11 januari 2010

Hebron och Abraham

Israeliska UD har hotat med att inte förnya mandatet för den internationella observatörsstyrka som är stationerad i Hebron på den ockuperade Västbanken.
Den så kallade Tiph-styrkan har observatörer från sex länder - däribland Sverige, Danmark och Norge - och har tillsatts för att övervaka brott mot de mänskliga rättigheterna i Hebron.

Tiph tillkom 1994 sedan den judiske extremisten Baruch Goldstein skjutit ihjäl 29 palestinier i Hebron. Dess uppgift är att minska friktionen mellan de cirka 500 judiska bosättarna och de 170000 palestinierna i Hebron.

( Jag har varit där 2012 såg den  förnedring palestinierna tvingas leva under.)

Så här beskriver den kristna följeslagarprogrammet situationen: citat " Hebron är den största staden på Västbanken. Staden är känd som Abrahams stad och traditionen säger att Abraham och hans fru Sara, deras ena son Isak och hans fru Rebecca alla finns begravda här. I innestaden bor det ca 140 000 palestinier och ca 450 israeliska bosättare som har slagit sig ner mitt i staden. En av bosättningarna har ett komplex precis mitt emot den palestinska flickskolan Cordoba. Eleverna utsätts nästan dagligen för hot och trakasserier från bosättare när de ska till och från skolan. Barnen, som är mellan 5-16 år, lever med en ständig rädsla över vad som kan hända dem. En av följeslagarnas huvuduppgifter är att följa skolbarnen till och från skolan."slut citat läs deras rapporter från Hebron

Citat ” TIPH-styrkan ska arbeta för att befolkningen i Hebron ska kunna leva i en säkrare miljö. Styrkan har inga militära eller polisiära funktioner och ingriper inte i dispyter, utan ska vara ett neutralt vittne som övervakar efterlevnaden av internationell humanitär rätt samt dokumenterar händelser och informerar om situationen i Hebron. Dess rapporter skickas till de israeliska och palestinska regeringarna och till bidragarländerna. " Slut citatRegeringskansliet Läs även TIPH

Hebron har en tragisk nutidshistoria

Hebronmassakern 1929 var ett led i de upplopp som förekom i Palestinamandatet till följd av kontroverser mellan mellan muslimer och judar om tillträde till Västra muren, även kallad Klagomuren. Vid massakern i Hebron 1929 mördades 67 judar under två dagar, den 23 och 24 augusti 1929 Upplopet hade uppstått sedan falska rykten hävdat att judar massakrerade muslimer i Jerusalem och försökte ta kontroll över muslimska heliga platser.

Den andra Hebronmassakern ägde rum den 25 februari 1994. Den israeliske bosättaren Baruch Goldstein sköt ihjäl 29 bedjande palestinier i Ibrahimimoskén i Hebron under den judiska högtiden Purim. Läs mer i Wikipedia-Massakern I Hebron

AlJazeeraEnglish 24 april, 2009


Fram till 1929 levde judar och muslimer sida vid sida i Hebron det som hände 1929 var en tragedi, men när bosättarna återkom efter 1967 var det som militanta ockupanter: Citat Men redan följande vår tillät militärledningen en liten grupp religiösa judar att fira Pesach (den judiska påsken) mitt i den palestinska staden Hebron. Tillståndet gavs kanske för att det fanns en nostalgisk koppling just till Hebrons stadskärna, där en urgammal judisk befolkning massakrerats av palestinier år 1929 och där, enligt traditionen, stamfadern Abraham låg begravd. ”Jag bryr mig inte, jag vet inte, hyr ett hotell, sätt upp tält”, sa den ansvarige generalen Uzi Narkiss, tillsammans med Moshe Dayan israelisk hjälte från 1967 års krig.

Men när ”gästerna” vägrade att lämna hotellet efter helgens slut, påbörjades eftergifternas politik gentemot de extremnationalistiska bosättarna. Trots att de alltid varit procentuellt och politiskt marginella har de nu hållit staten Israel i ett struptag under fyra decennier.
Slut citat
Läs 40 år i ett strupgrepp

Läs även Emma Lidell's Blogg Hårdför ockupation i Hebron

Läser man hur Abraham, de judiska bosättarnas stamfader betedde sig så har de mycket att lära hur man upptäder mot andra folk.
Abraham köper gravplats
Sara blev 127 år gammal. Hon dog i Kirjat Arba, det nuvarande Hebron, i Kanaan, och Abraham kom och höll dödsklagan och begrät henne. Sedan lämnade Abraham den döda och gick för att tala med hettiterna. "Jag bor här som främling bland er", sade han. "Låt mig förvärva ett stycke av er mark till en grav, så att jag kan begrava min döda hustru där." Hettiterna svarade: "Hör på oss, herre. En Guds utvalde är du i vår krets, välj den förnämsta av våra gravplatser och begrav din hustru där. Ingen av oss skall förvägra dig sin gravplats. Då kan du begrava din hustru."
Ur Första Mosebok 23:1-19

Läs även andra bloggares åsikter om
Dagen
Vårt Land
Ystad
SvD

17 kommentarer:

 1. TIPH står för Temporary International Presence in Hebron.

  Dvs temporär.

  Nu har de gått runt i Hebron i 13 år, och det börjar bli dags för Sverige att ta hem sina styrkor.

  Det brukar ju vänstern gilla.

  Dessutom är det en farlig historia. Två av medarbetarna i TIPH mördades av palestinier 2002 och 2006, och vid ett annat tillfälle fick TIPH evakuera sitt kontor och fly, efter att muslimska palestinier ville lyncha dem som straff för de danska Muhammedporträtten. Källa.

  SvaraRadera
 2. Hej

  Har nyligen besökte Ramallah och den lutherska församlingen där. Det var en stor upplevelse. Men också att komma hem till goda kristna pelestinier som bjöd oss på en fin middag. Vi fick mycken information om läget och deras svåra situation.
  Jag tillhör en liten evangelisk-luthersk friförsamling i Sverige och nu har vi beslutat att gå in med ekonomiskt stöd för dessa människor. Och allesammans är de med på vår förbönslista.

  /vännen arne

  SvaraRadera
 3. Tack Arne för din information.Hör gärna av dej direkt till mej .
  Min e-postadress finns under fliken kommentarsregler.

  SvaraRadera
 4. Johan din kommentar föll bort, skicka den igen

  SvaraRadera
 5. Så de kristna i Ramallah har det svårt trots att ondskefulla Israel inte styr där.
  Det måste ha kommit som en total överraskning för Egon.

  /johan

  SvaraRadera
 6. Du Johan drar nog lite förhastade slutsatser om vad deras svåra situation består i. Muren och alla checkpoins gör liksom i Betlehem att arbetslösheten är stor och det kan inte den Palestinska myndigheten rå på.
  Citat "Men de arabiska kristna känner att de lämnas åt sitt öde av den övriga världen. Och den kristna minoriteten i Palestina blir allt mindre.
  – Vi kan inte hindra barnen från att emigrera, men det smärtar oss djupt, säger biskop Munib Younan.
  – När de inte kan utnyttja sin utbildning till att skaffa bröd på bordet, flyttar de. Medelklassen emigrerar till Kanada eller Australien. Där tas du emot om du är arkitekt, läkare eller ingenjör, tillägger Jean Zaru." läs mer här Ingen rättvisa utan medkänsla

  SvaraRadera
 7. Aha. Så allt i Ramallah är ändå den judiska statens fel på samma sätt som Förintelsen var judarnas eget fel.
  Tack för klargörandet, Egon

  /Johan

  SvaraRadera
 8. Det är ganska intressant om vi tittar på vilka andra stater eller grupperingar som absolut vill bli av med internationell övervakning i områden som de kontrollerar.
  Vi har Islamistiska Al-Shabab i Somalia milisen som vill slänga ut "utländska spioner" = humanitära och MR organisationer / Vi har Mugabe i Zimbawe / Vi har Hamas i Gaza / och nu Isarel i Hebron.
  Man kan undra vad de inte önskar att omvärlden skall få veta....

  SvaraRadera
 9. Så länge det finns observatörer som Joakim Wohlfeil,Egon och diverse biased NGO´s så lär inte Israel slippa undan någon bevakning vare sig i Hebron eller någon annan stans.
  Att Israel inte skulle tillåta TIPH att verka i Hebron av skälet att man vill slippa observeras är följaktligen enbart Diakonias sedvanliga, antiisraeliska nonsens.

  /Johan

  SvaraRadera
 10. Joakim Wohlfeil har den dåliga smaken att jämföra Israel med dess fria och kritiska press med diverse terroristorganisationer och brutala diktaturer.
  Ganska signifikativt för det Diakonia som agerar som knäböjande epigoner gentemot Islam.

  /Johan

  SvaraRadera
 11. Käre Johan

  Eventuella jämförelser mellan Israel och Al-shabab, Hamas med flera är det ju du själv som gör.

  Noterade att jag naturligtvis glömde några ställen där regimer eller grupper vill slippa observatörer:
  Marocko i Västsahara, Burmas regim, Farc samt paramilitärerna i Colombia, Srilankas regim i tamilska flyktingläger, Sudan i Darfur osv..

  I många av dessa områden där vi riskerar bli utslängda är det våra kristna kyrkor som sänder ut följeslagarna och kristna NGO´s. (det gäller dock inte TIPH som är ett state-mission, däremot står kyrkorna bakom SEAPPI på Västbanken + följeslagare på de flesta av de andra nämnda ställena)

  Visst är det märkligt att observatörer enbart "beväpnade" med pennor, anteckningsblock och kameror är så hotande för alla dessa regimer och grupper med alla upptänkliga dödliga vapen till sitt förfogande ;-)

  SvaraRadera
 12. Det var du som buntade ihop Israel med diverse terrororganisationer och diktaturregimer Joakim Wohlfeil och jag antar att du representerar Diakonias syn på israel relativt dessa andra organisationer och brutala diktaturer.
  "Det är ganska intressant om vi tittar på vilka andra stater eller grupperingar som absolut vill bli av med internationell övervakning i områden som de kontrollerar.

  Vi har Islamistiska Al-Shabab i Somalia milisen som vill slänga ut "utländska spioner" = humanitära och MR organisationer / Vi har Mugabe i Zimbawe / Vi har Hamas i Gaza / och nu Isarel i Hebron.
  Man kan undra vad de inte önskar att omvärlden skall få veta...."


  Nu har du ramlat i en logisk fälla som du inte kan ta dig ur Joakim
  Slutsatsen är att Diakonia betraktar Israel som Hamas, Hezbollah och Zimbwabwe.
  Den infon kommer att vidarebefordras till bidragsgivande statlig myndighet och kristna församlingar från olika organisationer eftersom den visar att höga Diakoniarepresentanter inte kan skilja mellan demokrtai och diktatur.
  Så fortsätt du att böja knä för islam Joakim Wohlfeil medan ditt knäböjande går som en löpeld till äkta kristna rörelser och alliansregeringen informeras om Diakonias proislamistiska agenda.
  /Johan

  /Johan

  SvaraRadera
 13. "Johan", jag ser med stort intresse fram emot att du delger hela världen dina skakande slutsatser av vad jag sagt och inte sagt.
  Du är mycket välkommen att sprida listan. Här kommer en sammaställning (det finns säkert fler länder/org jag glömt) + lite extramaterial.

  Alla kommer säkerligen tycka det är nyheter att
  * AlShabab, Hamas, Mugabe, Isarel, Marocko, Burma, Farc/AIC,SriLanka, Sudan, m.fl kritiserar närvaro av internationella observatörer/följeslagare.

  OM det kan göra dig glad kan jag påpeka några ytterligare märkliga fakta. Glöm inte ta med dessa också i din löpeld!!!

  * Isarel och Hamas fördömde gemensamt den sk. Goldstonerapporten när den publicerades.

  * Länder/organisationer som offciellt krävt att Svenska regeringen skall be om ursäkt för saker som publicerats i Sverige är Iran, OIC (Organisation of the Islamic Conference), Afgahnistan, Egypten, Libyen och Israel

  OM det skulle vara så att någon glömt bort detta är jag tacksam om sprider en löpeld som påminner dem och därmed hjälper mig.

  SvaraRadera
 14. Det verkar helt uppenbart att Wohlfeils Diakonia är starkt judefientlig och jämför Israel med diverse terroriströrelser och diktaturer.
  Angreppen på Mellanösterns enda stat med religionsfrihet och fullständiga demokratiska fri och rättigheter från Diakoni är i själva verket så häftiga att de kan klassificeras som antisemitism enligt EU´"working definition of antisemitism", se länken nedan.

  Något att fundera över för Wohlfeil och hans bruna partibröder.

  http://fra.europa.eu/fraWebsite/material/pub/AS/AS-WorkingDefinition-draft.pdf

  /Johan

  SvaraRadera
 15. bara en undran, är det Joakim Wohlfeil som driver denna blogg eller..?

  SvaraRadera
 16. Nej det är inte Joakim Wohlfeil som driver denna blogg, men han besitter en oerhört stor kunskap och erfarenhet av Mellanöstern jag är glad att han ger läsarna del av sin kunskap och medkänsla för människorna där.

  SvaraRadera
 17. Man baxnar ju över vissa inlägg på denna blogg.
  Varför bryr sig personer som så uppenbart tycker illa om kristna och kristna organisationer att skriva på en kristen blogg ?

  Dessutom, Om Israel agerar likadant som olika diktaturer är det väl Israel som agerar antisemitiskt och judefientligt enligt vissa kommentarer i denna tråd (ex. Johan).

  I annat fall måste det ju förklaras varför det är logiskt att Israel men inte Iran får ha åsikter om svensk press, att Israel men inte Sudan får protestera mot följeslagare, att Israel men inte Hamas får fördöma Goldstonerapporten osv...

  Och dessutom, om det är sakligt korrekt så kan det ju aldrig vara fel att berätta och diskutera vad som sker.

  Skärpning....

  SvaraRadera