa det föråldrade synsättet pro-Israel/pro-Palestina-hörn och i stället agera för människan och för freden. Låt oss fästa blicken på de enskilda, utsatta människorna, som så väl behöver vårt stöd för att kunna leva ett värdigt liv - oavsett vilken sida de bor på - och låt oss uppmuntra alla goda krafter som vill medverka till en varaktig och rättvis fred i Mellanöstern. slut citat läs mer här: Anita Brodén, riksdagsledamot (fp) initiativtagare till riksdagens Israel-Palestinska nätverk
Isoleringspolitik riskerar att öka våldet

Foto Egon Berglund,Barn i den kristna byn Taybeh på Västbanken

Läs även andra bloggares åsikter om
Dagen

6 kommentarer:

 1. "skilja på att judar/ judiskt tro och staten Israel"

  Tar man inte ställning om man bara kritiserar ena sidan?

  Eller är denna konflikt inte lik någon annan konflikt i världen?

  SvaraRadera
 2. Oskyldiga BARN TERRORISERADES eller DÖDADES av en
  av världens mest aggressiva och starkaste militärmakter, i utfattiga Gaza.
  De använde t o m vit fosfor som fastnade på huden och brände sig in mot benet.
  Många av de >400 barnen upplevde outhärdliga smärtor och dog, andra överlevde med svåra brännskador
  Reepalu var en av förvånansvärt få politiker som tog kraftig moralisk ställning mot den avskyvärda terrorn.
  Något vi kan vara stolta över.
  Antisemitism och islamofobi kämpar Reepalu säkert emot"

  SvaraRadera
 3. Till Anonym, § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn. Men jag gör ett undantag.

  Vem anser att kritik mot bristen på mänskliga rättigheter i Kina måste vara balanserad? Vem tog hänsyn till USA:s sårade ego under Vietnamkriget. Ingen efterfrågade balans i kritiken mot Sovjets terrorkrig i Afghanistan. Vem efterfrågade balans i kritiken mot Sovjets inmarsch i Prag på 60-talet?

  SvaraRadera
 4. "Man måste få kritisera staten Israel utan att för den skull bli anklagad att vara judehatare."

  Självklart. Problemet i Malmö är att en del (islamister, nationalsocialister och "antisionistiska socialister") tar ut sitt ogillande av Israel på enskilda svenska judar som inte har ett dyft med Israel att göra, plus att de styrande socialdemokraterna länge har blundat för situationen.

  SvaraRadera
 5. Bästa Egon,
  Jag läser ibland din blogg då den tar upp ett angeläget ärende. Jag har också förstått att du har synpunkter på hur vissa av frikyrkorna speglar den aktuella situation för de kristna i de palestinska områdena.
  Jag tror att en av förklaringarna till detta är att det är inte vad du skriver, utan vad du inte skriver.
  Många anser ju att konflikten har många djupa rötter och att det är nödvändigt att så korrekt som möjligt ta hänsyn till dessa när man försöker sig på att förklara dagens situation.

  Man blir ju lätt inplacerad i ett fack när man ger sig in i att skriva om detta ämne. För vissa blir fakta fiktion och fiktion blir till fakta. Debattörerna tar ut svängarna mer och mer.

  Därför undrar jag lite vad Mats Odell har att göra i din blogg som du beskriver skall handla ”om palestiniernas och speciellt de kristna palestiniernas situation”.

  Fortsätt ditt viktiga arbete. Med vänlig hälsning
  Leif Thybell

  SvaraRadera
 6. Till Leif Thybell du skriver Citat" Därför undrar jag lite vad Mats Odell har att göra i din blogg som du beskriver skall handla ”om palestiniernas och speciellt de kristna palestiniernas situation”.slut citat.

  Vad jag förstår så är Mats Odell kristen,( det är jag också) då borde han ha sympatier med sina kristna palestinska syskon. Istället för att okritiskt stödja en stat som bygger murar och stjäl deras mark House of Anastas in Bethlehem

  SvaraRadera