9 juni 2010

Rädslans murar

Magnus Malm, är född 1951, svensk själavårdare och författare, under 1970-talet och 1980-talet redaktör för den radikala kristna tidskriften Nytt Liv. Malm tilldelades 2006 års C S Lewis-pris.
Han är också gästkrönikör i tidningen Dagen en krönikör som jag verkligen uppskattar.

2010-06-09 skriver han om rädsla. Citat” Sami Awad är en kristen palestinier som arbetar med icke-våldslösningar, som ledare för Holy Land Trust i Betlehem. I sitt försök att förstå Israels agerande deltog han i en tiodagars retreat i Auschwitz-Birkenau. Han fick även tillstånd att sova över en kall novembernatt i den barack där barnen förvarades innan de skickades till gaskammaren. Och han säger: ”För mig var det mycket viktigt att bara få genomleva den erfarenheten och se att, ja, det finns verkligen en rädsla i den judiska gemenskapen ... Den israeliska regeringen manipulerar rädslan för att uppnå sin politiska agenda. När väl denna rädsla är borta - när israelerna ser på palestinierna utan rädsla, som människor som söker sina grundläggande mänskliga rättigheter att få leva i frihet och inte som ett hot mot deras egen frihet - då börjar hela den strukturen att kollapsa… Endast icke-våldet kan skapa en möjlighet för den israelisk-judiska gemenskapen att helas från de sår man fick under Förintelsen.” ....... ” Deras arbete är ett exempel på hur rädslans murar håller på att rasa även bland världens evangelikala kristna: rädslan för palestinier och rädslan för att motarbeta Israel. Ett annat exempel på denna växande rörelse är den internationella konferensen ”Christ at the Checkpoint” som hölls i Betlehem i mars i år.“Slut citat läs hela artikeln här: Opinion-Gästkrönika

Något för de många evangelikala kristna även i Sverige att tänka på. Som tex. Göran Lennartsson, teologie doktor som jag skrev om tidigare.

Läs även om Christ at the Checkpoint som Magnus Malm nämde i sin artikel. Och Sami Awad och Holy Land Thrust

Läs även:Göran Rosenberg svensk författare och journalist han har judisk bakgrund och tillbringade några år i Israel under sin barndom. Han har ofta kritiserat israeliska politiker och arbetat för det palestinska folkets rättigheter. Citat” Israels verklighet bygger på att världen alltid kommer att vara ett hot mot Israel (och judarna), att Israel för alltid måste vara en militär bunker, att alla hot mot Israel kan avvärjas med en pedagogisk dos av vapenmakt, att vapen är Israels bästa vapen.Att vapen är palestiniernas sämsta vapen är numera uppenbart också för de flesta palestinier. Väpnade palestinier är vad Israel är bäst på att besegra. “slut citat läs hela artikeln här Kolumnen: Göran Rosenberg om ett land med sin egen verklighet.

Stefan Olsson SKR:följeslagare Säkerhet eller markstöld

Tidigare krönikör i tidningen Dagen av Magnus Malm:
Etisk frisedel - eller strängare krav?

Om Magnus Malm (Libris)
Böcker av Magnus Malm

Foto. Från Betlehem , Egon Berglund

Läs även andra bloggares åsikter omInga kommentarer:

Skicka en kommentar