11 april 2010

Lyssna på Palestinierna-3

Citat" Konsumentföreningen (KF) väst vill att Coop-butikerna ska sluta sälja israeliska produkter, skriver föreningen i ett pressmeddelande på lördagen. Detta efter ett beslut på KF västs årliga stämma i Göteborg. En majoritet av de närvarande 425 medlemmarna klubbade igenom tre motioner om en Coop-bojkott av israeliska produkter. "Styrelsen kommer nu att driva bojkottfrågan vidare i KF Sverige", skriver KF västs ordförande Carina Malmer i pressmeddelandet."slut citatDagen och SvD

Vad tycker de kristna palestinierna om en köpbojkott?

Citat" Därför uppmanar vi till ett svar på det som de civila och religiösa institutionerna uppmanat till, så som vi har nämnt tidigare: Att börja tillämpa en ordning med sanktioner mot Israel. Vi upprepar än en gång, att detta inte är hämnd utan ett seriöst arbete för att uppnå en rättvis och slutgiltig fred, som gör slut på den israeliska ockupationen av de palestinska områden och de övriga arabiska områdena32 och garantera säkerhet och fred för alla."slut citat ur del 7 av Karios dokumentet

Citat" - Vi hoppas på samma effekt som efter Kairos-dokumentet i Sydafrika när kyrkor satte ekonomisk press på apartheidregimen, citat Mer om Karios-dokumentet

Elias Chacour (born 1939) is the Archbishop of Galilee of the Melkite Greek Catholic Church.Elias ChacourElias Chacour (born 1939) is the Archbishop of Galilee of the Melkite Greek Catholic Church.Elias Chacour

Jag hoppas jag kristna i Sverige ställer sig bakom en köpbojkott, det är en rättvise- och rättfärdighetsfråga. Kyrkan har en profetisk roll i den tid där den verkar. De kristna i Palestina behöver just nu vårt stöd.


Lyssna på Palestinierna-2
Lyssna på Palestinierna
Christ at the Checkpoint

Uppdaterat: citat i ett pressmeddelande på söndagen tar KF centralt föreningen i väst i örat. I ett pressmeddelande skriver man att det inte blir tal om en sådan bojkott. "KF:s och Coops kriterier vid val av leverantörer tar inte hänsyn till nationalitet. Enligt KF:s policy ska en eventuell bojkott mot handel med enskilda länder avgöras av Sveriges regering och riksdag eller EU och/eller FN", skriver KF.slut citat Dagen Dagens läsare "Artikelns innehåll gör mig Glad" Vem tror att de kristna i Palestina är glada?

Läs även andra bloggares åsikter om
GP
DN
Dagen

16 kommentarer:

 1. Och i så fall jag hoppas Israel svarar med samma mynt och inleder en bojkott av de svenska kyrkor och organisationer som ställer sig bakom en bojkott av Israel, det vill säga att Israel nekar företrädare för dessa kyrkor och organisationer inträde i Israel.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker förövrigt bojkott-förespråkarna drar ett löjets skimmer över när de tror att de bojkottar Israel därför att de välger bort israelisk frukt och undviker de 3 israeliska viner som finns i Systembolagets sortiment. Som om Israel först och främst vore ett jordbruksland!

  Israelshatarna/bojkott-förespråkarna tänker inte över att datorerna och mobiltelefonerna ni använder högst sannolikt har komponenter som utvecklats och/eller producerats i Israel.

  SvaraRadera
 3. Jag känner igen argumenten från bojkotten av Sydafrika. Isak det är bara början, de som dricker vin kommer klara sig utan vin från Israel, även datorprylar.

  SvaraRadera
 4. Isaks ide är ju strålande om bara Israel slutar att lägga sig i vilka som skall in på de ockuparedae områdena.Varken kyrkorna eller organisationerna vill ju engentligen in i Israel.

  Men nu tvingar Israel alla att åka via dem.

  Jag tror både kyrkor och andra skulle jubla.

  SvaraRadera
 5. Gunnar Johansson11 april 2010 kl. 22:34

  Självklart ska inte Coop låta sig styras av ett gäng Israel-hatande kommunister. Därför är det välgörande att KF:s ledning nu tar Göteborgs-falangen i öronen. Så här lyder KF:s pressmeddelande på söndagen:

  "KF:s och Coops kriterier vid val av leverantörer tar inte hänsyn till nationalitet. Enligt KF:s policy ska en eventuell bojkott mot handel med enskilda länder avgöras av Sveriges regering och riksdag eller EU och/eller FN".

  Kommunisterna har sedan en tid arbetat intensivt för att rekrytera aktivister till kuppen. Det var ISM som fungerade som hjärnan bakom kuppen, medan Kommunistiska Partiet visade att de fortfarande kan mobilisera sina aktivister
  och använda Proletären som agitationsinsrtument.

  En inblick i vad det var för figurer som stod bakom kuppen får ni här:

  http://sparsamtleverne.blogspot.com/2010/04/kommunistisk-infiltration-bakom-kf.html

  Konsumentföreningens styrelse avstyrkte de tre anti-israeliska motionerna till stämman, men styrelsen har uppenbarligen inte lyckats mobilisera de vanliga KF-medlemmarna till en motattack mot
  extremisterna.

  Som vanligt finns det bara ett effektivt motmedel:
  HANDLA ISRAELISKT!

  SvaraRadera
 6. Företrädare för svenska kyrkor och organisationer förespråkar en bojkott av Israel medan de glatt tankar sina bilar med olja från de føydala islamistdiktaturen i arabvärlden, handler produkter "Made in China" och jublar när svenska regeringen pumpar hundratals miljoner av svenska skattebetalares surt intjänade kronor in i valven till terror- och rövarbanden Fatah.

  "Ni blinda ledare, som silar mygg men sväljer kameler!"

  SvaraRadera
 7. Käre Egon!

  Varje gång terrorist-kramare som du höjer rösten och kräver bojkott av Israel, så får det mig till att skänka ännu mer pengar till Israelisk insamlingsorganisationer (t.ex. Keren Hayesod). Så länge det finns människor vars kärlek till fred och sanning överträffar ditt hat mot Israel, så kommer det fortsätta vara så...

  Men, man kan inte låta blir att nämna det faktum att inga mat-bojkotter i världen kommer påverka Israel mer än bagatellartat. Den Israeliska frukt- och gröntexporten må vara stor (med tanke på hur litet landet är). Men den är inte jämförbar med landets stora export av elektronik och elektronik-patent.

  Genom mitt yrke får jag möjligheten att var femte år spendera en vecka på en svensk akutavdelning för att fräscha upp mina sjukvårdskunskaper. Då brukar jag passa på att undersöka vilka Israel-tillverkade livsuppehållande maskiner som finns på avdelningen. Alltid glädjande att se hur mycket israeliska produkter som används för att rädda livet på svenskar.

  Kan inte du och dina kamrater på Coop Väst försöka få en till en Israelbojkott på svenska sjukhus? Det skulle sluta i ett totalt sjukhushaveri. Inte nog med att det finns många israelisk tillverkade maskiner och instrument. Nästan varje maskin du hittar på sjukhus-labben, består av delar utvecklade i Israel. Man brukar säga att på ett modernt sjukhus består cirka 80% av all teknisk utrustning av minst en komponent baserad på ett israelisk patent.

  Hoppar man över till persondata-världen så är det precis likadant. Varje hårddisk på marknaden har en styrenhet bestående av delkomponenter som genom israeliskt patent genererar pengar tillbaka till Israel.

  Ta till exempel en av världens mest sålda bärbara datorer: Apple's Macbook, som innehåller 11 olika patent som direkt eller indirekt genererar pengar till Israel.

  Säkerligen sitter det högvis med komponenter tillverkade i Israel i kassaapparaterna i alla svenska Coop-butiker. För att inte tala om din egna dator Egon... sprängfylld med Israelisk elektronik!

  SvaraRadera
 8. Svar Gunnar citat"ett gäng Israel-hatande kommunister"

  Vi som nu ställer krav på Israel gör det för att vi tror på fred och rättvisa för alla folk, inte för att vi hatar Israel, lyssna vad Elias Chacour säger i youtube filmen.

  När man bojkottade Sydafrika var det inte för att man hatade de vita där.

  För övrigt så finns det folk med högersympatier som ställer krav på Israel.

  SvaraRadera
 9. Kommentarerna på denna blogg gör mig många gånger milt uttryckt förundrad och det av flera skäl.

  Först förundras jag av Egons - alltså bloggägarens - tålamod och lugna saklighet när han får utstå det ena osakliga, oförskämda och rentav löjliga påhoppet efter det andra. Jag har inte i hans skriverier sett något "Israelhat" eller någon tolerans för terrorister eller annat som en del tycker man bara kan kasta omkring sig hursomhelst.

  Sedan förundrar jag mig över att ingen av de som öser okvädningsord över Egons försök att sprida information om de palestinska kristnas situation på allvar söker bemöta det Kairos-dokument Egon (och jag själv) sökt sprida lite kunskap om. Ingen verkar på ett genomtänkt sätt ha ens försökt visa OM och i så fall HUR det resonemang de palestinska kyrkoledarna för skulle vara kristet felaktigt. Ingen försöker ur evangeliet visa hur vi som deras medkristna skulle kunna ta oss rätten att vända ryggen åt dessa "våra minsta bröder" för att i stället stödja det som plågar dem.

  Dessutom förundrar jag mig över tanken att så fort någon - så var det också när det gällde Sydafrika - talar om bojkott av någon produkt så måste man bojkotta allt. Det är ju bara SÅ dumt. Att det skulle finnas israeliska komponenter i min dator ger väl inte landet rätten att uppföra illegala bosättningar på ockuperad mark, belägra Gaza eller bygga murar - eller? Logiken i sådana resonemang är ju milt sagt lös.

  SvaraRadera
 10. Det är med en viss förundran man ser på enkelspårigheten i sättet att argumentera.

  Vill inte Israelvänner att staten Israel ska ha fred?
  Bojkott är i sig inte ett mål – utan ett medel.

  Hela anledningen till att man överhuvudtaget diskuterar bojkott är på grund av att staten Israel är en ockupant och inte vill ha fred – såvida man inte får diktera villkoren.
  Frågeställning är alltså – när inte Israel vill, vilka påtryckningsmedel finns för att göra staten mera benägen att bli intresserad av fred, när fred i sig uppenbarligen inte är gott nog.

  Det som är betydligt mer intressantare än bojkott, är Israels avtal med EU – som råkar vara statens största handelspartner. Avtalet nämner explicit de mänskliga rättigheterna -gissa varför – och är ett betydligt bättre verktyg än bojkott.

  Till Isak, två saker.
  Du som isarelkramare borde vara gränslöst glad över alla pengar som pumpas in i PA – eftersom annars så hade Israel fått ta hela kostnaden för ockupationen, som innan Osloavtalet. Det slipper man nu.

  Det är oerhört talande hur engagerad man är över risken att Israel straffas för sitt rent urusla uppförande, istället för att arbeta för att Israel slutar att uppföra sig illa.
  Det finns förmodligen ingen annan fråga där försvaret av Israels kränkning av de grundläggande mänskliga rättigheterna är så grundmurad.
  Man blir beklämd.

  SvaraRadera
 11. Tack Guardian och Stig för era kommentarer.

  SvaraRadera
 12. För det första så är det viktigt att konstatera att Isak, Gustav med flera inte är Israelvänner utan ockupationsvänner. Det är ju inte Israels väl man vill, utan bosättarnas.
  Den verkliga Israelvännen på denna blogg är uppenbarligen bloggredaktören (Egon ???)

  Det jag har svårt att förstå hur ni som kristna orkar med detta hat mot just kristna, och de kristna palestinierna. Uppenbarligen är bosättarna och terrorkramarna ju livrädda för dem (http://boforsberg.blogspot.com/2010/04/vad-fruktar-israel-mer-militanta.html.
  Om nu de kristna palestinierna skrivit ihop ett program hur de vill kräva sina
  rättigheter utan våld, så borde det väl accpteras av en sk. demokratisk stat och dess stödjare.

  PÅ samma sätt blir det jättekomiskt när en massa upprörda bosättarvänner i ena meningen säger att Israel är helt okänsligt för bojkotter, sen blir man alldeles sjövilda för en liten KF-förening inte vill handla Blodiapelsiner från Israel.

  Kommentarerna på denna blogg visar just att man egentligen inte är Israelvänner utan bosättarvänner.....

  Och tydligast att man är livrädda för fredliga protester mot Israel typ bojkotter

  SvaraRadera
 13. Gustaf, här är en till som skickar pengar till förenade Israelinsamlingen. Bakom bojkottmotionerna till KF Väst ligger bland annat Kommunistiska partiet. Hedervärt att KF centralt tar avstånd från Egons vänner.
  /Olof

  SvaraRadera
 14. Ett bra sätt att stödja Israel och motverka den antiisraeliska hatpropagandan är annars att gå med i Samfundet Sverige-Israel.

  Jonny C.

  SvaraRadera
 15. Är redan medlem i både Sverige-Israel och Shalom över Israel.

  SvaraRadera
 16. Åtta minuter underbar humor om hur omöjligt det är att bojkotta världens bästa land!

  http://www.youtube.com/watch?v=saeky9I5T9c&feature=related

  SvaraRadera