23 juli 2010

Desmond Tutu

Medierna rapporterar att Desmond Tutu träder tillbaka från offentlig verksamhet från och med den 7 oktober, i och med hans 79:e födelsedag.

Tidningen Dagen rapporterar att citat” En av kristendomens världskändisar tackar för sig. I dag meddelade Desmond Tutu att han träder tillbaka från offentlig verksamhet från och med den 7 oktober, i och med hans 79:e födelsedag.

…..Desmond Tutus kamp för rättvisa har inte stannat vid sitt hemlands gränser. Efter apartheid har han gett sig ut för att kritisera orättvisor runtom i världen, och gång på gång har han valt den svages och förtrycktes sida. Vilket gjort honom både populär och impopulär. Desmond Tutu har exempelvis jämfört palestiniernas situation med apartheid och kritiserat Israels bosättarpolitik, en åsikt som inte går hem i alla kristna läger. "
slut citat Dagen

Archbishop Desmond Tutu ett fördrömme att engagera sig för fred och frihet, inte minst för folket i det heliga landet. Jag har många gånger skrivit om han engagemang för Palestiniernas sak:

DesmondTutu i Palestina

Bibeln och Folkrätten

Med ålderns rätt är det naturligt att han drar sig tillbaka, men jag kommer sakna hans rättframma uttalanden, som här:

Nobel Peace Prize-vinnaren ärkebiskop Desmond Tutu stödjer november 2008 anti-apartheid organisera rundtur i den amerikanska kampanjen att få slut på Israels ockupation.Läs även andra bloggares åsikter om
DN
GP
SvD
Vårt Land
 Dagen

8 kommentarer:

 1. ‘In terms of the New Testament, the Jews must suffer. Therefore we will put it into practice if we will be in charge.’

  Bishop Tutu Says ‘The Jews Must Suffer’”, from the Boston Jewish Times, November 21, 1986

  SvaraRadera
 2. Svar till Adler:
  citat" Ja,Ja,Ja på nåt märkligt sätt blir alla som kritiserar Israels politik antisemiter. Speciellt i Sydafrika och speciellt repekterade Apartheid motståndare. Fram tills Richard Goldstone skrev sin rapport om Gazakriget, eller Gilbert Marcus skrev yttanden till domstolen i Haag om barriären så var de sionister. När deras yrkesmässiga analyser kom fram till att Isarel inte är perfekt så var det naturligtvis inte att deras livslånga erfarenhet som jurister ledda dem till att dra slutsatser som inte passade alla (som de gjort i många andra konflikter som de jobbat med). Utan allt berodde på att de hux-flux över en natt blivit antisemiter.
  Nu är det tydligen Tutu´s stora trovärdighet som blivit ett problem och måste krossas.
  Löjligt slut citat" Joakim W

  SvaraRadera
 3. Nå. Nu är ju inte citatet av Desmond Tutu antisionistiskt eller antiisraeliskt utan rent antisemitiskt.
  TM

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Jag skulle vilja se citat av Bishop Tutu i sitt sammanhang.

  SvaraRadera
 6. Jag skrev varifrån uppgiften kom ifrån - lite får du göra själv, du som brinner för detta.

  SvaraRadera
 7. Du Adler: Du byggde din bloggartikel
  "Rasisten Desmond Tutu" med hänvisning till citat"Bishop Tutu Says ‘The Jews Must Suffer’”, from the Boston Jewish Times, November 21, 1986" slut citat
  Men är du ärlig du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument. då räcker inte ett lösryckt citat bifoga länken till orginalartikeln.

  SvaraRadera
 8. Tutu har f.ö. gjort fler uttalanden av antisemitisk karaktär

  http://www.haaretz.com/print-edition/opinion/an-open-letter-to-archbishop-desmond-tutu-1.8470

  och "‘”Jews are the biggest exploiters of Blacks in South Africa” från samma källa som Adlers ovan.
  Men man vet av erfarenhet att denne bloggägare tar lätt på antisemitism.
  TM

  SvaraRadera