27 februari 2014

Härska och söndra

Ny lag delar kristna och muslimer med israelisk medborgarskap och legaliserar ojämlikhet

 Det Israeliska parlamentet Knesset godkände på måndagen 24 febr. 2014 en kontroversiell lag, vars yttersta syfte, enligt dess sponsor, är att skilja mellan muslimer och kristna arabiska medborgare och för att öka medverkan av kristna i det israeliska samhället. Läs mer i Haaretz 

Mairav Zonszein är en av de många som kritiserar lagen så här skriver hon:

Israel ratificerade en ny lag som juridiskt skiljer mellan muslimska och kristna medborgare i staten, Israel rapporterade Haaretz på måndagen (24 febr. 2014 ). Omröstningen som lätt passerade en 31-6 röst i sin tredje och sista omgång, erkänner den kristna arabiska befolkningen som en separat, men inte nationell minoritet för första gången.

Lagen, som utvidgar the Advisory Committee for Equal Opportunity in the Employment Commission genom att lägga till en separat kristen representant, marknadsfördes som ett sätt att bättre integrera de kristna i den israeliska arbetsmarknaden. Men i praktiken, genomförs den på påtaglig bekostnad av muslimska medborgare. Det finns cirka 160.000 kristna som lever i Israel, jämfört med över en miljon muslimska medborgare.Enligt propositionens förslagsställare, Likud:s Parlamentsledarmot Yariv Levin, är kristna "våra naturliga allierade, en motvikt mot de muslimer som vill förgöra staten inifrån." Levin, är en frispråkig motståndare till upprättandet av en palestinsk stat (som andra parlaments-kolleger i Knessets Likudparti och the Jewish Home party) betonade också att han vägrar att kalla kristna medborgare "araber". "Jag är försiktig med att inte kalla dem araber eftersom de inte är araber," sade han till den israeliska dagstidningen Ma'ariv några veckor sedan, trots att de allra flesta av dem är i själva verket, araber, och många identifierar sig som en del av den palestinska nationen.

Genom Knesset godkännande av lagen, tillsammans med Levins uppriktiga kommentarer, har den israeliska regeringen gjort två saker mycket tydligt (som de redan gör ):

1. "Arab" är ett fult ord, och den muslimska arabiska befolkningen specifikt - den största minoriteten i landet - består av onda medborgare inställda på att förstöra staten, och är alltså inte tillåtna att ha lika rättigheter.

2. Israel definierar och därefter prioriterar rättigheterna för medborgarna enligt religion och etnicitet, i uppenbar strid med dess självständighetsförklaring och den vanligaste förutsättning i varje demokrati. Den nya lagen lägger till en annan bit av bevis för att Israel är en etno-religiös stat med systematiska, strukturella ojämlikheter som arbetar främst att privilegiera den judiska befolkningen som bor mellan Medelhavet och Jordanfloden.

Denna nya lag har lagligt inskriven verkligheten de facto där muslimska medborgarna i Israel inte har rätt till lika rättigheter, bara genom att vara född på det sättet. Detta är definitionen av en rasistisk politik.

Judar sitter i toppen av pyramiden av religiösa privilegier, följt av kristna och sedan muslimer. Naturligtvis finns det även inner-hierarkierna inom varje sektor (dvs. ryska judar innan etiopiska judar, urban medelklass palestinier före beduin i periferin). Det som slår mig av Levins kommentarer är hur han gör de kristna till att vara judarnas bästa vänner, medan muslimerna är deras inneboende fienden. Detta får mig att tro att han inte vet något om vår grundläggande historia.

Av Mairav Zonszein I översättning läs orginalet här:   +972

Hanan Ashrawi som är kristen palestinier skriver ”"Medan Palestina har åtagit sig att principerna om tolerans , pluralism , mångfald och delaktighet i ett verkligt demokratiskt styre i linje med de globala värdena för den 20: a århundradet , har Israel antagit en politik för klassificeringen av sina medborgare på grund av religion eller etnicitet vilket är en föråldrad och omodern praktik ", avslutade Ashrawi ur ICH

Rötterna till lagen, hävdar Kassis , är i "den brittiska söndra och härska strategien", med hänvisning till hur brittiska kolonisatörer tog fasta på religiösa skillnader för att värva lokalbefolkningen i det koloniala projektet. Ur Maan News

Vad tycker  kristna palestinier med israelisk medborgarskap om lagen? 
"Det är inte bra för araber, vare sig kristna eller muslimer eller judar," sade han. Na'um anser att vissa israeliska politiker är "försöker skilja oss från religiösa status och skapa en politisk situation från detta"   ur  Christinanity Today

Tidigare:Företagande i Nasaret

Läs även andra bloggares åsikter om
Dagen
SvD 

3 kommentarer:

 1. Israel ratificerade en ny lag som juridiskt skiljer mellan muslimska och kristna medborgare i staten.
  Har du väntat dig något annat?

  Det är ju ingen hemlighet vilka judarna föredrar, men för dig som ignorerar faktumet att världen befinner sig mitt i en religionskrig blir beslutet ett slapp i ansiktet - vakna människa från din dröm om rättvisan a la Kristi läror.

  Behåller Likud makten även efter Netanyahu, så förvandlas den israeliska staten till en judisk teokrati. http://images1.ynet.co.il/PicServer3/2014/02/27/5184340/bibi-security.gif
  Likud bryr sig först om judarnas säkerhet.

  Du glömmer att judendomen och islam har samma rötter. Det är lätt när man är besatt av Jesus Kristus lära.

  SvaraRadera
 2. Som sagt Israel ratificerade en ny lag som juridiskt skiljer mellan muslimska och kristna medborgare i staten. (Observera i Staten Israel!)

  Israels araber måste bestämma sig vem de är. De som ser sig själva som medborgare i staten Israel borde börja agera som medborgare.

  Avigdor Lieberman driver idén att överföra en del av Israels araber till den palestinska staten, om och när det är etablerat. Till dem som attackerar honom svarar han, "Plötsligt är de en del av staten Israel. Plötsligt Herzl är deras nationalhjälte," Hatikva "är träffen, och Ahmad Tibi och hans vänner har verkligen en längtan judisk själ."

  Israeliska ledarskap tar hand om alla, inklusive Israels araber, de skall ändra stil från en diskurs av hat att tala i ögonhöjd, som odlade medborgare, och att Israelerna, hela den arabiska allmänheten, kommer att få ett ledarskap som främjar en civil integration.

  Araberna bör också definiera sig själva som "Israels arabiska medborgare," eftersom det skulle vara första identifieringsmärke, precis som judarna i Sverige först och främst är svenska medborgare och först därefter anslutna (inte alltid!) med staten Israel.

  Du själv tar jämt upp fall av svenska "palestinier" fast dessa föddes i Sverige ändå klassar de sig först och främst som palestinier och sedan som svenskar.

  Egon du kan inte influera Lieberman att ändra hans ståndpunkt, precis som du kan inte influera muslimska "svenskar" att åka till Syrien för att utföra Jihad.
  Om dessa överlevande muslimska "svenskar" återvänder till sverige har vi stark anledning att oroa oss.

  Rötterna till lagen, är inte "den brittiska söndra och härska strategien", rötterna ligger i självbevarelsedrift för att israeliska staten förblir hemland för judiska folket.
  Andra folkgrupper skall integrera sig som israeler, precis som Sverige förväntar sig från invandrares sida innan de blir svenska medborgare.

  "Invandrare" är ett fult ord i sverige, och den muslimska befolkningen specifikt - den största minoriteten i sverige är alltså utsatta för diskriminering, snacka om lika rättigheter.

  Se var Sverige är på väg, läs Siewert Öholm artikel om: "Yoga stjäl kristet självförtroende".

  Fråga dig själv, är det dina minsta bröder som har bidragit till förfallet för kristet självförtroende i landet?

  SvaraRadera
 3. Det israeliska statsbygget är verkligen en 1800-talsprodukt med sin besatthet av etnicitet. Det är dags för den staten att lämna denna grumliga föreställning och skapa ett samhälle baserat på jämlikhet och solidaritet. Hur ska en israelisk palestinier känna sig lojal med en statsbildning så länge regimen utdefinierar och missaktar dem!?

  SvaraRadera