15 december 2009

Lyssna på Palestinierna del 2

Palestinska kyrkoledare vädjar om ett slut på ockupationen Citat” Fredagen den 11 december 2009 markerar ett historiskt ögonblick i palestinsk kyrkohistoria. I det så kallade ”Kairosmanifestet” enas palestinska kyrkoledare bland annat om att uppmana det internationella samfundet till bojkott av Israel. Inspirerade av kristna som var engagerade i befrielsekampen i Sydafrika 1985 använder nu palestinska kyrkoledare samma begrepp för sitt manifest “A moment of truth: A word of faith, hope and love from the heart of Palestinian suffering” (Ett ögonblick av sanning: ett ord om tro, hopp och kärlek från hjärtat av palestiniernas lidande). Manifestet är ett resultat av en 18 månader lång process där patriarker, biskopar, teologer och kyrkoledare från olika samfund enats kring det de själva kallar ett ”utrop för hopp i frånvaron av allt hopp”. 

Ockupationen en synd mot Gud Dokumentet riktar sig till palestinier, israeler och kristna över hela världen och uppmanar kyrkor att vidta bojkottåtgärder. Kritik riktas mot de kyrkor i väst som tolkar Bibeln på ett sätt som gör att de kristna och muslimska palestiniernas existens hotas, och i dokumentet fastslås att den israeliska ockupationen av palestinsk mark är en synd gentemot Gud och mänskligheten eftersom den berövar palestinierna deras grundläggande mänskliga rättigheter. Manifestet vädjar kristna i världen att hjälpa palestinierna att få friheten tillbaks och att ta ställning för sanningen.
Slut citat läs Palestinska kyrkoledare vädjar om ett slut på ockupationen

Läs även om deras upprop i Come And See ” The Christian Web site from Nazareth
Palestinian Christian leaders issue a prayful call for an end to the occupation

Ur dokumentet” Vi uttrycker smärta, undertecknarna av samtalet fördömer tomheten i löften och uttalanden om fred i regionen. De påminna världen om den skiljemur uppförts på palestinskt territorium, på blockaden av Gaza, hur de israeliska bosättningarna härjar sitt land, förnedring vid militära vägspärrar, begränsningar av religionsfriheten och kontrollerad tillgång till heliga platser, den svåra situationen för flyktingarna väntar på att få rätt återvända, fångar som försmäktar i israeliska fängelser och Israels flagranta förakt för internationell rätt, samt förlamning av det internationella samfundet inför denna tragedi. Slut citat ur A Palestinian Christian call to end the occupation

Som jag skrev förut, jag tycker det nu är dags att vi svenska kristna börjar lyssna på våra palestinska bröder, de är teologisk skolade de kan sin historia och dessutom lever de mitt i verkligheten.Istället för att lyssna till svenska frikyrkopredikanters teologiska utläggningar om Israel Lyssna på PalestiniernaCitat” 1900 år efter kyrkans födelse började dock en annan lära dyka upp. Denna lära tog sig in i kyrkan via den s.k. sionismen, en politisk judisk rörelse med målet att samla alla judar i Israel och skapa en stat där. De kristna som stöder denna rörelse och stödjer den med teologiska argument kallas därför kristna sionister. I Sverige är de främst representerade av trosrörelsen med Livets Ord i spetsen, men även många i Pingstkyrkan och EFK är kristna sionister. De försöker med spridda Bibelord tagna ur sitt sammanhang argumentera för att kristna ska stödja staten Israel och dess krig mot palestinierna. Många menar att judarna liksom i forna dagar ska ta över hela landet, inklusive Gaza och Västbanken. Vissa menar att Israel ska ta över större landområden än så. Och några av de mest fanatiska kristna sionisterna menar att en fredsprocess mellan Israel och palestinierna är upptakten till antikrists ankomst och att Israel bör använda kärnvapen till att utplåna alla palestinier, inte bara Hamas. Denna irrlära har dödliga konsekvenser.” slut citat Hela Pingsten-Kristen sionism – en irrlära med dödliga konsekvenser

Foton Egon Berglund okt. 2008

Welcome to an ecumenical grassroots liberation theology movement among Palestinian Christians Sabeel

Läs även andra bloggares åsikter om
1 kommentar:

  1. Bra att det kommer andra kristna synpunkter på denna infekterade konflikt! Annars förvånande att vissa kristna pastorer uppvisar så lite förståelse för det mänskliga lidandet som drabbat det instängda palestinska folket?

    Jag undrar också varför dessa pastorer aldrig kräver land-återrätt för indianerna i Nord- och Sydamerika. Jag menar det är väl ändå lite mer legitimt att kräva tillbaka en drygt 400 år gammal indiansk rätt än en ca 2000 år gammal judisk rätt?

    SvaraRadera