25 oktober 2010

Kristna i Gaza

Idag berättar medierna om det rättsliga efterspelet av räden mot Gazakonvojen den 31 maj. Jag vill berätta om människorna i Gaza , det var var ju för dem som Gazakonvojen seglade iväg. citat Israel och Egypten upprätthållit sin illegala och omänskliga blockad mot Gaza sen juni 2007, under tiden har Gazas civilbefolkning fått uppleva ett fullskalligt krig och hur hela det civila samhället rasat samman. Läs mer i Ship to Gaza

Greek Orthodox Christians in Gaza
24 October 2010 Following a meeting in the Vatican, Roman Catholic Bishops have urged Israel to stop displacing Palestinians, saying that religion is not a basis for settlement building. The bishops were attending a summit on the plight of Christians in the Middle East and the statement will strike a chord in Gaza, which has one of the oldest Christian communities. The Greek Orthodox Church conmmunity in the territory is just one of several Christian communities in the Gaza Strip that are less obvious than their counterparts in Jerusalem and the West Bank. Al Jazeera's Nadim Baba reports.Catholic statement 2010 25 okt.

Läs vad jag skrivit tidigare:
Människor i Gaza

Människor I Gaza-3

Gazas studenter

Situationen i Gaza

Läs även andra bloggares åsikter om
Dagen

16 kommentarer:

 1. Jag önskar de grekisk-ortodoxa och andra kristna i Mellanöstern allt väl. De behöver allt stöd från religiöst förtryck och de väl kända svårigheterna som drabbar palestinier i övrigt iom krig, hårda säkerhetsåtgärder och den palestinska terrorism som fortgår och som även drabbar dem.

  Egon: Jag tror nog att katolska kyrkan har talat mot den terror som i decennier definierat konflikten i Mellanöstern. Eller menar du att den katolska kyrkan nu enbart kritiserar Israels ageranden? Den katolska kyrkan har ju en välkänd historia av tystnad inför folkmord och tystnad inför egnas brott bakom sig, så det skulle inte förvåna mig. Så har man ju gjort inom delar av svenska kyrkan också, hittat en syndabock. Liksom delar av svenska vänstern.

  SvaraRadera
 2. Egon Berglunds, joakim Wohlfeils och Stig Strömebergssons uttalade medkänsla med de kristna i Mellanöstern saknar helt enkelt all trovärdighet så länge som vederbörande inte uppskattar det växande antalet kristna i Israel och det sjunkande antalet kristna i det muslimska Mellanöstern till följd av trakasserier från muslismska regimer.
  Med den policy som ovan nämnda politiker-bloggare tillämpat så går all deras strävan ut på att demonisera Mellanösterns enda nation med religionsfrihet, Israel medan förtrycket av kristna i det muslimska Mellanöstern helt sopas under mattan.

  är svårt att inte betrakta Egons blogg som en förtäckt proislamistisk apologi dold under en förment omtanke om Mellanösterns kristna.

  I all synnerhet undrar man stillsamt hur långt Stig Strömbergssons ekumenik är beredd att sträcka sig för att dölja förföljersna mot kristna i den muslimska världen. Hur långt som helst, är min .
  /BR

  SvaraRadera
 3. Citat”Av de få procent kristna som finns i regionen är bara en bråkdel sk messianska judar och de är i sig uppdelade i olika fraktioner. Självklart ska vi stödja dem på alla sätt men det blir en obalans om man i antal likställer den gruppen med våra kristna syskon från de historiska kyrkorna. Det är synd att man i vissa sammanhang överdrivet den ena gruppen på bekostnad av den andra. Låt oss stödja alla våra syskon där. Joachim Elsander

  SvaraRadera
 4. BRRRR!
  säger jag om signaturen BR:s sätt att resonera. Var har jag visat att jag inte skulle uppskatta kristna i Israel? Var har jag försvarat trakasserier mot kristna i muslimska länder?
  Vidare: Var har jag demoniserat Israel och vilken ekumenik tänker han/hon på som jag skulle "sträcka mig till" för att dölja något?
  I ett vettigt samtal måste man väl rimligen tala med den verkliga människan och hans eller hennes uttalade åsikter, inte med sina egna fantasier av hur folk är eller vad de kan antas tycka. Skärpning BR!!

  SvaraRadera
 5. Ja, det stämmer ju att det har varit en massflykt av kristna från främst Irak efter att den USA-insatta regimen tog över.

  Mig veterligen är det dock OK att fritt besöka de kristna församlingarna; eventuella båtresande besökare till dom klarar väl sig från att bli utsatta för israeliska piratangrepp. Och inga stulna filmmanus eller saxofoner har jag hört talas om.

  SvaraRadera
 6. Bulten i Bo har helt rätt.
  Saddam Husseins terrorregim fungerade som locket på tryckkokare som höll de etniskt-religiösa motsättningarna i schack.
  Efter att Saddam störtades har det etniska och sekteristiska våldet eskalerat kraftig och att kristna flyr Irak beror på övergrepp och förföljelse från muslimer.

  Irak räknas till Mellanöstern men trots det skriver Egon aldrig om förföljelsen av kristna i Irak utan Egon har helt snöat in på demokratin Israel där antalet kristna är växande.

  /BR

  SvaraRadera
 7. Du Bo Rööser,citat"Irak räknas till Mellanöstern men trots det skriver Egon aldrig om förföljelsen av kristna i Irak utan Egon har helt snöat in på demokratin Israel där antalet kristna är växande." slut citat Läs ingressen Bo Rööser:

  Bloggen vill berätta om palestiniernas och speciellt de kristna palestiniernas situation som av många västerländska kristna är bortglömda. Den vill ge tips om nyhets och debattartiklar som ger läsare en djupare insikt i den komplicerade situationen i det heliga landet.

  Jag skriver inte om kristnas situation i andra delar av världen inte för att det inte intresserar mej, utanför att det gör andra bättre och dessutom är det inga kristna som ifrågasätter deras lidandet som man gör för de kristna i det heliga landet. Är det svårt att förstå Bo Rööser?

  SvaraRadera
 8. Engagemanget för en grupp kan definieras av hur mycket gruppen ifråga beskrivs.
  Egon skriver, säger noll om muslimsk förföljelse av kristna i Mellanöstern.
  Slutsatsen att Egon är ute efter att demonisera den judiska staten Israel som är det enda land i Mellanöstern där antalet kristna ökar, är självklar.
  Och pastor Stig Strömbergsson hakar på!!

  /BR

  SvaraRadera
 9. "Demonisera", ja, allt är ju relativt. Självklart har man ju aldig kunnat läsa att någon av de av BR nämda personerna utropat något "Död åt judendomen" eller "Död åt Israel".

  Verkar dock som att kommentatorn välkomnar kristen expansion i den judiska staten. Förefaller inte som något problem att kristna (och muslimska, tar jag för givet)palestinier kan få återvända till sina hemtrakter, eller?

  SvaraRadera
 10. Visst är det positivt med fler kristna i Israel.
  Denna grupp har ju till skillnad från delar av de muslimska trosbekännarna aldrig dödat oskyldiga i terrordåd inne i Israel eller uttryckt någon önskan att montera ned den judiska staten.

  De har inte heller avvisat termen "Förintelsen" som inadekvat för att en del judar faktiskt överlevde Nazitysklands industriella försök att utrota det judiska folket.
  Att som Egon och hans vapendragare begränsa omtanken till kristna i Gaza och på Västbanken innebär en pålagd självbegränsning som får, iaf mig, att undra hur mycket som bloggen egentligen sympatiserar med kristna i Mellanöstern och hur mycket bloggägaren i själva verket är ute efter att framsäga sitt Israelhat.
  Jag ser nu exempelvis att Egon i en ny post skadeglatt citerar en apart israelisk historiker som avfärdar tanken på att judarna en gång utvandrat eller deporterats från den region där dagens Israel finns.
  Den åsikten går på tvärs med vad alla andra historiker, utom de i nazismens tjänst anser

  SvaraRadera
 11. Jag vill bara tillägga att ytterligare ett skäl till att kristna och kristnade borde välkomnas i Israel till skillnadv från muslimer är att inga kristna deltog i det samarbete med Nazityskland som muslimerna i mandatet Palestina hade, i avsikt att utrota judarna i området.
  /BR

  SvaraRadera
 12. Så palestinska individer (kristna såväl som muslimer) ska landsfövisas på kollektiv basis utan chans att få sitt fall prövat i någon rättegång? Detta pga ett ställningstagande som ett antal palestinska indivder gjorde, som völ alla känner till fanns det ingen palestinsk stat på den tide.

  Iofs inte så konstigt ställningstagande av en "död åt islam"-önskare från Al-Hamatzav, men ändå....

  SvaraRadera
 13. Jag kan påpeka att de som anser att begreppet "Förintelsen" är inadekvat för att ett ett antal judar överlevde Nazitysklands industriella massmord (med referens om så önskas) inte har någon som helst talan när det gäller den udiska staten Israel.
  /BR

  SvaraRadera
 14. Referera du, BR, så alla kan få se vad jag skrev. Jag skäms inte för något.

  Skäms du för ditt "Död åt islam"-uttalande BR? Du har varit lite oklar på den punkte.

  SvaraRadera
 15. citat” Egon skriver, säger noll om muslimsk förföljelse av kristna i Mellanöstern.” slut citat Bo Rööser

  Det är viktigt att vi nu visar våra kristna syskon i Egypten vårt stöd. Men en viktigt sak är att när vi värnar om religionsfriheten för Egyptens kristna måste vi vara konsekventa. Kristna i Egypten

  Jag frågade de två lärarna var för sig: Är ni förföljda av muslimerna ? Betlehem-2

  Givetsvis frågade de jag en av kyrkans medlemmar hur relationen med muslimerna var? Taybeh-1

  Jaha det är som vi sagt: det är muslimerna som jagar iväg de kristna från Betlehem” Morden i Betlehem

  SvaraRadera
 16. Man tappar verkligen hoppet för mänskligheten när man ser kommentarer som A-K Roths och BRs.

  Jag hoppas i alla fall att alla, oavsett religion, respekteras i Palestina/Israel såsom det var innan sionisterna och dess fanatiska hat och respektlöshet kom till området.

  SvaraRadera