30 mars 2010

Kyrkan ska alltid vara rättvisans röst

I Tidningen Dagen skriver Birger Thureson Journalist och författare som arbetar på Dagen 2010-03-26 ” Kyrkan ska alltid vara rättvisans röst”

Citat” Är det kyrkans uppgift att påverka samhället på en strukturell nivå? Ja, när det handlar om att driva rättvise- och rättfärdighetsfrågor. Kyrkan har en profetisk roll i den tid där den verkar.
På ön Mindoro i Filippinerna finns mangyanerna, en urbefolkning som trängts undan från det ekonomiskt blomstrande kustlandet och lever i bergsbyar. De är diskriminerade och marginaliserade. De saknar medborgarskap och därmed de rättigheter som staten garanterar majoritetsbefolkningen. Barnen är inte registrerade och är därför utestängda från skolan. Vuxna har ingen rösträtt, inte på någon politisk nivå. Mangyanernas möjlighet att i egen kraft ta sig ut ur fattigdomsfällan och forma sin egen framtid är därmed ytterst begränsad.
Mangyanerna är långt ifrån den enda folkgrupp i vår värld, som är osynliggjord. När jag påstår att den kristna kyrkan har ett särskilt ansvar för dessa människor så är det utifrån det faktum, att Jesus såg de osynliggjorda. När andra fäste blicken på något annat såg Jesus de fattiga, de föraktade, de utstötta, och hans blick erkände deras människovärde och gav dem framtidshopp. ” Slut citat ur ” Kyrkan ska alltid vara rättvisans röst”


Jag håller med Birger Thureson, men nu under stilla vecka vill jag lyfta fram en annan folkgrupp som behöver uppmärksamhet, de kristna palestinierna.

Läs om deras lidande citat” "När vi närmar oss påsken," Diliani tillade "israelisk diskriminering framstår tydligt när man jämför behandlingen av judarna firar påsken på ena sidan och kristna firar påsk på andra sidan."

Diliani sa, "om Israel praxis mot kristna praktiseras i någonstans i världen mot judar, skulle den platsen bli bojkottad av det internationella samfundet på en gång."

Han undrade, "Är det Heliga Landets kristna som mindre värda än andra människor runt om i världen ?
läs mer: Västbankens kristna och Påsken

När kommer tidningen Dagens debattsida/ledarsida ger röst åt dem? Debatt undanbedes


Läs även andra bloggares åsikter om
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar