13 juli 2014

En kristen i Gaza


 
Foto: PNN News


En palestinsk Baptist i det bombade Gaza och hans tankar och böneämnen förmedlat av Rev Yohanna Katanacho, Ph.D.
 
I juni 2014 avslutade Bethlehem Bible College undervisa i en kurs i Gaza. Dussintals kristna studenter tog kursen i palestinsk kontextuell teologi som en del av MA i kristen tjänst och ledarskap. Jag undervisade i kursen och en av mina elever arbetar fortfarande på sina uppgifter i kursen Den 8 juli 2014 talade vi över Skype för att klargöra hur han kan gå vidare i sina uppgifter. Vi pratade också om situationen i Gaza.

Som många av er vet, pågår det en ström av våldshandlingar i min region. De israeliska invånarna lider av dussintals raketer som avfyrades från Gazaremsan och palestinier i Gaza står inför ett ökande antal israeliska flyganfall. Vi är mitt i en till runda av våld i en ond cirkel.


Shadi, min elev från Gaza, förklarade för mig att situationen i Gaza är mycket svårt. På en daglig basis finns det ingen el från 15:00 till 11:00. Många människor köper konserver och lagra den i sina hem i väntan på krig. På natten förväntar sig människorna flyganfall och hoppas att det inte kommer att vara i deras stadsdel eller hem. De kan inte lämna Gaza. Bara de som är över fyrtio kan få tillstånd att resa när gränserna till Egypten eller Israel är öppna. Shadi känner att de är i ett stort fängelse med ett minimum av livets grundläggande behov. Han tillade att Baptistkyrkan i synnerhet är bekymrad eftersom dess byggnad ligger mitt emot en polisstation; den senare är ett legitimt mål för israeliska flyganfall och det har bombats tidigare.

Foto:  Baptistkyrkan i Gaza
Intressant är att Shadi inte hyser ilska eller hämnd. Han är en del av en kyrka som har en martyr som mördades av muslimska extremister, och en kyrka som led av israeliska flyganfall. Istället berättade han att kyrkan Gaza har bett alla sina medlemmar att be för fred. Först trodde jag att han betyder fred för hans kyrka eller kanske för människorna i Gaza, men sedan upptäckte att de ber för fred i hela regionen, inklusive fred i Israel. Vidare tillade han att Jesu efterföljare i Gaza är rädda för våld; men de är fast beslutna att älska sina fiender och att följa Jesus i denna svåra situation för våld föder våld, men kärleken till Jesus Kristus är vägen framåt. Shadi tillade att han vill följa Jesus och möta våld med kärlek, förbannelser med välsignelser. Kom ihåg Baptistkyrkan i Gaza i dina böner och ber också för Shadi, hans hustru och hans tre månader gamla dotter. Må ledarna för vår region och världen lära av denna lilla kyrka och väljer fred, inte krig; väljer rättvisa inte självcentrerade politiska program. Må dessa ledare väljer långsiktiga lösningar inte en blodig genväg.

July 12, 2014 Rev Yohanna Katanacho, Ph.D.


Foto:  Baptistkyrkan i Gaza från  Munther Isaac
Foto: PNN News

Läs även andra bloggares åsikter om

"Israel har bombat Hamas högkvarter och palestinska polisstationer." ur Dagen
Dagen
Dagen-3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar