5 november 2010

Mellanösterns kristna-2

Den kristna tidningen Dagens ledarskribent och redaktör Elisabeth Sandlund skriver citat” Vi vill uppmana alla Dagenläsare att engagera sig för de kristna irakiernas sak, vare sig de är kvar i sitt hemland eller har flytt. Be för dem i helgens gudstjänster och be om vishet hos de svenska myndigheter som har makt över deras öde. Skicka runt namnlistorna under kyrkkaffet.” slut citat
Läs hela artikeln här: Dagen

Jag håller fullständigt med henne även jag kommer att skriva på ”namnlistorna under kyrkkaffet”

Men men Elisabeth Sandlund var är du när den kristna palestinierna vädjar om vårt stöd? Deras svårigheter är av ett annat slag än de kristna irakiernas men de har vädjat till oss.

A group of extremist Israeli settlers attacked and set fire to an old Christian church in Jerusalem  on Friday night, 30th October. 2010 ur   Middleeast Monitor

”Vi kristna palestinier förkunnar i detta historiska dokument att den militära ockupationen av vårt land är en synd mot Gud och människorna, och att den teologi som rättfärdigar denna ockupation är en förvirrad teologi mycket långt från de kristna lärorna. Detta eftersom den sanna kristna teologin är en teologi av kärlek och solidaritet med den förtryckte och en kallelse till att förverkliga rättvisa och jämlikhet mellan folken.” se länk: Kairos Palestina

Citat ”I söndags avslutades den Katolska biskopskonferensen i Mellanöstern med en uppmaning, framför allt till FN, att få ett slut på ockupationen av Palestina. Utnyttjandet av teologiska och bibliska positioner som använder Guds Ord för att felaktigt rättfärdiga orättvisor är inte acceptabelt, och Många judiska bosättare och högerextrema israeler hävdar en biblisk förstfödslorätt till Västbanken, som de kallar Judéen och Samarien och betraktar som en del av historiska Israel som skall ges till judarna av Gud. Katolska kyrkan protesterar


Läs även andra bloggares åsikter omDagen

12 kommentarer:

 1. Det kanske beror på att israelerna ständigt angrips på olika sätt så att de måste försvara sig.

  Den dag palestinierna verkligen vill ha fred och accepterar att Israel har rätt att existera, så blir det fred och palestinierna kommer inte längre att lida något "förtryck" av judarna.

  I detta fall är det ingen tvekan om vem som är förföljd.

  SvaraRadera
 2. citat"Det kanske beror på att israelerna ständigt angrips på olika sätt så att de måste försvara sig." slut citat Lelle
  På vilket sätt måste Israel försvara sig genom att riva andras hem?
  Israel has demolished more than 20,000 Palestinian homes in occupied East Jerusalem since 1967. Bygga hus
  Eller Hugga ner andras olivträd

  Du Lelle nästa gån du kommenterar här vill jag ha för och efternamn
  § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.

  SvaraRadera
 3. Tack, Lelle, för din tänkvärda och väl åskådliggörande kommentar! Den var så bra att du förtjänar att stå med både förnamn och efternamn.

  Men reaktionen från bloggaren är ganska typisk. Ibland får nog många med mig intrycket att bloggens försvar för kristna i "Palestina" (läs: de palestinska områdena) är en mer eller mindre förtäckt och ensidig kritik mot Israel och det judiska folket.

  Det kanske inte är bloggens avsikter, men den ger onekligen ofta det intrycket. Eller vad säger "Lelle" om den saken?

  SvaraRadera
 4. Lelle och Gunnar Johansson.
  Jag tror inte alls att denna bloggs ensidiga anklagelser mot Israel är oavsiktliga.
  Tvärtom finns det en konsekvent och mycket medveten linje hos bloggägaren Egon Berglund att demonisera Israel och helt förtiga den religiösa rensning, de trakasserier och de förföljelser som kristna utsätts för i det muslimska Mellanöstern.
  Det är inte en tillfällighet att det enda land i Mellanöstern som antalet kristna ökar i, är Israel.
  I alla muslimska länder minskar antalet kristna pga trakasserier och förföljelse.
  Detta förtigs nogsamt av Egon Berglund.
  /BR

  SvaraRadera
 5. Det är palestiniernas land som är ockuperat, de som utsätts för förföljelser och andra grova brott av israeler (främst av extremister men också av polisen och militären) och som terroriseras och förtrycks av den israeliska staten, men ändå sägs palestiners respons till det vara "problemet". Och inget om att det är palestiner som Ständigt (bokstavligen) angrips. Otroligt. Har tanken slagit israelvänner att Israel attackerar palestiner och att det kan vara anledningen till att Hamas försöker besvara det med samma metoder? Om Israel slutade med alla sina brott mot (mänskligheten) palestinier skulle palestinier också sluta besvara attackerna.

  Jag håller med Lelle, det är ingen tvekan om vem som är förföljd.

  BR har tydligen väldigt svårt att förstå att det är staten Israel som demoniserar sig själv med deras terrorsim, förtryck och ockupation gentemot palestinier och staten Palestina. Det är väldigt tragiskt att Usa's invasion av Irak som skulle hjälpa irakierna istället lett till förföljelser m.m. för alla där, såväl muslimer som kristna.

  Fråga till Egon, detta är väl en specifierad blogg om kristna palestiners situation? Jag förstår inte varför folk har fått för sig att det ska skrivas om andra kristna lika mycket, om ens alls. Har jag missat nåt?

  SvaraRadera
 6. till Anna citat" detta är väl en specifierad blogg om kristna palestiners situation? slut citat Anna.
  Javisst du har rätt det är många av mina kritiker som har partiell läsförståelse min blogg vill berätta om palestiniernas och speciellt de kristna palestiniernas situation som av många västerländska kristna är bortglömda. Den vill ge tips om nyhets och debattartiklar som ger läsare en djupare insikt i den komplicerade situationen i det heliga landet.

  Jag skriver inte om kristnas situation i andra delar av världen inte för att det inte intresserar mej, utanför att det gör andra bättre och dessutom är det inga kristna som ifrågasätter deras lidandet som man gör för de kristna i det heliga landet.

  SvaraRadera
 7. Till Gunnar Johansson: Visst är min blogg en ensidig kritik av Israels ockupationspolitik men Gunnar Johansson välkommen till verkligheten.

  I våra frikyrkliga led finns det gott om medier som hyllar staten Israel deras propaganda är massiv här ett exempel: Fokus Israel där medverkar Dan Johansson på fritiden är han lekmannapredikant inom Pingstkyrkan, bibelskollärare och föredragshållare, allt präglat av kärleken till Israel.

  Även Livets ords Israel-rapport

  Min lilla blogg vill jag vara en motvikt till denna enorma ensidiga propaganda. “Jag har genom åren lärt mig att inse, att stora delar av kristenheten inte ens betraktar de kristna palestinierna, som fattiga kusiner från landet. Vi vill inte ens kännas vid deras existens.“Så tycker: Tankar i natten

  “Ett exempel på hur svårt det här är hittade jag på sidan för Livets Ords Israelrapport. Där skriver de om sin rapportering, som ska vara en motvikt mot, jag citerar: "palestinska talesmäns föraktfulla lögner". En häpnadsväckande formulering. Som om alla palestinska talesmän var lögnare. Såna citat säger mer om det egna föraktet än om den andres och visar hur svår den här frågan är.”Kolpotören

  SvaraRadera
 8. Okej, då vet jag att jag har uppfattat bloggen rätt.
  Jag tycker att du gör ett bra jobb med att ge palestinierna en röst som man annars inte hör så mycket om i svensk media. Så tack för det.

  SvaraRadera
 9. Egon: Din blogg drar till sig okunniga som talar om "staten Palestina", som kommer med paståenden om "palestinsk mark", som illvilligt mot israeler och judar, måste jag säga, agerar talesman/kvinna för Hamas som uttryckligen ser hela Israel som palestinsk mark, som därmed ursäktar deras brott mot International Humanitarian Law, som ignorant anklagar Israel för "brott mot mänskligheten", och du reagerar inte. Du är glad att få uppmuntran men är du glad till varje pris?

  SvaraRadera
 10. A-K får gärna citera där jag säger att hela området är Palestina och får också förklara hur jag är "talesman/kvinna" för Hamas. Jag minns uttryckligen att jag sagt att jag är för en tvåstatslösning, att judar har rätt till en stat och talar om staten Palestina vars gränser bestämdes av FN år 1947.
  Sen när är det okunnigt att säga sanningen?

  "som uttryckligen ser hela Israel som palestinsk mark,"

  Menar du när jag påvisade fakta om att judar endast ägde 5-7 % av marken men fick 56 % av FN 1947? Utöver de 50% stulna privat ägda marken från palestiner är också mycket ockuperat idag, av det som anses vara Palestina av hela världen (FNs gränser för Palestina och Israel från 1947). Det är alltså inte min åsikt, utan ren fakta. Min åsikt är att palestiner ska acceptera "förlusten" (fastän det rent objektivt är fel) som hänsyn till israeler.

  SvaraRadera
 11. Anna, Egon publicerade inte min respons men det var nog lika bra. Vad tjänar det till att diskutera med en som agerar taleskvinna för Hamas? Men ett försök till:

  Anna: "...Har tanken slagit israelvänner att Israel attackerar palestiner och att det kan vara anledningen till att Hamas försöker besvara det med samma metoder?..."

  Den tanken har inte ens slagit Hamas men väl deras naiva ursäktare. Du försvarar en rasistisk och tyrannisk terroristorganisation som inte vill leva sida vid sida med Israel utan i stället för Israel. Har tanken slagit israelfiender att Hamas attackerar och Israel kommer med respons mot Hamas?

  SvaraRadera
 12. AK, du har ännu inte svarat på hur jag är taleskvinna för Hamas.
  Menar du att palestinier inte ska ha rätten att kämpa mot förtrycket de är under? För ockupationen av deras land? Reagera mot terrorismen de utsätts för?

  "Den tanken har inte ens slagit Hamas men väl deras naiva ursäktare. "

  För Hamas är antisemiter, eller hur? Inte för att deras land är under ockupation, inte för att de förtrycks och att de terroriseras. Nää, det kan inte vara det.

  "Du försvarar en rasistisk och tyrannisk terroristorganisation som inte vill leva sida vid sida med Israel utan i stället för Israel. Har tanken slagit israelfiender att Hamas attackerar och Israel kommer med respons mot Hamas?"

  Nej det gör jag inte, men det är något du aldrig kommer att förstå p.g.a ditt hat för palestinier som genomsyrar dina kommentarer. Israel kan omöjligt handla i respons då det är de som attackerar palestinier dagligen på olika sätt och det var de som startade hela den här konflikten.
  Vad är israels politiker om Hamas är terrorister? Vill gärna se ditt svar på den här.

  SvaraRadera