7 december 2008

Tidningen Dagens nyhetsvärdering-3

I tidningen Dagens nätbilaga kan vi läsa nu ”Israelisk polis meddelade på söndagen att den gripit två bosättare, Gaby Bibi och Zeev Braudeh, som misstänks ha öppnat eld mot palestinier i Hebron i torsdags. se länk till Dagen
Egentligen var detta en gammal nyhet DN rapporterade om dessa bosättarstrider redan förra veckan 2008-12-04 Israels regering kämpar för att inte tappa greppet om situationen i Hebron på Västbanken, där extrema judiska bosättare härjat ostörda i veckor och attackerar civila palestinier och israeliska soldater. Se länk till DN Bosättarstrid hårdnar i Hebron

Syd svenskan 2008-12-04

SvD 2008-12-04


Att ge en allsidig rapportering av vad som händer på Västbanken är svårt för tidningen Dagen.

En grupp som besitter en stor kunskap om verkligheten där är Sveriges kristna råds -följeslagarprogram de ställer gärna upp och berättar om sina upplevelser. Jag tipsade tidigare redaktionen om följeslagaren Johannes Mosskins presentation Nu på söndag, den 5/10, ger jag en presentation om Hebron där jag tillbringat tre månader som internationell observatör

Man kan ha olika åsikter i Israel/Palestina-konflikten, men det är synd när man inte vill ge sina läsare en allsidig bild av händelseutvecklingen. Johannes Mosskins kunde ha gett Dagen-redaktionen en värdefull bakgrundsinformatin. Men det passar inte Dagen-redaktionen. Nu får Dagen-läsarna enbart ta del av korta nyhetstelegram.
Läs även vad Johannes Mosskins blogg skriver om Hebron
Anna Wester om bosättarupprori Hebron

Läs även andra bloggares åsikter om14 kommentarer:

 1. Precis. Utan minsta analys kan man lika garna lasa TT och Reuters, enbart.
  Det ar ungefar 18 palestinier som skadats, dessutom kan man lagga till all forstord egendom.
  Eleni S

  SvaraRadera
 2. "En grupp som besitter en stor kunskap om verkligheten där är Sveriges kristna råds -följeslagarprogram"

  Haha!

  Följeslagarna är så pass "kunniga" att de på sina bloggar påstår att östra Jerusalem "tillföll" Transjordanien 1948.

  Mer okunniga och hjärntvättade nyttiga idioter får man leta efter!

  Dessutom har följelaganra nu erkänt att de inte hjälper terrorutsatta israeler i regionen, trots att deras program ålägger dem att göra det.

  SvaraRadera
 3. Sydsvenskan tar upp hyckleriet bland följeslagarna och deras organisation EAPPI.

  Följeslagarna säger sig hjälpa både israeler och palestinier, men erkänner nu att de inte gör något för israelerna.

  SvaraRadera
 4. Jag tror att det är många som tänker till två gånger innan de ber människor som dig om tips. Du länkar i högermarginalen till Israelhatare och fördomsfulla hatbloggar. Inte precis ett tecken på att du är varken "kristen" eller seriös i fredsarbetet.

  SvaraRadera
 5. "Man kan ha olika åsikter i Israel/Palestina-konflikten, men det är synd när man inte vill ge sina läsare en allsidig bild av händelseutvecklingen."

  Och detta skriver du, Egon! Prata om att kasta sten i glashus!!!

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 8. Ett alternativ skulle ju vara att låta Dagen ta in rapporter från ISM- aktivister. Men de är ju inte organiserade kristna, så de räknas kanske inte. De judiska nybyggarna har också väldigt god blick över vad som egentligen händer i Hebron och de har varit där betydligt längre än SKRs följeslagare, så varför inte låta dem rapportera i Dagen?

  SvaraRadera
 9. Citat: Niklas Wetterstrand sa... "En grupp som besitter en stor kunskap om verkligheten där är Sveriges kristna råds -följeslagarprogram"Haha! Följeslagarna är så pass "kunniga" att de på sina bloggar påstår att östra Jerusalem "tillföll" Transjordanien 1948. slut citat
  Det är inte följeslagarna som påstår att östra Jerusalem "tillföll" Transjordanien 1948 det är jag som gör det, jag hämtade texten från Nationalencyklopedin det är fel det skall stå ”Det arabiska Östra Jerusalem intogs av Jordanien
  Citat: Följeslagarna säger sig hjälpa både israeler och palestinier, men erkänner nu att de inte gör något för israelerna. Slut citat:
  Svar: Citat ur följeslagarna hemsida ” Initiativet till följeslagarprogrammet kom efter en förfrågan från kyrkoledare i Jerusalem. Tillsammans hade de formulerat ett brev till Kyrkornas Världsråd med en önskan om att fler skulle komma till området för att verka för fred och säkerhet för palestinier och israeler. "Slut citat. Jag tycker följeslagarprogrammets ordförande ger ett bra svar, citat ”Mot militanta grupper i Gaza fungerar inte vår metod, eftersom den internationella närvaron inte får förövarna att avstå från att skjuta Qassamraketer mot Israel.”
  Till GT, om du vill framföra kritik av artiklar av andra bloggar som jag länkar till får du göra detta direkt till den blogg du har synpunkter om.
  Från och med måndag kväll 081208 har jag infört förhandsgranskning av alla kommentarer. Jag tycker det är tråkigt, jag jobbar på dagarna det är bara på kvällarna som jag kan sitta ner och förhandsgranska kommentarerna(dessutom har jag en familj att ta hand om).Men de senaste dagarna har många anonyma utnyttjat min frihet till att komma med personliga påhopp. Ni får gärna komma med kritik men bekräfta din kritik med fakta, bevis eller argument . Detta är grunden i retoriken. Dessutom tänk på tonen, hånfulla sarkastiska kommentarer kommer inte med.

  SvaraRadera
 10. Svar till GT: citat: Ett alternativ skulle ju vara att låta Dagen ta in rapporter från ISM- aktivister. Men de är ju inte organiserade kristna, så de räknas kanske inte. De judiska nybyggarna har också väldigt god blick över vad som egentligen händer i Hebron och de har varit där betydligt längre än SKRs följeslagare, så varför inte låta dem rapportera i Dagen? Slut citat.

  Alla som vistas där blir ju part i målet, jag anser inte att följeslagarna skall bli några reportrar för Dagen, men de kunde användas som nyhetskälla, det har hänt att följeslagare blivit intervjuade i svensk TV, och de kunde få skriva någon krönika ibland. Men det sorgliga med tidningen Dagens rapportering är att man helt utelämnar nyheter som inte "passar in".

  SvaraRadera
 11. Låt mig först säga att jag tycker det är tråkigt och synd att du, Egon, har tvingats sätta på förhandsgranskning. Påhoppen på dig var ofta orättvisa, och jag har säkert stått för något häftigt utfall. Samtidigt var du ofta onödigt och illvilligt provokativ, när du öppet struntade i att korrigera sakligt felaktiga saker, som är helt oomtvistade. Om jag utgår från mig själv så vet jag att jag provocerades, först av din uttalat ensidiga bild av Mellanösternskonflikten, som jag tycker är baserad på det felaktiga och moraliskt tveksamma argumentet att en subjektivt uppfattad "svagare part" automatiskt har rätt över en subjektivt "starkare part", utan att se till sakfrågorna och utan att se till den "svagare partens" faktiska ställningstaganden och handlingar. Detta sanktioneras inte heller i kristendomen. Trots det är det det uttalade mottot på din blogg.

  För mig är detta synsätt som sagt grovt omoraliskt, och intellektuellt problematiskt.

  Men utöver detta tror jag att du dessutom provocerar till häftiga reaktioner när du ganska nonchalant låter uppenbara fel stå kvar i dina inlägg (och när dessa fel systematiskt drabbar bilden av Israel), trots att de sakligt motbevisats, och trots att du borde ta reda på eller redan känna till att de är felaktiga.

  Problemet med förhandsgranskning, särskilt när den bara kan göras någon gång per dygn, är att den skär av debatt och därmed reducerar antalet besökare till bloggen också. Men det är ju i och för sig sekundärt.

  Nu kommer jag till ditt citat från Nationalencyklopedien. Den har helt enkelt fel. Jag är inte förvånad, för jag har alltid blivit besviken på den sedan den om ut. Den håller låg kvalitet och är inte noggrann i sina formuleringar. Att östra Jerusalem "tillföll" Transjordanien är fel. Kanske är NE:s ordval slarvigt valt.

  Därför ska jag citera till dig från världens mest ansedda uppslagsbok, Encyclopaedia Britannica, som jag har på min dator.

  "In the course of the first of the Arab-Israeli wars, Israel held west Jerusalem, and Transjordan (later the Hashemite Kingdom of Jordan) took control of the Old City and most of east Jerusalem."

  Gällande östra Jerusalem och det "muslimska kvarteret" så är faktum att de flesta judar bodde i det "muslimska kvarteret". Hela 22 synagogor fanns här. När man talar om "muslimska", "armeniska" och "judiska" kvarteren så har det ganska lite att göra med hur befolkningsstrukturen såg ut. De speglade mest vilken grupp som var i majoritet, men det kunde som sagt innebära att stora minoriteter bodde där.

  "Not only did the majority of Jews of Jerusalem live in the so-called 'Moslem' Quarter, but, also the more important Jews lived there, rather than in other sections of the city."

  Nu hoppas jag att du försöker ta till dig ovanstående fakta, och att debatten kan gå vidare utan onödiga provokationer från endera sidan.

  SvaraRadera
 12. Bröder,

  1. Om följeslagarna kan användas som nyhetskällor och skriva enstaka krönikor, så borde samma gälla för nybyggarna.

  2. Att länka till uppenbara sakfel och sedan stryka kommentarerna är bara en cop-out. Vågar du inte ta kommentarerna borde du inte länka heller.

  3. "”Mot militanta grupper i Gaza fungerar inte vår metod, eftersom den internationella närvaron inte får förövarna att avstå från att skjuta Qassamraketer mot Israel.” Citatet kommer inom kontextet att placera observeratörer i Sderot. Men lite common sense säger ju att observatörerna inte skall vara där raketerna slår ner, utan där raketerna AVFYRAS. Eftersom SKR inte har försökt den strategin, så kvarstår bilden av en djupt partisk organisation som totalt struntar i civila israelers lidande.

  SvaraRadera
 13. Niklas, som du verkar insatt, vad hände med de 22 synagogor som fanns i de "muslimska kvarteren" i Östra Jerusalem? Finns någon kvar?

  Wikipedia: "...Jordan, although mandated by the UN to let Jews and Christians visit their holy sites, refused access to them. They also led a systematic destruction of the Jewish Quarter including many ancient synagogues [1]. Under Jordanian rule of East Jerusalem, all Israelis (irrespective of their religion) were forbidden from entering the Old City and other holy sites..."

  A-K Roth

  [edit]

  SvaraRadera
 14. Svar till GT. Goldstein, som växte upp i New York, flera medlemmar av hans familj hade mördats i det s.k. Hebronupproret 1929. I Israel gjorde han sig som militärläkare snart känd för att vägra att behandla icke-judar, även de som tjänstgjorde i Israels försvarsmakt. Baruch Goldstein

  Jag försöker inte urskulda morden på judarna i Hebron och fördrivningen av de överlevande. Jag försöker bara förklara att den det ena terrordådet följer som svar på det förra i en evig våldsspiral. Goldstein var även han ett offer i våldsspiralen mellan judar och palestinier, men någon måste bryta den någon gång, och där har den Israeliska staten ett ansvar för var dessa bosättare nu gör på Västbanken. Jag tycker du försöker förringa deras dåd citat ”nu har du redogjort för kanske 1,000 av de israeliska nybyggarna. Om du anstränger dig kan du säkert hitta några hundra till som har valt våldets väg.” slut citat. Är det inte dags att ta itu med dessa 1000? Läs Anita Goldman  Läs även
  ”Från mellanöstern rapporteras ofta om självmordsdåd. Vår korrespondent har mött en kvinna som var mycket nära att sluta som ännu en självmordsbombare. Men hennes liv tog en helt annan vändning.
  En självmordsbombare Där bröt en israel som själv varit offer våldsspiralen

  SvaraRadera