14 november 2010

Israel och USA

I medierna läser vi nu citat” USA har lagt fram en ny plan för att återigen få igång fredssamtalen mellan Israel och palestinierna. USA vill att Israel förlänger byggstoppet på Västbanken med 90 dagar och lovar i gengäld att Israel bland annat ska få nya avancerade stridsflygplan. 

För att få Israel att nappa utlovar USA extra starka garantier för landets säkerhet, bland annat tänker man sig att exportera 20 stridsflygplan av den absolut senaste generationen till Israel.
Men byggförbudet ska bara omfatta Västbanken och inte den arabiskt dominerade östra delen av Jerusalem.

USA lovar dessutom att man ska lägga in sitt veto mot alla resolutioner i FN och liknande organ riktade mot Israel. Nyligen har till exempel palestinierna begärt ett säkerhetsrådsmöte om de israeliska bosättningarna. USA har också sagt att man inte ska begära något ytterligare byggstopp efter de 90 dagarna.” slut citat ” Läs och lyssna Sveriges Radio

Att bygga hus på ockuperad mark är ett brott mot folkrätten, det försvårar en framtida fredsuppgörelse. se “Enkel guide till internationell humanitär rätt i det ockuperade palestinska territoriet -Diakonia

Att USA måste ”muta” Israel med leverans av 20 stridsflygplan är uppseendeväckande. Dessutom är det ”fritt fram” efter 90 dagar att eventuellt fortsätta bygga bosättningar och bryta mot internationell humanitär rätt!
USA agerar oerhört svagt, i andra fall så ålägger man diktaturer att följa internationell rätt och mänskliga rättigheter, här måste man ”muta” en demokrati för att försöka pressa den att till att i alla fall under 90 dagar följa internationell rätt.


Jag tror ilskan och föraktet för USA hos folken i mellanöstern kommer att öka, det göder extremismen.  Konstapel Bastina gör en bra jämförelse med sitt polisjobb. Citat” Jag undrar hur det skulle fungera om jag använde mig av samma taktik i mitt jobb som polis?"läs Konstapel Bastians polisblogg

Vem styr i USA:s Israel-politik? CUFI är en amerikansk pro-israeliska kristna organisation som definierar sig som "en nationell gräsrotsrörelse inriktad på stöd till Israel." Det är den "största" pro-israeliska organisationen i USA. Se Pastor Hagee: God Will Unleash Terrorists on U.S. for Israel Policy

Men jag hoppas kristna i  USA börja tänka om vad man stöder.

Se Filmen från 05 november 2010 Amerikansk pingstvänner och frikyrkliga  träffar palestinska pingstvänner och frikyrkliga och lär sig om den israelisk-palestinska situationen. Denna dokumentär från  Pingstvänner och karismatiker för Fred och Rättvisa
Läs även andra bloggares åsikter omDagen
SvD
Skånskan
GP

19 kommentarer:

 1. Utan att försvara vidare byggen på omtvistad mark, Egon, hur får du det till att byggen skulle strida mot Internationell humanitär rätt (IHL)? Varför citerar du Diakonia i frågor om krigsrätt?

  SvaraRadera
 2. Vet du vad AK Roth , jag håller på att bli less på dina kommentarer där du hela tiden ifrågasätter allt jag skriver, läs innantill" citat" Bosättningarna har erkänts av det israeliska inrikesministeriet fastän de är olagliga enligt internationell rätt" slut citat ur länken till Diakonia.

  SvaraRadera
 3. Tack för svar. Jag tyckte bara det lät konstigt att det skulle falla under internationell humanitär rätt. Förståeligt att du blir trött på konstant ifrågasättande. Men ord är viktiga. Att Diakonia skulle vara auktoritet på folkrätt tvivlar jag dock på.

  SvaraRadera
 4. Nej Egon! Du har en ängels tålamod, som står ut med så fula påhopp som A-K R:s Finns det ingen skam i människor? Tack för länken till filmen från de amerikanska pingstvännernas besök. Man kan i alla fall undra över vem som styr i USA? Makten och våldet?
  JAG STÖDER DIG EGON!

  SvaraRadera
 5. Om det nu blir en överenskommelse på de villkor som uppges i posten så är det utomordentligt fördelaktigt för Israel.
  20, minst, F-35 mycket svårupptäckbara på radar som kan bomba Irans kärnanläggningar och ett garanterat amerikanskt veto i UNSC mot allt vad de muslimska diktaturerna kan hitta på mot Israel.
  Som grädde på moset i regionen kommer sannolikt FN-tribunalen i Libanon att anklaga Hezbollah för mordet på Hariri.
  F.n. verkar mycket gå Israels väg och man blir allt lite skadeglad över de extremister som dag efter dag kommer med de mest monstruösa anklagelser mot Mellanösterns enda demokrati.

  /BR

  SvaraRadera
 6. Tror du verkligen att Israels säkerhet kommer att öka genom att bomba en Iransk kärnreaktor?
  Hur många fler är beredda att hämnas Israel och USA?

  Citat" De hot mot Israel som fortsatt existerar har ingen militär lösning, inte heller hotet från Iran. Den fortsatta ockupationen av nära tre miljoner palestinier på Västbanken och i östra Jerusalem, med murar, taggtrådsrullar och bosättningar, är i grunden ett hot mot Israel, inte ett försvar.
  Så ser i alla händelser större delen av världen på saken.
  Hur länge kan Israel leva i en värld för sig? slut citat ur Göran Rosenberg

  SvaraRadera
 7. Den ton som finns i BR:s kommentar är mer än kuslig. Man kan väl inte känna skadeglädje över det som pågår i Mellanöstern. Kommentaren som BR skriver påminner mig om hur jag omvändes till att bli vapenvägrare under min värnpliktstid, då jag fick lära mig hur dödliga vapnen är. Vi lever i en mycket allvarlig tid, då det är dags att tala ett annat språk. Läs gärna brevet I försoningens tjänst
  http://www.rolferic.se/brev.html

  SvaraRadera
 8. Det finns kusligheter på båda sidor i denna infekterade konflikt, Rolf. Att svenska aktivister totalt, och jag menar TOTALT, ignorerar antisemitiska yttringar i företag man stöder är inte längre förvånande. Skadeglädjen lyser ofta i isralfienders (som motsatsen till israelvänner, numera en anklagelse) texter. Är man på den sidan ser man det kanske inte.

  Faran är att så många tror sig sitta på Sanningen, en Sanning om konflikten. Man kommer glatt och ofta från bara en sidas rapporteringar med den ena infekterade anklagelsen efter den andra med förödande resultat. Det är som om det en spelplan med PRO och ANTI medan folk på båda sidor lider och lever med ingrodd rädsla efter år av trakasserier, krig, terrorkrig.

  Jag förstår att du ser t.ex. mina återkommande kommentarer som hemska, förolämpande etc. Jag i min tur kommer aldrig, aldrig att förstå hur svenskar i sin säkerhet uppe i nord kan vara så ensidigt fördömande. Tro inte det värsta om alla skribenter. Kusligheter finns på båda sidor.

  SvaraRadera
 9. Du AK Roth citat " Att svenska aktivister totalt, och jag menar TOTALT, ignorerar antisemitiska yttringar i företag man stöder är inte längre förvånande. Skadeglädjen lyser ofta i isralfienders (som motsatsen till israelvänner, numera en anklagelse)texter." slut citat

  2. – Du är välkommen med din kritik riktad mot skribenterna eller de som kommenterar under artikeln, men du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument . Detta är grunden i retoriken. I fallet att Din kritik saknar nämnda grunder, kommer din kommentar att betraktas som irrelevant.

  SvaraRadera
 10. På förkommen anledning § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.

  SvaraRadera
 11. Varför inte bara kräva att Israel stoppar det illegala byggandet på ockuperad mark? Detta är ju en självklarhet att göra, speciellt under fredssamtal.

  SvaraRadera
 12. Måste man belägga att saker inte finns? I matematiken visar noll på icke-existens. Läs själv vad dina supportrar skrivit på sina bloggar om det SKMA tog upp. Har du läst länken från SKMA? Finner du den icke-relevant? Men jag kan modifiera mitt påstående:

  De Ship to Gaza-stödjare jag kommit i kontakt med genom denna blogg och andras har mig veterligen inte skrivit någonting alls om det antisemitiska skränandet, att en expresident från Malaysien, ökänd antisemit, var stor sponsrare, att jihadister sjöng om martyrdöden, allt detta på den båt där våldet krävde offer, just där företaget INTE var fredligt. Det är den tystnaden jag finner oförsvarlig. Men, Egon, jag har hört om folk som valt att inte igen gå med i företaget. Så småningom kommer fler att inse vad man deltagit i. Det är inte onda människor stordelen handlar om trots allt.

  Det verkar helt tyst om StG nu, utom när man vill stödja Dror Feiler eller Mehmet Kaplan,som fortsätter att mjölka händelsen för politiska poäng. Kanske folk känner ändå att någonting var fel? Men man svarar inte på frågor eller visar att man beklagar hatet på något sätt. Man kniper tyst. Känner du någon i din krets som öppet tagit upp och beklagat hatet mot judar och Israel på Mavi Marmara? Det borde inte vara irrelevant.

  SvaraRadera
 13. Ship to Gaza är en svensk ideell förening, med syfte att utrusta, bemanna och segla fartyget MS Sofia med humanitärt bistånd från Europa till Gaza som en del av den internationella fartygskonvojen Freedom Flotilla, i ett försök att skapa internationell uppmärksamhet kring blockaden mot Gaza. Dror Feiler eller Mehmet Kaplan var ombord på fartyget MS Sofia


  Citat” Kaplan, som mötte pressen på Arlanda, var också ombord på Sofia, ett av de sex fartyg i hjälpkonvojen till Gaza som bordades av beväpnade israeliska soldater i måndags.
  SR-Ekot

  Vad har de men citat ” en expresident från Malaysien, ökänd antisemit, var stor sponsrare, att jihadister sjöng om martyrdöden, allt detta på den båt där våldet krävde offer, just där företaget INTE var fredligt. “?

  SvaraRadera
 14. Men Egon, samtidigt har dessa personligheter som söker rampljuset och får ovationer ocvh stöd i artiklar och bloggar som din, inte tagit avstånd från hatet som bevisligen spyddes på Mavi Marmara, som seglade under samma organisation, Ship to Gaza, och med samma respektlösa taleskvinna, Greta Berlin. De har till synes utan undantag ignorerat detta otrevliga som ledde till tragedien, att våldet, hatet, och martyrdödslängtan fanns där. En annan person, Mattias Gardell, var ombord på Mavi Marmara men kan inte heller ta avstånd från det hat och våld som aktivister stod för. Det ignoreras av alla. Och hur många av dina StG-medstödjare har kunnat se något att invända emot i sponsrandet, utförandet och det politiska målet? Just det, man är tyst. Mol tyst.

  Att hela företaget i mångas syn är att ta sida med Hamas som driver ett terrorkrig med ett vidrigt mål verkar inte bekymra några som ställt sig på StGs sida. Du ser detta som icke relevant men för många som drabbas av Hamasär det synnerligen relevant.

  Här en miljöpartist i Malmö som nu inte kan demonstrera mot rasism på minnesdagen för Kristallnatten iom att den kapats av aktivister som är fientligt ställda mot judar och Israel. Han nämner Ship to Gazas stöd av Hamas i sin korta skrift.

  http://parkensljus.blogspot.com/2010/11/antisemitismen-gor-comeback.html

  SvaraRadera
 15. hatet mot judar och Israel på Mavi Marmara?

  Men nu är vi ju där igen, de enda judar som man kunde hata där på plats ombord på Mavi Marmar var ju de judar som följde med båten, dvs, Dror Feiler, Henry Ascher samt etrt flertal till,

  Dessa borde ju ha ett klart tolkningsföreträde framför en svensk dam boendes i Indiana i USA huruvida det förekom hat mot dom själva eller inte.

  Och mig veterligen har dom inte påstått något sådanta. Och eftersom "I matematiken visar noll på icke-existens" fanns det ju inget sådfant hat och alltså ljuger du igen A-K Roth.

  Om de sen hatade den stat som sände ut pirater på internationellt vatten för att anfalla dom och som sen mördade nio av passagerarna, ursäkta mig för att jag har svårt att bli så upprörd över det hatet.

  SvaraRadera
 16. Egon, personpåhopp från Bulten i Bo. Det var hatet visat i antisemitiska skanderingar, BiB. Dror Feiler var väl inte på Mavi Marmara? Men läs SKMA, "Frihetsflottanbs mörkare sidor". Inte för att jag tror du kan ta in det; du har ju skapat en resumé med allsköns antisemitismförnekelse. Ska du som försvarar antisemiterna Lasse Wilhelmsson, Israel Shamir och Johannes Wahlström diskutera om antisemitism? :)

  SvaraRadera
 17. Nä just det AK Roth: Dror Feiler eller Mehmet Kaplan var inte ombord på Mavi Marmara. De var ombord på fartyget MS Sofia, varför anklagar du då dem för att de inte tagit avstånd från hatet som du anser bevisligen spyddes på Mavi Marmara?

  SvaraRadera
 18. Nu var inte skribenterna från SKMA ombord på båten och sålunda håller de sig mycket klokt ifrån att påstå att det skulle ha "skanderats" någon antisemitism ombord på Mavi Marmara.

  Judar fanns det dok ombord och de borde väl kunna få vara kronvittnetn huruvida de mötte något hat från resten av deltagarna. Jag har inte hittat något sådant nedtecknat, har möjligtvis A-K Roth gjort det.

  A-K Roths hatobjekt "Lasse Wilhelmsson, Israel Shamir och Johannes Wahlström" har alla en sak gemensam. Man kan ju fundera på saker och ting.

  SvaraRadera
 19. A-K, jag förstår inte ditt klagande på ShipToGaza.

  StG tvingade Israel att lätta på blockaden, oavsett vilka som stod bakom och vilka som fanns på MaviMarmara så är det ju ingen tvekan om att Israel hade fel och de hade rätt i sakfrågan om blockaden.

  Jag kan inte undvika misstanken att entusiasmen kring alla "avslöjanden" om organisatörena etc.. huvudsakligen handlar om att lägga dimridåer kring huvudfrågan för ship to Gaza. Är Israels blockad rättfärdig eller ej?

  En blockad som dessutom tydligt gynnar Hamas till nackdel för exempevis Gaza´s demokratiska opposition, de fåtaliga kristna i Gaza m.fl (grupper som jag alltså nyligen träffade på plats i Gaza och som vet vad de talar om genom att de står i frontlinjen mot Hamas förtryck)

  LÄs gärna REUT´s analyser som dokumenterar alla antisemitiska vinklar och anklagelser mot STG (inklusive vad jag anser vara flera sakfel). MEN !!! Inte ens de undviker frågan att hela flottiljen och STG orsakades av en felaktig och ogenomtänkt politik mot Gaza.
  Om till och med Israels regringstrogna analyiker inte backar för detta jobbiga dilemma, varför undviker du hela tiden huvudfrågan ??


  (Många kristna i Gaza tror seriöst att Israel egentligen stöder Hamas för Israel politiskt måste ha en fiende för att existera, och att exempelvis de kristna kan "offras". När man är på plats kan jag ha viss förståelse för att märkliga konspirationsreorier förklarar en helt ologisk verklighet som de måste leva med)

  SvaraRadera