8 juni 2010

Välsigna Israel-2

Göran Lennartsson, teologie doktor skriver i Dagen citat”I en tid då delar av svensk kristenhet riskerar att bli alltmer teologiskt grumliga i sin hållning till judar och skeptiska till Israel, är det angeläget att fördjupa studiet av Bibeln.

Förkunnelsen om Jesus återkomst var en självklar del av budskapet i den tidiga pingstväckelsen. Lewi Pethrus gav under sitt författarskap ett stort antal böcker. Den första kom ut 1912 och hade titeln "Jesus kommer"( not 1).En del av detta budskap om Jesus återkomst var att skapelsen ska upprättas med fred och rättvisa och att det judiska folket spelar en avgörande roll i detta frälsningshistoriska drama. Apostlarnas fråga till Jesus om han nu skulle upprätta Israels kungavälde (Apg 1:6) var inget missförstånd. Jesus har verkligen för avsikt att upprätta Guds konkreta rike på jorden. Pingstpredikanter har predikat så och undervisat att Bibeln innehåller profetior angående det judiska folket.Slut citat
” läs hela artikel här:Judarna är bärare av Guds löften

Göran Lennartsson är högskolelektor och ämnesansvarig för Exegetisk teologi vid PTS. Han har disputerat 2007 i exegetik vid Lunds universitet och specialiserad på judendomens historia och Nya testamentet. Han är tidigare pastor och missionär inom Pingströrelsen samt en erfaren skribent. Se forskningsprofil. Pingstförsamlingarnas Teologiska Seminarium (PTS)

Han är tydligen anhängare av den bibeltolkning som kallas Kristen sionism

Jag är ingen teolog men jag ser konsekvensen av denna bibeltolkning är att man stöder en stats brott mot folkrätten Jag tycker Göran Lennartsson, teologie doktor borde föra en dialog med sina kristna palestinska kolleger.

Alex Awad är pastor i East Jerusalem Baptist Church och lärare vid Betlehem Bible College “Ni har inte frågat om vad jag har för inställning till staten Israel i ur ett teologisk perspektiv ? Ok , vi ställde frågan. Han sa att under gamla testamentets tid behövde Gud ett folk och ett land. Men nu sen Jesus kom så upprättade han ett nytt förbund, vi alla kristna är hans nya folk och landet är Guds rike. se länk: Betlehem Bible College

Citat” Det pågående målet är att utrusta den globala kyrkan att förstå Bibeln i sitt palestinska sammanhang samt att diskutera den teologiska betydelsen av fred och rättvisa i en evangelisk sammanhang. Vår förhoppning är att tillhandahålla ett forum för evangelikala som tar Bibeln på allvar att i bön söka ett välinformerat medvetenheten om frågor som fred, rättvisa och försoning som är kontextuellt känslig och djup till en bibliskt förståelse". Slut citat. se länk: Christ at the Checkpoint

Citat” 1900 år efter kyrkans födelse började dock en annan lära dyka upp. Denna lära tog sig in i kyrkan via den s.k. sionismen, en politisk judisk rörelse med målet att samla alla judar i Israel och skapa en stat där. De kristna som stöder denna rörelse och stödjer den med teologiska argument kallas därför kristna sionister. I Sverige är de främst representerade av trosrörelsen med Livets Ord i spetsen, men även många i Pingstkyrkan och EFK är kristna sionister. De försöker med spridda Bibelord tagna ur sitt sammanhang argumentera för att kristna ska stödja staten Israel och dess krig mot palestinierna. slut citat läs mer Kristen sionism – en irrlära med dödliga konsekvenser

Denna film visar att det finns en biblisk alternativ för kristna som vill älska och stödja Israels folk, en teologi som inte gilla en grupp människor framför en annan, utan i stället främjar fred och försoning för både judar och palestinier.


Läs även Välsigna Israel

Not.1 Pastor Rolf Ericsson:Anteckningar om innehållet i boken ”Jesus kommer” av Lewi Pethrus tryckt år 1914

Läs även andra bloggares åsikter omDagen

9 kommentarer:

 1. Att välsigna Israel på ett sant evangeliskt sätt är inte lätt. Vi kan lära mycket av den grekisk-katolske ärkebiskopen i Haifa och Akko Elias Chacour. För många år sedan var han whistleblower i några av våra kyrkor här i vårt land. Han var då den enda palesinska kristna rösten som hördes i bruset kring palestinier och israeler i det internationella samtalet.

  När jag alldeles nyss läste citaten nedan i Wikipedia grät jag för först gången en hälsosam livgivande gråt för första gången på mer än ett år. Elias Chacour visste tidigt den evangeliska innebörden av sin kallelse till försoning.

  Nisse

  Wikipedia:
  In 2001, Chacour gave an address at commencement at Emory University, in Atlanta, Georgia where he accepted an honarary degree.[1] . An excerpt from his speech:

  “ You who live in the United States, if you are pro-Israel, on behalf of the Palestinian children I call unto you: give further friendship to Israel. They need your friendship. But stop interpreting that friendship as an automatic antipathy against me, the Palestinian who is paying the bill for what others have done against my beloved Jewish brothers and sisters in the Holocaust and Auschwitz and elsewhere.

  And if you have been enlightened enough to take the side of the Palestinians -- oh, bless your hearts -- take our sides, because for once you will be on the right side, right? But if taking our side would mean to become one-sided against my Jewish brothers and sisters, back up. We do not need such friendship. We need one more common friend. We do not need one more enemy, for God's sake.


  From a February 9, 2006 speech regarding becoming Archbishop of Galilee:

  “ I did not dream of this responsibility and this great honor. My dreams were different. At sixty-five years of age my ambition was to dedicate the rest of my life to prayer, reading and writing, but like Paul on the way to Damascus the Lord seems to tell me that he is the one in control. My answer is, "Here I am Lord. I am your servant to continue the ministry of reconciliation and to proclaim more forcefully the Good News about the Empty Tomb and the Risen Lord." No doubt my first reaction was tears of awe, of joy and of gratitude.

  SvaraRadera
 2. Gustaf Mannheimer8 juni 2010 kl. 11:18

  Så, vad du och alla andra ersättningsteologer säger, är att Gud en gång lovade judarna att de skulle vara Hans egendomsfolk, men sen när Jesus kom, så slutade de vara Hans egendomsfolk? Så med andra ord bröt Gud mot sitt eget löfte?

  Jag är ledsen, men jag personligen tror du har försummat din bibel och läst lite för mycket vänsterpropaganda.

  Jag tror att Gud står fast vid sina löften. Det han sagt, det håller han.

  SvaraRadera
 3. Till Gustaf Mannheimer

  Citat Jag är ledsen, men jag personligen tror du har försummat din bibel och läst lite för mycket vänsterpropaganda. Slut citat
  Ang .” Vänsterpropaganda” så är det även många som tycker folkrätten skall gälla alla folk som själva är borgliga här ett par exempel: Anita Broden- Folkpartiet och Stefan Olsson - Moderaterna.

  SvaraRadera
 4. Egon, ditt svar till Gustav är inte så genomtänkt då du ändrar det till att handla om "internationell rätt", men det handlade om teologi.

  "Jag är ingen teolog men jag ser konsekvensen av denna bibeltolkning är att man stöder en stats brott mot folkrätten"

  Jag kan ju inte tala om alla kristna, som ser att Biblen är tydlig med att Israel är Judarnas och YHWHs land, men jag kan svara för mig själv att jag inte stödjer brott. Det är exakt därför jag är emot islamisternas kamp för att utrota judarna. På samma sätt som jag är emot vänsternissarna som hela tiden menar att försvar är okej bara det inte är judar som försvarar sig. Fast ni menar väl israeliska judar eller kanske enbart de judar som vill bo i sitt land och tycker att det är rätt.

  Anonym, "..Palestinian who is paying the bill for what others have done against my beloved Jewish brothers and sisters in the Holocaust and Auschwitz and elsewhere."

  Det är inte därför den judiska staten försvarar sig, det är för att islamska grannar attackerar dem. Det handlar inte om nazismens illgärningar, det handlar om islamska illgärningar.


  Sionismens så kallade tillkommelse betyder ingenting. Det är inga "politiska judar" som har indoktrinerat mig till att ha denna ståndpunkt. Ellar kanske man skall säga att det är judar ändå, det är ju Bibeln som säger att Israel är judarnas och YHWHs. Ersättningsteologin har dock inte något stöd i Bibeln. Det måste väl ändå vara det största problemet.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker Göran Lennartssons artikel är så typisk för stora delar av den teologi jag växte upp med.
  Man kallar sig å ena sidan bibeltroende, men man är samtidigt inte en "läsare" i den traditionella frikyrkliga traditionen.
  Den kristna sionismen kantrar tydligt på 2 viktiga punkter.
  1. Den har ingen förankring i bibeln, och de som förordar denna tokning är väldigt dåliga på att klara en debatt utifrån bibelordet.
  2. Existensen av våra Palestinska Kristna bröder och systrar blir ett problem.

  Omsvängningen som sker även inom de konservativa kyrkorna är idag tydlig, och de kristna sionisterna tappar inflytande. Lennartssons inlägg är framför allt ett tecken på en förlorad teologisk debatt, notera att texten innehåller ytterst få biblereferenser, men mycket tal om tradition.
  Han undviker helt att berätta vilka konsekvenser han anser att hans bibletolkning skall få, det var också mitt intryck. Tolkningarna blev så knäppa att man helst inte skulle tala om dem utåt, kan citera många knasiga bibelstudier från min ungdom om detta.
  Det mest talade är att de bibelord som kristna sionister oftast använder är en förvrängning av Genesis 12.

  Jesus var noga med att han inte kom för att predika eller upprätta värdsliga riken (Joh 18:36):
  Frälsningen gäller alla folk (Joh 3:16), de första kristna församlingarna baserade sig helt på judar, kristendomen började som en sekt inom judendomen.
  Varken Jesus, apostlarna eller paulus talade om dubbla förbund (Joh 14:6)

  Kristendomens roll till det gamla förbundet, och arvet efter Abraham (jmfr gärna med originaltexten i Genesis 12:1-3) beskrivs i Galaterbrevet 328-29: Nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus. Men om ni tillhör Kristus är ni också avkomlingar till Abraham och arvtagare enligt löftet.

  Romarbrevet 9:6-8: Ty Israel är inte alla som kommer från Israel, och inte heller är alla Abrahams efterkommande hans barn. Nej, Isaks efterkommande skall räknas som dina barn. Det vill säga: Guds barn är inte de som är barn genom naturlig härkomst, men löftets barn räknas som hans efterkommande.

  Den kristna sionismen är för mig en del av den Liberalteologiska traditionen där man kompletterar bibeln med sekulära ideologier.

  Ser inga problem med verklig bibelförankring på Egons sajt, snarast ser jag en del kritker som skulle behöva öppna sin Bibel lite oftare.

  Vänligen Joakim

  SvaraRadera
 6. Tråkigt att inte Joakim Wohlfeil var med ombord på Mavi Marmara.

  Jens Bernandersson

  SvaraRadera
 7. 1. Joakim, nu blandar du ihop landet Israel och hebréer med tron på Jesus. Det du sysslar med är tarvlig teologi. Du använder Gal 3:28-29 på precis lika dåliga sätt som homoliberaler och försöker få det till något helt annat. Det är ni ersättnings"teologer" som inte har något att stå på.

  2. Nej, det är inget problem. Araber får bo i Israel, kristna som muslimer eller som vad som helst. Det handlar inte heller om att Israel skall vara homogent, enbart fyllt med judar. Där har du hittat på något mycket löjligt.

  Det är också helt ofattabart hur man kan tolka Joh 14:6 till att handla om YHWHs löfte för judarnas och Herrens land, Israel, då det inte handlar om det överhuvudtaget. Snacka om att försöka lura folk.

  Vilket olivträd är det de Jesus troende skall bli inympade i, Joakim?

  Att du har en så låg kunskap om Bibeln att du tror att 1Mos 12 är det enda som säger klart och tydligt att Israel är judarnas och YHWHs land är också anmärkningsvärt. Det här handlar om att det snarare är ni ersättnings"teologer" som struntar i att läsa i kontext. Utan försöker med alla möjliga omöjliga medel få det till att handla om andra saker.

  Psalm 105 kan vara en bra början att läsa för er förnekare av YHWHs förbund. Om ni inte gillar vad som står så ger jag gärna mer läsning som ni inte heller kommer att tycka om.

  SvaraRadera
 8. "Ser inga problem med verklig bibelförankring på Egons sajt, snarast ser jag en del kritker som skulle behöva öppna sin Bibel lite oftare."

  Jag tycker du lyckades mycket dåligt i ditt inlägg. Så jag hoppas du öppnar Bibeln oftare, börja med Pslam 105 så löser det sig.

  SvaraRadera
 9. Men snälla "Tony" nu säger du ju emot dig själv. Om jag inte hade något att stå på teologiskt så skulle jag ju inte kunna feltolka något. Eller hur.
  Du får gärna tycka jag feltolkar Galaterbrevet och Johannesevangeliet, men det låter lite knepigt hur du får ihop alternativa tolkningar, då man är rätt överens inom de kristna kyrkorna om dessa. Men att man inom den kristna sionismen helt enkelt inte kopplar de texterna med frågan om ex. Darbys eskatologi.

  För min del får du naturligtvis ha vilken religion du vill men att du är så totalt omedveten om vilken typ av problematik de kristna palestininerna utgör inom KS får mig att tvivla på att du har nån koppling alls till kristendomen, som sagt tro på vad du vill, men utge dig inte för att vara nån du inte är, det slår oftast bara tillbaka !!

  Jag skulle inte drömma om att påstå att Mos 12 (eller för den delen Ps105) är de enda ställena i GT som behandlar landet och löftet. Men varför skulle det innebära ett problem, hela den kristna läran går ju ut på kopplingen mellan GT och NT. Problemet blir om man hävdar att delar av GT gör NT irrelevant, då har man lämnat den kristna läran bakom sig.

  SvaraRadera