6 juni 2012

Barn i fängelse

Citat" En rapport den 6 juni kräver Amnesty International att Israel antingen släpper alla fångar som under lång tid hållits i administrativt förvar, utan vare sig åtal eller rättegång, eller snarast ställer dem inför rätta i en korrekt rättsprocess." Amnesty-Israel och de ockuperade områdena: Rättvisa en bristvara i administrativt förvar

Fängelse i Israel

Än värre är deras behandling av Palestinska barn.

En av föredragshållarna under " Kom och se"  Var Gerard Horton,  han arbetar som advokat för Organisationen Defense for Chidren International—Palestine. *

Han berättade att IDF åker ut varje natt för att arrestera barn, oftast är det i samband efter stenkastning mot soldater. Att soldater knackar på mitt i natten är oerhört traumatiskt för hela familjen. Det sista barnet ser innan den får en huva över ansiktet är en hjälplös pappa som inte kan skydda sitt barn och ser det bli bortfört till förhör. Att man får tag i rätt barn är av mindre betydelse.

Är detta ett effektivt att stoppa stenkastning? Till min förvåning sa han ja, barnen som suttit i Israeliska fängelser och i isoleringscell erkänner brott som de inte begått. Efteråt är de traumatiserade och brutna. Oftast isolerade sig, har svårt med skolgången, blir sängvätare har svårt att sova. Får en aversion mot sin pappa som inte kunde skydda sitt barn. Alla palestinska barn lever under hot av dessa nattliga arresteringarna.
SKR:s följeslagarprogram skriver ofta om dessa fall: Citat” Arresteringarna av minderåriga sker vanligtvis för misstanke om stenkastning. Cirka 500-700 barn (12-17 år) från Västbanken åtalas varje år vid militärdomstolen efter att ha blivit arresterade, förhörda och häktade av israelisk militär, polis eller säkerhetstjänst. En stor del av arresteringarna sker i hemmet under nattid av tungt beväpnade soldater som för dem till okänd plats för förhör. Barnen i undersökningen vittnar om att arresteringen och bortföringen ofta är åtföljd av hot, förnedring och fysiskt våld. ”Slut citat ur Lena Hellqvist - Arresteringar av palestinska barn och ungdomar

Citat” Salwa var 16 år när den israeliska militären kom för att hämta henne. Natten den 6 juni 2008 sparkade israeliska soldater in dörren till familjen Salahs hus. "Militären kommer ofta hit och arresterar folk" berättar Salwa. De israeliska soldaterna skrek hennes namn och Salwa svarade "Det är jag". Hon rycktes ur sin säng och kastades in i en israelisk militärjeep. Hennes leende försvinner men ögonen lyser fortfarande med en glödande intensitet. "Det var mig de skulle ta. Jag fick inte ens sätta på mig min slöja". Slut citat ur Jonas Hansson - "Jag är inte längre ett barn"

Behöver jag tala om att israeliska bosättarbarn som kastar sten behandlas på ett helt annat sätt. De hämtas dagtid föräldrar får följa med de får tillgång till advokat.


PS. De som ville fick denna rapport som en bok, på framsida fanns EU:s logo. Vid säkerhetskontrollen på Ben Gurion scannades allt bagare, de som hade denna bok fick öppna sina väskor och just den boken plockades fram ( andra föremål som souvenirer var ointressanta för undersökning ) boken bläddrades igen – varför ”- Den kunde innehålla sprängämnen !!!

Foto: Israeliskt fängelse utanför Jerusalem på Västbanken avsedd för palestinier. E Berglund

Läs även andra bloggares åsikter om  

Ur pressen:  "Amnesty kritiserar Israel för hanteringen av palestinska fångar. De sitter i så kallat administrativ förvar utan vare sig åtal eller rättegång."  läs här

 

22 kommentarer:

 1. Behöver jag tala om att israeliska bosättarbarn som kastar sten behandlas på ett helt annat sätt. De hämtas dagtid föräldrar får följa med de får tillgång till advokat.

  Låter som apartheid i mina öron.

  SvaraRadera
 2. Och där tryckte Byegård igen på buzzordet "apartheid" knappen. Han kanske förselår att alla barn ska hämtas dagtid:-)
  Apropå barn i fängelse så hade Egon för ett tag sen ett inlägg av en palestinska som bl a påstod att barn och kvinnor torteras dagligen i israeliska fängelser. Någon begäran om förbättring där från de hungerstrejkande?
  E. Lande

  SvaraRadera
 3. Nä, judar håller inte kontinuerligt på att kasta sten på araber! Och när araber av alla åldrar kastar sten på judiska bilar, något som sker i stort sett dagligen - är det föräldrar/släktingar s0m fått dom att göra det, inget de kommer på själva. Minns hur Arafat talade så vackert för deras föräldrar om barn shaheeds, som kommer direkt till Paradiset.
  Enbart under maj var där 81 attacker från araber mot judar i Mellanöstern varav 50 i Judéen/Samarien - stenkastningar och brandbomber. Hur ska Israel få stopp på det?

  SvaraRadera
 4. Återigen på förkommen anledning § 11 – Anonyma inlägg avvisas,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn. Antingen ett Google-konto där det framgår vem du är eller för och efternamn.

  SvaraRadera
 5. SD-Ralph, lika enkelt som självklart - lämna Västbanken!

  SvaraRadera
 6. "Och när araber av alla åldrar kastar sten på judiska bilar, något som sker i stort sett dagligen..."

  Skrämmande.. Vart i Israel sker detta??? Hur kan jag ha missat detta domestic problem?

  SvaraRadera
 7. Nej Lande, men jag kanske som en minimiåtgärd av en civiliserad stat kräver att varje fängslat barn ska ha advokathjälp i en rättegång. Håller du med?

  SvaraRadera
 8. haNavi heHadash hallucinationer har blivit ännu värre, stackarn:

  Citat: .....Nä, judar håller inte kontinuerligt på att kasta sten på araber!....

  I Hebron kan du besöka "The hebron Scool run", jag tror de flesta skulle säga att det finns en viss kontinuitet när man står och väntar på småflickor som skall sluta skolan. Jag tror flera här på bloggen vet exakt vilka platser jag menar där bosättarbarnen väntar på flickorna antingen på stigen ovanför trappan, eller där de måste svänga vänster vid trappslutet för att springa upp mot checkpointen.

  Även jag har fått bilda sköld när paralyserade IDF soldater står som fån och inte ingriper.
  Jag har diskuterat detta med David Wilder själv som inte kan lova att de tänker sluta, eller är de inte judar enligt dig ??

  Annars kan du tydligen numera åka till Biliin, där är det inte soldaternas föräldrar som ber dem kasta sten, utan deras befäl i IDF som beordrar dem att klä ut sig till palestininer och kasta sten på sina kollegor i IDF.
  Jag skulle kunna ge dig rätt i att de inte kastar på araber, men varför måste Israeliska soldater låtsas vara araber för att kasta sten på varandra ? Det kan de väl sköta hemma på förläggningen ??

  Och som sagt, vill man slippa stenkastare så kan man väl i första hand åka hem till Israel. jag har inte sett nån statistik över stenkasting från araber mot Israeler i Israel, men detförekommer ju knappast inom landet (möjligtvis i kravallerna förförra året i Gallilén, men vet faktiskt inte om det ens där kastades sten)

  SvaraRadera
 9. Se vad Joakim W pratar om " Jag tror flera här på bloggen vet exakt vilka platser jag menar där bosättarbarnen väntar på flickorna antingen på stigen ovanför trappan, eller där de måste svänga vänster vid trappslutet för att springa upp mot checkpointen."

  Settlers stone Palestinian school kids in Hebron

  SvaraRadera
 10. Till fredrik Stenström §1. –Håll dej till ämnet!

  Din kommentar ang en viss presidents farhågor har inget att göra med palestinska barn i fängelse.

  SvaraRadera
 11. Johan

  " varje fängslat barn ska ha advokathjälp i en rättegång. Håller du med?"

  Hur många fängslade barn sitter i fängelse och hur gamla är dessa barn? Siffror och källa, tack!
  E.Lande

  SvaraRadera
 12. Cirka 500-700 barn (12-17 år) från Västbanken åtalas varje år vid militärdomstolen efter att ha blivit arresterade, förhörda och häktade av israelisk militär, polis eller säkerhetstjänst, enligt SKR:s följeslagarprogram. Har Lande andra uppgifter?

  Om det vore så att det bara handalr om en sjuttonåring om året så tycker jag trots det att denne enda person också ska ha advokathjälp i rättegången. Du passade på frågan, Lande, var det ett sätt att meddela avikande åsikt, eller?

  SvaraRadera
 13. E Lande!
  Ansträng dig lite!
  Egon är OK när det gäller källhänvisningar. I inlägget finns länkar att klicka på för att ta sig fram till bland annat Amnesty-rapporten som handlar "administrativt förvar" i allmänhet. Han har även i inlägget länk till en annan rapport som specifikt handlar om hanteringen av barn under några år tillbaka.

  SvaraRadera
 14. Tack för klippet Egon, detta är så intressant för att palestinska barn som gjorde nåt likande skulle antagligen både fängslas och misshandlas.

  Jag träffade David Wylder och frågade om detta och varför. "-Vet ni inte att Iran hotar oss med kärnvapen" svarade han......

  SvaraRadera
 15. Kanske inget att skryta med sorgligt nog men jag får nog sälla mig till den skaran som oftast blir stenad på ett eller något annat sätt av någon part. Visst förekommer det att arabiska barn slänger sten, har sett det och känt det med egen kropp (Hebron, Nablus o Bastia, i något fall för de trodde jag var bosättare men i de flesta fall för att jag var turist). Om vissa av dessa har föräldrar som uppmuntrar det, inget jag har stött på en säkert kan det vara så i vissa fall. Om det är ett stort problem överlag att israeliska bosättare på ockuperad mark (utanför gröna linjen) inte får vara i fred ja vad skall man säga. Kidsen skriker ibland shalom efter och svarar man detsamma kan det komma lite grus. Sen finns ju andra sidan av myntet, alla arabiska barn kastar långt ifrån sten, en extremt lite minoritet, säkert lika liten som antalet israeliska barn som gör detsamma i Israel proper. Sen finns det andra exempel bra mycket lättare att ta på alternativt känna på. De israeliska barn i Hebron som inte kastar sten är väldigt lätträknande, uppmuntras det av päronen, alla gånger och jag har sett dem stå bakom o ge kidsen stenarna. Soldater som gör något eller inte gör något är en annan fråga. I Hebron är det du som först hälsar bosättarna med Shalom och de gör detsamma men ändå kommer gruset, där är vi åtminstone alla lika i deras ögon, finns det ingen sten kan alltid attackera en minister och blir det för tröttsamt kan man alltid ta fram sitt vapen. Bosättarna behöver i alla fall inte truta i barnen skräpteologi, bara att kasta, ingen kommer att gripa dig ändå och har du tur så träffar du alltid något… 90 % av alla mina stenar samt ett halvt trädgårdsland har kommit ifrån dessa och då har jag inte behövt att be om dem. Bosättarsten fattar jag ändå inte, måste mest va för motionen för de kan ju när de vill helt lagligt ta fram puffran istället och skjuta loss ett par salvor. Därför IDF behandlar dem som man gör, de vet att det inte är mycket som de kan göra om en av dem har haft en dålig dag. En bra lösning är att dra som israeler, heder till alla de israeler som vägrar tjänstgöra i territorierna, vakta gränser har jag inget att invända emot. Men Israel måste dra sig tillbaka om fred skall bli en möjlighet, o förhoppningsvis ta med sig så många terrorister som det går, visa respekt och hänsyn och detsamma kommer att visas dem. Israel Israel är en sak, Israel på ockuperad mark som leker lord of the lands är något annat.

  Släpp vad som tagits och återgå till det man fick, sen skall du själv kunna välja vart du som kristen, muslim eller jude väljer att slå sig ner. Hoppas en dag på många judar boendes i en framtida palestinsk stat med palestinska pass där alla är lika inför lagen oavsett religion.

  Vad tycker du Raffe? Länken är till dig, den enda lösningen som kan funka för jag anser att judendomen är en vital del av det heliga landet o skall så förbli, men som sker nu att man som israeler kan springa runt bete sig som man gör i många fall.

  SvaraRadera
 16. Markus

  "... en framtida palestinsk stat med palestinska pass där alla är lika inför lagen oavsett religion."

  Låter som en utopi när man ser hur barn proppas med hatpropaganda på palestinsk TV.
  "Christians and Jews are inferior, cowardly and despised."
  E. Lande

  http://www.youtube.com/watch?v=gq2P4e1acXM

  SvaraRadera
 17. Stig

  "... hanteringen av barn"
  Apropos hantering av barn.
  Har inte föräldrar ansvar för att skydda dem i stället för att låta dem sätta sig i fara? Attackera soldater helt ofarligt och OK? Naturligtvis inte! Vara stolt över sina barn som martyrer?? Helt sjukt.
  E. Lande

  SvaraRadera
 18. Stig

  Ledsen men jag anstränger mig inte för att läsa Amnesty rapporter. I synnerhet när de är skrivna av palestinaaktivister som Deborah Hyams och Saleh Hijazi. Opartiskt?
  Administrativt förvar finns i länder som är i krig och såvitt jag vet så är Israel tyvärr däribland.
  E. Lande

  SvaraRadera
 19. Men snälla Lande!
  Jag ville så gärna tro att du var seriös. Ids du inte ens läsa källhänvisningar är det ju ingen idé att du frågar efter dem! Och ingen idé att Egon eller jag försöker förse dig med sådana uppgifter. Och det blir absolut ingen idé att fortsättningsvis söka resonera med dig som inte verkar idas ta till dig annat än det du tror dig veta och sedan upprepar i samtalsomgång efter samtalsomgång.

  SvaraRadera
 20. Stig

  De som sväljer allt som är negativt mot Israel har ingen urskiljning och är inte seriösa.
  Nämner inga namn men följ min blick. Ingen tvingar dig att resonera med mig. Men tala gärna för dig själv på din blogg och låt Egon tala för sig på sin.
  E. Lande

  SvaraRadera
 21. Lande, ska jag tolka ditt sista inlägg som att du förespråkar att stenkastande bosättarbarn bör sättas i "administrativt förvar" istället för att (som tydligen nu sker) dömas i korrekta rättegångar med advokathjälp till barnen?

  I så fall meddelar jag avvikande åsikt.

  I vilken del av folkrätten hämtar du för övrigt stöd i påståendet att man under krig har rätt att sätta folk godtyckligt i "administrativa förvar"? Jag vill minnas att åklagare Jackson i Nürnbergrättegångarna tvärtom var väldigt hård mot Göhring när han påstod sig ha den rätten.

  SvaraRadera
 22. Det är ofattbart att de ultraortodoxa bosättarnas barn som kastar sten behandlas på ett helt annat sätt.

  Apropos uppfostran av barn, föräldrar har ansvar oavsett om det handlar om bosättarnas barn eller arabiska barn.

  Ärligt talat Egon, tror du inte att attackera soldater är helt ofarligt?
  Någon måste har styrt dessa arabiska barn att göra det.

  De ultraortodoxa bosättarnas barn saknar inte förebild som förklarar varför dessa barn kastar stenar.

  Är det någon skillnad i uppfostran av arabiska barn på västbanken än i Gazaremsan?

  Naturligtvis inte!

  Det handlar om att vara stolt över sina barn som martyrer - Helt sjuk!
  http://www.youtube.com/watch?v=0YP3P_q0vYw

  SvaraRadera