10 november 2010

Enögdhetens resenär

Anders Sjöberg Bibellärare, präst och ordförande för Svenska evangeliska alliansen Och en flitig Israelresenär

Han skriver regelbundet krönikor i den kristna tidningen Dagen, den 2010-11-10 En välsignelse att få leva mellan stjärnan och korset

Han skriver “finns bara ett land i världen där öknen minskar - Israel - till följd av vattentekniken.

Men han har tydligen inte sett det pastor Joachim Elsander har sett:Sagan om den blomstrande öknen

Han skriver “ Israel har tagit emot nästan 1,5 miljoner (!) invandrare från Ryssland de senaste decennierna. (De ansvariga för Sveriges invandrarpolitik borde skämmas.)

Han har inte sett hur Israel behandlar gästarbetares barn: Israel's immigrant children fight deportation

Han skriver “Israel verkar för en palestinsk stat i fredlig samverkan, frågan är om de arabiska grannarna och Hamas gör det?”

Hur kan han påstå att “Israel verkar för en palestinsk stat” när Israel fortsätter att riva palestiniers hem stjäla deras mark och fortsätta bygga bosättningar? Ett brott mot internationell rätt. Dagen

Har han sett det de kristna Följeslagarena sett

Han avslutat " Genom vår svenska kultur vill vi förmedla att det finns hopp för alla människor. Vilket är en av den kristna trons viktigaste beståndsdelar. Den kristna tron begränsas inte till ett nationellt ghetto, som sverigedemokraterna verkar vilja göra den till."  

Men något hopp för i Palestinierna är inte Anders Sjöberg.
Han nämner stjärnan från Betlehem " Under advents och jultiden tänder min familj en stjärna i vårt köksfönster. För oss är det stjärnan från Betlehem. Evangeliet bjuder oss att tala -3 

Läs även; Gästarbetare i Israel och
Öknen blommar?


Läs även andra bloggares åsikter om
13 kommentarer:

 1. Tack för länken. Jag brukar gilla Anders men här skriver han verkligen huvudlöst. Han hade en bra rubrik, borde hållit sig till den och lämnat Israel därhän.

  SvaraRadera
 2. Verkligen komiskt att se dig beskriva Anders Sjöberg som en "enögd resenär" med tanke på ditt konsekventa demoniserande av staten Israel, Egon.
  Du är knappast mäktig självironi så jag utgår från att du kastar sten från ett mycket skört glashus -:)
  /BR

  SvaraRadera
 3. Jag uppskattar din ärlighet efter din resa Citat "Det finns saker jag gjort som kristen som jag skäms över. Det finns en sak som fortfarande gör mina kinder röda av skam. Det här har blivit smärtsamt tydligt min senaste vecka i Israel och Palestina."En sak jag verkligen skäms över
  Det är inte många pastorer som tillstår att de haft fel tidigare, modigt och ärligt av dej.

  SvaraRadera
 4. Bo Rööser , du är bra förutsägbar i dina kommentarer!

  SvaraRadera
 5. Tja, Egon din förutsägbarhet när det gäller att demonisera Israel är svår att slå. Jag är iaf kritisk mot den fortsatta utbyggnaden av israeliska bosättningar och stark anhängare av att växla arabdominerade områden i Israel mot judisk dominerade i en palestinsk lydstat till Jordanien.
  /BR

  SvaraRadera
 6. Milde tid, man kan undra om han nagonsin besokt Betlehem. Senast idag traffade jag kristna palestininer som undrar varfor Israel diskriminerar dem nar de vill praktisera sin tro.

  Forra veckan akte jag genom area-C i Jordandalen. Sallan har sa mycket oken skapats som genom den miljokatastrof som storjordbruken orsakat (manga av dem illegala bosattningar pa stulet land).

  Dagsrapporten fran Genesaret ar att vattennivan ligger 5.30 meter under normalvattenkurvan. Som de flesta av oss som finns pa plats vet ar ju Jordanfloden egentligen helt dod.
  Just nu pumpar man upp vatten ca 3 meter sa att den populara dopplatsen skall ha vatten.

  I den kristna "olbryggar" byn Taybe dar manga av oss svenska kristna har vanner berattade Maria Khoury i Sondags
  att Isarel numera stanger av deras vatten 4 dagar i veckan (medan de illegala bosattningarna runt omkring byn har vatten hela veckan). For den som ar foretagare ar den inte svart tanka sig vad som hander for bryggeriet nar Israel standigt underminerar de palestininer som bara vill leva sina liv och skota sina foretag.

  Jag ar ratt tveksam hur 'flitig' israelresenar denne Anders ar. Antingen ar han som Egon antyder enogd, eller sa blundar han varje gang sagan kolliderar med verkligheten. Han ar uppenbarligen ingen flitig gast bland de kristna.

  Om han nu ar tveksam till Hamas fredsvilja, varfor inte ifragasatta varf;r Isarel fortsatter finansiera, och stotta Hamas politiskt.

  Varma halsningar fran Jerusalem till alla vanner pa Egons blogg /Joakim

  PS-1! Egon, kan inte lata bli att forundras hur manga som ar helt hatiska mot kristna som anda verkar leva halva sin vakna tid pa din blogg. Jag tycker du skall se det som ett kvalitetsteckan att BR, m.fl inte har andra forum att tillbringa sitt liv pa. Grattis

  PS-2! Sjalvklart ar det David Khourys hustru Maria jag talar om,De hade 14 000 gaster pa Oktoberfesten i ar.
  de skickar som vanligt sina varmaste halningar till alla broder och systrar i Sverige.

  SvaraRadera
 7. 1,5 miljoner människor som tagit den plats/mark 3-4 miljoner palestinier skulle ha levt på om inte de etniskt rensades och idag måste leva som flyktingar i läger.

  SvaraRadera
 8. Visst är det rörande att se hur de mest fanatiska israelvännerna plötsligt har gått och blivit kritiska mot bosättningarna när de efter snart 40 års oupphörligt byggande slutligen hotar den judiska statens existens...
  Sent ska syndaren vakna...

  Återigen ett tack til Joakim för sin rapportering.

  SvaraRadera
 9. Dra inte alla "israelvänner" över en kam, Guardian, icke-israelvän. Du har visat rätt bra exempel på överdrivna anklagelser under åren.

  Joakim: Det här om att tala om "stulet" land tycker jag du borde hålla dig ifrån, eftersom du inte är expert på internationell rätt eller krigsrätt. Meningarna är ju skiftande. Legalt inköpt land eller inte? Kritisera utan att riskera att skriva fel. Din åsikt är att det är stulet, but it ain't necessarily so.

  Det är skillnad på att enbart försvara judars rätt att kunna bo på VB - jag är stark motståndare till tanken judar igen ska förbjudas bo där som under Jordaniens styre - och att t.ex. försvara orättvis tillgång till vatten i bosättningar och annan infrastruktur.

  Om Taybe har jag bara hört fina saker, om familjen Khourys bryggeri. Jag oroas dock också över vad som skulle hända ett ölproducerande företag under ett mera bokstavstroende muslimskt styre än det nuvarande. Någon som vet?

  Joakim, det blundas rätt friskt inför verkligheten inte bara bland "israelvänner". Kan du också förklara vad som ligger till grund för detta:

  "...varfor inte ifragasatta varf;r Isarel fortsatter finansiera, och stotta Hamas politiskt..."

  Hur gör Israel detta? Är det också ord som är skrivna i hast och affekt och not necessarily so?

  SvaraRadera
 10. Tjena A-K, först lite medhåll. Din kommentar om Judars rätt att bo på VB. Det är jättebiktigt jobba för en sekulär demokratisk palestinsk stat där alla känner sig välkomna. Om de ekonomiska bosättarna känner de lika gärna kan bo kvar så tror jag de kan bidra med både stabilitet, normalitet och skatteintäkter till en framtida stat.

  Däremot, varför skulle jag inte använa ordet stulet land? Det finns massor av belagda exempel på det.

  Taybe-borna kan sin kontext väl, deras Halal öl har ju blivit en lokal succe (med Fathwa och allt), tusentals muslimer var på Oktoberfesten. Många av de inbjudna artisterna var muslimer ex. de unga rap-artisterna. De är minst sagt tydliga att muslimerna inte är deras stora bekymmer.

  När det gäller Gaza så är blockaden just nu Hamas livsexlir. Jag har en viss förtjusning att hellre stämma av säkerhetsfrågor med IDF-personal än politiker, alla som jobbar "på marken" vet att tunnlarna erbjuder 100% fri vapenimport och enorma förmögenheter. Blockaden är däremot ett stort problem för den demokratiska oppositionen inne i Gaza.
  Det är känt att Hamasrelaterade tunnelägare betalat olika militant upp till 30 000 USD för att dra iväg en Qassam när billiga varor varit på väg in genom Kerem Shalom. Vips, måste Israel spärra inflödet och priserna hålls uppe. Simsalabim.....

  SvaraRadera
 11. Till AK Roth
  § 7. – På denna blogg får Du inte försvara brott mot mänskliga rättigheter,I sådana fall kan du totalt stängas av från bloggen.

  SvaraRadera
 12. Trevlig artikel om familjen Khourys bryggeri i Teybeh:

  http://www.businessweek.com/smallbiz/content/oct2010/sb20101020_331398.htm

  SvaraRadera
 13. P.S. Noterbart att familjen Taybe berättar att intifadan 2000 ledde till att företaget gick ned så grovt under minst fem år men att det nu har kunnat bli så framgångsrikt. Oktoberfesten ska ha varit mycket framgångsrik.

  SvaraRadera