10 december 2009

Människor i GazaDet är i år precis 30 år sen jag var i Gaza jag möttes av gator utan asfalt med öppna avloppsdiken och en kåkstad i den del av Gaza som jag besökte. Men det sjöd av liv med småindustrier överallt, men sen många år sen har israeliska bulldozers demolerat dessa industrier.

Men det som var det bestående minnet var alla vänliga människor jag mötte där.

Citat” Under 31 år har Pe Å Holmquist filmat i Gaza och skildrat människors öden i denna ofta grymma värld. Nu gör han en egen personlig film av det Gaza han mött, men låter oss också i nyinspelningar efter detta senaste krig i september 2008 träffa några av de palestinier vi mött i de tidigare filmerna. Här finns 62-årige Mustafa, som vid den nya filminspelningen i mars 2009 allvarligt sjuk i prostatacancer. Här finns hans dotter, 39-åriga Raida, med sin lille son som just överlevt ett tre veckors intensivt krig. Första gången Pe Å Holmquist filmade henne var hon tolv år och såg positivt på framtiden, i dag är hon bekymrad om sin fars sjukdom och om framtiden för sin son i ett osäkert och otryggt Gaza. Se filmen här: Mitt Gaza SVT-Play

Video finns tillgänglig t.o.m. 6 jan 2010 Längd: 43 minuter 26 sekunder

Anna Ardin är statsvetare, kommunikatör, entreprenör och frilansskribent med särskilda kunskaper inom tro & politik, jämlikhetsfrågor, feminism och Latinamerika.
För närvarande arbetar hon som press- och politisk sekreterare på Sveriges kristna socialdemokrater – Broderskapsrörelsen.
Läs här om hennes besök i Gaza dec 2009 Frukt och smuggeltunnlar på Gazaremsan

En bra och saklig rapport, tack Anna Ardin

Varför är det så många kristna i Sverige som missunnar människorna att få leva i fred och trygghet i en egen stat?
Annelie Enochson KD tillhör de kristna sionisterna hon väljer bort delar av verkligheten som inte passar i hennes världsbild: se intervjun i ”Fokus Israel” Hon påstår att Gaza är ockuperat av Hamas! Visst, styr Hamas inne i Gaza, men det är ju Israel som kontrollerar dess gränser och luftrum, ockupationen består.
Läs SR- Israels kontroll av Gaza i praktiken en ockupation
Stanley Sjöberg, frikyrkopastor-Jag tar ställning för Israel

Citat” För Nagua är det nu viktigast att Gazaborna ska få ett normalt familjeliv med arbetsmöjligheter. ”Att vi ska få fred med Israel och kunna leva tillsammans...” Och så kommer tillägget, lite halvt kvävt: ”- rättvist…” Det blir tyst igen, som om hon inte riktigt vågar lita på rättvisans möjlighet i den värld de delar. Hon tar sats och fortsätter: ”Vi behöver frihet att vara som andra folk – ha rörelsefrihet. Vad som helst kan fortfarande hända här i vilket ögonblick som helst. Jag är fortfarande rädd. Alla här är rädda. Vi lever i stor osäkerhet.” Läs mer Vittnesmål från Gaza

En liten katt från Gaza

Uppdaterat 22 december Långsam återuppbyggnad av Gaza
Citat” I den här takten kommer det att ta 500 år att återuppbygga Gaza". Det skriver 16 biståndsorganisationer i en rapport som är skarpt kritisk till inte bara Israels blockad mot Gaza, utan också omvärldens oförmåga att sätta press på Israel. Interjuv med Joakim Wohlfeil, Diakonia SR-P1-morgon
Diakonia om Gaza

Foto från Gaza: Anna Ardin

Läs även andra bloggares åsikter omDagen
Svd

16 kommentarer:

 1. Det är uppenbarligen inte bara Annelie Enochson väljer bort delar av verkligheten som inte passar i hennes världsbild, för du Egon skriver at Israel kontrollerar Gazas gränser trots att alle som tittat på kartan ser att Gazas gränser mot Egypten i söder.

  Och det är givetvis Egypten, inte Israel, som kotrollerar sin gräns mot Gaza.

  Förresten Egon, menar du at Sovjetunionen ockuperade Väst-Berlin under Berlinblockaden 1948-49?

  SvaraRadera
 2. Svar till Isak,jovisst Egypen kontrollerar sin del av gränsen. Situationen är dubbelbottnad a. Egypten har ett fredsavtal med Israel,b. man är rädd för inflytande från Hamas i Egypen om man har en fri rörlighet av varor och människor mellan länderna. Men samtidigt tillåter varuinförsel via smuggeltunnlar så situationen är absurd. Men du Isak Gaza gränsar till havet och där ingriper Israel så fort någon försöker komma in med fartyg.

  SvaraRadera
 3. Det är märkligt att Egon et consortes kan ha så starka sympatier för islamisterna i Gaza och en så uttalad Judefientlighet när kristna i Gaza behandlas så här:
  http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1260447421970&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

  SvaraRadera
 4. "Varför är det så många kristna i Sverige som missunnar människorna att få leva i fred och trygghet i en egen stat?"

  För att de tror på bibeln som Guds ord kanske?

  För att det aldrig funnits en Palestinsks tat?

  För att det finns mil och mil av Arabisk mark de kan bosätta sig på?

  För att Araberna vill utrota varenda jude?

  För att Hamasmuslimerna hatar västvärlden och allt däri?

  För att deras tv-kanaler lär barnen att hata?

  För att de skickar sina barn som vedervärdiga självmordsbombare som dödar judar OCH araber?

  "Den som välsignar Israel ska jag välsigna, den som förbannar Israel ska jag förbanna".

  Som kristen går det naturligtvis att i sak protestera mot behandlingen av kristna och muslimska araber, men att verka för att de skulle få en stat i det område som Gud gett Israel...? Nej det är värre än ett misstag, det gränsar till hädelse.

  Guds löfte till Israel står kvar, om man inte tror på dem så är det en sak, men då ska man inte heller hävda att man tror på bibelns löften.

  Som kristen kan man protestera mot övergrepp, men ALDRIG sälla sig till Israels fiender.... då blir man sin egen fiende...

  VI är inympade i Israelträdet tack vare Jesu försoningsoffer.

  SvaraRadera
 5. Till Torbjörn:
  § 2. – Du är välkommen med din kritik riktad mot skribenterna eller de som kommenterar under artikeln, men du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument . Detta är grunden i retoriken. I fallet att Din kritik saknar nämnda grunder, kommer din kommentar att betraktas som irrelevant.

  SvaraRadera
 6. Till bilboinchina: Jag har varit bortrest kan bara ge dej ett kort svar ( kanske andra kan ge dej ett bättre svar)

  Citat "För att det aldrig funnits en Palestinsks stat?"

  Javisst, men menar han att detta faktum omöjliggör att en Palestinsk stat bildas? Ser han på staters tillkomst som något statiskt, exemplen från Europa: Finland tillkom som en självständig stat först 1917. Slovakien och Tjeckien 1993

  Citat"Den som välsignar Israel ska jag välsigna, den som förbannar Israel ska jag förbanna".

  Så här lyder bibeltexten:

  Herren kallar och välsignar Abram

  Herren sade till Abram: "Lämna ditt land, din släkt och ditt hem, och gå till det land som jag skall visa dig.

  Jag skall välsigna dem som välsignar dig, och den som smädar dig skall jag förbanna. Och alla folk på jorden skall önska sig den välsignelse som du har fått."

  Abram bröt upp, som Herren hade befallt, och Lot följde med honom. Abram var 75 år när han lämnade Harran. Ur 1:a Mosebok 12:1-3

  SvaraRadera
 7. Det Isak upprepar är standardiserad propaganda modell Stenåldern.

  Visst, Israel må formellt inte kontrollera Gazas landgränser till 100 %, utan ”bara” till ca 80 % eftersom det finns en liten gräns mot Egypten med 1 mindre gränsstation.
  Därför ska då inte Gaza ses som ”ockuperat”, argumenteras det.

  Nå, nu är den mycket enkla sanningen att Israel aldrig någonsin har kontrollerat Gaza till 100% än mindre gränsen mot Egypten. Inte ens innan 2005 och det israeliska uttåget, då man hade militär på plats i Gaza – och då var det knappast någon som bestred det faktum att Israel ockuperade.

  Alltså, om Israel ”bara” blockerar alla större gods och personövergångar till Gaza via Israel ifrån internationellt stöd – så har man alltså inget ansvar, hävdas det.

  Och vad säger man om det israeliska sjöröveriet i Medelhavet utanför Gazaskuststräcka? Ett område den israeliska marinen överhuvudtaget inte har något att göra i.
  Man kan ju bara notera vad som ansågs vara orsaken till det israeliska anfallet på Egypten 1967- blockaden av internationellt vatten, Aqabaviken.
  Men Isak gör det han är bäst på – duckar och tiger.

  Om man nu skulle följa den logik som appliceras på Gaza, så hade man även kommit fram till det högsta sensationella faktum att nazisterna inte hade något ansvar för vad som hände i sina koncentrationsläger!
  Eftersom folk rymde därifrån, hade man verkligen ingen 100 % kontroll över allt som skedde där inne - och som vi sett i resonemangen ovan innebär det tydligen att man därför varken har ansvar eller skyldighet.

  SvaraRadera
 8. Eftersom jag nyligen återvände från Gaza där jag bland annat hade möten med de kristna grupperna (idag är de ca 2500 fördelade på katoliker, ortodoxa och några baptister/evangelikala) så kan jag bara konstatera att Egon vet vad han pratar om när han vädjar om solidaritet med dem.
  Däremot är det tydligt att personer som Torbjörn eller bilboinchina knappast kan ha kontakter med några kristna i regionen och framför allt inte de i Gaza.
  Problemet just nu är att Israels blockad stärker Hamas (som tjänar enorma summor på smuggligen och vinner politiskt på vad Gazaborna uppfattar som västvärldens svek mot Gazas befolkning) och de militanta muslimerna medan livsvillkoren för alla andra "vanliga" människor drabbas.

  Nu kan man se korrumperade Hamasledare som åker runt i exklusiva sportbilar som tas in genom tunnlarna, alla sorters varor kommer in men allt säljs till ockerpriser som Hamas beskattar med 20%.

  Isarels våld drabbar fortfarande främst civilbefolkningen.

  Gränsen mot Egypten hålls stängd genom ett synnerligen fult spel mellan Egypten, Isarel och Palestinska Myndigheten där alla agerar lika goda kålsupare.
  Isarel har självklart rätt att stänga gränsen till Israel, men valet att spärra Luft och Sjövägar är helt och hållet Israels beslut och ansvar.

  De kristna är mycket tydliga med att Isarel´s politik och krig bara förvärrat läget för dem.

  SvaraRadera
 9. tack Guardian och Joakim till era sakliga kommentarer.

  SvaraRadera
 10. Egon,

  du svarade inte på min fråga:

  anser du at Sovjetunionen ockuperade Väst-Berlin under Berlinblockaden 1948-49?

  SvaraRadera
 11. "Och vad säger man om det israeliska sjöröveriet i Medelhavet utanför Gazaskuststräcka? Ett område den israeliska marinen överhuvudtaget inte har något att göra i."

  Och Guardian skämmer som vanligt ut sig med sin okunnighet.

  Israel har kontroll över Gazaremsans territorialvatten i enlighet med Osloavtalen.

  Så visst har israeliska marinen där att göra.

  SvaraRadera
 12. till Isak: citat"När andra världskriget var slut delades Berlin. Den tyska huvudstaden låg i den sovjetiska ockupationszonen men styckades upp mellan segrarmakterna. USA, Storbritannien och Frankrike ockuperade de västra delarna; Sovjetunionen ockuperade den östliga zonen.slut citat se http://www.popularhistoria.se/o.o.i.s?id=43&vid=1559

  SvaraRadera
 13. Egon, det var ett icke-svar.

  Sovjetunionen satt Västberlin i blockad mellan 24 juni 1948 – 12 maj 1949.

  Anser du att blockad är lika med ockupation?

  SvaraRadera
 14. Till Isak:Förlåt att jag missförstod dej.Anser du att blockad är lika med ockupation?
  "Sovjetunionen satte Västberlin i blockad mellan 24 juni 1948 – 12 maj 1949"
  Mitt svar är att det var det inte, eftersom Sovjetunionen inte stängde luftrummet till Väst-Berlin.USA kunde flyga in varor till flygplatserna i Väst-Berlin.
  Däremot har Israel har bombat sönder Gazas flygplats Pierre Schori om Gaza
  Stängt luftrummet och blockerat införsel via havet.
  Attacken mot ”Spirit Of Humanity” är bara en i raden mot fartyg som försöker bryta Israels blockad av Gaza. Trots att en alldeles ny rapport från Röda Korset konstaterar att 1,5 miljoner palestinier i Gaza är ”fångade i desperation”, och trots att 4,5 miljarder dollar finns donerade av internationella givare till återuppbyggnad av Gaza, tillåter Israel inte införande av något som helst byggmateriel till alla de som fortfarande lever i ruinerna av sina tidigare hem.
  Hjälparbetare kidnappade av Israel

  SvaraRadera
 15. Isak – vem är det som ”skämmer ut sig” egentligen?
  Att försöka slå palestinierna i huvudet med Osloavtalet, är bland de mest de mest obegripliga argument som man emellanåt stöter på ifrån Israelvänner.

  Osloavtalet vars mål att Israel skulle lämna de ockuperade områdena (enl FN res 242) ledde istället till att Israel fördubblade bosättarnas antal, under avtalets löptid - 5 år.
  Helt i strid med allt vad internationell lagstiftning säger.

  Hela avtalet är en enda lång lista på Israelisk dubbelmoral och uselt israeliskt uppträdande som kännetecknats av ignorans, tillkortakommanden och ren falskhet.

  Exempelvis; var finns den förbindelse mellan Gaza Och Västbanken som Israel dyrt och heligt lovade skulle finnas på plats, senast 4 månader efter Oslo II undertecknats hösten 1995 dvs. för över 15 år sedan? (Bilaga 3)

  Eller att områdena ska behandlas som en enhet. (Artikel 4)
  (The two sides view the West Bank and the Gaza Strip as a single territorial unit, whose integrity will be preserved during the interim period.)

  F ö får du gärna peka ut var i Osloavtalen det ger rätt till Israel att hindra bistånd till palestinierna via båt.

  SvaraRadera
 16. Frågan vem som skämmer ut sig är lätt besvarad. Isak BK Avestad har ingen aning vad han talar om.

  Det är dock kul att han hänvisar till Osloavtalen som garanterar de palestinska fiskebåtarna ett sjörum på 20Nm från kusten.
  Att man beskjuter, trakasserar (exempelvis blockera nödkanaler med svordomar, eller gör svallvågar vid intagning av nät), och stjäl fikebåtar 2-3Nm från kusten är ett brott mot Osloavtalen, ett brott mot Gnevevekonventionen och inte minst internationell sjörätt.
  Eller med andra ord illegala attacker, och piratverksamhet.

  Isak, hårda ord och dålig sakkunskap är sällan en bra kombination utan slår lätt tillbaka (som du nog inser nu).
  OM du istället visar lite respekt kommer du också bemötas med respekt från andra.

  God Jul //Joakim (Nyligen hemkommen från studiebesök hos fiskebåtarna i Gaza. Samt tidigare utbildad sjöbefäl- och maskinistexamen)

  SvaraRadera