6 november 2010

Ben Gurion Airport


En kristen palestiniers berättelse från Ben Gurion Airport Elias Chacour

-Ditt Pass! Sa den israeliska polisen när jag väntade på att få mitt bagage undersökt på Ben Gurion-flygplatsen. Jag gav henne mitt israeliska pass. -Är du arab? Frågade hon. -Jag är inte bara arab jag är även palestinier. -Ta ditt bagage och följ mej.

Varje gång jag skall resa ut från Israel har jag samma erfarenhet, att palestinier oavsett om de är israeliska medborgare, eller har pass från det ockuperade Palestina får vi gå igenom en särskild rigorös säkerhetskontroll. Säkerhet är viktig för oss alla, men det är fel när en grupp människor systematiskt förnedras i en sådan process.

Det var våren 1985 , som jag var på väg till en TV-intervju i London jag visste inte om jag skulle får åka ut ur landet.

Slutligen kom jag till ett hörn på flygplatsen där andra palestinier väntade.
-Vad heter du? frågade jag henne på hebreiska som tagit mej dit.- Mikki sa hon. -Mikki, vet du vad alla palestinier önskar säga sen vi blir släppta härifrån? De kommer att titta på er väldigt sorgsna och tänka ” dessa fattiga judiska poliser som behöver förnedra oss bara för att känna sig starka och säkra”. Ni lär oss att hata er, men vi kommer aldrig att lära oss det. - Vet du varför? Hon skakade på sitt huvud. -därför hatet korrumperar Mikki, vi vägrar att behandla er på samma sätt. Vi vill agera vänligt för det befriar oss från denna förnedring.

-Det är inte bra att vara naiv sa hon och vände bort sig om, men jag kunde se hennes tårar. Jag sa:- om du kommer upp till Galilén är du alltid välkommen till mej. - Jag är ledsen sa hon, men nu överlämnar jag ditt pass till min chef.  En stund senare anlände en blond polis, -Vad är ditt namn? frågade han. -Mitt namn står skrivet i passet sa jag. - Jag kan inte läsa engelska. -Det är skrivet på hebreiska svarade jag. All aktivitet stannade av på denna avdelning palestinier och polis blev som fastfrusna för att lyssna på konversationen.
Jag heter Abuna Elias ChacourVad heter din far? Han heter Mikhail. -Var är du född? - I Biraim ( jag kunde känna en lätt susning bland åhörarna de kände till historien om byn Biraim ) -Din pappa var föddes han? - I Biraim – Din farfar? - I Biraim.- Hur många släktled tillbaka har din släkt bott i Biraim ? Frågade polisen medan han trummade på mitt pass. Det var inte längre fråga om en säkerhetskontroll av en palestinsk präst med skägg och brun hy.

Jag sa låt mej berätta en historia, med en röststyrka så att alla på avdelningen kunde hör började jag berätta: En av min förfäder satt i vår by under sitt fikonträd utanför sitt hus och njöt av sina fikon, njöt av Guds gåva till honom i landet hans hans förfäder fått. Plötslig såg han en främling komma vandrande , trasig hungrig och törstig. Han bjöd in honom gav honom mat och vatten, och en plats att vila på.
Polisen stampade med foten i otålighet, palestinierna höll andan allt säkerhetsarbete hade nu avstannat. -När främlingen vilat upp sig och ämnade resa vidare så frågade min förfader – Vad heter du? Han upptäckte att främlingen vad din förfader Abraham som kommit från Irak en ickejude till ett ickejudiskt land!
Orden förmedlade det vi alla palestinier vet och tror på ” vi tillhör detta land ”och våra förfäder har bott här i tusentals år. Det kan aldrig den unga staten Israel ändra på. -Ta ditt bagage och försvinn röt han, jag vill inte se dej mer. Jag tog mitt bagage och gick till mit flygplan, bad till Gud att min historia inte skulle ställa till bekymmer för de andra palestinierna som väntade i avgångshallen.

Texten är översatt och något förkortat av Egon Berglund från en engelska versionen av Vi tillhör detta land
We Belong to the Land- kapitel 1 översättnings/syftningsfel kan förekomma jag hänvisar till den engelska vesionen som finns på nätet här:


We Belong to the Land
Se även Elias Chacour på YouTube


Läs även andra bloggares åsikter om


 SvD
Gd
Ship to Gaza
DN
Dagen
SvD
GP

18 kommentarer:

 1. BG-flygplatsen anses vara den säkraste flygplatsen i världen beroende på dess rigorösa säkerhetsåtgärder.
  Det skall resenärer till och från Tel Aviv vara tacksamma för.
  /BR

  SvaraRadera
 2. Du har onekligen en del "psykopater" här som kommenterar.

  SvaraRadera
 3. Ja Aimo du har onekligen en poäng en del har svårt med ordförståelsen,
  Som Elias Chaour skriver "Säkerhet är viktig för oss alla, men det är fel när en grupp människor systematiskt förnedras i en sådan process." Det är inte bara palestinier som förnedras även judar som är fredsaktivister, läs om Holocaust survivor Hedy Epstein abused by Israeli security

  SvaraRadera
 4. Att polisanmäla de brott man blivit utsatt för är fel eftersom att det är en konfrontation och provokation mot förövarna? Så tycker man när man har kunnat begå grova brott i decennier utan konsekvenser. Det är Israels "demokrati".

  Det är inget nytt att palestinier systematiskt diskrimineras, även andra som är emot staten israels terrorism, förtryck och ockupation blir det i ett försök att skrämma dem. De går även så långt att de, även judar, kallas för anti-semiter och judehatare. Patetiskt.

  SvaraRadera
 5. Märklig definition på psykopati, Aimo. Iväg med oss som inte följer linjen till nån Gulag! Och Egon, problem med ordförståelse är psykopati? Vi är väl alla psykopater då.

  Egon, ingen ska behöva uppleva kränkande behandling av säkerhetsvakter någonstans. Dock är förnedring något som upplevs individuellt. Säkerheten är ett enormt problem i Israel; ska man behöva nämna det? När det gäller att rädda liv och förhindra attentat följer man program av rigorös granskning. Det är bara att acceptera. Jag tycker synd om oskyldiga som utsätts för hård - och värre obefogat hård - granskning. Men jag inser att det sker efter decennier av attacker från vissa grupper och att fel begås där som hos andra platser. Samtidigt är nog många av de granskade tacksamma för säkerheten på BG i Tel Aviv.

  I de fall när personer behandlas direkt kränkande ska anmälningar komma. I Israel har folk sedan 60-talet behandlats bryskt på flygplatsen i Tel Aviv, något man försökt motarbeta, har jag läst. När blir bryskt "systematiskt förnedrande" som Anna skriver? Antar att min man blev "förnedrad" både i Sverige och Israel på 70-och 80-talen. Han såg definitivt inte svensk ut. Men han fattade inte att det var "förnedrande". Han trodde det var nödvändigt för säkerheten.

  Kan det möjligen upplevas som förnedrande av invånare i Israel att utländska politiska aktivister som Feiler och Kaplan ställt sig på IHHs och Hamas sida, deltagit i ett företag där overt judehat fanns hos sponsrare och deltagare? Låt Feiler och Kaplan anmäla och gå igenom processen men låt oss skonas från att behöva läsa om det. Mer propagandakrig behövs inte. Det är förnedrande för allmän anständighet att ge dessa primadonnor all denna publicitet för sina egna dåliga val. Det är inte det minsta synd om dem.

  SvaraRadera
 6. P.S. Egon:

  Läs gärna detta från SKMA:

  http://skma.wordpress.com/2010/10/30/frihetsflottans-morkare-sidor/

  Men jag antar att du och de som stödde/stöder StG inte bryr er om judehatet. Annars hade du väl tagit upp det och skrivit något kritiskt.

  SvaraRadera
 7. På förkommen anledning: § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.

  SvaraRadera
 8. utländska politiska aktivister som Feiler och Kaplan ställt sig på IHHs och Hamas sida, deltagit i ett företag där overt judehat fanns hos sponsrare och deltagare

  Ja, Dror Feiler borde ju kunna vara det ultimata sanningsvittnet ifråg om huruvida Ship to Gaza-deltagarna var besatta av "overt judehat" eller inte.

  Vill minnas att han vid hemkomsten rapporterade om att han fått stryk av de israeliska soldaterna som kidnappade honom, kanske är det judehatet som A-K Roth avser fast hon fått detaljerna lite om bakfoten?

  SvaraRadera
 9. Ingen respons från Egon om länken till SKMA. Ignorera det som inte passar agendat?

  BiB: Läs länken jag gav till SKMA, BiB, även om du, tycks jag minnas, finner fel med den gruppen. Du raljerar i din kommentar - som vanligt från dig - när det gäller antisemitiska yttringar. Judehat är för dig något att ignorera eller raljera över, göra ett skämt av.

  Men jag oroas av att andra som säger sig verka mot fördomar så helt och klart ignorerar det rasistiska bland StGs sponsrare.

  SvaraRadera
 10. Länken till SKMA påstår att det fanns kopplingar till antisemistiska inslag i grupper som deltog i Ship to Gaza-deltagarna.

  Att därifrå dra slutsatsen att Dror Feiler och riksdagsledamoten Mehmet Kaplan är antisemiter tycker jag ingen har belägg för.

  Min artikel handlar om att de inte blev insläppta till Israel för att göra en polisanmälan.

  Det är dessutom uppseendeväckande speciellt när Dror Feiler är jude och född i Israel.

  SvaraRadera
 11. Ok Roth, du verkar släppa påståendet att Dror Feiler och hans judiska medresenärer skulle ha varit utsatt för ett "öppet hat". Man vinner ibland respekt om man är tydlig när man erkänner att man framfört en felaktig uppgift, men det beslutet tar du.

  Rörande "sponsrare", ja, det är inte otroligt att det finns personer som stoppat pengar i insamlingsbössorna vars uttalanden och göranden kanske inte alltid varit perfekta. Man får dock gratulera eventuella antisemiter att i detta specifika fall dock handlat rätt när de, tvärtemot sitt övriga i så fall förkastliga leverne, stödde en fredlig biståndsinsats.

  Skulle A-K Roths guilt-by-association logik gälla rakt av, då skulle ju alla de säkert behjärtansvärda projekt som hon själv lämnat pengar till behöva svärtas ner med att en av deras sponsorer agerat i försvar för en internetsite vilkens administratör inte tycker att uppmaningar till bombningar av palestinier med "kostnadseffektiva kärnvapenneutron laddningar" följt av "begravning av kvarlevorna i en anonym grop fylld med grisrester, bacon, och grisblod nerblandat med sprit" förtjänar att modereras bort.

  SvaraRadera
 12. Egon: Du ser alltså ingenting fel i att Feiler och Kaplan fortsätter, jag upprepar för att komma genom denna oförståelse, FORTSÄTTER, att delta i detta gruppföretag sedan han - och du - nu till 100% måste veta vilka organisationer och vilka antisemitiska individer som sponsrar och ingår? De svenska aktivisterna må vara hur icke-hatiska som helst men när de tar del i en aktivitet som i grunden sponsras av antisemitiska, jihadistiska, rasistiska grupper, borde de väl i anständighetens namn ta sina namn bort från detta? Men icke! Icke heller du.

  Jag förstår inte heller varför det är relevant att Dror Feiler är jude. Skulle Israel ursäkta vad lagen ser som ageranden mot Israel, eventuellt för Hamas, baserat på en persons etnicitet? Använder du liksom andra israelbelackare Feiler som någon sorts "token Jew"? Brukar du i allmänhet fösvara kriminella baserat på att deras etnicitet? Jag är helt oförstående.

  SvaraRadera
 13. Egon: BiB verkar besatt av att förfölja meningsmotståndare med klurigheter som lätt kan misstolkas av dem som inte har lidit länge av dessa sorts väl kända "bultismer". FYI, allt mitt behjärtansvärda stöd faller under kategorien läka, undervisa och forska inom medicin och till utsatta i samhället. Fy för insinuationer och leda inlägg, Egon. Kan inte BiB tala rättframt eller är det nån bannade affektism med inbyggt personbangrepp? Infantilt!

  BiB tror jag refererar till insamlingsbössor men är eller agerar ignorant om det som borde vara allmän kännedom. Läs Svenska Kommitten mot Antisemitisms, SKMAs, artikel! I verkligheten handlar det bl.a. om en mycket reell person, f.d. president i ett land i Asien, miljonär, uttalad judehatare i tal och skrift, som sponsrat Ship to Gaza. Lägg till IHH och andra Hamasvänliga som skanderade judehat, taleskvinnan Greta Berlin med sitt otrevliga bagage så får man en bild av hur styret till StG tänker.

  Att svenskar utan frågor har stött och fortsätter att stödja detta politiska folkfientliga tilltag som i effekt går Hamas ärenden är bortom min förståelse. Att somliga i prästerskapet sänker sig till att blunda inför rasism och politiskt ger sitt stöd till terrorgrupper är ofattbart sorgligt. Man väntar sig bättre.

  SvaraRadera
 14. Som sagt, har några antisemiter (i A-K Roths och vissa andras ögon kan man få det eptitetet om man förspråkar ett palestina med samma rättigheter för judar, kristna och muslimer) råkat göra en vettig insats och betalat pengar till ett vettigt biståndsprojekt (Ship to Gaza) då är de bara att gratulera till att för en gångs skull ha gjort något vettigt.

  Skulle det ha förekommit något "judehat" på båtarna som stävade fram på internationellt vatten, då borde ju Ascher och Feiler kiunna vittna om det hat de mötte bland deltagarna. Något sådant har ej förekommit, vittnesmål från icke-deltagtare från Indiana kan man av lätt insedda skäl bortse ifrån.

  Sen är A-K Roth tydligen grinig för att jag länkade till hennes egen text där hon bagatelliserar uppmaningar till folkmord på palestinier och sympati för knivmord på Anna Lindh och angriper mig för att jag uppmärksammade det. Om du har ändrat dig och tvärtom att det åligger webadministratörer att rensa bort sådant (dina nutida klagomål t.ex. här på denna site verkar ju antyda att du bytt ståndpunkt i den frågan), låt oss veta det så kan vi lägga det bakom oss. Jag är inte långsint.

  SvaraRadera
 15. Det är sjukt vad AK försöker att manipulera det till att det är fel att stötta Ship to Gaza vars mål var/är att fredligt (!) bryta en ohuman blockad som Israel har över Gazaremsan.

  Vem som finaniserade vad, vilka som var med i projektet (AK undviker att nämna att även en israelisk politiker var med, vad mer behövs för att bevisa att de var fredliga? även politiker från andra länder var med) har ingen relevans.

  Det som har relevans är syftet, vilket var att ge palestinier deras rättigheter så som de har rätt till, precis som israeler, AK! Eller skulle du vara ok med att isolera Israel från hela världen och neka israler deras mänskliga rättigheter av anledningarna att de ockuperar Palestina, terroriserar och förtrycker palestiner? Det är två anledningar mer än det som används mot isolering av Gazaremsan!

  SvaraRadera
 16. BiB:

  "...i A-K Roths och vissa andras ögon kan man få det eptitetet om man förspråkar ett palestina med samma rättigheter för judar, kristna och muslimer..."

  Detta är förtal och ren lögn, Egon, i din blogg.

  BiB, du drar upp en tråd i vilken Johan Sjölander beskrev som "undervegetation" den numera bortgångna sajten SPD - en sajt som startades efter SvD stängde öppen debatt. Det var så "högt i tak" att sign. "Olle ej struts" skrev det ena judehatiska inlägget efter det andra, där du inte skrädde orden om din syn på judar och Israel.

  Jag läste om texten och fann det jag skrev varken hatiskt eller remarkabelt, bara engagerat. Jag noterar speciellt Johan Sjölanders ord:

  "A-K Roth; jag vill börja med att tacka för ett långt och genomarbetat inlägg. Det är ett sådant tonläge och sakinnhehåll som fyller mig med förströstan om att denna typ av debattforum faktiskt kan spela en demokratisk och utvecklande roll - istället för att bara bli forum för skitsnackande och fritt kastande av invektiv!..."

  Det var fina ord från Johan, eller hur?

  Vill du verkligen börja med skvaller och insinueringar för att diskreditera meningsmotståndare? Ska jag bidra med Anna Veeders ord till dig om din debatteknik? Charlotte Wibergs? :)

  SvaraRadera
 17. Anna, det är i min syn sjukt att stödja ett politiskt företag som sponsras av antisemitiska och jihadistiska grupper och vars talesmän/kvinna har vänliga relationer med Hamasledare. Jag förstår att du inte håller med. Men du är i gott sällskap i att blunda.

  SvaraRadera
 18. Kortfattat A-K, du tog frivilligt på dig uppgiften att försvara en webadministratör som underlåtit att plocka bort uppmaningar till folkmord på palestinier samt sympati för mordet på Annna Lindh.
  Du kanske därmed inte är rätt person att koppla feta "guilt by assciation"- anklagelser mot Feiler/Kaplan, men självinsikt har ju aldrig varit din starka sida.

  Gäller det som du skrev då? Att du tycker att det INTE åligger bloggägare att resna bort hatskrifter? Du har ju flera gånger klagat på Egon för kommentarer han släppt in (som aldig ens varit i närheten av det hatet som du försvarade), men av skriften ovna kan det ju förefalla som du har ändrat tillbaka dig igen.

  SvaraRadera