14 november 2009

Richard Goldstone SR-intervju

Nu har jag lyssnat till Sveriges Radios intervju med Richard J. Goldstone. Han är förödande saklig i argumentation.

Från SR: citat” Richard Goldstone är en respekterad sydafrikansk domare med gedigna meriter. Bland annat som åklagare mot krigsförbrytelser i Ruwanda och på Balkan. Nu står han mitt i stormen som ansvarig för Goldstone-rapporten. Rapporten, som Goldstone gjort för FN:s organ för mänskliga rättigheter, är en redogörelse för krigsförbrytelser under kriget i Gaza förra vintern. Goldstone anklagar både Hamas och Israel för krigsförbrytelser. Den starkaste kritiken riktas mot Israel och rapporten har fördömts i mycket hårda ordalag av den israeliska regeringen. En hel del av kritiken riktas mot Goldstones person; Han är själv jude och sionist vilket framkallat starka känslor i Israelvänliga kretsar. Richard Goldstone intervjuas av Tomas Ramberg.” Slut citat Läs mer här: SR- Richard Goldstone

Lyssna här på intervjun med svensk översättning: Ekots lördagsintervju lördag 14 november 2009 13:00


Richard J. Goldstone (född 26 oktober 1938) är en Sydafrikan fd. domare i författningsdomstolen. Han tjänstgjorde som chefsåklagaren vid FN: s internationella tribunalerna för fd Jugoslavien och för Rwanda från den 15 augusti 1994 till september 1996 och år 2009 ledde en oberoende undersökningskommission som skapats av FN: s råd för mänskliga rättigheter att utreda internationella mänskliga rättigheter och humanitär brott mot lag om Gaza kriget.

Familjeliv och religiös bakgrund

Richard Goldstone är en judisk sydafrikan, gift med Noleen Goldstone. De har två döttrar (Glenda och Nicole) och fyra barnbarn (Jason, Sean, Ben och Jordanien). Enligt hans dotter Nicole, Goldstone "är han en sionistisk och älskar Israel. Goldstone själv i ett 2000 tal i Jerusalem, konstaterade att" ställa krigsförbrytare inför rätta beror på de erfarenheter av Förintelsen ". Läs mer om honom på Wikipedia

Citat” När FN-rapporten om Gazakriget publicerades kallades författaren, den sydafrikanske judiske domaren Richard Goldstone, för antisemit. Och Israels finansminister Yuval Steinitz sa att det är antisemitism som är förklaringen till att världen fördömer Israels krig i Gaza, men däremot inte USA:s krig i Afghanistan, eller Rysslands i Tjetjenien.”slut citat läs mer här SR-Jakten på antisemiter skapar isolering

Lyssna här på: Cecilia Uddéns krönika

Säkert kommer nu försök av den Israeliska lobbyn de kristna sionisterna i Sverige att försöka smula sönder intervjun med Richard Goldstone.

Det tragiska är att rapporten i FN:s Säkerhetsråd kommer rapporten troligen att stoppas av USA:s veto Precis som USA gjort tidigare under statens 61 åriga historia

Vittnesmålet av Nagua Tarazi, kristen palestinier i Gaza City Vittnesmål från Gaza

Ur Bibeln: Ni hatar den som för rättens talan i domstolen och avskyr den som säger sanningen. ur Amos 5:10.

Amos är en av de så kallade mindre profeterna i Gamla Testamentet. Han härstammade från Tekoa, en liten stad sydöst om Jerusalem. Amos betyder bördornas bärare. Han profeterade under cirka under åren 785-745 f Kr. Amos har betraktats som de fattigas försvarare gentemot de rika. Budskapet i Amos bok består för det mesta av domsord mot Israel och dess kringliggande nationer

Bild : Profeten Amos Ikon, 1700-talet ur wikipedia.

Läs även andra bloggares åsikter om

SR
Richard GoldstoneSvD
Dagen
SvD

13 kommentarer:

 1. Faktum är att Goldstone inte alls anklagats för antisemitism. Det var en tidning som intervjuade en israelisk minister som satte den felaktiga rubriken men inget av citaten från ministern kommer med den anklagelsen.

  Det här är en taktik av israelhatare, att påstå att det görs anklagelser om antisemitism. Det beror på att israelhatarna inte kan ta itu med de sakliga anklagelserna mot Goldstones pinsamma rapport, så de (och TT) försöker låtsas att kritiken skulle handla om att Goldstone är antisemit.

  SvaraRadera
 2. Hej "Dessa mina minsta bröder" Jag vill också visa att det finns israelföreträdare som kan tillåta granskning och kritik mot även Israel utan att för den skull vara antisemiter. Jag förestår en blogg som skriver teologi utifrån judiskt hebreiskt synsätt. Jag har dessutom länkat till din artikel "Pingströrelsen och Israel del 1" i mitt senaste inlägg. Jodå, vi finns som har en åsikt om det som står där. Gå gärna in på min blogg www.messiansktforum.blogspot.com och läs min artikelserie "Ytterligare tankar om Israels plats i Guds frälsningsplan del 3" Läs gärna alla artiklarna i ämnet. Mvh

  SvaraRadera
 3. Jag avvisar nu 2 anonyma kommentarer, ni som kommer med kritik och inte kan stå med eget namn tycker jag är fegt.
  Till Johanna: citat"Faktum är att Goldstone inte alls anklagats för antisemitism." Det är Goldstone som själv säger det i början av intervjun, han kanske vet bättre än du.

  SvaraRadera
 4. Tack för länken till Sveriges Radio och intervjun med Goldstone.Jag reagerade precis som du E. på Johannas kommentar. Hon borde ha lyssnat på intervjun först. Om inte Goldstones rapportering skulle vara trovärdig, vilken skulle då vara det? Självklart har Israel rätt att försvara sig mot Hamas, men när man lyssnar på rapporten får man veta att det handlar om krigsförbrytelser både av Israel och av Hamas. Att förneka detta kan inte vara möjligt i längden.

  SvaraRadera
 5. "Jag avvisar nu 2 anonyma kommentarer, ni som kommer med kritik och inte kan stå med eget namn tycker jag är fegt"

  Nu far du med okristlig osanning.
  eftersom du har det anonyma valalternativet i ditt kommentarsfält.
  Sanningen är nog istället att du inte kan bemöta den berättigade, specifika och skarpa kritik som bl.a USA´s representanthus röstat igenom med förkrossande majoritet.

  SvaraRadera
 6. svar: "Nu far du med okristlig osanning.eftersom du har det anonyma valalternativet i ditt kommentarsfält."slut citat.
  Jag tycker du i alla fall är feg som inte vågrar stå med ditt namn

  SvaraRadera
 7. Egon och Rolf,

  Det är intervjuaren Tomas Ramberg som påstår det och Goldstone kommenterar frågan, utan att korrigera den.

  Men det betyder inte att staten Israel gjort sådana anklagelser mot honom. Det hade varit bättre om ni höll er till sakkritiken mot hans rapport som delas av nästan hela Europa (förutom Bildt) samt alla demokratier i resten av världen.

  Egon påstår att Goldstone är saklig. Anklagelsen att Israel haft som "avsikt" att döda och straffa civila israeler är tydligen "sakligt" och seriöst, enligt Egon.

  SvaraRadera
 8. Ja men Johanna det är ju domare Goldstones egna ord, han är en ansedd domare som utrett krigsförbrytelser tidigare. Har du Johanna gjort det? Vem är du som ifrågasätter en ansedd domare? Har du varit i Gaza och sett resultatet av "Gjutet bly"

  Ni hatar den som för rättens talan i domstolen och avskyr den som säger sanningen. ur Amos 5:10.

  SvaraRadera
 9. Redaktören för "Dessa mina minsta bröder." lägger ner ett stort arbete för att spegla den konflikt i Mellanöstern som han tagit till sin uppgift. Gång på gång kan alla läsa att han inte tar ställning emot det judiska folket. Detta visar sig inte minst i detta inlägg som ger en objektiv bild av det som sker. Det är då väldigt ledsamt att läsa kommentarerna med dessa osakliga beskyllningar. Jag känner inte dem som utan att presentera sig använder sig av dessa elaka metoder. Det är tydligen lätt för den som är anonym att skriva sådant som inte är sant och saknar fakta. Tänk på att massor av människor i dessa länder lider och dör. Det är så sorgligt att inte det hopp som tidigare väcktes genom Obamas försök till fredssträvanden kunde förverkligas. Mitt hopp står till den som vill stifta fred. Alla de som tror på honom behöver ikläda sig hans sinne och ge sin röst till Dessa mina minsta bröder.

  SvaraRadera
 10. Tack Ökenkällan/pastor emetitus det det behövs fler som du.

  SvaraRadera
 11. Israels finansminister har gjort mycket tydligt att han anser Goldstones rapport vara antisemitisk:

  http://www.haaretz.com/hasen/spages/1121842.html

  Eftersom Goldstone ställer sig bakom sin egen rapport är det en anklagalse om att Goldstone skulle vara antisemit. Hur mycket personer som Johanna försöker använda sig av en taktik där de låtsas som annat.

  Och Johanna har inte kunnat nämna en enda saklig anklagelse mot rapporten.

  SvaraRadera
 12. Faktum är att det knappast finns någon saklig kritik mot Goldstones rapport.
  Det som slår tillbaka mot Isarel är att man valde att inte samarbeta md kommisionen från början och exempelvis inte tillät Goldstone besöka Sderot.
  Träffade Baruch Spiegel (Ansvarig för Isarels officiella svar på Goldstonerapporten) nyligen som tydligt sa att det var ett enormt misstag att inte samarbeta. Han menade att Isarel hade klarat en granskning bättre än Hamas och därför kunde varit bra.
  I princip alla angrepp mot själva rapporten består av personangrepp på Goldstone, om det var fel på rapporten eller hans arbete hande man naturligtvis lyft fram att hans tidigare rapporter varit felaktiga, eller sakfel som Isarel inte själv bidragit till i nuvarande rapport. Inget av detta har skett

  SvaraRadera
 13. Joakim,

  det kan ha varit ett misstag av Israel att inte samarbeta med kommisionen, jag är osäker i den frågan.

  Men tagen i betraktning kommisionens uppdragsgivare, det hårt kritiserade FN-rådet för mänskliga rättigheter, och dess ensidiga mandat, är det inte så konstigt att Israel hade lite eller inget förtroende för kommissionens opartiskhet.

  Det sämmer inte som du skriver att i princip alla angrepp mot själva rapporten består av personangrepp på Goldstone.

  Här är några källor som kritiserar Goldstonekommissionens mandat og metodologi, inte Goldstones person:

  Initial Response to Report of the Fact Finding Mission on Gaza

  The Goldstone Report: A Study in Duplicity

  Blocking the Truth of the Gaza War

  Understanding the Goldstone report

  SvaraRadera