22 juli 2014

Fred och rättvisa

Gaza's church has taken in families fleeing the Israeli war on Gaza
Återigen offras civilbefolkningen i kriget mellan Israel och Hamas och återigen är omvärlden tyst inför övergreppen. Men dagens situation hade kunnat undvikas om inte omvärlden även varit tyst inför den ständigt pågående ockupationen, bosättningarna samt brotten mot folkrätten och de mänskliga rättigheterna. "  så skriver  skriver Bo Forsberg, generalsekreterare för Diakonia och Naim Ateek, präst och ledare för Sabeel i den kristna tidningen Dagen 2014-07-22
 
De fortsätter: "Vi menar att allt mänskligt liv är heligt, israeliska liv såväl som palestinska, judiska såväl som muslimska, och muslimska såväl som kristna. För dem som har ögon att se med så är dödande och övergrepp meningslöst.” läs mer i Dagen- Israel håller en rasistisk kurs 

PS. deras orginalrubrik "Framtiden för israeler och palestiner förutsätter pluralism och inte segregation!" DS.

Jag håller med vad dessa kristna pastorer / teologer som företräder Diakonia och Sabeel skriver , själv är jag en tacksam månadsgivare till Diakonia och medlem i Sabeel.

De avslutar ”Vi beklagar passiviteten hos världens ledare inför ockupationen av Palestina. De måste inse att för att lösa konflikten krävs intervention utifrån. Världens mäktigaste nationer bidrog till att skapa konflikten och de måste nu bistå med att lösa den. Israels regering tror att de kan vrida till– baka historiens gång och skapa ett Israel baserat på religiös och etnisk identitet.”


Jul 19, 2014 A respected Norwegian Surgeon volunteering in Gaza at Al-Shifa hospital

Men igår  baxnade jag när jag läste vad Tommy Dahlman 48 år som är svensk föreläsare och evangelist med egen blogg i Värdenidag skriver 20 juli 2014 ”Jag har nämligen märkt en tendens hos vissa teologer i Sverige och även i Norge, som jag tidigare haft förtroende för och som har verkat i de pingstkarismatiska kontexterna under många år, en ny retorik. Den låter ungefär så här: ”Vi ska vara balanserade i vår bedömning ”Visst ska vi välsigna Israel men vi försvarar inte allt de gör” ur 

Tidpunkten för hans utspel är synnerligen illa valt då under de senaste dagarnas strider i Gaza . Då döda och skadade civila uppgår i skrämmande antal. Då tycker han att vi som kristna skall ge Israel vår oreserverade stöd ! ( visst har Israel rätt att försvara sig men detta övervåld kan ingen kristen eller empatisk människa ställa sig bakom,  men han kan.)

Nej Dahlman ta på dej nattmössan och somna om :)

Läs även andra bloggares åsikter om
 
Dagen

5 kommentarer:

 1. Nej Egon ta på dej nattmössan och somna om :)!
  Tommy vet vad han pratar om, alltså fakta du gärna struntar i "1964 publicerade PLO en regeringsdeklaration och detta manifest utgår Hamas från än idag. Där står det tydligt att de icke kommer att tolerera en enda jude att bo kvar i det som nu är Israels land. Hamas krigsretorik är direkt tagen från Arafats och Kadaffis manus: ”Vårt folk kommer att fortsätta att fylla revolutionens fackla med floder av blod, tills hela det ockuperade hemlandet är befriat”. ” De sionistiska inkräktarna i Palestina ska återvända till sina ursprungsländer och staten Israel ska utplånas från kartan” . ”Kampen mellan oss och zionismen är en kamp till slutet” ”Vi kommer aldrig att erkänna Israels rätt att existera. Den som talar om att erkänna fienden skall få sin tunga och sitt huvud avhuggna därför att frågan om ett erkännande är ett av de oberörbara ämnena”.

  Du känner dig träffad av det Tommy skriver.
  Du är ju en sådan kristen som ger stöd för palestinska araber som (Hamas) än idag tydligt säger att de kommer inte att tolerera en enda jude att bo kvar i det som nu är Israels land. ”Vårt folk kommer att fortsätta att fylla revolutionens fackla med floder av blod, tills hela det ockuperade hemlandet är befriat”. ”Vi kommer aldrig att erkänna Israels rätt att existera. Den som talar om att erkänna fienden skall få sin tunga och sitt huvud avhuggna därför att frågan om ett erkännande är ett av de oberörbara ämnena”.

  Du skall inte prata om "Fred och Rättvisa" där det finns ingen chans för fred!

  Jag hoppas för palestiniernas skull att IDF spränger sönder Gazas "tunnelbanan", så att dessa människor skall kunna leva i SAMMA lyx som Ismail Haniya och Khaled Meshal.

  SvaraRadera
 2. Academic research confirms the suspicion of many, that the claimed justification for the establishment of an israeli state in the centre of the Muslim Middle East, just 66 years ago, was and is, one of the most damaging confidence tricks ever perpetrated on a gullible world. Political zionism is merely a highly successful European based movement, barely a hundred years old, that has unfortunately destabilized the global community in a spectacular fashion ever since its inception.

  This has succeeded with the help of the evangelical Christian lobby in the US that has misinterpreted a Biblical narrative to further a new-style religious belief that the Messiah will not come until all jews live in Palestine. This illogical and impossible premise is supported by tens of millions of Christian zionists in the West, who whilst having no interest per se in judaism, are quite prepared to support a political movement that makes no sense, has no valid justification and no historical basis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I dont like anoymous comments pleace next time give me your name

   Radera
 3. Det är mycket svårt att sätta ord för det man känner dessa dagar. Det är inte av religiösa eller politiska skäl man kan stödja någon av de parter som konflikten gäller, utan av humanitära. "Älska era fiender" sa Jesus en gång. Han undervisade också om hur fel det är att hämnas, hata och att använda våld. Vägen till fred är att älska inte att hata. Another world is possible

  SvaraRadera
 4. Från och med idag har Diakonia och Caritas dragit igång en möjlighet att stötta de modiga kristna i kyrkorna i Gaza som verkligen i en svår tid tar Jesu kärleksbudskap på allvar. http://www.diakonia.se/Info/Nyheter-och-mediaservice/Nyheter-fran-Diakonia/akut-hjalp-till-gaza/

  SvaraRadera