8 november 2009

Avskydda murar och dess försvarare

9 november är det 20 år sen Berlinmuren föll. Jag var i Berlin 1986 och stått och sett på muren från västsidan en kompakt grå ful betongorm, jag hade goda vänner i Östtyskland som inte kunde komma över. Den byggdes för citat ”för skyddet och välfärden av den socialistiska staten och det östtyska folket” slut citat. Jag kunde resa fritt med transittåg från Sverige till Västberlin. Men att besöka mina vänner som bodde i Dresden var det svårare, att orda ett visum gick inte ordna så enkelt i Berlin för en svensk då, så vi kunde inte mötas. Jag trodde inte att den skulle rivas under min livstid. När jag såg TV-bilderna på den när den revs slogs jag av hur tunn och bräcklig den var i tvärsektion. Men efter 1989 kunde vi mötas igen, muren var borta nu kunde människor röra sig fritt. ”Alla människor äro födda fria och lika i värde och rättigheter." Så inleds Förenta Nationernas allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna .

Okt.2008 stod jag utanför en annan mur ”skyddsmuren” i Betlehem.

Murens syfte att är förhindra vapen, sprängmedel och terrorister komma in i Israel.
Men om den som läser min artikel inser att muren går lätt att forcera om man vill, att självmordbombningar nu upphört är inte murens förtjänst.

Under kalla krigets tid åkte svenska kommunister ofta till Östtyskland de lovordade deras politiska system och såg inga problem, i deras naivitet så försvarade de detta sjuka politiska system. Mönstret upprepar sig, nu åker svenska politiker till Israel och försvarar/lovordar denna stat som kollektivt bestraffar en hel befolkning.

Citat” Annelie Enochson KD, riksdagsledamot som också är aktiv i riksdagens Israelgrupp, inriktade sig i sitt tal på det personliga ansvaret för vad som händer i Mellanöstern.
– Jag är en del av omvärlden. Även jag har ansvar för en fredlig utveckling i Mellanöstern. Utan dig och mig har vi ingen omvärld. Det är väldigt lätt att prata om ”dom” istället för att fråga: vad gör jag? – Ett sätt att börja ta ansvar, är att skaffa sig kunskap. Du hör Israels kritiker tala om den förskräckliga muren. Då ska du kunna berätta om varför den kommit till, för att skydda israeliska barn, kvinnor och män från självmordsbombare. Du ska kunna berätta, att det egentligen inte är någon mur, utan till 95 % ett säkerhetsstängsel, att stängslet i det närmaste stoppat terrorverksamheten
Slut citat läs hela artikeln här

Citat” Vi besökte igår bland annat Hebron och organisationen TIPH som arbetar med att övervaka palestinierna i deras relation med bosättarna. En organisation som jag känner stor tveksamhet till.”slut citat Läs mer i Annelies blogg

Annelie Enochson KD tillhör de kristna sionisterna hon väljer bort delar av verkligheten som inte passar i hennes världsbild: se intervjun i ”Fokus Israel”Pink Floyd Singer in Film about West Bank Wall in Palestine Built by Israel. Han ser konsekvensen av muren, heder åt honom .Läs mer om
TIPH is a civilian observer mission stationed in the West Bank city of Hebron. It is an organization that was called for by the Israeli government and the Palestinian authority in 1997 to support them in their efforts to improve the situation in Hebron.

Och Svenska riksdagsledamöter i Knesset
Andra riksdagsledamöter på besök "utan skyddlappar" som vågar se verkligheten:Orätt är ordet

"Och ändå är det murar oss emellan, och genom gallren ser vi på varann. Vårt fängelse är byggt av rädslans stenar. Vår fångdräkt är vårt eget knutna jag. Guds kärlek är som stranden och som gräset, är vind och vidd och ett oändligt hem. "Ur Psalm 289 i svenska psalmboken av Anders Frostenson

Läs även andra bloggares åsikter om
Berlinmuren19 kommentarer:

 1. Här kan man i alla fall se hur en del av muren faller:

  http://www.youtube.com/watch?v=9xh4ouc8Lac

  SvaraRadera
 2. Egon, du påstår att den israeliska barrären inte har varit effektiv mot palestinska terrorister. Var får du det ifrån?

  Den har minskat antalet palestinska terrorangrepp med över 90 procent!

  SvaraRadera
 3. Emma ta och läs min som jag länkar till: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2008/10/betlehem-del-3.html

  SvaraRadera
 4. Klart att Israel skall skyddas mot muslimska terrorister! Ditt försök att koppla ihop israels barriär med DDR är ju absurt. DDR stängde in sina medborgare, Israel stänger ute mördare. Var är likheten???

  SvaraRadera
 5. Hej
  Att påstå att ett helt folk bestraffas för att några få utför terrorattacker är absurt.

  De har ju valt sina ledare i öppna val, de har valt sin väg, våldets väg! Hamas och co uppfostrar sina barn och unga att hata judar och att ge sina liv som martyrer i dödliga attacker mot civila Israeler inom det erkända Israels gränser.

  De gränserna är dock ej erkända av extremisterna, de vill ju utplåna hela Israel och upprätta en extremistisk muslimsk stat.

  Att ni vill lägga skulden på Israel ensamt är helt fel. De vill leva i sitt lilla land i fred. Om de velat ha krig så kunde de utplånat palestinierna för länge sedan. Givetvis begår de fel, jag försvarar inte allt de gör!!

  Men våldet är inte deras väg, de lever i en demokrati. Alla arabländer runt Israel är diktaturer i olika grad.

  Deras enorma landområden och rikedomar hade räckt lätt även till palestinierna, men för att kunna skylla allt elände på Israel så permanentas de palestinska flyktingarna i misär.

  Miljarder med biståndspengar når aldrig det palestinska folket. De får bara veta att det är Israels fel!

  Se på Arafat, när han dog så var han en av världens rikaste män! Varifrån kom de pengarna?? Från dina och mina skattepengar!!
  Och från USA och EU!

  Skandal!! Ingen vågar säga stopp till miljardrullningen till korrupta palestinska ledare. Hamasledarna lever i lyx i Damaskus!! Och de investerar pengarna i vapen!!

  Att skylla på Israel är ju så mycket lättare!!

  Nej, om inte Hamas hatpropaganda till de palestinska barnen upphör så kommer ännu en förlorad generation att växa upp och fortsätta det meningslösa dödandet i Allahs namn.

  /Mimmi

  SvaraRadera
 6. Rädslor bygger upp murar. Murarna kan i bästa fall kortsiktigt lösa en del problem, men i de flesta fall förstärker de hotbilden. Vad var orsaken till att Berlinmuren revs, Berodde det på att tillståndet var så katastrofalt på ena sidan, så att en sådan lösning tvingades fram. En del tror det. Det kanske fanns flera orsaker. En vilja till förändring där man blev beroende av dem som fanns på den andra sidan. Att muren revs visar på möjligheten att fienden kan bli en vän. Hat och våld löser inga problem. Militär överlägsenhet bygger upp nya murar och bygger dessutom upp avståndet mellan parterna. Detta förhindrar viljan till fred och samförstånd. När man inte är villig till några eftergifter kan förhandlingsläget verka låst och ingen vinner något på det. I de hot som nu är under uppsegling finns varken segrare eller förlorare. Det enda vettiga vi kan göra är att riva alla murar antingen de finns i Betlehem eller i vårt eget bröst. Den här siten har sitt motto i bibeltexten om ”dessa mina minsta bröder.” Den vill försvara mänskliga fri och rättigheter. Det lovordar jag verkligen. Håll ut i den uppgiften.
  Det finns nog trots allt en del likheter mellan barriärer var de änn byggs upp, så din beskrivning är nog rätt så träffande i alla fall. Självklart finns hotbilder på båda sidor, men återigen, fienden är också en människa med både onda och goda sidor. Det är inte lås som behövs. Det är nycklar. Gud med oss! Rolf Ericson

  SvaraRadera
 7. Christina Meltin Westerlund11 november 2009 kl. 13:36

  Tack för en oerhört fin blogg!

  SvaraRadera
 8. Emma tramsar. Självmordsbombarna upphörde 2005 i samband med att Hamas riktade in sig som ett politiskt parti och ställde upp i valet. Som Bitte Hammargren i SvD konstaterat har hon själv sett hur folk kan klättra över muren. Den hindrar inga terrorister.

  Tvärtom är den till för, som internationella domstolen i Haag konstaterat, ockupera och annektera palestinsk mark, kapsla in palestinska samhällen och göra livet surt för dem. 90% av muren är byggd på palestinsk mark. Hade den varit till för att skydda israeler hade den inte gjort vad den kunnat för att öka på hatet.

  Det är synd att anonyma sionisters hatpropaganda och förakt mot palestinierna gör att de inte kan känna för de som får sin mark stulen och knuten till israeliska kolonisatörer.

  SvaraRadera
 9. Tack för kommentar Hampus.
  Obs! Det uppseendeväckande är Annelie Enochson, riksdagsledamotKD påstår i videon att Gaza är ockuperad av Hamas !

  SvaraRadera
 10. Hampus tramsar.

  För det första var det inte bara Hamas som gjenomförde självmordsbombningar och andra attacker mot israeliska civila under Andra intifadan.

  Väl så många attacker utfördes av Fatahs väpnade gran, Al-Aqsa-martyrernas brigader/Tanzim, Palestinska Islamiska Jihad och Ali Esbatis hjärtebarn PFLP.

  För det andra är det rams att barriären inte haft någon inverkan på antalet "vällyckade" terroristattacker. Att klätra över en ett stängsel eller mur är inte samma sak som att klättra över ett stängsel eller mur oupptäckt med ett bombbälte eller en kalashnikov.

  Under perioden april-december 2002 utfördes 17 självmordsattentat inne i Israel som härrörde från norra delen av Västbanken. Sedan byggnationen av anti-terroriststängslet påbörjades inträffade under hela 2003, enbart 5 självmordattacker som härrörde från samma område. Från det område där byggnationen ännu inte har påbörjats, vilket är i den södra delen av västbanken, har det inte skett någon minskning av terrorattacker.

  SvaraRadera
 11. Att islamska terrorist-kolonisatörer ska få göra som de vill, enligt dig, är helt fruktansvärt.

  Dessa mina minsta bröder är alltså inte de som har rätt till att leva i fred utan de som terroriserar.

  Viket fruktansvärt sätt att se på saker och ting. Du borde skämmas!

  SvaraRadera
 12. Isak: citat För det andra är det rams att barriären inte haft någon inverkan på antalet "vällyckade" terroristattacker. Att klätra över en ett stängsel eller mur är inte samma sak som att klättra över ett stängsel eller mur oupptäckt med ett bombbälte eller en kalashnikov.slut citat.

  Jag trodde vi redan klarat av denna debatt, mina personliga erfarenheter är att de turistbussar jag åkte med inte kollades alls, det hade varit hur lätt som helst att smuggla in både vapen och människor i bussens lastutrymme om man verkligen ville utan att passagerare eller chaufför visste om det. Men när en svensk diplomat passerar checkpointen är det en minutiös kontroll. se Betlehem-3

  SvaraRadera
 13. Till Tony: var i min blogg har jag skrivit att islamska terrorist-kolonisatörer ska få göra som de vill. Har jag inte varit nog klar jag har inte någon sympati för terrorism oavsett om den utövas av islamister eller sionistiska bosättare. § 2. – Du är välkommen med din kritik riktad mot skribenterna eller de som kommenterar under artikeln, men du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument . Detta är grunden i retoriken. I fallet att Din kritik saknar nämnda grunder, kommer din kommentar att betraktas som irrelevant.

  SvaraRadera
 14. Och Isak försöker desperat motivera varför Israel ska ha rätt att bygga en mur på palestinsk mark i syfte att stjäla jordbruksmark och skilja palestinska samhällen från varandra.

  Jodå, att kunna klättra över en mur är samma sak som att kunna göra det beväpnad. Man ska nog ha andats svavelångor för att påstå något annat.

  Korkade hänvisningar till 2002 och 2003 gör inget. Sedan dess har nämligen Hamas slagit om politik och inga mer självmordsdåd planterats.

  Det logiska är därför att Israel river muren som är gjort enbart för att skapa hat via enorma markstölder av palestinsk mark. Vilket Isak tycks tycka är positivt eftersom han inte säger ett enda ord om det. Ej heller ett ord om att internationella domstolen i Haag slagit fast att muren innebär en krigsförbrytelse.

  Israel bör också lämna tillbaks all stulen mark såsom förespråkas av FN, Human Rights Watch, Rädda Barnen, B'Tselem, Amnesty och Röda Korset.

  SvaraRadera
 15. Egon,

  nei, denna debatten är inte redan klarat av enbart med grund i dina personliga erfarenheter med turistbussar på Vätbanken/Judeen och Samarien.

  Hampus,

  att diskutera med dig är som att prata med en vägg. Du ignorerar glatt alle fakta som inte passar in i ditt argument.

  Du upprepar att Hamas "slagit om sin politik" och inte längre gennomför självmordsdåd. Men så sent som i februari 2008 genomförde Hamas en "martyraktion" mot ett köpcenter i Dimona i Södra Israel där en 73-år gammal kvinna dödades och 11 personer skadades.

  Källa: The Guardian - Hamas says it was behind suicide blast in Israel

  Och Internationella domstolen i Haag har inte "slagit fast" att barriären är olaglig. Internationella domstolen har gett ett juridiskt icke-bindande så kallad rådgivande yttrande om barriären.

  Och vilket förtroende kan man oavsätt ha för Internationella domstolen? När domstolen gav yttrandet om barriären var domstolens ordförande den kinesiska domaren Shi Jiuyong, nominerad av diktaturen och ockupationsmakten Kina.

  SvaraRadera
 16. Och där kommer Isak med de klassiska argumentationen. Den internationella domstolen i Haag har tydligt konstaterat att murbygget på västbanken består av en krigsförbrytelse.

  Det är alla överens om eftersom det är olagligt att stjäla palestinsk mark. Det anser Sverige, EU, Röda Korset, FN, Humarn Rights Watch, Amnesty, B'Tselem, Rädda Barnen samt Geneve-konventionen.

  Men Isak tycker att vi ska spotta på Internationella Domstolen i Haag vars utlåtanden han inte sagt något emot gällande exempelvis Kongo eller det forna Jugoslavien. Isak tycker krigsförbrytelser är acceptabla, men måste försöka hitta något absurdt argument för att försvara dem. Och då vräker han ur sig att kineser är synnerligen antisemitiska och att allt Internationella Domstolen i Haag säger om Israel därför ska ignoreras.

  Noterar att muren inte alls hindrade den självmordsbombare du talar om vilket gör att dina tidigare argument var så korkade de kan bli. Du förstärker bara min poäng, att det är Hamas själva som väljer om de ska smälla av. Du är för van vid att tala med väggar. Antagligen därför dina resonemang blir så korkade.

  SvaraRadera
 17. Klassisk eller inte,
  faktum kvarstår obestridd, Internationella domstolen har enbart gett ett juridiskt icke-bindande så kallad rådgivande yttrande om barriären, inte en rättskraftig dom.

  Och när Hampus börjar prata om Kongo eller det forna Jugoslavien visar han att han inte har förstått skillnaden på
  Internationella domstolen i Haag, Internationella brottmålsdomstolen och Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien som är tre olika institutioner med olik funktion och jurisdiktion.

  Och jag har aldrig "vräkt ur" mig att "kineser är synnerligen antisemitiska"! Detta är lögn, förtal och klassisk och patetisk halmdocka-argumentation från Hampus sida! Vad jag har sagt är att en representant för diktaturen och ockupationsmakten Kina kanske inte har den största trovärdigheten...

  Uppgifter har kommit fram som kan tyda på att självmordsbombarna i Dimona kom från Hebron, från ett område där säkerhetsbarriären tyvärr ännu inte är färdigbyggd.

  Och gällande att barriären (som består av 95% stängsel och 5% betongmur) inte hindrade självmordsbombarna i Dimona, så har jag två saker att säga:

  För det första, ingen har påstått att barriären komplett hindrar alla palestinska terrorattacker emot Israel, detta är ännu en halmdocka från Hampus, vad man har sagt är att barriären drastiskt minskar antalet "vällyckade" terrordåd mot Israel.

  För det andra, det finns motstridande uppgifter om varifrån självmordsbombarna i Dimona kom ifrån, några uppgifter säger att självmordsbombarna kom in i Israel från någonstans längs den 25 mil långa gränsen mot Egypten, efter att Egypten och Gazaremsan hade varit öppen i nästan två veckor.

  Andra uppgifter säger att självmordsbombarna i Dimona kom från Hebron, från ett område där barriären ännu inte är färdigbyggd.

  SvaraRadera
 18. Och där hittar Isak på igen och försöker förvirra genom att blanda in andra domstolar som jag inte nämn överhuvudtaget. Ytterligare halmgubbar.

  Vad Isak försöker göra är att på alla sätt motivera varför Internationella Domstolen i Haag inte ska vara något att bry sig om just gällande Israel. Det är motiv som att en domare varit en otäck kines, nästa motiv kommer vara att han tycker att en domare har för fula kläder.

  Faktum är dock att domstolen, liksom FN, Röda Korset, Amnesty, Human Rights Watch, B'Tselem och Rädda Barnen alla är överens om att murens byggande på palestinsk mark är en krigsförbrytelse vilket är tydligt enligt Geneve-konventionen. Isak försöker däremot desperat hitta på märkliga ursäkter för varför just Israel ska ha rätt att stjäla mark från vilka grannländer de vill.

  Sedan är det bara svammel i vanlig ordning som från alla apartheidvänner. Inget att bry sig om från en som tycker markstölder är acceptabla och att det är en religiös plikt att försvara stulen mark.

  SvaraRadera
 19. Och Hampus svarar på sedvanlig Goddag yxskaft-vis.

  Trots Hampus svammel kvarstår faktum, obestridd.

  SvaraRadera