18 juli 2014

Människorna i Gaza 2014

"People Are Resisting by Existing" *
Pastor Dr Yohanna Katanacho är en palestinsk evangelisk kristen. Han har förvärvade sitt MA från Wheaton College och hans Master of Divinity liksom hans Ph.D. i Gamla Testamentet från Trinity International University. Han har översatt flera böcker från engelska till arabiska och har också skrivit flera böcker samt ett tiotal artiklar på engelska och arabiska. Han är nu som den akademiska dekanus Bethlehem Bible College och Galileen Bible College. Dr Katanacho har talat i många kyrkor och konferenser runt om i världen som behandlar teologiska perspektiv på den arabisk-israeliska konflikten. Ur Rev. Dr. Yohana Katanacho Dessutom är han min bloggvän 

Vad vill människorna i Gaza? Hur kan vi svara ? Genom Rev Dr Yohanna Katanacho
 

Många vill ha ett stopp på att döda oskyldiga människor i Gaza. Jag stöder till fullo detta synsätt. Men vad vill människorna i Gaza  och hur kan vi be och agera för att sprida fred?

Enligt de senaste nyheterna **, begär folket i Gaza följande:

1. Fri rörlighet; de vill Israel att häva belägringen och öppna gränsövergångarna för handel och människor. De vill öppna en internationell hamn och flygplats. De vill att Israel för att öka sin fiskezon till 10 kilometer.

2. De vill ha religionsfrihet. De vill ha möjlighet att be i Jerusalem.

3.De vill ha frisläppandet av palestinska fångar.

4.De vill ha ekonomisk utveckling och förbättringar i Gazaremsan.

Å andra sidan, Israel vill ha säkerheten i sina folk.


Pastor Dr Yohanna Katanacho

Som en palestinsk israelisk kristen, stöder jag Israels behov av säkerhet samt ovan nämnda begäran. Varje människa är skapad till Guds avbild och har rätt att röra sig fritt, att arbeta, för att bedja och att föra ett anständigt liv. Problemet är inte i dessa önskemål, men det är i de motstridiga världsbilder. Å ena sidan, den nuvarande regeringen i Israel ser Hamas och alla palestinier som ett hot mot det judiska folket. De fungerar i samband med krig och föra ett krig mentalitet som delegitimerar sina motståndare. Varje framgång för Hamas är ett misslyckande för Israel. Å andra sidan, ser Hamas den israeliska regeringen som en ockupant och som fienden i  deras ögon, att döda en israel är acceptabelt så länge de är i vägen för att fullfölja befrielsen. Båda grupperna, visserligen på olika sätt, har dödat många oskyldiga människor.

Mot bakgrund av ovanstående måste vi be inte bara för en vapenvila utan också för att förespråka en ny verklighet. Vi vill inte bara sluta döda oskyldiga barn, men vi vill också ge våra barn med en annan världsbild och i en annan värld. Vi vill förespråka fred inte bara för att stoppa krig. Därför är det viktigt för många kristna att visa sin tro genom sina gärningar och sina göra sina böner till begripliga åtgärder. Följande är några steg som vi kan göra:

1. Välsigna och förespråkar en världsbild och en teologi där både palestinier och judar är lika skapade i Guds avbild, lika älskad och uppskattad.

2. Be för alla de förtryckta och marginaliserade och söka praktiska sätt att ge medicinsk hjälp, mat och andra grundläggande behov genom palestinska och israeliska kristna organisationer.

3. Stöd fredsskapande genom att samarbeta med organisationer som förespråkar fredsskapande och fredsbevarande. Vi måste utrusta barn och vuxna med verktyg som kan göra dem till att vara fredsstiftare. Skapa webbplatser, skriva böcker, sjunga freds sånger, och designa fredsskapande kurser. Vidare, utmana dina politiker och ledare genom att skriva till dem.

4. Be och stödja en långvarig lösning på den palestinska - israeliska konflikten. Går till roten av problemet inte symptomen.

Rev Dr Yohanna Katanacho
 
I översättning se orginaltexten här : What do the people of Gaza want? How can we respond? By Rev. Dr. Yohanna Katanacho

* Foto: Från The Nation-2012
** Hamas erbjuder Israel ett 10-års vapenvilaläs mer i  Mondoweiss 
 
Tidigare "Det är är i år precis 30 år sen jag var i Gaza jag möttes av gator utan asfalt med öppna avloppsdiken och en kåkstad i den del av Gaza som jag besökte. Men det sjöd av liv med småindustrier överallt, men sen många år sen har israeliska bulldozers demolerat dessa industrier." ur  Människor i Gaza-2009

Flera av Svenska kyrkans internationella samarbetsparter vädjar om ett stopp på det blodiga kriget mellan Israel och Gaza.ur Dagen
dagen
Läs även andra bloggares åsikter om

5 kommentarer:

 1. Det är med stor pessimism och ledsamhet jag läser pastor Dr Yohanna Katanacho, en palestinsk evangelisk kristen.

  Han försöker förklara att det är viktigt att Israel släpper fri palestinska mördare ut israels fängelser. Många av dem har med berått mord handgripligen med kniv och andra vapen mördat judiska barn i Israel.
  Varför inte ett ord om kristna är förföljda i Arabvärlden generellt och i Gaza.
  speciellt???
  Varför skriver du inte att det är ohållbart att Hamas skickar 1500 raketer in i Israel, över civila människor?
  Pastor Dr Yohanna Katanacho, Jag tycker du skall ta upp detta i dina böner, när du pratar med min judiske broder Jesus. Då kanske du kan bli mer balanserad....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bertil Creson välkommen till min blogg "Varför skriver du inte att det är ohållbart att Hamas skickar 1500 raketer in i Israel, över civila människor?"
   Obs detta är inte mina ord utan Dr Yohanna Katanachos. Jag kan inte någonstans se att han ignorerar Hamas raketbeskjutning " Han skriver " Å andra sidan, Israel vill ha säkerheten i sina folk" då måste gevetvis raketbesjkutningen upphöra det är självklart. Frigivande av palestinska fångar läs mer om dem

   Palestinska politiska fångar utan åtal eller rättegång

   Radera
 2. Varför inte ett ord om kristna är förföljda i Arabvärlden generellt och i Gaza. Artikeln handlar om människorna i Gaza inte om kristna är förföljda i Arabvärlden generellt ( måste vi alltid fördömma alla andra förföjelser innan vi får nämna Israel? )
  Läs En kristen i Gaza och Gaza en humanitär nödsituation

  SvaraRadera
 3. http://rolferic.blogspot.se/2014/07/israel-liksom-hamas-maste-stoppa-vald.html
  Jag länkar här till mitt inlägg i Ökenkällan

  SvaraRadera
 4. En hundralapp till Radiohjälpen riskerar att hamna i den allt annat än opartiska och oberoende organisationen UNRWAs händer.
  Att Diakonia skulle vara opartiskt, motsägs bland annat av att deras generalsekreterare Bo Forsberg http://www.drybonesblog.blogspot.se/2014/08/money-for-gaza.html?m=1

  SvaraRadera