1 april 2012

The land day i Palestina

Jag kom hem igår kväll från från min resa på Västbanken, jag har varit deltagare Kom och Se en konferens till stöd för Palestinierna och den Palestinska kyrkan ( Jag kommer att berätta mer om den senare)

I fredag befann jag mej i Betlehem, jag såg på em. att den palestinska militären satte ut militär posteringar för det kunde blir kravaller i Betlehem och palestinier som var på väg ner mot muren för demonstrationer.

Själv åkte jag tillsammans med många som deltagit i konferensen till ett stycke mark med olivträd utanför Beit Jala denna eftermiddag istället för att gå ner till muren. Det var i fredags som man firas åminnelsen av  The Land Day  ( Dagen uppmärksammas med anledning av en massaker som ägde rum på ett 30-tal palestinier 1976 i en palestinsk by. )


 Mässa i Olivlunden

Olivlunden ligger på en sluttning och högre upp på toppen av berget ligger bosättningen Har Gilo muren är inte färdigbyggd där men planerna är att hela olivlunden hamnar på den israeliska sidan om muren och byborna mister sin möjlighet att nå sina olivträd som är en viktig ekonomisk resurs för palestinierna. Bosättningen Har Gilo ligger på palestinsk mark och visar konsekvenserna när man tillåtit bosättningar långt in från den ” gröna linjen” – 1967 års gränser. Muren går i en massa kringelkrokar för att skydda bosättningarna.

 Bosättningen Har Gilo ovanför den plats vi höll mässan

Jag har skrivit om det förut: De kristna i Beit Jala ( en stad i Betlehems ”län” ) ber tillsammans mot konfiskeringen av deras mark, genom vilken muren är planerad att byggas. Varje fredag​​ firar man en mässa bland olivträden, och ber till Gud sin önskan om rättvisa. ur:   En mässa i Beit Jala 

Det kändes skönt att stödja dem med vår närvaro, de var så  tacksamma att vi kom.
Foto Beit Jala:  E. Berglund . 

Prästen Sig Strömbergsson om Land Day 

Läs även andra bloggares åsikter om
Dagen-2
Dagen
DN
Svt
Skanskan
GP
Vårt Land 

20 kommentarer:

 1. På förekommen anledning: § 11 – Anonyma inlägg avvisas,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn. Antingen ett Google-konto där det framgår vem du är eller för och efternamn.

  SvaraRadera
 2. Man kan inte låta bli att tänka på palestininernas ironiska skämt om vad Israel avskyr mer än militanta palestininer. Nämligen "fredliga palestininer".

  Attacken på Omar visar tyvärr alltför väl vart Israel är på väg.

  SvaraRadera
 3. Jag upprepar mej, på förekommen anledning: § 11 – Anonyma inlägg avvisas,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn. Antingen ett Google-konto där det framgår vem du är eller för och efternamn.

  SvaraRadera
 4. Joakim

  Det finns många fredliga araber som säkert har fått nog av de militanta som gör livet surt för alla. Idag blev en person anfallen av en arab med yxa nära damaskusporten.
  Attacken visar tyvärr alltför väl vart "fredliga palestinier" är på väg.
  E. Lande

  SvaraRadera
 5. Jag länkade en bloggartikel till artikeln i tidningen Dagen här berättar jag vad som hände vid demonstrationen i Jerusalem. Artikeln i Dagen berörde händelsen i Ramallah. Fredagens demonstrationer i Israel skedde på flera platser och ingick i en årligt återkommande manifestation. Tyvärr ansåg tidningen Dagens Webb-redaktör min artikel saknade relevans , bedöm ni läsare själva.

  SvaraRadera
 6. "en arab" anfaller "en person". Eva Lande i Sverige bakom sin dator drar slutsatsen att "Attacken visar tyvärr alltför väl vart "fredliga palestinier" är på väg.

  Eventuella lärare som läser detta ombedes plocka fram saxen och spara detta; ett ypperligt skolexempel på begreppet "generalisering".

  SvaraRadera
 7. Har du någon källa för att byborna mister sin möjlighet att nå sina olivträd då olivlunden hamnar på den israeliska sidan om muren (antagligen ingen mur, utan ett stängsle)?

  SvaraRadera
 8. Johan

  Det var inte riktat till dig och det var inte jag som kom med "fredliga palestinier".
  Mera generalisering, personen som blev yxhuggen var en ortodox på hemväg från morgonbön.
  Och var jag sitter har du inte en aning om, fabulatör.
  E. Lande

  SvaraRadera
 9. joakim wohlfeil3 april 2012 kl. 08:20

  Tom Nylund, det var nog den fånigaste kommentaren på länge.....när var du senast på plats ??? Om vi tar de senaste rapporterna så har inte systemet med grindar fungerat vid checkpoint 300 (Gilo) (där ditt så kallade "stängsel" är 8 meter högt och gjort av betong, hoppas för dina grannars skull att du inte har "stängsel" runt din tomt), Jayoos och Biilin (där IDF dessutom ignorerar Högsta Domstolens order att flytta barriären västerut för att lämna tillbaka Olivlundar till befolkningen), utanför Mishor adumim har bosättare huggit ner träd inne innanför muren så palestininer inte skall kunna hävda att de har rätt komma in och vårda dem, osv..osv..
  Dessutom, förbjuds palestinska bönder att ta med arbetskraft, redskap och motorfordon genom jordbruksgrindarna även när de fungerar vilket gör jordbruket nästan hopplöst. Grindarna öppnas (när de fungerar) inte på de tider som bönderna kräver utan när IDF bestämmer, vilket gör det omöjligt att jobba tidiga mornar (bönderna får inte övernatta på sin mark). Självklart hadlar det i slutändan om att göra jordbruket så svårt att palestininerna slutar bruka sitt land,detta leder i sin tur till att marken kan beslagtas enligt Israels lag om "övergivet" land.

  problemet sträcker sig inte heller till bara jordbruksmark. I Jerusalem finns det mycket välkända fallet med Cliff Hotell där Israel ringade in ett mycket populärt turisthotell med mur så att den gick mellan ägarnas bostad och deras arbetsplats 20 meter västerut. Familjen har sen hindrats att komma till rättsförhandlingar så att det skall verka som de övergivit sitt Hotell så att Isareler skall kunna ta över. Just denna familj har dock turen att vara palestinsk-norsk så norska diplomater går till domstolen (självklart på västra sidan av muren) i familjens ställe, vilket gör att stölden av hotellet inte kunnat vinna laga kraft. Däremot kommer man nog kunna driva familjen i konkurs för eller senare så de inte kan jobba och det blir ett annat sätt att komma åt deras hotell.
  Som alla förstår är det få palestinska familjer som kan få diplomatisk hjälp att skydda sina egendomar och därmed blir muren som inte har nån säkerhetsfunktion en del av ett system att stjäla mark.

  SvaraRadera
 10. Joakim Wohlfeil3 april 2012 kl. 08:22

  Bulten, jag tycker det är bra att Israelhaveristerna visar vilka argument de har att komma med, det ger en så bra bild av deras kunskapsnivå ;-))

  SvaraRadera
 11. Tack för din klargörande kommentar Joakim W till Tom, hinner inte svara själv, är du kvar i det heliga landet ännu?

  SvaraRadera
 12. oligtJoakim: Tycker du det är kul att du här på bloggen åker gräddfil, har fritt fram kan kasta ur dig förnedrande och förlöjligande omdömen om andra - hur rätt eller fel de än har i sina frågeställningar och ifrågasättanden. Och att få commisserate i en kul aside till en typ med välkänd judepreoccupation? Jisses Amalia, så di kristna behandlar the unwanted på den här bloggen. Och på min bröllopsdag, den 47:de!

  Annan viktig information om palestiniers situation, hotellet du beskrev, tas tacksamt emot men besudlas av att du blir så förolämpande. Onödigt! Nu ska jag googla och läsa på om hotellet och dess historia.

  SvaraRadera
 13. Googlat, hittat och läst:

  http://www.haaretz.com/print-edition/news/an-abu-dis-hotel-has-become-a-new-battleground-for-the-jerusalem-separation-fence-1.121522

  Tråkigt, tragiskt, liksom andra folks vedermödor i Jerusalem, ingen nämnd ingen glömd. Hoppas det ordnar sig till denna familjs fördel.

  SvaraRadera
 14. Har du glömt att ta din medicin, Roth?
  Om det är något du vill säga till Joakim/Egon eller någon annan så kan du tilltala dom direkt, istället för totalt onödiga kommentarer om deras religion!

  Både du och Tom Nylund har tydligen en stor förkärlek att framstå som extremt löjliga, då ni ständigt ska ifrågasätta allt och alla.
  Det spelar inte ens någon roll om det är självupplevt - nog har Roth ändå mage ifrågasätta. Apropå ”förolämpande” attityd…

  Och om man ger sig i diskussion med personer som är åtskilligt mer initierade i ämnet än du och diverse Israelhaverister – då får man finna sig att man får svar på tal!
  Mer komplicerat än så är det inte -alternativet är att låta att tjafsa…

  SvaraRadera
 15. :), Guardian. Mycket riktigt förundras jag över hur kristna på båda sidor det politiska spektrumet ofta syftar på sin religion och samtidigt beter sig "okristligt" mot sin nästa. Är de riktiga kristna kan de ta in kritik och vända kind. Men vad har det att göra med dig? Ville du bara bevisa att även du åker gräddfil och får förolämpa hej vilt utan stopp här? Puss på dig. :)

  SvaraRadera
 16. Hejsan A-K,

  Som sagt, lite sent men Chag Pesach (och det menar jag oavsett om vi tyckler olika i flera frågor)

  Självklart har vi haft Pesachmåltid i vår kyrka, jag har också haft det med flera konfirmationsgrupper när vi talat om judendomen.

  Jag blir dock både lite förvirrad och störd på hur du försöker ge mig lektioner i kristen etik och uppförande. menar du att det är kristet att bara jamsa med oavsett hur folk beter sig ?
  Skulle jag vara en sämre kristne för jag påpekar att skribenten som heter Tom fånar sig.

  Du vet sen tidigare hur upprörd jag blir på både sk Isarelvänner eller sk palestinavänner som tror att detta rä en konflikt som utspelas på internet.
  Om man googlar på Tom Nylund så hittar man en blogg som skriver i detta ämne och då tror jag faktiskt att hans kommentar just handlar om att fåna sig. Det vore helt orelistiskt att han inte känner till att fallen av palestininer som inte kan nå sina marker inte är okänt utan förutom de strukturella felen i systemet rapporteras in med flera fall per vecka.
  Kommentaren om stängsel är ju löjlig om man diskuterat ämnet, jag torr att även du som inte har en egen blogg kan på ett ungefär ange hur muren ser ut och vart, och om inte annat vet du att man kan gå in på FN´s hemsida och få exakta detaljer.
  jag tror också att Tom precis som du sett bilder på hur det sk. "stängslet" ser ut där det går fram, men att exmpelvis IDF använder beteckningen stängsel som nån slags förmildrande beskrivning.

  Så, javistt. Om någon sitter och spammar diskussioner med uppgifter som de vet är felaktiga eller vilseledande så handlar det om fånerier (snällt uttryckt). Jag skulle även kunna använda uttrycket "total okänslighet inför en brutal verklighet som vi slipper men Israeler och Palestininer tvingas leva med"

  Det finns inget kristet med att inte slå ner på såna attityder !!

  SvaraRadera
 17. Hej Joakim!

  Ja, jag tycker mycket och du tycker mycket, med det senaste tyckeriet innehållande ordet "tyckler" - första raden - vilket passar utmärkt i betydelsen tyckarhycklar. 4 X :)!!!!

  Jag har ju lite erfarenhet i hur du inte så sällan har antagit hej vilt om andra, en gång tillsammans med Marcus om signaturen E.Lande, om mig tidigare, och det infamösa du skrev om Anna Ekström, antirasistisk journalist vars ord du misstolkade och spred i blogg så att det framstod som lögn. (Läs hennes orginalord och din feltolkning om detta på hennes blogg.)

  Kommer sedan ord som fånigt, löjligt, dumt etc., mot andra som t.ex. Tom Nylund, klandrar jag helt rationellt en i din position. Visst kan du ta kontruktiv kritik? Det måste alla i ledarposition kunna göra. Att gå i attack-mode ser så himmelens dåligt ut. Det är i min syn helt enkelt inte anständigt att visa sån partiskhet samtidigt med fientlighet. Jag tycker inte du borde vilja att man tar dig och din organisation som hej vilt politiserad, för att inte säga oförskämd.

  Jag misstänker att debattklimatet är sånt i Sverige att man blitt immun för jag ser än värre ilskna, fördömande, lögnaktiga och fula ord från t.ex. Anna Ardin, må hon få lite goda råd. Detta tycker jag och "tycklar" inte."

  Att kasta din kristna tro i ansiktet på dig kanske är lite väl mycket, men ska man alldeles gå ifrån hur Jesus sa att man ska behandla sin nästa? Jag ser ju regelbundna smutskastningar, nedvärderanden och skvaller on andra sinsemellan och jag finner det otrevligt. Kan man inte diskutera i sak faller man till sånt. Jag föreslår att du om det är så svårt med den kristna Gyllene Regeln, går över till den judiska: Det som är förhatligt för dig, gör inte mot din nästa.

  Jag förstås, varken tycklar eller hycklar då jag inte driver någon organisation eller deltar i en, annat än på området hela, undervisa och forska för människans väl inom medicin, genom Hadassah.

  Angående min cynisism och sporadiska sarkasm faller det inom en judisk tradition, där förföljandet under århundraden gett folket väl utvecklat sinne för humor, att skämta om situationen. Du ser liknande inom den afrikansk-amerikanska kulturen och även från palestinier som upplever svårigheter både från egna och andra.

  SvaraRadera
 18. P.S. Joakim, detta jag skrev - som tyvärr blev lite av en föreläsningsdrapa, oj veh, är byggt på min uppfattning att du borde sätta ett gott exempel iom din öppet kristna tro och din position. I min syn har det att göra med ansvar. Förtroende och trovärdighet. Men alla behöver bättra sig i hur man behandlar sin nästa, ja mä. :)

  SvaraRadera
 19. Ojojoj så eländigt det blev. A-K, du är utbildad lärare, men du är inte min lärare.
  Den dag jag känner att jag förlorar förtroende och trovärdighet i den politiska debatten och i media så hör jag av mig.

  Visst får du tycka synd om Tom, Robin W( som ju för övrigt avled av en överdos 2010, är det spöket som är med på bloggen??), "Lande" osv.. men om jag för ett ögonblick ens trodde de var seriösa skulle de få seriösa svar. Men de bekräftar ju istället ständigt motsatsen.

  AE gjorde ju exakt samma sak som Bilda, om de nu verkligen inte ville såra någon så använde de språk eller bilder som fick den effekten. Men när Bilda insåg att deras budskap kunde misstolkas av någon så bad de genast om ursäkt, AE gick till angrepp, trots att hennes tal om att kyrkorna var bäst när de är tomma på både kristna och utmanande budskap var oerhört.Och du kan knappast anklaga mig för henns försök att censurera mitt inlägg, skyll sig själv anser jag...... Texterna ligger ute så den som tycker jag hade fel får väl klaga, jag är knappast svår att nå..... dessutom rätt kul att jag gör en minimal anmärkning i kommentaren till en liten blogg, genast så får jag svar i en helt egen postning hos AE. Rätt smickrande faktiskt.

  SvaraRadera
 20. Varför någon i din position i Diakonia öht ska angripa och häckla andra skribenter vet jag inte. Är någon dum behöver väl inte du vara dum. Brukar man inte säga om dem med mer makt, "we expect better?" Men visst är det roligt att käbbla ibland. Guilty as charged, ja mä. Lite av kung Salomons vishet borde gå laget runt. Antar att när man blir hårt kritiserad är det bästa försvaret att gå i attack? Det är säkert mycket svenskt. Ja, tur att du inte är min elev. Jag hade skickat dig till rektorn direkt.:)

  Bildas syfte må inte ha varit att medvetet använda antijudiska stereotyper men det fanns där och gick knappast att misstolka. En generös förklaring är att konstnärerna och Bilda var totalt aningslösa, obildade om antisemitimens historia. Okänsliga till max. Förstärker synen på Bilda som politiskt vinklat.

  Du kan nog känna dig än mer smickrad, Joakim, för du nämns med namn i flera bloggar än AE's. :)

  SvaraRadera