19 september 2010

Främlingsfientlighet berör oss alla

Ordförandena för judiska församlingarna i Stockholm, Göteborg och Malmö samt ordföranden i Judiska Centralrådet, skriver en angelägen och viktig debattartikel i SvD Citat ”Vi från de judiska församlingarna i Sverige ser med förfäran hur de muslimska och romska minoriteterna behandlas i Europa. Våra föräldrar eller mor- och farföräldrar som sattes i ghetton av nazisterna lever fortfarande när man i Europa bygger fysiska murar kring områden där romer lever i fattigdom.
Muslimer i Europa utmålas som ett hot emot hela vår civilisation. Schweiz lagstiftar mot minareter och varhelst en moské ska byggas protesteras det. Även i Sverige har diskussioner kring invandring på ett obehagligt sätt kommit att fixeras vid den muslimska minoriteten. Om alla de ”aldrig igen” som ständigt upprepas är uppriktigt menade måste vi nu se rasismen för vad den är och stå upp emot den.”
slut citat ur debattartikeln Främlingsfientlighet berör oss alla i SvD

Jag har tidigare skrivit om hur kristna sionister försöker framställa Islam som ett hot och på så sätt går främlingsfientliga partiers ärenden.Är Islam ett hot?

Med förfäran kan man nu läsa att Erevna en kristen blogg och tankesmedja, upplåtit sin blogg till Kent Ekeroth, som är internationell sekreterare för Serigedemokraterna att vara gästkrönikör Citat”Israel är en västerländsk demokrati, framstående inom forskning och vetenskap. De har lyckats förvandla en ökenplätt till den framstående nation Israel idag är. Men hotet Israel står inför kommer som alltid från dess muslimska grannar som i enlighet med deras muslimska ideologi besitter ett starkt judehat.” 18th september 2010 slut citat se länk Erevna en kristen blogg och tankesmedja

Sådana Israelvänner som Kent Ekeroth tycker jag inte Israel behöver.

En kyrka som gått ut i med ett klart budskap är Sv. Kyrkan

Citat” Vi tror på en Gud som älskar alla människor Vi tror att Gud har skapat varje människa till sin avbild och att var och en av oss är precis lika mycket värd i Guds ögon. Gud gör inte skillnad på människor utan vill att vi alla skall kunna leva i tillit – fria från förtryck.” slut citat Nej till rasism

Därför säger vi nej till rasism

I min lokala pingstförsamling Strömnäskyrkan i Piteå talade vår mötesledare och ordföranden , i sammandrag sa han ” Vi skall vara tacksamma att vi lever i en demokrati och att vi kan gå till val i dag, men det är ett parti som jag tycker att ni inte skall rösta på det är: Sverigedemokraterna om dem blåser en kall främlingsfientlig vind som påminner om 30-talets tid i Tyskland." ( Vår kyrkas serveringsvåning var idag uthyrd som vallokal till Strömnäsvalkrets.)


Läs även andra bloggares åsikter om

Dagen
Vårt Land
Dagens-ledarblogg
Dagen
Dagen -3

12 kommentarer:

 1. Absolut nej till rasism. Håller med judiska församlingan hela vägen. Det är helt i judisk tradition att motverka rasism. Det görs i tal och predikan i synagogor världen runt. När muslimer i Sarajevo var grymt utsatta aktiverades judiska grupper i USA till stöd och mot folkmordet.

  Och - judar världen runt har sett att när det gäller rasism riktad mot judar, då är man inom mainstream ofta inte lika vaksam i vad man går med i. Det är ett stort sår. Och nu när svenska judar flyr Malmö...vad säger man då i dina kretsar för att ge dem stöd?

  SvaraRadera
 2. Suveränt initiativ, mycket imponerad av framnför allt Lena Posner som står för saklighet och sann medmänsklighet.

  A-K, funderar om du riktar din fråga till Egon, eller oss som kristna.
  Jag antar att du kanske inte är så insatt i den kristna debatten, jag tror knappast du behöver tvivla på vart man står i de traditionella kyrkorna.
  Däremot undrar jag om du inte skulle ställa frågan i de kyrkor där det finns inflytande av kristen sionism ??

  När jag under 90-talet jobbade som sakkunnig inom regeringskanslierna kring just Antisemitism fick jag frågor från bekanta med kristet sionistisk agenda som menade att man inte fick glömma att antisemitismen också "hjälpte" judarna att flytta "hem" fortare så harmageddon kunde komma.
  Vet du att dessa kristna ses som ett bra stöd, och har nära relationer med, samt stöder bosättare? (Jag har för mig du läser Al-Hamatzav, du såg säkert debatten när Roy A. nyligen kritiserade en kristet sionistisk blogg).

  Om du undrar vad som sägs inom mera mainstream kyrkor så bifogar jag lite Diakonialänkar om detta. Fick otroligt positiva reaktioner från "vanliga" kristna på dessa.

  http://boforsberg.blogspot.com/2009/01/antisemitism-hjlper-inte-palestinier.html

  http://boforsberg.blogspot.com/2010/06/saklighet-och-osaklighet-i.html

  http://boforsberg.blogspot.com/2009/04/ett-uselt-tal-av-en-usel-president.html

  SvaraRadera
 3. Fin bloggartikel, har inga större invändingar (förutom att vi skiljer oss åt i Palestinia/Israel frågan).

  Men för att det inte ska bli missförstånd- ALLA skribenter på Erevna tar starkt avstånd från ALL rasism och förtryck av minoriteter i Sverige!

  Tack för länken dock.

  SvaraRadera
 4. Ja men snälla Michael G. Helders om man låter en företrädare för Sverige Demokraterna bli gästbloggare hos er ta man inte då ställning för Sverigedemokraterna? Är ni så naiva , vet ni inte vad SD står för?

  SvaraRadera
 5. Joakim, håller med om att Lena Posner gör det bra. Titta gärna på en video ute i bloggosfären om judars situation i Sverige, där, bland andra svenskar inklusive Mehmet Kaplan, Lena Posner intervjuas av en utsänd israelisk journalist. Kan komma med länk senare.

  Du kommer att bli rörd och upprörd, tror jag. Du kanske har sett den. Inslaget handlar om hur svenska judar upplever sin situation och om beslut att stanna i ett land där det blivit olidligt.

  Jag ställde frågan till Egon och hans krets, kristna aktivister som engagerar sig i den palestinska saken.

  Jag undrar, hur många som har engagerat sig i att stötta svenska judar när det skränats antisemitiska ramsor, när judar bespottas i Sverige, när det demonstreras där utländska fascistiska gruppers flaggor vajar, när judiska föräldrar i Malmö lämnar staden för att barnen inte ska trakasseras inom och utom skolan?

  Amerikanska rabbiner brukar ofta spela in sina predikningar. Jag önskar du kunde höra den från Rosh Hashanah nyligen när en rabbin i Indianapolis, Dennis Sasso, talade varmt i stöd av romer och muslimer i Europa. Han och hans fru, Sandy, även hon rabbin, skrev även till lokaltidningen med sin opinion om moskébygget i New York. De var absolut mot att förbjuda detta; de var för allas rätt under lagen. Samtidigt talade han om sin besvikelse över annat som drabbar judar i Europa, bl.a. Turkiets hyckleri i StG-tilltaget. Han kallade aktivister som sällar sig till antisemitiska krafter "seloter" och sa att vi alla behöver bli "mer selotiska i att vara moderata". (OBS, har inget med ett svensk parti att göra.)

  Det är den sortens stöd jag undrar om i Sverige men kanske länkarna du gav kommer med information. Tack för dem, ska titta snart.

  Ja, jag läser Al-Hamatzav. Jag gillar Roy Alterman skarpt. Om du följer det som skrivs där vet du att jag har samma syn som Roy om det politiska StG, att det stöder Hamas. Jag vet att du inte håller med.

  Håller helt med hans analys om fundamentalkristna seloter men tar avstånd från din term, "kristna sionister". I min syn borde du, om du är för tvåstatslösning, kalla dig själv kristen sionist.

  Jag har inga illusioner om vad somliga kristna ultrafundamentalistiska seloter har som mål.

  Ska titta på dina länkar nu.

  SvaraRadera
 6. Joakim, jag har nu läst dina artiklar. Där finns många bra synpunkter man inte kan framföra alltför ofta. Med insikten om antisemitism följer att agera. Att skriva om det som du gör är ett bra första steg.

  SvaraRadera
 7. Joakim: Här kommer den utlovade länken till
  The Jewish Community of Sweden 2010:

  http://vimeo.com/14907669

  SvaraRadera
 8. ”Vi från de judiska församlingarna i Sverige ser med förfäran hur de muslimska och romska minoriteterna behandlas i Europa."

  Jag är ännu mer orolig för hur muslimer behandlas i Gaza, Västbanken och i Israel. Det är förfärligt hur muslimer behandlas av Israel.

  Israel måste bli ett mångkulurellt och mångreligöst land och ta emot mycket mer flyktingar från Somalia och Irak samt Afghanistan.

  Israel måste gå före och visa Europa vägen.

  SvaraRadera
 9. Johnny, du menar att judar i Sverige inte ska stå upp för romers och muslimers rättigheter i Europa utan att dra in konflikten i MÖ? Varför? Håller du judiska församlingen ansvarig för vad som sker i Mellanöstern? Håller du också svenska muslimer ansvariga för muslimsk terrorism?

  Men ifall du inte visste, har Israel tagit in afrikanska flyktingar, 10000 sedan 2003 enligt Wikipedia, även hundaratals från Darfur, trots att Sudan följer Arab Leagues, är fientligt ställd till Israel.

  SvaraRadera
 10. Johnny, jag håller med dig om att Israels behanding av palestininerna i det ockuperade territoriet är oacceptabel och folkrättsvidrig. MEN för en gångs skull hamnar jag på samma sida som A-K i en fråga.

  De judiska församlingarna och judar i allmänhet är inte staten Israel.
  Vi behfinner oss på ett brant sluttande plan om man håller olika minoriteter ansvariga för vad andra människor eller stater gör.

  Jag tycker vi skall reagera och protestera när Israel begår övergrepp, vi skall reagera och protestera mot terrorhandlingar i Islams namn. (och för den delen alla andra terrorhandlingar, folkrätts och MR brott i vems namn det vara må)

  MEN om detta leder till att man exempelvis försöker bränna ner synagogor eller moskeer, om detta leder till att Judar i Sverige eller Muslimer i Sverige utsätts för våld eller hot är det avskyvärt och måste bekämpas.

  Att det skall behöva stå vakter utanför svenska moskeer när Islamister begår övergrepp i andra världsdelar, eller vakter utanför svenska synagogor när Israel begår övergrepp är ovärdigt.

  (eller vi kanske redan förlorat vår värdighet genom att vi nu har rasister i vår riksdag...)

  SvaraRadera
 11. Bra, Joakim. En rättning bara. Du skriver om "...vakter utanför svenska synagogor när Israel begår övergrepp..." Nu är det ju så att sedan minst 1996 när jag besökte Stockholms synagoga, så fanns baskerfösedda vakter vid grindarna och det var säkerhetsbås även vid judiska centret. Alltså, med eller utan (!) övergrepp från Israels sida har svenska judar varit hotade i åratal. Församlingar måste lägga ner 25% av sin budget på skydd. Så är det i Sverige och övriga Europa. Lika oacceptabelt när moskéer hotas och attackeras.

  SvaraRadera
 12. A-K, du har helt rätt och det ser ut likadant idag 2010. Faktum är att man till och med måste passera säkerhetskontroll för att köpa mat i Kosherian i Stockholm.
  Bisart och helt oacceptabelt, och som du säger ingen engångshändelse.

  Det var inte min mening att ignorera detta (dessutom för mig personligen mycket välkända faktum).
  Utan jag ville förklara hur illa jag tycker om att Judar eller Muslimer automatiskt åläggs ett kollektivt ansvar för vad andra individer eller politiker gör någon annanstans.
  Denna syn på "etnologiskt" kollektivt ansvar kan bara förklaras av rasism.

  SvaraRadera