7 juli 2010

Bibeln och folkrätten-4

Återigen kritiseras Nils-Eije Stävare teologie doktor och lärare på Kaggeholms folkhögskola för sin debattartikel "Inga exklusiva löften för judar i Nya testamentet" som jag skrivit om tidigare.

Denna gång av Sven Reichmann han skriver i tidningen Dagen Guds löften om Israel i Gamla testamentet gäller fortfarande citat “Löftena till Abraham (1 Mos 12:1-7) om alla folks välsignelse och om ett land med geografiska gränser gavs utan villkor och kan därför inte tas tillbaka” slut citat.

Vad innebär detta i praktiken? Är den estniska rensningen som nu pågår av palestinier i Östra Jerusalem och byggandet av bosättningar på Västbanken välsignat av Gud ?

Jag är ingen teolog men jag skulle vilja vara konkret Vad ger Sven Reichmann för svar till den kristne palestiniern Metri Ghneim ( 1:50 in i filmen)15 maj, 2010 Al Jazeera's Nour Odeh reports from Beit Jala, a town in the West Bank.


Vad är hans svar till de kristna i Palestina som skriver: citat" Vi kristna palestinier förkunnar i detta historiska dokument att den militära ockupationen av vårt land är en synd mot Gud och människorna, och att den teologi som rättfärdigar denna ockupation är en förvirrad teologi mycket långt från de kristna lärorna. Detta eftersom den sanna kristna teologin är en teologi av kärlek och solidaritet med den förtryckte och en kallelse till att förverkliga rättvisa och jämlikhet mellan folken. Ur Karios Palestine

Läs även pingstpastor emeritus Rolf Ericsons utmärkta debattartikel:Guds löften gäller inte enbart Israel

Läs även Christ at the Checkpoint
Debatt i Dagen-2
Citat” Susan Abulhawas roman Mornings in Jenin och ger en exakt, ironisk bild av det palestinska predikamentet. The Times hyllade nyligen boken som den första roman skriven på det engelska språket som ger fullt uttryck åt den palestinska tragedins mänskliga dimensioner. Det är en sanning med modifikation, men det råder ingen tvekan om att Mornings in Jenin är en milstolpe i det palestinska berättandet." Andreas Malm läser Susan Abulhawa

Mornings in Jenin

Vem är Sven Reichmann ? FRED I MELLANÖSTERN


Läs även andra bloggares åsikter omVårtLand

1 kommentar:

  1. http://www.blodocheld.se/blog/rolfbertil/20100707/guds_loften_om_israel

    SvaraRadera