2 april 2016

Dagen reser till Israel 2016


Den kristna tidningen Dagen gör nu reklam för sin årligen återkommande höstresa för sina läsare: 


Dag 1 - söndag 30 oktober
Vi flyger från Arlanda 06.15 och landar i Tel Aviv vid lunchtid. Innan bussen rullar mot Tiberias vid Gennesarets sjö hinner vi med ett besök i antingen den gamla hamnstaden Jaffo eller i Herodes den stores stad Caesarea Maritima. I Tiberias checkar vi in på vårt hotell, där vi ska bo tre nätter, och äter middag tillsammans.

Dag 2 - måndag 31 oktober
Dagen ägnas åt en rundtur i norra Israel med stopp bland annat vid klostret på Karmelbergets topp, där Elia med Guds hjälp besegrade Baalsprofterna, Nasaret, där Jesus växte upp, Bahaireligionens magnifika anläggning i Haifa och Safed, centrum för den judiska mysticismen Kabbala. Middag och övernattning i Tiberias.

Dag 3 - tisdag 1 november
Denna dag tar oss bussen upp på Golanhöjderna, där vi blickar in över Syrien. Vi besöker utgrävningarna såväl i den gammaltestamentliga staden Dan som i Banias, där den romerska guden Pan dyrkades. Det blir en dag fylld av så väl vackra naturupplevelser som närkontakt med dagens konfliktladdade situation i regionen. Middag och övernattning i Tiberias.

Dag 4 - onsdag 2 november
Självklart ska vi göra en båttur på Gennesarets sjö och besöka de viktiga platserna runt sjön där Jesus var verksam. Saligprisningarnas berg blir i dubbel mening en höjdpunkt. I Kafarnaum ser vi resterna av såväl synagogan som Petrus hus och nere vid sjöstranden står vi på samma mark som Petrus när han fick frågan av Jesus: "Älskar du mig?" På vår väg mot Jerusalem stannar vi till i Shilo, där Josua lät resa uppenbarelsetältet. Vi kommer fram till vårt hotell i Jerusalem på kvällen och äter middag tillsammans.

Dag 5 - torsdag 3 november
Den första av två intensiva dagar i Jerusalem, när vi besöker Tempelberget, Davids stad, Tempelinstitutet, där vi lär oss allt som är värt att veta om det heliga Templet, samt Förintelsemuséet Yad Vashem, som inte lämnar någon oberörd. Middag och övernattning på vårt hotell.

Dag 6 - fredag 4 november
Vi fortsätter att utforska Jerusalem. Besök på Olivberget, i Getsemane, i Gravkyrkan och vid Trädgårdsgraven står på programmet, liksom de judiska kvarteren och Västra muren. Middag och övernattning på hotellet.

Dag 7 - lördag 5 november
Vår sista hela dag i Israel blir en utflyktsdag med stopp i Jeriko, Qumran där Dödahavsrullarna hittades, Masada och vid Döda havet, där vi får tillfälle att testa det salta vattnets flytkraft. Middag och övernattning på hotellet.

Dag 8 - söndag 2 november
Dags att packa väskorna. På väg till flygplatsen stannar vi till vid Knesset och dess gigantiska Menorah samt vid profeten Samuels grav. Klockan 13.00 lyfter flygplanet mot Arlanda, där vi tar mark kl 16.50. 

Presentation av guiden: Vår guide på denna resa är Peter Lebenswerd. Han är uppvuxen i Stockholm i en judisk familj men numera bosatt i Israel med sin familj. Peter brinner för att göra kunskapen om Israel levande och för dialogen mellan judar och kristna. ”De gemensamma rötterna blir kanske allra tydligast när man är i detta land och tillsammans upplever de platser och skeenden som format så mycket av det vi känner till och som många av oss håller kärt”, säger han.
Ur  Dagen Resklubb     Resan arrangeras av Israel Tours.

Ännu en gång gör mig Dagen besviken  " När jag läser igenom reserutten ser jag hur slående lite möten med landets kristna. Visst är det viktigt att vi, när vi besöker landet att vi besöker de heliga platserna där Jesus vandrade och de historiska judiska platserna för att förstå kristendomens judiska rötter. Men varför väljer researrangörer bort att möta de kristna där? 

Läs tidigare: - Man besöker Davids stad som ligger i östra Jerusalem i stadsdelen Silwan som har en tydligt politisk agenda för bosättningar i Östra Jerusalem. 
Även ”Tempelinstitutet, där vi lär oss allt som är värt att veta om det heliga Templet” Man tyckts inte inse att det är inte bara ett museum för att visa hur det historiska judiska templet såg ut .Utan har även en tydlig politisk agenda. Ur Dagen reser till Israel 2014

Man har inte alls tagit till sig av kritiken Är svaret att ord som ”ockupation, mur och bosättningar” inte passar in i den verklighetsbild dessa kristna resenärer har.? Vågar man eller vill man inte se dagens verklighet? Varför är man inte intresserad av att med egna ögon se och själv bilda sig en egen uppfattning av verkligheten?"  Ur Möt människorna


Läs även andra bloggares åsikter om

1 kommentar:

  1. Av programmet verkar det som om den kristna tidningen Dagen är mer intresserad av religionsblandand synkretistisk Bahai och romersk-hednisk Pan-dyrkan än av att träffa områdets kristna bekännare.
    Avslöjande.

    SvaraRadera