24 april 2010

Domedagsvapnet

Relationer mellan Israel och deras främsta allierade USA börjar bli allt mer ansträngda.

Jag har valt att översätta en artikel av Uri Avnery journalist och tidigare medlem av Knesset grundare av Gush Shalom som är en radikal israelisk fredsrörelse.

Citat" Det är redan ett banalt att säga att människor som inte lär av historien är dömda att upprepa sina misstag.

1942 år sedan startade judarna i provinsen Palaestina ett uppror mot det romerska imperiet. I efterhand, det ser ut som en handling av galenskap. Palestina var en liten och obetydlig del av den världsomspännande imperium som just hade vunnit en förkrossande seger mot rivaliserande makt - Persien - och slagit ner ett stort uppror i Brittanien. Vilka chanser skulle det judiska upproret har?

Gud vet vad som pågick i huvudet av "seloterna". De avskaffas den moderata ledare, som varnade för att provocera riket, och fick makten över den judiska befolkningen i landet. De åberopade Gud. Kanske de åberopade även judarna i Rom och trodde att deras inflytande över senaten skulle begränsa kejsaren Nero. De hade kanske hört att Nero var svag och på väg att falla.

Vi vet hur det slutade: efter tre år har rebellerna krossad, Jerusalem föll och templet brändes ner. Den sista av de zeloterna begick självmord i Masada.

Sionisterna har faktiskt försöka lära av historien. De handlat på ett rationellt sätt, inte provocera stormakterna, försökte i varje situation för att uppnå vad som var möjligt. . De accepterade kompromisser, och varje kompromiss tjänade dem som en grund för nästa våg framåt. De utnyttjade skickligt den radikala inriktningen på sin motståndare och fick sympati för hela världen.

Men sedan början av ockupationen, deras sinne har blivit dystra. Kulten av Masada har blivit dominerande. Guds löften återigen börjar spela en roll i den offentliga debatten. Stora delar av allmänheten följer efter de nya fanatikerna.

Nästa fas är också upprepar sig: Israels ledare börjar ett uppror mot det nya Rom.

Vad som började som en förolämpning mot vicepresident i USA håller på att utvecklas till något mycket större. Musen har fött en elefant.

På senare tid har den ultra-högerregeringen i Jerusalem började behandla president Barack Obama med illa dolt förakt. De farhågor som uppstod i Jerusalem i början av sin mandatperiod har försvunnit. Obama ser dem som ett papper svart panter. Han gav upp sitt krav på en verklig uppgörelse frysas.Varje gång han spottade på, anmärkte han att det regnade.

Men nu, till synes helt plötsligt är måttet fullt. Obama, hans vicepresident och hans högsta assistenter fördöma regeringen Netanyahu med växande svårighetsgrad. Utrikesminister Hillary Clinton har lämnat ett ultimatum: Netanyahu måste stoppa alla bosättningar ingår östra Jerusalem, han måste gå med på att förhandla om alla centrala problem av konflikten, inklusive östra Jerusalem och mycket mer.

Överraskningen var klar. Obama, har korsat Rubicon, mycket som den egyptiska armén hade passerat Suezkanalen 1973. Netanyahu gav order om att mobilisera alla reserver i Amerika och att gå vidare alla diplomatiska stridsvagnar. Alla judiska organisationer i USA beordrades att ansluta sig till kampanjen. AIPAC blåste shofaren och beordrade sina soldater, senatorer och kongressledamöter, att storma Vita huset.

Det verkar som den avgörande striden har gått. De israeliska ledarna var säker på att Obama skulle bli besegrade.

Och sedan ett ovanligt ljud hördes: ljudet av domedagsvapen.Mannen som beslutat att aktivera det var en fiende av ett nytt slag.

David Petraeus är den mest populära tjänsteman på USA: s armé. En fyrstjärnig general, son till en holländsk sjökapten som åkte till Amerika när hans land invaderades av nazisterna, stod ut från tidig barndom. I West Point var han en "framstående kadett", i arméns kommando och General Staff College han Nr 1. Som befälhavare, har han skördat beröm. Han skrev sin doktorsavhandling (på lärdomarna från Vietnam) vid Princeton och var biträdande lektor i internationella relationer inom den amerikanska arméns Academy.

Han gjorde sig känd i Irak, när han befallde styrkor i Mosul, den mest problematiska staden i landet. Han drog slutsatsen att för att besegra fiender i USA måste han vinna över hjärtan av civilbefolkningen, förvärva lokala allierade och spenderar mer pengar än ammunition. Hans framgång ansågs så bra att hans metoder antogs som den officiella doktrinen av den amerikanska armén.

Hans stjärna steg snabbt. Han utnämndes till befälhavare för koalitionsstyrkorna i Irak och blev snart chef för Central Command i den amerikanska armén, som omfattar hela Mellanöstern, förutom Israel och Palestina (som "hör" till det amerikanska kommandot i Europa).

När en sådan person höjer rösten, det amerikanska folket lyssnar. Som en respekterad militär tänkare, han har inga rivaler.

Denna vecka, befordras Petraeus ett entydigt budskap: efter att ha granskat de problem som i sin AOR (ansvarsområde) - där bland annat Afghanistan, Pakistan, Iran, Irak och Jemen - han vände sig till vad han kallar den "grundläggande orsakerna till instabilitet "i regionen. Listan toppas av den israelisk-palestinska konflikten.

I sin rapport till väpnade tjänster han sade: "Den varaktiga fientligheterna mellan Israel och några av dess grannar nuvarande skilda utmaningar för vår förmåga att främja våra intressen i AOR . Konflikten underblåser antiamerikanska känslor, på grund av en uppfattning av USA:s favorisering av Israel. Arabiska ilska över den palestinska frågan begränsar styrkan och djupet av den amerikanska partnerskap med regeringarna och folken i AOR och försvagar legitimiteten av moderata regimer i arabvärlden. Under tiden, al-Qaida och andra militanta grupper utnyttjar den vreden att mobilisera stöd. Konflikten ger också Iran inflytande i den arabiska världen genom sina kunder, libanesiska Hizbollah och Hamas. "

Inte nöjd med det, skickade Petraeus sina officerare att lägga fram sina slutsatser för Joint Chiefs of Staff,

Med andra ord: Israel och Palestina fred inte är en privat angelägenhet mellan de båda parterna, men ett högre nationellt intresse i USA. Det betyder att USA måste ge upp sitt ensidiga stöd till den israeliska regeringen och införa tvåstatslösning.

Argumentet som sådant är inte nytt. Flera experter har sagt mer eller mindre samma som tidigare. (Direkt efter the 9 / 11 attackerna, skrev jag för ett liknande resonemang och profeterade att USA skulle ändra sin politik. Detta skedde inte då.)

Regeringen Netanyahu gick omedelbart till att begränsa skador läge. Dess talesmän förklarade att Petraeus är en smal militär strategi, att han inte förstår det politiska området, att hans resonemang är felaktigt. Men det är inte detta som gjorde folk i Jerusalem bryter ut i kallsvett.

Som bekant, den pro-israeliska lobbyn dominerar det amerikanska politiska systemet utan gränser - nästan. Varje amerikansk politiker och högre tjänstemän är dödligt rädd för den. Minsta avsteg från det strikta AIPAC linjen är detsamma som politiskt självmord.

Men i rustning av denna politiska Goliat finns en springa. Liksom akilleshäl, har den enorma makt de pro-israeliska lobbyn en sårbar punkt som, vid beröring, kan neutralisera sin makt.

Det illustreras av Jonathan Pollard-affären. Denna amerikanska judiska anställd i en känslig underrättelsetjänst spionerade för Israel. Israelerna betraktar honom en nationell hjälte, en Judisk som gjorde sin plikt till sitt folk. Men för USA: s underrättelsetjänst, han är en förrädare, som hotade livet för många amerikanska agenter. Inte nöjd med en rutin straff, förmådde det domstolen att utdöma ett livstidsstraff. Sedan dess har alla amerikanska presidenter avvisade begäran av på varandra följande israeliska regeringar att omvandla meningen. Ingen president vågade konfrontera sin underrättelsechef denna fråga.

Men den viktigaste delen av denna affär påminner om den berömda ord Sherlock Holmes om hundar som inte skällde . AIPAC skällde inte. Hela den amerikanska judiska samfundet tystnade. Nästan ingen har höjt sin röst för den stackars Pollard.

Eftersom de flesta amerikanska judarna är beredda att göra något - vad som helst - för Israels regering. Med ett undantag: de inte kommer göra något som verkar skada säkerheten i Förenta staterna. När flaggan av säkerhet hissas, judarna, liksom alla amerikaner, nafsa till uppmärksamhet och salut. Damokles svärdets misstanke om illojalitet hänger över deras huvuden. För dem är detta den ultimata mardrömmen: att bli anklagad för att sätta Israels säkerhet före säkerheten i USA. Därför är det viktigt för dem att upprepa oändligt mantrat att de intressen som Israel och USA är identiska.

Och nu kommer de viktigaste allmänna av den amerikanska armén och säger att så inte är fallet. Den politik som den nuvarande israeliska regeringen för är förenat med livsfara för amerikanska soldater i Irak och Afghanistan.

För nu, detta sagt bara som en sida anmärkning, i en militär handling som inte har mycket vädras. Men svärdet har tagits ur skidan - och amerikanska judar har börjat darra på den avlägsna mullret av en annalkande jordbävning.

Den här veckan har Netanyahus svåger använt vår egen domedagsvapen. Han förklarade att Obama är en "antisemit". Den officiella tidningen i Shas partiet har hävdat att Obama är verkligen en muslim. De representerar den radikala högern och dess allierade, som argumenterar i tal och skrift att "Hussein" Obama är en Judisk-hatande svart som måste bli slagna under de kommande kongressvalet och i nästa presidentval sådana.

(Däremot kommer en stor undersökning i Israel som publicerades i går visar att den israeliska allmänheten är långt ifrån övertygad av dessa insinuationer: de allra flesta anser att Obamas behandling av Israel är rättvis. I själva verket fick Obama högre betyg än Netanyahu.)

Om Obama beslutar att slå tillbaka och aktivera hans domedagsvapen - anklagelsen att Israel sätter liv amerikanska militärer på spel - det skulle få katastrofala konsekvenser för Israel. För närvarande är detta endast ett skott över bågen - ett varningsskott avfyras genom ett örlogsfartyg för att få ett annat fartyg att följa dess instruktioner. Varningen är tydlig. Även om den nuvarande krisen på något sätt är dämpadas ned, kommer det oundvikligen att blossa upp igen och igen så länge den nuvarande koalitionen i Israel kvar vid makten.

När filmen "Hurt Locker" vann sitt pris, på hela den amerikanska allmänheten var enat i sin oro över livet för sina soldater i Mellanöstern. Om denna offentliga blir övertygad om att Israel håller fast en kniv i ryggen kommer det att bli en katastrof för Netanyahu. Och inte bara för honom. slut citat

från Uri Avnery's Column 20010-03-20 Översatt av egon berglund med hjälp av Google-translate kan innhålla översättningsfel här är orginaltexten The Doomsday Weapon Från Gush-Shalom

När jag läser Uri Avnery påminns om vad den katolska palestinska prästen i Taybeh på Västbanken sa " en hälsning till Israel se till att ni får en freduppgörelse nu, idag har ni ekonomiskt och militärt stöd av USA, imperium brukar inte bestå i all evighet. Taybeh

Läs även andra bloggares åsikter omDagen
Dagen-2
SvD
DN
Dagen-3
SvD
Dagen-4

14 kommentarer:

 1. Uri Avnery motsätter sig staten Israels existens. Så hans åsikt är både irrelevant och ointressant.

  Förutom på din blogg, eftersom du tycks dela den åsikten.

  SvaraRadera
 2. Ja du Mats,citat" Uri Avnery motsätter sig staten Israels existens." slut citat
  § 2. – Du är välkommen med din kritik riktad mot skribenterna eller de som kommenterar under artikeln, men du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument . Detta är grunden i retoriken. I fallet att Din kritik saknar nämnda grunder, kommer din kommentar att betraktas som irrelevant.

  Mål för Gush Shalom
  Det primära syftet med Gush Shalom är att påverka israeliska allmänna opinionen och leder den mot fred och försoning med det palestinska folket, som bygger på följande principer:Att få ett slut på ockupationen. Acceptera rätt för det palestinska folket att inrätta en oberoende och suverän palestinsk stat på alla de territorier som ockuperades av Israel 1967. Återinföra före 1967 "gröna linjen" som gräns mellan staten Israel och staten Palestina (det förekommer mindre utbyte av territorier som parterna kommit överens), gränsen kommer att vara öppen för fri rörlighet för personer och varor, med förbehåll för ömsesidig överenskommelse.

  Upprättande av Jerusalem som huvudstad i två stater, med östra Jerusalem (inklusive Haram al-Sharif) fungerar som huvudstad i Palestina och västra Jerusalem (inklusive västra muren) fungerar som huvudstad i Israel. Staden ska vara eniga på den fysiska och kommunal nivå, baserat på ömsesidig överenskommelse.

  Aims of Gush Shalom

  Jag kan knappast dra slutsaten att han motsätter sig staten Israels existens.

  SvaraRadera
 3. Ja du Egon. Din våta dröm om Mellanöstern befriat från Israel och lyckliga kristna boende i ett Hamasstyrt Palestina kommer inte att infrias.
  För det första sa inte Petreus vad du tror. Det är ett rent påhitt av en vänsterjournalist.
  Han har däremot sagt att Israel är USA´s "staunchest ally" i Mellanöstern och han har förnekat att hans sagt att Israel ökar risken för amerikanska liv.

  http://israelmatzav.blogspot.com/2010/03/video-petraeus-i-never-said-israel.html

  För det andra kommer ingen amerikansk president att föreslå en politik som riskerar Israels strategiska säkerhet

  För det tredje är det en massiv övervikt av Israelvänner i den amerikanska Kongressen och Obama är mycket beroende av att senatorer och kongressmän ställer upp på honom i nästa presidentval.

  För det fjärde visar denna post hur usel Google. translate.com är i att översätta löpande text.

  Johan H.
  Falun

  SvaraRadera
 4. Citat" Din våta dröm om Mellanöstern befriat från Israel" slut citat Johan H.Falun

  Hur är det med läsförståelsen? Var har jag skrivit det? Jag citerar Mål för Gush Shalom "Upprättande av Jerusalem som huvudstad i två stater" Kan du lista ut vilka två?

  Citat" För det första sa inte Petreus vad du tror. Det är ett rent påhitt av en vänsterjournalist. slut citat Johan H
  Du kan läsa vad andra skriver citat

  USA: s general David Petraeus sade på onsdagen att den israelisk-palestinska konflikten var underblåser antiamerikanska känslor beror på uppfattningen av amerikanska favorisering gentemot Israel. På tal till senaten väpnade tjänster, förklarade Petraeus att "bestående fientligheterna mellan Israel och några av dess grannar nuvarande skilda utmaningar för vår förmåga att driva våra intressen inom området ansvar.""Arabiska ilska över den palestinska frågan begränsar styrkan och djupet av den amerikanska partnerskap med regeringarna och folken [i regionen]" Petraeus sa.Hans kommentarer följer en vecka av spända relationerna mellan Israel och USA efter Israels tillkännagivande av planer på att bygga 1.600 bostäder i östra Jerusalem, som offentliggjordes samtidigt som USA: s vicepresident Joe Biden var på besök i landet.
  citat Haaretz


  citat" I den här situationen blir Israel bara en av många aktörer i det viktiga Mellanöstern, ungefär som Tjeckien i dagens EU. Något som general Petraeus och även hans chef försvarsminister Rober Gates alltså allt mer envetet har börjat viska i President Obamas öra.Och om USA skall kunna avsluta Kriget mot Terrorismen och öka sitt inflytande i den muslimska världen så måste man se till de israeliska bosättningarna stoppas och att det blir en genuin fred i området. citat USA-bloggen

  Citat"För det andra kommer ingen amerikansk president att föreslå en politik som riskerar Israels strategiska säkerhet.Slut citat Johan H.

  Nej det kommer de inte men de börjar bli less på Israels nonchalans, just att bryta mot folkrätten och fortsätta bygga bostäder på ockuperad mark gagnar inte i längden Israel. Bara kristna sionisters Våta dröm

  SvaraRadera
 5. Ta och kika på videon i den länk jag bifogade i min förra kommentar, Egon, så ser du själv att Gen. Petreus himself förnekar det som du och andra Israelhatare tillskriver honom att ha sagt om Israel och amerikanska liv.

  Petreus egna ord torde väl vara den absoluta sanningen till skillnad från förfalskade citat från vänsterhåll.

  Därmed borde den diskussionen vara avslutad.

  Johan H.

  Falun

  SvaraRadera
 6. Det är helt korrekt att Petreus inte har helt rätt.Israels politik och ockupation riskerar nämligen inte bra amerikanska liv, Israels ockupation har utvecklats till en av den internationella terrorismens viktigaste drivkrafter. Ett öppet sår på de västerländskademokratiernas trovärdighet som utnyttjas varje gång nån obskyr diktator eller milisledare vill exemplifierna och kalla Demokrati, Mänskliga rättigheter och folkrätt för hyckleri.
  Det finns inget som borde vara aktuellare för mellanösterns folk, men Israel undergräver förtroendet för dessa begrepp varje dag.
  En gåva rakt i händerna på terrorister, islamister och diktatorer.

  Sen kan jag återigen konstatera att Johan och Mats missuppfattat ordet Israelvän pch blandar ihop det med ockupationsvän.

  Både Uri Averry och bloggredaktören verar ju ha ett tydligt engagemang för Israel, dock inte för Isarels ockupation och övergrepp.
  Det om något är väl att vara en verklig vän till Israel.

  SvaraRadera
 7. Vad General Petreus har sagt och inte sagt kan man än lyssna på CNN-Live- Is The U.S. Incapable Of Standing Up To Israel? pt.2

  Jag håller med dig Hasse Citat"Det finns inget som borde vara aktuellare för mellanösterns folk, men Israel undergräver förtroendet för dessa begrepp varje dag.
  En gåva rakt i händerna på terrorister, islamister och diktatorer." slut citat

  Vem ger Gazas folk ett hopp om en bättre framtid om vi västvärldens demokratier sviker dem? Jo det är Mellanösterns diktaturer, vill vi ha det så? Hopp för Palestinas barn

  SvaraRadera
 8. Du anonyme, ditt inlägg avvisas.
  § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.

  SvaraRadera
 9. Men Egon det är ju bara en biblisk profetia du skriver om här.
  Israel kommer att stå helt ensamma, när alla länder skall göra dig och dina anhängare följe och vända sig mot dem.
  När detta sker är vi väldigt nära slutet.
  Tack för att du upplyser oss om detta.

  SvaraRadera
 10. Du anonyme jag vill inte ägna mej åt
  eskatologiska spekulationer.Det är just den bibeltolkningen som denna blogg tar avstånd ifrån

  Göteborgsrabbinen Peter Borenstein Citat" När man ibland hör exempelvis amerikanska predikanter kan man undra om de främst är intresserade av att stödja det judiska folket, eller i att försöka få vissa profetior att gå i uppfyllelse så att Jesus kan komma tillbaka?- Vi judar har fullt upp med freden slut citat läs mer på dessa länkar:pingstrorelsen och israel


  Eskatologiska spekulationer

  SvaraRadera
 11. Det har vi länge förstått att denna blogg har en helt annan bibeltolkning än kristna i stort världen över.
  I övrigt angående Amerikanska predikanter så håller jag med om att det finns rötägg överalt även i lilla Sverige.
  Tror dock att Obama står på den andra (din) sida av helt andra orsaker, vad var det nu mer han hette, just ja Hussein

  SvaraRadera
 12. Du anonyme läs kommentaresreglerna § 11 – Anonyma inlägg undanbedes, om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn. Jag gör nu ett undantag att ge dej ett svar. Men om du ytterligare kommer med kommentarer skall du skriva vem du är.
  Citat” Det har vi länge förstått att denna blogg har en helt annan bibeltolkning än kristna i stort världen över. Slut citat den du bibeltolkning förfäktar kallas Kristen sionism
  Som förekommer främst inom evangelikala kyrkor. Men de Lutherska kyrkorna och kyrkorna i Mellanöstern städer inte denna lära. Här ett exempel från Sverige av en präst som går emot denna lära:
  Bibelvidrigheter
  Men även börjar många i de evangelikala kyrkorna i Sverige ifrågasätta denna lära
  Rolf Ericsson
  Och Citat” Kan man i dag verkligen okritiskt "välsigna" ett land som Israel? Och menar vi verkligen att en nykter kritik av Israel är detsamma som ett bejakande av Hamas? Blir inte försvaret för staten Israels rätt att existera både effektivare och mer trovärdigt om man samtidigt inte blundar för eller förskönar de verkliga problem som måste lösas innan drömmen om säkra gränser kan bli verklighet? Läs mer Pekka Mellergård, rektor på Örebro missionsskola
  Och Jesus på en Stridsvagn

  Att du dessutom försöker misskreditera Obama för hans namn är typiskt låg retorik.

  SvaraRadera
 13. Den länk som Egon satt in med mitt namn handlar om tvärsäkra påståenden. Samma sorts påståenden som anonym använder när han gör sig till tolk för alla andra kristna, det vill säga alla som har samma åsikter som han har och är utan urskillningsförmåga. Han indelar oss bibeltroende kristna i läger och påstår att vi tolkar bibeln i svart eller vitt. Är det så vi ska göra?

  Paulus förespråkar en annan väg som han beskriver i sitt första Korintierbrev det första kapitlet och den tionde versen:

  ”Men i vår herre Jesu Kristi namn uppmanar jag er bröder, att vara överens och inte dela upp er i olika läger, utan stå eniga i tankar och åsikter.”

  Hur skall detta bli möjligt om vi enbart menar att de som förespråkar våld och makt har Gud på sin sida, medan de som hävdar att möjligheten till fred skapas genom att försvara dem som är utsatta för denna överlägsenhet.

  Den enda tolkning av bibeln som jag finner vara gångbar i denna tid är den som lever efter kärlekens bud. Det är inte hatet som skall styra vår värld utan kärleken. Jag bedömer andra kristna efter den måttstocken. När kärleken får styra oss i tankar och handlingar så delar vi aldrig upp oss i läger och framför allt allierar vi oss inte med dem som är emot en varaktig fred på vår jord.

  Det finns i dag, kristna förkunnare som använder sig av en lära om den yttersta tiden på ett sätt som legitimerar den nu pågående konflikten i Mellanöstern. Jag vågar påstå att de vilseleder och använder bibelordet på ett sätt som får människor att bli fatalister. Detta är inte vårt uppdrag som kristna. Vi skall i ord och handling förmedla mod, hopp och förtröstan. Att förmedla rädsla är inte en kristen förkunnares uppgift. ”Rädsla finns inte i kärleken, utan den fullkomliga kärleken fördriver rädslan, ty rädsla hör samman med straff, och den som är rädd har inte kärlekens fullhet.” De sjukliga teorier som utmålar bibelns budskap om den yttersta tiden i mörka färger saknar denna kärlek. Därför kan man lätt avslöja dem. Hat och bitterhet kan aldrig bota dem Hat förlamar livet motsatsen är den frihet som kärleken ger.

  Vi vet inte något om framtiden men vi kan vara vissa om att universum styrs av en Gud som tar vård om oss.

  Tack Egon för att du med din blogg kämpar för Dessa våra minsta bröder. Det kallar jag för kärlek.

  SvaraRadera
 14. En viktig poäng:

  Ett påstående att samarbete med Israel skulle riskera amerikanska soldaters liv har ingen plats i anständig diskussion. Det låter alldeles för snarlikt syndabockstänkande och borde få alla som kallar sig kristna att sparka bakut! När man vet att antiisraelism och antisemitism frodas och odlas i somliga länder i regionen - detta är väl dokumenterat - ska man hålla sig från såna uppviglande påståenden. Kanske man hellre borde ha sagt att terrorismen och uppviglingen och hatet mot judar och den judiska staten i somliga muslimska länder bidrar till att sätta amerikanska soldater i fara? Att lämna ut detta är ohederligt.

  Anta att det existerar hat mot den judiska staten och dess folk bland kringliggande länder. Ska man då försöka blidka dessa hatare genom att dra sitt stöd från den stat som ensam bland alla stater inte anses ha existensberättigande? Nej, Egon, du är nog ute på fel stig igen.

  A-K Roth

  SvaraRadera