21 augusti 2010

Vem är Dror Feiler

Citat” Judiska församlingen i Stockholm har bjudit in de politiska partierna till en grillning inför valet den 25 augusti. På agendan står allt ifrån kosherslakt till omskärelse. Politikerkollen kan nu avslöja att det dock blev stopp för Vänsterpartiets representant till arrangemanget - konstnären Dror Feiler. Feiler kandiderar för V i riksdagsvalet och var tidigare med på konvojen Ship to Gaza som stormades av israeliska soldater. 

- Förklaringen är att jag vill ha en politisk debatt, ingen pajkastning, vilket det riskerar att bli om han deltar, säger John Gradowski, informationsansvarig på Judiska församlingen.

- Vi vill inte att det här ska utvecklas till en Mellanösterndebatt. Vi är svenska medborgare och vill diskutera frågor som är viktiga för oss som bor här, som säkerhet och antisemitism.”
slut citat läs mer Anette Holmqvist Politikerkollen 


Mer om Dror Feiler
Citat” -­Varför gör hon det? Kan livet för en del vara så grymt och omöjligt, förvrida människor så till den grad att de blir så svaga, så desperata och utan hopp att den enda utväg de finner är att vara destruktiva mot sig själva och mot oskyldiga människor?
- Jag vill försöka förstå, se sambanden och mekanismerna. Först då kan vi bryta våldets cirklar.
Dror Feiler och hans hustru Gunilla Sköld Feiler gjorde konst av det fasansfulla, en installation på Historiska museets innergård, där bilden av Hanadi Jaradat seglar på ett litet rött hav, sitt eget och sina offers blod.
Israels ambassadör kom till invigningen, släckte strålkastarna och kastade en av dem i det blodröda vattnet."
Slut citat läs mer DN-Juden som fick ambassadören att se rött

Citat"Ställde även frågan till Dror Feiler som är uppväxt i Israel, hans svar är citat: I skolan fick vi inte lära mycket oss om Nakban och om man pratade trots allt om palestinierna som bodde i Palestina innan nakban så har man sagt att dem flydde på grund av uppmaningar dem fick av sina ledare. Personligen fick jag veta mycket om Nakban på grund av mina föräldrar vilja att ge mig dem historiska skeenden som dem verkligen var.mvh Dror Feiler" slut citat Skymning över Tel Aviv


Wikipedia-Dror Elimelech Feiler

Artist/Musician Dror Feiler was born in Israel but has been living in Sweden since 1973.


Ulf Bjereld professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och ledamot av förbundsstyrelsen för Sveriges kristna socialdemokrater - Broderskapsrörelsen. Skriver även om att vänsterpartiets representant Dror Feiler nekas delta i debatten.

Citat ” Visst är Dror Feiler en pajkastare. Inte minst Ulf torde erinra sig den mannens bettende under ett samtal om Mellanöstern som Ulf ledde i Göteborg. ” slut citat sign ”BR”

citat ”Jag minns den debatten. Men Dror var sannerligen inte den ende som använde en debatteknik som uppfattades som provocerande av övriga debattdeltagare. ”Slut citat Ulf Bjereld

Citaten är hämtade från : Ulf Bjerelds blogg läs hela hans artikeln här Dror Feiler, Palestinakonflikten och den svenska valrörelsen

Jag tycker det är trist att Judiska församlingen i Stockholm inte vågar lyssna på Dror Feiler. Se även Judar för israelisk-palestinsk fred

Läs även andra bloggares åsikter om

Dagen

19 kommentarer:

 1. Jag tycker att det luktar konformism och kotteri när man vill utestänga en person som har egna åsikter om saker och ting från ett samtal. F ö talar väl behandlingen av det nämnda konstverket "Snowhite and the moment of truth" tillräckligt om den censur som pågår? Man får inte ha en egen uppfattning i vissa specifika frågor, i det här fallet något så enkelt som tvåstats lösning i Israel/palestinafrågan. Då stängs möjligheten för en att tala. Jag tiger också.

  SvaraRadera
 2. Snarare är det väl så att de inte vågar ha honom där, Då han är en av de få som vågar kritisera staten Israel.

  Och om så var fallet, att "pajkastning är problemet", är det väl bara att bryta debatten? Om det nu skulle hända.

  SvaraRadera
 3. Så minns jag inte installationen, Egon. Jag minns inte att Dror Feiler försökte se alla aspekter på vad som gör en självmordsbombare. Han inriktade sig enbart på sitt eget trånga område, som om uppvigling och sponsring avv dessa ohyggliga dåd från fanatiska grupper inte fanns. Och just att han ignorerade hat och uppvigling upplevde många som ytterst kränkande. Med rätta.

  ­Ditt citat: "...Varför gör hon det? Kan livet för en del vara så grymt och omöjligt, förvrida människor så till den grad att de blir så svaga, så desperata och utan hopp att den enda utväg de finner är att vara destruktiva mot sig själva och mot oskyldiga människor?..."

  Mycket har skrivits om vad som gör en självmordsbombare. Att vara fattig och utan hopp är inte det avgörande. Det finns många fattiga människor utan hopp som inte kommer på tanken. Det Dror Feiler inte drog upp var att det även måste finnas politisk/religiös uppvigling, samt inte minst sponsring. Detta saknades i installationen. Det som "förvred" människan var kanske inte själva livet även om det var hart och hopplöst, utan de makter som finansierade självmordsindustrien som den då såg ut. Man klandrade inte någon i de grupper som helt kallt sysslade med självmordsbombningar som vapen, som utnyttjade svaga och ibland utstötta och som belönade mördares familjer. Än idag hyllar man självmordsbombare.

  Det är inte fel att undersöka vad som gjorde denna person till mördare. Det som var fel var att inte undersöka långt nog. På sätt och vis ville Feiler, upplevde jag, klandra Israel för att mörderskan tog detta drastiska beslut.

  SvaraRadera
 4. Anna, du har nog inte mycket erfarenhet om svensk debatt om du tror att Dror Feiler är en av de få som "vågar" kritisera Israel! Nuddar du vid att judar och den judiska staten ska ha sån makt? Var har du varit? Det man oftast inte "vågar" göra är att kritisera Hamas och andra militanta grupper som attackerar Israel. I Sverige är det acceptabelt i somliga kretsar att ta sida med Hezbollah och Hamas eller visa tyst acceptans.

  SvaraRadera
 5. Gud välsigne Israel.

  SvaraRadera
 6. Håller helt med A-K Roth. Är det några som ständigt bli påhoppade så är det väl judar och Israel.

  Var någonstans i arabvärlden skulle du våga livet på att försvara Israel. Att kritisera Israel om man är jude är mycket vanligt och nästan helt ofarligt (bara någon galning skulle komma på tanken att skada en annan jude pga åsikter.)

  Judiska församlingen har väl ingen som helst anledning att ta in en person som inte lyssnar på Israel och dess försvarare. Inbjuder Israels fiender palestinier som försvarar Israel till sina öppna samtal?

  SvaraRadera
 7. Egon, du tycker det är "trist" att den Judiska församlingen inte "vågar" lyssna på Dror Feiler. Varför tror du dig veta att det är brist på mod som bestämt beslutet? Försök tänka dig in i hur det måste kännas för svenska judar att ge ett podium till en som så ofta tagit sida med grupper som vill Israel OCH judar mycket illa.

  Försök släppa tanken att svenska aktivister gör något gott, hur välmenande de än tror sig vara, för palestinier genom att hoppa på ett politiskt tilltag som finansieras och styrs av extremister och välkända antisemiter, Ship to Gaza.

  Titta på en dokumentär i två delar på BBCs Panorama som ingående och från alla håll behandlar tragedin på Mavi Marmara, länk till Youtube av sändningen finns bl.a. via folkpartisten Erik Svansbos blogg:

  http://blogg.svansbo.se/2010/08/24/ship-to-gaza-ljuger-vidare/#respond

  Eller googla upp din egen på BBC Panorama Corbin Ship to Gaza.

  Jag tror tom att jag såg en glimt av Mattias Gardell på Mavi Marmara, när han sa att Ship to Gaza är "a peaceful mission". Oj, vad han misstog sig. Eller visste han att där fanns de som ville bli "martyrer"? I så fall ljög han. Helt klart var det inte fredligt. Man ville ju bryta en blockad under väpnad konflikt som håller ute vapen som terroriserar israeler.

  Intervjuaren Corbin har intervjuat kaptenen, turkiska arrangörer, aktivister, israeliska soldater och talesmän. Öppna ditt sinne och lyssna. Dror Feiler fortsätter alltså att liera sig med IHH. Jihadism och antisemitism är inget hinder. Nog sagt. Ska svenska judar behöva ge plats åt dem som vill deras folk så illa? Jag tycker inte det men du verkar med lätthet klandra dem för feghet.

  Svenska judar kanske inte är modiga nog att bära kippa eller davidstjärnan offentligt i Sverige, av räsla för trakasserier. Det är detta som ska diskuteras, antisemitiska yttringar i Sverige. Judiska församlingen behöver inte ge ett podium till en som så klart visat var han står.

  SvaraRadera
 8. Till AK-Roth citat"Försök tänka dig in i hur det måste kännas för svenska judar att ge ett podium till en som så ofta tagit sida med grupper som vill Israel OCH judar mycket illa" slut citat.

  Dror Feiler är jude född i Israel tjänstgjort i IDF.
  Hur kan du påstå att han vill "Israel OCH judar mycket illa" ?

  I ditt land finns en viss Michael Moore ha kritisera sitt land å det grövsta, hatar han sitt land vill ha dess undergång ? Knappast men han kritisera det som är fel vill en förändring så att landet skall bli bättre jag har sett hans filmer i grunden älskar han sitt land, men hatar dess nuvarande politik.

  Läs även:Per Gahrton svarar Lisa Abramovicz

  SvaraRadera
 9. Läs om och läs rätt: Han "har tagit sida"(!) med grupper som vill Israel och judar mycket illa! Jag skrev inte det du säger att jag gjorde. Jag valde mina ord mycket noga. Jag anspelade på att han fortsätter att agera tillsammans med IHH trots det som kommit ut om antisemitiska och jihadistiska skanderingar och sånger och om den gruppens band till mordiska organisationer.

  Jag har ingen kunskap om vad Dror Feiler vill eller inte. Du däremot har anklagat Judiska församlingen för att inte "våga" si eller så. Hur vet du att det handlar om just "mod"? De kanske är förtvivlade?

  Ska läsa Per Garthon men kommer då att läsa med kunskap om att Per Garthon var en som försvarade Ahmed Rami i det längsta plus annat problematiskt. Om jag inte minns fel tog han sida med Hezbollah mot Israel 2006? Då finns ingen trovärdighet där.

  Lisa Abramowicz gör ett bra jobb att föra fram mycket av det som inte kommer fram om konflikten i MÖ. (Jag noterar att du har problem med att stava efternamnen på de judiska talespersoner du senast vill diskreditera). Tänk på att om debattklimatet mot Israel och "sionister" inte hade varit så hätskt i Sverige, så hade behovet av en grupp som Lisa A's inte varit så stort. Så tacka de svenska 68:orna och deras flockbeteende efterföljare för att Svensk israel-information finns! :)

  Var inte rädd för att läsa artiklarna på Svensk israelinformation. Alltid kan du ta in någonting nytt du inte visste. Ibland skriver de om palestinska framgångar i samhällsbygge på Västbanken.

  P.S. Var detta för elakt för publicering? Inte elakare än att vandra med jihadister eller vifta bort antisemitiska yttringar i Sverige, anser jag.

  SvaraRadera
 10. A-K

  "Försök tänka dig in i hur det måste kännas för svenska judar att ge ett podium till en som så ofta tagit sida med grupper som vill Israel OCH judar mycket illa."

  Vafalls, vad är detta för generaliseringar, skulle "svenska judar" vara en grupp som bara skulle rymma en enda åsikt om Dror Feiler? Anförtror du detta folkslag att inte klara av att inneha individuella åsikter, vad är detta för typ av antisemitism?

  Vidare så företog "Ship to Gaza" inte en enda ofridsam åtgärd under sin resa mot Gaza, så Mattias Gardell hade helt rätt i isitt uttalande. Det som hände när piraterna anföll och försökte båten (senare stal passagerarnas privata ägodelar) var ett självförsvar som kapare/pirater får kalkylera med i sin ljusskygga verksamhet.

  SvaraRadera
 11. BiB: 'Svenska judar' är inte samma som 'de svenska judarna'. Förvisso är många svenska judar bestörta över att Dror Feiler agerat tillsammans med IHH och att han gör det igen. Vill du ha namn? Ditt favoritämne, judar, fortsätter att dra din uppmärksamhet, ser jag.

  Inte sant vad du skriver om Ship to Gaza BiB:
  Googla fram videos från Panorama från BBC så får du en närmare undersökning av en brittisk journalist. Du verkar ha en alldeles för trång syn på händelsen.

  SvaraRadera
 12. Bland det värsta hat gentemot Dror Feiler jag läst märks denna artikel där Dror tilldelas epitetet "Judisk femtekolomnnare", yttrat av en person som inte är jude. Tärtom mot vad A-K Roth påstår så är det inte jag som är fixerad vid religionsgrupps/etnicitets-perspektiv när jag nyktert konstaterar att Drors fiender ska sökas inom gruppen sionister, inget annat.

  Och jag har sett BBC:s reprtage grundat på det bildmaterial som de israeliska piraterna selektivt släppt ut och saken står fullständigt klart även där; allt våld som förkom från Ship to Gaza-aktivisterna var självförsvaret som de tog till när piraterna under vapenhot försökte kapa fartyget.

  SvaraRadera
 13. Reportaget var tvärs emot vad BiB skriver grundat på intervjuer av olika sidor, bland dem aktivister på Mavi Marmara, ledare inom IHH och israeliska soldater som deltog i bordningen av skeppet, f.ö. en laglig aktion under krigstillstånd enligt statsvetaren Göran Lysén, bland andra. Ingen editorial åsikt krystas fram i reportaget utan man får bilda sin egen uppfattning baserat på vad som sägs. Om detta inte stämmer med vad nyheterna i Sverige har fört fram, ja då får man undra varför.

  BiBs inlägg är inte förvånande pepprat med egna användningar av bl.a. orden pirater och sionister. Jag tas inte in av det.

  SvaraRadera
 14. BBC:s bildmaterial rörande anfallet på Ship till Gaza är grundat på det material som piraterna rövade till sig under sitt piratdåd och sjörövarna har sedan selektivt släppt de delar som man anser talar till sin egen fördel. De journalister som verkade på båten fick efter tiillslaget sitt material stulet och har mig veterligen ej ännu fått tillbaka det.

  Följaktligen, man har med stor sannolikhet bildmaterial som visar hur dödsskjutninarna gått till som man inte vill offentliggöra, ej mindre dela med sig till en oberoende undersökningskommision. Slutsatsen av det beteeendet är uppenbart.

  SvaraRadera
 15. Du är fri att tro vad du vill, BiB, och misstro israelerna vid varje instans, din mission i livet. Det handlade dock inte om pirater och sjöröveri men du är fri att tro det också.

  Statsvetare har olika syn på om det råder väpnad konflikt mellan Gaza och Israel eller inte. Om det råder krig eller väpnad konflikt är det lagligt att borda skepp på internationellt vatten enligt både FN och sjökrigslagar. Det ska dessutom vara lagligt att konfiskera last, men ta upp det med någon expert på krigsrätt. Under tiden är det bara löjligt att prata om pirater och sjöröveri. Anser du att det inte råder väpnad konflikt vet jag inte var du har varit de senaste åren.

  SvaraRadera
 16. A-K Roth, Nej jag har inte sett mycket kritik mot Israel från våra politiker.

  SvaraRadera
 17. Om angreppet på Ship to Gaza var (som den israeliska brännvinsadvokatyren påstår) verkligen var en krigshandling...

  ...då finns det väl ingen anledning att grina över att de man satte in sina krigsinsatser mot försvarade sig själva. Vad hade man väntat sig i det krig man själva staratade mot turkarna?

  Nu är det ju så att alla länder som är medlemmar i FN är skyldiga att vända sig dit innan man sätter in krigshandlingar (förutom om det rör sig om självförsvar vilket man näppeligen kan få ett angrepp på ett skepp 100 sjömil utanför sin egen territorialvattengräns till). Och FN har INTE sanktionerat någon bloockad av Gaza.

  Sluta fantisera och sök fakta så klarar du dig kanske bättre i debatter, A-K!

  SvaraRadera
 18. Både FN, EU, Egypten, Israel och nu Turkiet vill att stöd ska sättas in landvägen. Du har hängt upp dig på en sak om bordandet men det bästa man kan säga om detta är att juryn är ute om detta. I min syn var den laglig. Kaptenen och besättningen hade att lyda order att stanna. Dessvärre kapade jihadister, tog över, Mavi Marmara och gjorde båten till en krigszon. I BBCs Panorama sades det att en kula i en soldat inte kom från IDFs vapen. Soldaterna slogs för sina liv. Kaptenen kunde ingenting göra mot dessa som ville martyrdöden. Ena riktiga palestinavänner, inte sant! Du försvarar jihadister.

  Du ska nog inte tala om hur man klarar sig i debatter. Du klarade varken Anna Veeder eller Charlotte Wiberg. Vilken "brännvinsadvokat" talar du om? Inte var det Per Garthon eller Ove Bring men försök Göran Lysén. Du ville att man skulle borda strax invid Gaza och dra Hamas in i en riktigt stor fight? Du är också en riktigt stor palestinavän, eller hur? Med såna vänner, vem behöver fiender? Gaza lider nog under islamistiskt förtryck.

  SvaraRadera
 19. Kaptenen och besättningen hade att lyda order att stanna

  Nej, Israel har ingen rätt att utfärda order på internationellt vatten till civil fartygstrafik. Precis på samma sätt som det inte är någon skyldighet för tankerskaptener att lyda order från samliska kapare i Röda Havet hade Ship to Gaza rätten att fortsätta enligt den kursen man satt.

  Rörande vem som skjöt eller inte, nio människor dödades (samtliga båtpassagerare) och de enda som hade med sig kulvapen på båten var de israeliska soldaterna. Passagerna vill nu ha en internationellt oberoende utredning om förloppet, Israel vägrar det och vägrar likaledes att allt filmmaterial ska offenliggöras. De vägrar också lämna ut de medresande journalisterna sina privata egendomar, det filmmaterial som de tog under resan.

  Vem som har något att dölja är ganska uppenbart.

  Kaptenen kunde ingenting göra mot dessa som ville martyrdöden.

  Jaså, experten från USA vet nu helt plötsligt att de nio förolyckade ville dö martyrdöd? Individulla bevis för dessa anklagelser mot de nio namngivna personerna bör ju nu följa enligt den nyligen uppsatta A-K Rothska standarden, eller hade kanske de förolyckade tillräckligt bra genetiskt material för att förtjäna det?

  Du försvarar jihadister.

  Nja, jag tycker att de muslimer, judar och kristna som deltog i Ship to Gaza har rätt att få det övergrepp som de utsattes för utrett i en internatoionell och oberoende domstol. A-K Roth är däremot mån om att de som skjöt på båten ska slippa få sina brott utredda.

  SvaraRadera