22 augusti 2010

Fredssamtal

Inför dessa fredsförhandlingar har jag inte stora förhoppningar om en rättvis fred för båda parter.

Citat” Vi, undertecknare av detta uttalande, gå genom vår övertygelse att en rättvis fred inte kan uppnås genom förhandlingar i orättvisa villkor och därför vägrar att delta i direkta förhandlingar eller på något annat kanaler som kan tvinga PLO direkta förhandlingar utan klartext referensen, en tidsplan, en bindande mekanism för genomförande, en aktiv roll från det internationella samfundet, amerikanska eller andra internationella garantier och att den fasta israeliska engagemang för internationell rätt och FN: s resolutioner." citat ur Palestine Monitor

Det här är “förhandlingar” mellan på ena sidan två av världens starkaste makter och på den andra de helt maktlösa palestinierna. EU:s kapitulation för USA:s krav på att ensam sköta ruljansen tillsammans med Israel är djupt tragiskt.

Palestinian legislator and former Presidential candidate Mustafa Barghouti reacts to Netanyahu's speech 16 juni, 2009Detta är frågorna som tidigare för- handlingar alltid stupat på. Nu hoppas USA lösa dem inom ett år:

Jerusalem. Bägge sidor gör anspråk på den heliga staden och ser den som sin huvudstad. Jerusalem annekterade östra Jerusalem efter sexdagarskriget 1967.

Gränsdragningen. Inbjudan säger inget om att gränserna från 1967 ska användas som utgångspunkt. Den troliga lösningen blir vissa justeringar av gränserna så att Israel kan behålla en del bosättningar i utbyte mot annan mark till palestinierna.

Bosättningarna. Det finns mer än 400 bosättningar med över 500 000 israeliska invånarna på Västbanken. Många av dessa kommer att behöva utrymmas, men Israel kommer att vilja behålla flera, bland annat i närheten av Jerusalem.

Flyktingars rätt att återvända. Palestinierna vill att alla ska ha rätten att återvända, men det kommer inte att ske. Ett mindre antal kan dock komma i fråga. Källa.Expressen

Fader Raed bjöd oss på kaffe, sen berättade han följande. ( Jag kan ej garantera att jag nu berättar ordagrant vad han sa ) Tänk att du äger ett hus ( Palestina ) judarna kom och tog 3 av rummen. Ok vi får acceptera det, men får vi behålla det fjärde rummet ? Det är detta vi nu försöker nå en freduppgörelse om. Israelerna säger , först innan vi skriver under ett fredsfördrag med er får ni aldrig komma med några ytterligare krav någonsin. Ni får behålla det fjärde rummet, men bara nästan 95 % av det, kontrollen över fönstret har vi ( inga egna gränser) vi behåller kontrollen över marken under rummet ( kontroll av grundvattnet) vi behåller kontrollen ovanför rummet ( ingen egen flygplats ). Tycker ni det är en rättvis fredsuppgörelse? frågade de han oss. Han sa vidare som en hälsning till Israel se till att ni får en freduppgörelse nu, idag har ni ekonomiskt och militärt stöd av USA, imperium brukar inte bestå i all evighet. läs mer Taybeh-1

Wikipedia-Mustafa Barghouti


Läs även andra bloggares åsikter om


Dagen
Vårt Land
Vårt Land

25 kommentarer:

 1. Ingen av de parterna kommer att få vad alla tycker en "rättvis fred". Det är bara att acceptera. Men fred borde stiftas för folkets skull. Finns det ledare på båda sidor som "vågar" stifta fred för att det är det enda rätta för folkets väl, inte för stolhets eller andra ambitioners skull?

  SvaraRadera
 2. Mustafa Barghouti och Fader Raed i Taybeh är oroliga att i en fredsuppgörelse kommer palestinierna tvingas att acceptera ett "Bantustan-Palestina" som inte kan utvecklas en sådan fredsuppgörelse gynnar inte en försoning och ett palestina som kan stå på egna ben och utvecklas.

  SvaraRadera
 3. Om man inte går till bordet med synen att det ska, ska, ska skipas fred och uppgörelse, kompromisser och försoning, ja då blir det ingenting. Ett Palestina som kan utvecklas och stå på egna ben är definitivt vad som bör och kommer att ske när fientligheterna allvarligt stoppas och man accepterar varandras länder.

  Palestinier får redan nu enormt stöd, speciellt från Sverige. Vänta bara och se hur mycket stöd de kan få när de lägger ner vapnen.

  Men vilka väntar i kulisserna för att sabotera? Redan nu verkar Hezbollah i norr, Hamas i söder och andra åter från Sinai med Iran och Syrien som hejar på.

  Svenska aktivister som kräver "en rättvis fred" före "fred" och säkerhet för båda folken har grävt ner sig i en "kamp" av något slag. Ibland gynnar denna kamp direkt eller indirekt krigiska och oförsonliga krafter i ståullet fuor det folk man säger sig vilja hjälpa.

  SvaraRadera
 4. till A-K Roth
  Se hur mycket bistånd ni i USA ger Israel: U.S. Aid to Israel

  SvaraRadera
 5. Egon, du vill inte bemöta vad jag skrev om krav?

  Jag tittade på en video på din länk och såg på en gång att det inte är en respektabel sajt: judarna beskrivs av en person som låter auktoritär som "aggressors" som vill döda oskyldiga människor som levde lyckliga tills judarna kom. Uttrycket "powers of evil" används om judar. Jag är inte intresserad av hatsajter, Egon! Källkritik?

  USA ger stöd till båda parter, en billion till PA och är även den största bidragaren till UNRWA, plus ger stöd till Egypten, Jordanien och Libanon. Mycket av stödet till Israel är i form av lånegarantier och somligt markerat för kamp mot terrorism. Stöd från USA under åren till Israel bör ses i ljuset av att andra mäktiga stater, bl.a. Sovjet, stödde arabiska länder i arab-israeliska konflikten. Hur mycket fick Israel från Sovjet??? Det var en balansgång. Och nu drivs terrorism från flera utländska håll, det du inte vill tänka på. Sverige ger ett mycket stort stöd till Palestina och bör rimligen som donator kräva att stöd används på ett konstruktivt och fredligt sätt.

  SvaraRadera
 6. Frågan om hur många slantar den ena eller den andra får av olika sponsorer är i och för sig intressant men enligt mitt tycke ganska fruktlös. Knäckfrågorna i förhandlingarna kommer ju att bli på vad sätt ett fungerande självgående Palestina skall konstrueras - företrädesvis på Västbanken. I det sammanhanget gäller varnliga ekonomiska lagar som handlar om hur varor och tjänster kan röra sig. Ett till Israel införlivat östtr Jerusalem med palestinsk befolkning berövar det omkringliggande landet den ekonomiska motor en storstad innebär av kunder och konsumption. Ett av israeliska ockupations-bosättningar söndertrasat område hindrar både produktion och transporter.
  Jerusalem ställning och bosättnings ockupanternas återflytt till väster om den gröna linjen blir - som jag ser det - grundbultar i en framtida lösning. Kanske kan bosättningarna ges åt ättlingarna till dem som fördrevs 1948???
  Så sett skulle "bägge sidorna" få göra både vinster och förluster och en rättvis fred skulle kunna skapas. Rättvisa är alltid en grund för genuin fred och fred är alltid grunden för genuin säkerhet - typ.

  SvaraRadera
 7. Låter bra, Stig. Men jag har inga illusioner om att detta skulle ses som rättvist av båda parter, givet de många händelser båda parter har genomlidit. Vad extremistiska grupper tycker vet vi. Det kommer alltid att finnas någonting som klämmer. Problem kommer att återstå och kompromisser kommer att vara nödvändiga. Må det bara gå framåt så att en palestinsk fredlig statsbildning kan fortsätta och att folk slipper leva sina liv i rädsla.

  SvaraRadera
 8. A-K Roth skrev:
  "Men vilka väntar i kulisserna för att sabotera? Redan nu verkar Hezbollah i norr, Hamas i söder och andra åter från Sinai med Iran och Syrien som hejar på."

  Detta är en bekväm beskrivning från de obotfärdiga som inte vågar inse att det är med sina fiender som man sluter fred. Visst - Hamas är en fiende till Israel. Men det är en fiende som har en viss kontroll över en del av det territorium, alltså Gaza, som måste ingå i ett permanent och hållbart fredsavtal. Därmed är hamas en fiende som man måste sluta fred med. detta kräver en botfärdighet inte bara från israels regering utan också från USA:s högsta ledning. Om man saknar denna insikt har man mycket litet att bidra med som kan föra fredstanken framåt.
  Nils Andreasson

  SvaraRadera
 9. Nils, jag förstår vad du säger och håller med att det förstås är sina fiender man ska sluta fred med. Hoppas det kommer en dag när detta blir möjligt. Men om motparten inte accepterar ens existens, inte accepterar avtal och inte lägger ner vapnen, hur ska det då gå till? Hur ska Hamas tänkas tala fred när de inte vill ha någon fred utan fortsätter mot sitt mål. Vilka roller spelar andra som driver på, t.ex. Iran som idag har träningsläger i Gaza och som för in allt starkare vapen? Ska dessa också inbjudas till fredssamtal?

  SvaraRadera
 10. Till AK Roth
  "Hur ska Hamas tänkas tala fred när de inte vill ha någon fred utan fortsätter mot sitt mål."

  Min förhoppning är deras inflytande kommer att minska när Palestinierna får en rättvis fred. När palestinierna ser att man får en statsbildning som kan stå på egna ben och en ekonomi som utvecklas kommer deras inflytande att minska.
  Däremot finns en grupp som kommer att göra allt för att motverka en fredsuppgörelse: se Israeli settlers

  SvaraRadera
 11. Egon: Din förhoppning och tilltro till Hamas verkar stark. Du tror att deras agenda har att göra med en "rättvis fred". Vad är det i Hamas agerande och stadgar som ger dig tron att de vill ha fred öht? Vad en "rättvis fred" betyder för ledare inom Hamas vill jag helst inte tänka på. Det du ser som rättvist skulle de förkasta.

  Jag väntar också på den dag en stolt och fredlig palestinsk statsbildning kan ge framtidshopp men har inga illusionre om att den dagen endast skulle bero på någons diffusa begrepp, "rättvis fred". Definierad av vilka?

  Det låter nästan som du tror att bosättare är ett större hinder till fred än Hamas och deras allierade i kampen mot en judisk stats närvaro i MÖ? Detta trots att Israel, när det gäller chans till fred har agerat och dragit tillbaka bosättningar i både Sinai och Gaza. Jag är ingen anhängare av israelisk bosättningspolitik och vet ju att bland dem finns fanatiker. Men - jag har åsikten att judar liksom andra folk ska kunna bo varhelst de skaffar mark på lagligt sätt. Och inte då "lagligt" som definierat av fanatiska åsiktsgrupper. :)

  SvaraRadera
 12. Till AK Rooth citat” Din förhoppning och tilltro till Hamas verkar stark. Du tror att deras agenda har att göra med en "rättvis fred". Vad är det i Hamas agerande och stadgar som ger dig tron att de vill ha fred öht? Vad en "rättvis fred" betyder för ledare inom Hamas vill jag helst inte tänka på. Det du ser som rättvist skulle de förkasta.” slut citat.

  Vet du vad AK Rooth, jag blir rätt så less på att du hela tiden försöker misskreditera mej och tillskriva mej saker som jag inte skrivit. Var har jag skrivit att jag tilltror Hamas?

  Jag skrev “Min förhoppning är deras inflytande kommer att minska ” hur kan du missförstå detta?

  Diakonia i Gaza

  SvaraRadera
 13. Svar: För att du trots Hamas agerande och agenda har "förhoppning" om Hamas men att du kontrasterade detta med "...Däremot finns en grupp som kommer att göra allt för att motverka en fredsuppgörelse..."

  Du verkar ha hopp om Hamas men inget alls om judiska settlers. Eller så uttryckte du inte din åsikt klart nog. Somliga judiska settlers må vara extrema och oförsonande och de brottsliga gängen bland dem helt oacceptabla men jag har hittills inte sett att de attackerar civila samhällen som Hamas gör på order från ledare i Damaskus. Inte heller skulle de få hålla på så för sina ledare.

  Däri ligger vårt "missförstånd". Israel kommer att dra tillbaka bosättningar - obestämd form - vid en fredlig kompromiss, säger alla initierade. Om du verkligen ser det stora hotet mot fred och försoning från Hamas/Hezbollah/Syrien /Iran är det bra. Som du skriver är det inte lätt att få det klart för sig.

  SvaraRadera
 14. Jag tycker att Israels och USA's vilja och brådska till fred är väldigt skumt. När Hamas kom till makten ville de tala med Israel men fick bara total ignorans och en ohuman blockad.

  Att försöka skapa fred utan Hamas är väldigt respektlöst mot palestinierna i Gazaremsan som valt Hamas som sina representanter genom ett demokratiskt val.

  A-K Roth,
  "Men - jag har åsikten att judar liksom andra folk ska kunna bo varhelst de skaffar mark på lagligt sätt"
  Hur mycket av den mark staten Israel består av är köpt av zionister?
  Ditt exempel på att Israel inte längre har bosättare på Gazaremsan och Sinai är väldigt konstigt, menar du att det är "snällt" av Israel att respektera gränser? Jag trodde att det var något givet att göra.

  SvaraRadera
 15. Kort, Anna:

  Lite för misstänksamt det där. Att stifta fred är inte skumt. Israelerna längtar efter fred och säkra gränser.

  Att försöka skapa fred med Hamas ser många som futilt. Hamas driver krig och agerar oförsonligt tillsammans med utländska makter som vill stoppa fred. Anna, när ska Hamas ha velat tala fred och försoning?

  "...Hur mycket av den mark staten Israel består av är köpt av zionister?..."
  Respektlöst och motbjudande. Vidare kommentar onödig.

  Det var varken snällt eller elakt av Israel att stifta fred med Jordanien och Egypten. Bosättarna som drogs bort med våld såg det som elakt. Det var i statens och folkets intresse att få fred. Det handlade nog om realpolitik. När man drog tillbaka folk från Gaza gjorde man det utan att få fred. Det var en uppoffring men kanske inte "snällt". De bortdragna såg det som elakt. Kan ha funnits flera motiv. Men jag kan aldrig bortse från att israelerna vill ha en varaktig fred.

  SvaraRadera
 16. till AK Root; du skriver citat" Att stifta fred är inte skumt. Israelerna längtar efter fred och säkra gränser." slut citat

  Ser man verkligheten så har Israel lagt och lägger beslag så mycket mark på Västbanken under sig som de hinner med. Jag kan inte se det som ett tecken på att man längtar efter en fred.

  SvaraRadera
 17. Jodå Egon, israelerna kan nog tänka sig fred om man får bestämma premisserna, men frågan är om ens det hjälper idag.

  För å andra sidan så har man ju byggt upp en situation där konflikten och allt runt om fungerar som ett sammanhållande kitt. Trots det är man ju ändå väldigt splittrade.

  Utan konflikten skulle man förmodligen snart splittras i ett evinnerligt inbördes tjatande.

  SvaraRadera
 18. Du tror inte människorna i Israel längtar efter en varaktig fred efter 60+ år av krig och terror och annat dessförinnan? Jaha, de måste vara omänskliga då, eller? Hmmmm.

  Tror du inte Gazas folk längtar efter fred heller då???

  SvaraRadera
 19. Egon, jag blir intresserad. Hur reagerade du på det Anna skrev i din modererade blogg:

  "...Hur mycket av den mark staten Israel består av är köpt av zionister?..."

  Inbjuder det inte till eftertanke? I min syn skulle ett svar bli en avhandling i historia. Men bäst ignorera förstås.

  SvaraRadera
 20. Du AK Rooth "...Hur mycket av den mark staten Israel består av är köpt av zionister?..."

  Jag vet inte var hon skrivit detta.
  Att judar köpte upp mark i Palestina är ingen hemlighet för mej speciellt i det område i Gallillen där Anna bor 6 % av Palestinas land ägdes 1948 av judar.

  SvaraRadera
 21. A-K Roth,
  Du sa att du tycker att judar har rätt att bo på den mark de köpt och då frågade jag hur mycket av den marken som Israel består av verkligen var köpt. Hur är det respektlöst och motbjudande? Det som däremot är motbjudande är terrorism, förtryck, att fördriva folk från sina byar och sitt land, osv.
  -
  Från en CNN artikel, 2008: "We agree on the [Palestinian] state with the borders of June 4, 1967, Jerusalem as its capital, fully sovereign without settlements, the right of return, but without the recognition of Israel," Meshaal said at a news conference in Damascus, Syria.

  Earlier in the day, Carter said that Hamas is prepared to accept peace with Israel if the Palestinian people approve any agreement that may be negotiated with the Jewish state.

  Carter's comments came after controversial meetings Friday and Saturday in Damascus, Syria, with exiled militant Hamas leader Khalid Meshaal.

  "If President [Mahmoud] Abbas of the Palestinians and Prime Minister [Ehud] Olmert reach an agreement for peace, and if it is submitted to the Palestinians and the Palestinians approve it... Hamas will accept it," Carter said in a Monday interview with CNN.
  -
  Att ha illegala bosättare i Gaza och Sinai där var fel ifrån första början.
  -
  Israel har fört krig mot det palestinska folket, och det forsätter än idag med förtrycket m.m. Hamas "försvarar" (dock är det inte försvar att mörda oskyldiga civla, vilket gjort att de sjunkit till staten Israels låga nivå) sitt folk och sig själva.

  SvaraRadera
 22. I Israel stiftades 1950 en lag som gav staten rätt att utan ersättning överta mark och egendom från ”frånvarande ägare”, Absentee Property Law. Dessa ”frånvarande ägare” var inga andra än de hundratusentals palestinska flyktingar som efter kriget 1948-49 varken kunde eller till­läts återvända till sina hem och därmed ansågs ha förverkat rätten till sin egendom. Det var med stöd av denna lag som uppemot sjuttio procent av den nybildade staten Israels territorium inom loppet av några år övergick från arabisk ägo till judisk.

  SvaraRadera
 23. Anna får väl klargöra då vad hon menar med "zionister", varför hon använde ordet i st.f. det hon menade, judar, om hon anser att inköp av mark av judar skulle vara mer remarkabelt än arabiska dito, om det var en anspelning på rika judar och vad hennes replik har att göra med att skaffa mark lagligen.

  Jag fann kommentaren, i sitt sammanhang, alltså som svar på mitt påstående, konstigt och goddayxskaftlikt:

  Jag: "Men - jag har åsikten att judar liksom andra folk ska kunna bo varhelst de skaffar mark på lagligt sätt"
  Anna: "Hur mycket av den mark staten Israel består av är köpt av zionister?"

  ?????

  SvaraRadera
 24. Anna, du verkar stå upp för Hamas? Hamas skulle ha "sänkt sig" till israelernas nivå? Att spränga bussar var egentligen Israels idé??? Hamas var i början inte en terrororganisation? Jag tror inte mina ögon. Se hur palestinier behandlas av dem i Gaza! Vidare diskussion behövs inte. När folk har extrema synpunkter kommer de förr eller senare fram. Du har en märklig men alltför vanlig syn om Israels motiv vs palestinier men ingenting jag säger kommer att gå in, tror jag. Skribenter på denna blogg som konstant anspelar på omänskligt eller inhumant beteende av Israel medan de ignorerar terrorgruppernas och sponsraren Irans terrorkrig håller på med avhumaniseribng. Hur produktivt är det?

  Frågan är om man ska låta felaktigheter, hatiska anklagelser och obelagda halvsanningar stå obemötta. Min man tycker inte jag ska bry mig om att bemöta vad han kallar idioti och han har nog rätt. Men envist nog känner jag att man inte ska låta fördomar stå emotsagda, speciellt inte på en blogg som säger sig vara kristen.

  SvaraRadera
 25. A-K,
  Hur du tolkade det jag skrev säger mycket om dig.
  -
  Ang det med bussar kanske du borde läsa lite om sionisternas terrorism enda från början av 1900-talet (Irgun, Lastbil), och kanske läsa lite om Hamas också. Dessutom sa jag specifikt att det inte är försvar att mörda oskyldiga civila.
  Har du svårt att förstå sådant som inte passar in på din lilla bubbla där alla är antisemiter?
  -
  Den med extrema åsikter är du, samtidigt som du påstår att Hamas är en terrororg försvarar du terrorstaten Israel. Logik? Nej. Partisk? Ja.
  Jag har fått en klar bild av dina åsikter, du försvarar t.ex en ohuman blockad på 1,5 miljoner civila och då indirekt anser att deras mänskliga rättigheter inte är lika mycket värt som israelernas, du anser också att judar ska få bo på mark de köpt samtidigt som du stöttar Israel som består till stor del av palestinsk mark, m.m.
  -
  Se hur judiska antisionister, kristna och muslimer behandlas i Israel! Vidare diskussion behövs inte.
  -
  Detta är det du skrev: "Det låter nästan som du tror att bosättare är ett större hinder till fred än Hamas och deras allierade i kampen mot en judisk stats närvaro i MÖ? Detta trots att Israel, när det gäller chans till fred har agerat och dragit tillbaka bosättningar i både Sinai och Gaza. Jag är ingen anhängare av israelisk bosättningspolitik och vet ju att bland dem finns fanatiker. Men - jag har åsikten att judar liksom andra folk ska kunna bo varhelst de skaffar mark på lagligt sätt. Och inte då "lagligt" som definierat av fanatiska åsiktsgrupper. :)"

  Min poäng kvarstår. Antingen ska alla oavsett religion och etnicitet få bo på den mark som de lagligen köpt eller så ska alla följa och respektera internationella lagar.

  SvaraRadera