15 januari 2010

Dagen och nyhetsvärderingen - 5

Den kristna tidningen Dagen uppmärksammar på nyhetsplats 100115 citat” Kopter i Stockholm anordnar demonstration mot dödsskjutningar av egyptiska kopter i julas -Alla som är intresserade av att det blir en rättvis rättegång är välkomna att delta. Inte bara kristna, utan även muslimer som respekterar medborgerliga rättigheter, säger Ehab Rafael, sekreterare i koptiska församlingen i Stockholm." Slut citat Läs hela artiken här

En angelägen nyhetsartikel, bra att tidningen ger uppmärksamhet att en demonstration kommer att hållas nu på lördag i Stockholm. Det är viktigt att vi nu visar solidaritet men de egyptiska kopterna.

Jag har själv skrivit om den kristnas situation i Egypten Kristna i Egypten

Men men Dagen, var var ni den 27 december 2009?
Citat” På årsdagen av invasionen den 27 december ordnas ett fackeltåg och en minneskonsert i Stockholm. Vi samlas utanför moskén vid Medborgarplatsen klockan 17.00 för att tända facklor och gå tysta till Imanuelskyrkan på Kungstensgatan.
Minneskonserten hålls i Immanuelskyrkan klockan 19.00
Medverkande: Carl-Axel och Monica Dominique, Dror Feiler, Monica Nielsen, Operatrio Divine, Hanne Kirkerud, Björn Sjögren, Leylie Yekta, Lars-Louise Strålin, Sofia Berg-Böhm. Mousa Elias, Helle Klein, Lotta Schüllerqvist, Salah Abdel Shafi med fler.

–Många av de människoöden vi möter i Gaza är utsägligt sorgliga, men de måste berättas. Först då kan man verkligen inse hur allvarlig situationen i Gaza är, säger Diakonias Mellanösternhandläggare Joakim Wohlfeil. ”
Slut citat läs mer här: Minneskonserten för Gaza

Varför uppmärksammade Dagen inte denna solidaritesmanifestation? ( Av Gazas befolkning är idag ca 2500 kristna fördelade på katoliker, ortodoxa och några baptister/evangelikala.)

Denna konsert i Imanuelskyrkan kan inte ha undgått tidningen Dagen, tidningen har inte skrivit en enda rad om denna manifestation. Andra tidningar skrev om händelsen Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Expressen.

Citat 2009-12-27” Jesus älskar alla barnen, alla barnen på vår jord. Röd å gul å vit å svart gör det samma har han sagt.Jesus älskar alla barnen på vår jord." Alla utsatta barn är lika värdefulla oavsett hudfärg, var de bor eller vem som orsakat deras lidande. Ikväll anordnas en stödkonsert i Stockholm i Imanuelskyrkan för bla. Hadeel Samouni och hennes lillebror, hon träffades av granatsplitter som slet loss en bit av hennes skallben. Ännu har inte du Thomas Österberg och din tidning uppmärksammat denna konsert " Läs mer här: Dagens ledarblogg: ”Kungar som behandlar barn olika”

Tystnad från Thomas Österberg, var är dialogen med läsaren?

Tidningen Dagen är snabba på att lyfta fram ” kristna?” banala nyheter typ:
Fotbollsikonen David Beckham har skaffat sig ännu en tatuering - en Jesusbild.

Dagen kritiserar andra tidningars nyhetsvärdering: Citat” En studie av de fyra Stockholmsbaserade drakarna, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Expressen ger för handen att inget skrivits om Kirk-konserten. Inte en rad. Varken före eller efter. Är detta möjligt?" Slut citat Profan press struntar blankt i kristen musik

Vad är orsaken till denna enögdhet ? läs här
Dagen och Mellanösternbevakning

Foto från Imanuelskyrkan av Anna Wester

Läs även andra bloggares åsikter om

mediekritik
3 kommentarer:

 1. Det är ju samma våldsverkare som jagar, dödar och vill döda judar som det är i Egypten - fundamentala muslimer. Det är däremot konstigt att du inte påpekar detta när det är uppenbart att det är pga islam detta sker. Snacka om enögdhet!

  Att Dagen inte uppmärksammade en anti-demokrati och anti-försvars manifestation är inget att vara så förvånad över. Det är inte enögt.

  SvaraRadera
 2. "Varför uppmärksammade Dagen inte denna solidaritesmanifestation? "
  En solidaritetsmanifestation utgående från en Moské som innehöll kommunister och sympatisörer till islamism.
  Menar Egon allvar?

  Per.

  SvaraRadera
 3. Ja jag merar allvar,arrangörer var: Broderskapsrörelsen, Immanuelskyrkan, Judar för Israelisk-Palestinsk Fred (Jipf), Kristna Fredsrörelsen, Missionsförbundet, Palestinagrupperna i Sverige, Palestinska föreningen i Stockholm, Studieförbundet Bilda

  SvaraRadera