24 februari 2011

Palestinsk Biskop fråntas visum

Den anglikanska biskopen i Israel, Suheil Dawani, har vänt sig till Jerusalems Tingsrätt igår och kräver att inrikesminister Eli Yishai ger tillbaka hans visum, som beslagtogs efter att det upptäcktes att han sålde mark till palestinierna. Sex månader sedan, blev Dawani informerad som är högste anglikanska kyrkans representant i Israel sedan 2007,om att inrikesministeriet skulle ha annullerat sin visering och att han skulle utvisas från landet. Dawanis advokater notera att den anglikanska kyrkan har 90 miljoner anhängare, bland dem USA: s president Barack Obama, förre presidenten George HW Bush, och tidigare vicepresident Dick Cheney.

Dawani är också ett officiellt sändebud från drottning av England, som innehar den officiella titeln som chef för den anglikanska kyrkan. I kraft av sin position, är Dawani stamgäst på statens officiella ceremonier, enligt stämningen. I augusti förra året, inrikesministeriet meddelade i ett brev riktat till Dawani, departement uppgav: "Dawani agerade i samförstånd med den palestinska myndigheten genom att olagligt sälja mark som ägs av judar till palestinierna - alltså att vara delaktig i falskt registrera judiskt ägd mark som mark hör till kyrkan."

Dawani har förnekat att han personligen var inblandad i någon fastighetstransaktioner. "Under sin tid, det fanns inga markköp, sade hans advokat, Rhanan Har-Zahav. "Detta är något som är mycket lätt att bevisa, eftersom det inte finns några dokument som tyder på sådana erbjudanden ägde rum."
 
"Jag har skrivit till riksåklagaren och jag frågade att innan en enskild sådan resning är utvisas, bör vi åtminstone ge honom tillfälle att presentera sin sida. Ingen brydde sig om att komma tillbaka till mig. Enligt stämningsansökan, inrikesministeriets beslut "undergräver den långa tradition som ger präster som bor i Jerusalem en särskild status i ögonen på israeliska rättvisa.


Detta beslut [att utvisa Dawani] är ett allvarligt, allvarlig handling för att försvåra biskopen i hans förmåga att fullgöra sina uppgifter samtidigt som det skadar kyrkan och dess anhängare, att inte tala om bilden av staten Israel och dess yttre förbindelser. "

Fallet har uppmärksammats av den episkopala kyrkans biskop i Washington, John Bryson Chane, som protesterade inrikesministeriets beslut under ett möte med Israels ambassadör i Washington, Michael Oren.

Bryson Chane och presiderande biskop i den episkopala kyrkan i USA, Katherine Jefferts Schori, skrev ett brev till premiärminister Benjamin Netanyahu uppmanade honom att förnya Dawani visum. I går kväll, hade Netanyahu ännu ej gett svar.

"Detta är en känslig fråga som kom före inrikesministern och vår detaljerade svar kommer att ges i domstol som en del av framställningen som lämnades in," inrikesministeriet sade i ett uttalande

Översättning av originaltexten här: Come And See


Uppdaterat: Kyrkoherde Stephen Sizer ger en djupare analys av han belägenhet .

Läs även om Suheil Dawani i Haaretz ”Anglican bishop appeals deportation order over sale of land to Palestinians”

Canon Suheil Dawani föddes i Nablus, Västbanken 1951, gift med Shafeeqa Fu'ad Massad, de har tre döttrar Sama, Tala, och Luban. Suheil Dawani

WELCOME TO THE EPISCOPAL DIOCESE OF JERUSALEM

Biskop Suheil Dawani är en av underteckarna av Karios Palestine

Läs även andra bloggares åsikter om

Vårt Land 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar