24 juni 2011

Ship to Gaza-Passagerarna

Ship to Gaza är en partipolitiskt och religiöst oberoende ideell förening som består av personer och organisationer som vill verka för en ökad respekt för de mänskliga rättigheterna och den allmänna folkrätten. Ship to Gaza

En av passagerarna är barnmorska. Därför åker hon med.Citat ”Situationen på sjukhusen är mycket svår. Material saknas och bristande sanitet och rent vatten, under- och felnäring bland befolkningen, oro för det egna och familjens liv, ja - allt leder till ökad ohälsa som innebär att sjuksköterskor, barnmorskor och annan vårdpersonal inte kan ge adekvat vård. Vårt deltagande i Ship to Gaza sker utifrån konventionen om mänskliga rättigheter.” Svensk sjuksköterskeförening och Svenska Barnmorskeförbundet bloggar från Ship to Gaza

( Varför lyfter jag fram just henne beror på att min fru är barnmorska, för snart 11 år sen var hon i Gaza besökte vårdklinker men även den romerska katolska kyrkan)

Intervjuer med de svenska passagerarna här: Ship To Gaza - Svenska passagerarna

Läs även: "Ship to Gaza är det ett "mediajippo" för att "demonisera Israel"?
Bo Widegren 

Citat"Barnläkaren Henry Ascher minns tydligt när israelisk militär bordade fartyget han var på förra sommaren. Nu är det dags för en ny resa med Ship to Gaza. FRIA träffade Henry Ascher och filmaren Bo Harringer som kommer att vara med på båtarna."   Läs mer i : Göteborgsfria

Tidigare:Ögonen i Gaza    och    Behövs ”Ship to Gaza”

Läs även andra bloggares åsikter om
Dagen- Clinton emot Gazabåtar 
SvD-Israel redo ingripa mot flotta mot Gaza
GP-"Handlingen bevisar ordet"
Vårt Land-Kypros forbyr alle seilaser til Gaza 
SvD-Vi visar Gazas folk att vi bryr oss

26 kommentarer:

 1. Två saker som ständigt återkommer i dessa videoklipp:

  1. Man beskriver Gaza som nödlidande. Men skulle detta vara skälet till deltagande så finns det möjlighet att föra in förnödenheter via officiella kanaler. På det viset nås Gaza dagligen av mer hjälp än vad som finns i dessa fartyg.

  Låt oss i vart fall hoppas att barnmorskan ifråga har med sig medicin som inte passerat bäst före datum, till skillnad från hur det var förra året.

  Slutsats: "Hjälpen" är en täckmantel, något man använder sig av för att kunna nå det egentliga syftet, som framgår i punkt 2.

  2. Man vill "häva blockaden". Utan att förklara hur fartyg som Karine A eller Victoria skall kunna stoppas.

  Nu framgår det av andra intervjuer att vissa av deltagarna gärna ser att sådana vapenleveranser kommer fram, något man inte gärna talar om på sin officiella sida.

  Mattias Gardell har dessutom i andra sammanhang uttryckt stöd för Khaddaffi och Usama Bin Laden.

  Sedan har vi frågan som noggrannt undviks av Egon på denna blogg: Sällskapet. Tidigare år har deltagare inte tvekat att besöka Hamas ledare, somliga deltagare har uttryckt stöd för Hamas och Hizbollah, uttryckt viljan att bli martyr eller skanderat mordiska antisemitiska ramsor.

  Kanske har arrangörerna lärt av misstagen, så att detta stoppas i år. Men jag är skeptisk. När det påtalas så har det antingen förnekats (lögn), ignorerats eller bagtelliserats.

  Så en konkret fråga: Om Israel häver sjöblockaden, hur skall man förhindra fartyg som Karine A eller Victora att föra in vapen? Vad vill du ha i stället?

  SvaraRadera
 2. Lars Gunther (itpastorn)- du har råkat för samma problem som jag, vid försöket att med hjälp av videobevis påpeka att det var INGA fredsaktivister på Mavi Marmara!

  Du skriver;
  "Mattias Gardell har dessutom i andra sammanhang uttryckt stöd för Khaddaffi och Usama Bin Laden.

  Sedan har vi frågan som noggrannt undviks av Egon på denna blogg: Sällskapet. Tidigare år har deltagare inte tvekat att besöka Hamas ledare, somliga deltagare har uttryckt stöd för Hamas och Hizbollah, uttryckt..", men din länk .."viljan att bli martyr eller skanderat mordiska antisemitiska ramsor." resulterar enligt följande;
  "Flotilla Passenger: "I Wan..."
  Videoklippet är inte längre tillgängligt på grund av ett upphovsrättsanspråk från PressTV.
  Vi ber om ursäkt för det."

  Mina ”påstående” om deltagarnas medvetenhet vad de har för mål med resan tillbaka visats som ”fantasier”, eftersom jag har också informerats om att PressTV har "raderat" material som bevisade att det var inget annat än islamister som hoppades på att bli Shahid (martyr).

  Men här har du bitar ur dessa TV reportage! Sanningen kommer ALLTID fram!
  ”Gaza flotilla participants aspire to die as martyrs” – http://youtu.be/HThF8ft5Cls
  ”Gaza Flotilla Passenger I Want to Be a Shahid Martyr HQ”‎‏ –http://youtu.be/mhT0yQmu4mc

  SvaraRadera
 3. Det är helt uppenbart att Egon Berglund gillar vapenleveranser till Hamas och stöder terrorism.
  Egon Berglund är i praktiken en antisemit

  Josef scharatsky

  SvaraRadera
 4. Lars Gunther Har du varit i Gaza de senaste åren? Har varit på sjukhusen sett i deras medicinförråd, mött människorna?
  Du kallar dej pastor,
  Citat” Men när kärleken till sin nästa byts ut mot ställningstagande mot hela folkgrupper (palestinier/araber/muslimer) och ett ensidigt stöd till en nation (Israel) som inte längre är den svaga parten i området, då är det inte längre en historisk klassisk kristen tro och bekännelse man står för. Då har Jesus förvandlats från en fredsstiftare som river ner murar och står på de svagas sida - till en vapenbärande ockupant som med maktmedel bygger upp dem igen.” ur Thomas Arvidssons C-uppsats om kristen sionism

  SvaraRadera
 5. Käre Egon
  Med all respekt för din kamp för arabernas rättigheter förvånar det ändå mig att du slätar över motargumenten som strömmar in mot ”Ship to Gaza”.
  Låt mig först säga att jag håller med om att det är viktigt att framhålla att araber råkar i kläm när Israel försöker freda sig. Samtidigt är det brott mot mänskligheten av islamistsidan i Gaza både att skjuta raketer mot civila och att göra detta med barn och sjuka som mänskliga sköldar.
  Det är ju uppenbart att sjöblockaden mot Gaza behövs för att hindra raketimport från Iran. Eftersom Egypten numera öppnat Suez för iransk trafik är blockaden ännu viktigare.
  Visst skulle vissa delar av Gaza behöva byggas upp men misstanken är ju uppenbar att Hamas hindrar uppbyggnaden. Exempelvis framgår det av Tom Nylunds länkar att Gaza blomstrar på andra ställen än på just dem som Israel bombade. Överhuvudtaget är det märkligt att det finns läger i arabvärlden med arabiska flyktingar från kriget 1948. Det finns massor av flyktingproblem i världen men inga andra läger efter en så gammal konflikt. Min poäng är att de som demonstrerar genom ”Ship to Gaza” tydligt har en annan agenda än du har. Det sägs att målen kan helga medlen. Detta är enligt min och säkert enligt din mening totalt fel. När dessutom målet är fruktansvärt i förlängningen, utplåna Israel och kasta judarna i havet (jag begriper att du inte alls har det målet) är demonstrationen förkastlig.

  SvaraRadera
 6. "Min poäng är att de som demonstrerar genom ”Ship to Gaza” tydligt har en annan agenda än du har." Slut citat Ulf S
  Hur kan du veta att ex.Henry Ascher har en annan agenda ?
  Om vi Västerländska demokratier inte bryr oss vem kommer Gazas unga instängda arbetslösa befolkning lyssna till? Irans Hisbollah ? Instängdhet leder bara till en farligare utveckling detta har Israels fredsorganisationer insett.

  SvaraRadera
 7. Egon
  Du har naturligtvis helt rätt, jag känner inte Henry Ascher och jag har ingen anledning att betvivla hans rena motiv för demonstrationen. Jag känner förstås inte heller Dror Feiler men anser att hans glorifiering av terrorism med installationen ”Snövit” inte på något sätt kan försvaras. Rubriken över en artikel i Forskning o Framsteg om Mattias Gardell vittnar inte heller om någon med din agenda. Rubriken löd ” Mattias Gardell - Hedningen som försvarar politisk islam”. Källa: http://www.fof.se/tidning/2007/2/mot-mattias-gardell-hedningen-som-forsvarar-politisk-islam
  Härmed tar jag tillbaka min svepande formulering, man ska inte döma någon, det gäller förstås judar men också hedningar.

  SvaraRadera
 8. Barnläkaren Henry Ascher är medlem av den extrema vänstersekten KPML(r).
  Glädjande nog har USA´s UD förklarat att amerikanska deltagare i Ship To Gaza kan komma att ställas inför rätta för att anses ha brutit mot embargot mot terroriststämplade Hamas.

  Henrik Enroth

  SvaraRadera
 9. Henrik Enroth, Det är riktigt att han är medlem i det Kommunistiska partiet (tidigare KPML(r)), och ställer upp för dem i kommunvalen i Göteborg. Wikipedia-Henry Ascher Jag delar inte hans politiska hemvist.
  Citat”– Jag hör till dem som inte säger att jag stödjer Palestina trots min judiska bakgrund, utan att jag stödjer Palestina just därför. Jag är uppfostrad av mina morföräldrar som alltid sa att lärdomen från andra världskriget inte handlar specifikt om judar, utan att det är en allmän lärdom om att alltid stödja förtryckta människor.” slut citat Henry Ascher

  SvaraRadera
 10. Joakim wohlfeil25 juni 2011 kl. 22:58

  Det finns ett märkligt argument för blockaden mot Gaza som återkommer gång på gång. Det är att blockaden är till för att hindra Hamas och andra militanta grupper att föra in vapen. I verkligheten är det fritt flöde på vapen in till Gaza, dock inte alls via havet. När vapentransporter upptäckts till havs har planen alltid varit att gå in via Egypten och tunnlarna, eller landvägen från Syrien till Egypten och återigen tunnlarna. Möjligtvis skulle det vara svårt få in ett Hangarfartyg utan att ta isär det i mindre delar ;-) Internationella experter är eniga om att det vore mycket effektivare om man kunde stoppa det helt fria inflödat via tunnlarna och ha en vanlig gränsbevakning exempelvis via FN (läget kan helt enkelt inte bli sämre än nu). En stor del av palestinierna i Gaza är tydliga med att man tycker så illa om milisgrupperna att man till och med skulle rapportera vapen tunnlar till israelerna om tunnlarna var överflödiga för vanlig handel, för att detta skall fungera måste dock blockaden bort. Det är ingen hemlighet att det finns en konflikt mellan israeliska militära experter och politiker i israel där militärens hellre prioriterar att kunna minska vapenimporten, medan politikerna är oroliga för de politiska konsekvenserna av att medge att blockaden blev ett fiasko.

  SvaraRadera
 11. Så man kan ju säga att Ascher borde ha lärt sig av sina morföräldrar att inte stödja palestiniers förtryckare i Gaza, Hamas. Hans morföräldrar ska ha heder för att deras lärdom från WWII omfattar andra förtryckta människor. Samtidigt var judehatet och judehetsen en viktig del av nazismen, så de som utsätts för detta från exempelvis Hamas, ska de ignoreras av Asher och kompani? Omfattar omtanken folket i Sderot?

  Nejdu, Egon, det är ytterst selektivt på omtankefronten hos detta båtfolk.

  Anna Roth

  SvaraRadera
 12. Käre Egon
  Med all respekt för din kamp för arabernas rättigheter förvånar det ändå mig att du undviker att berätta om att den 14-06-2011 berättade "Palestina idag" stolt om att Gazas största köpcentrum (”Alondlasah Mall”) öppnar i början av nästa månad, mittemot guvernörsresidenset i Gaza!

  Du frågar enbart om "misären" i Gaza, .."sett i deras medicinförråd, mött människorna?", varför frågar du inte om att det prioriteras en byggnation av Gazas största köpcentrum men inte mediciner - när de saknar mediciner?

  http://paltoday.ps/arabic/News-111236.html

  SvaraRadera
 13. Joakim Wohlfeil26 juni 2011 kl. 00:48

  Jerry, inte vet jag vad du citerar för källor. Egon har mig veterligen aldrig förnekat det finns konsumtionsvaror i Gaza. Inte ens under innan Israel lättade blockaden saknades nåt för de som hade pengar. Problemet är att du helt ignorerar Hamas roll i Gazas ekonomi där de varit de enda som kunnat göra sig förmögna (och korrumperade). Många vanliga affärsmän har genom blockaden blivit utblottade och tvingats sälja värdefulla företag till vrakpris, och gissa vem som köpt upp dem. Man kan säga att Israel serverade Gaza på ett fat till Hamas, helt utan att stoppa några vapen. Du glömmer även att Egons blogg har ett fokus på de kristna palestinierna, hur kul tror du det är för det är för sekulära, kristna och liberala muslimer att handla någonting där man vet vinsterna går till Hamas. Bakom de bilder som du så lätt låter dig bländas av går vinsterna till vapen som vänds mot civila människor i Israel, och mot Gazas egen befolkning. Jerry, ser du verkligen detta som oproblematiskt?

  SvaraRadera
 14. Bäste Joakim
  Nu närmar du dig pudelns kärna. Det är säkert de flesta av oss mot- eller medhållare som helt instämmer i din beskrivning av Hamas förfärliga roll. Tidigare i Gazadebatter framhöll dock debattörer att Hamas faktiskt är folkvalda. Det är oromligt att lägga lasten på Israel för Hamas interna och externa terror.
  Dilemmat för Israel är just det du pekar på. Hamas berikar sig själva och sina egna. Att de vann valet tror de flesta berodde på deras sociala arbete. Det hemska är att de också styr vad folk kan tänka och tro.
  När Israel förvarar sig mot Hamas och andra jihadister genom att bomba platsen där raketer mot Israels civilbefolkning sköts upp är det dessvärre sant att uppskjutningen görs nära dagis, skolor, sjukhus och bostadsområden. Hur menar du att raketbeskjutningen ska fås att upphöra. Utrymningen av Gaza gjorde ingen skillnad och det går inte att fredsförhandla med någon som inte erkänner ens existens.

  SvaraRadera
 15. Att dela Egons syn på Israel/palestina konflikten har tydligen nu också blivit en bekännelsefråga! Dags för ett nytt medlemsskapskriterium i våra frikyrkor?

  Joakim Wohlfeils okunskap om hur vapensmuggling går till har jag bemött i tidigare debatt på andra bloggar. Tråkigt bara att han upprepar redan vederlagda argument.

  Medicinbristen - huvudnumret i detta blogginlägg och den orsak som barnmorskan i fråga uppger som skäl till sitt deltagande har en väldigt märklig orsak.

  De som förvägrar Gazaborna medicin är inte Israel, utan Fatah, enligt denna artikel i NY Times.

  Egons ständigt återkommande argument är och förblir dock "har du varit i Gaza" eller "har du läst den här berättelsen om..."

  Som om man måste dela Egons bedömning av orsak och verkan för att få räknas på den goda sidan.

  Men vad du, Egon, inte tycks kunna ta till dig är att min argumentation inte utgår ifrån en beskrivning av ett Gaza i blommande välstånd. Jag diskuterar misärens orsak - och i viss mån dess omfattning. Medicin fattas just nu i Gaza, därför att en palestinsk fraktion förvägrar en annan palestinsk fraktion att få den. Orsaken är inte blockaden.

  Och som sagt, förra årets flottilla hade med sig medicin vars bäst före datum passerats - på vad vis hjälpte det mot bristen?

  Material för "dual purpose" får inte föras in via gränsen - om inte man kan kontrollera att den används för civila syften - beroende på att det faktiskt finns ett reellt hot mot Israel.

  När terrorister inne i Gaza river ned lyktstolpar och förvandlar dem till Kassamraketer, vems är då felet att belysning saknas?

  När de israeler som reparerade kraftverket inne i Gaza besköts av krypskyttar vems var då felet som gjorde att det tog onödigt lång tid?

  Vad jag efterlyser är inte en hundraprocentigt sionistisk hållning. Utan nyanser, gråzoner och mindre demoniserande. Det finns goda skäl att diskutera Israels och Egyptens agerande i hur de blockerar somliga varor från att föras in i Gaza och blockadens andra syfte, vid sidan av säkerheten, men det är inte detsamma som att skylla alla problem på Israel, och exemplifiera det med sådana som inte beror på Israel (som medicinerna).

  Ett annat exempel: Du hör aldrig mig säga att det inte fanns några fredsaktivsiter på Mavi Marmara förra året. Tvärtom så var majoriteten fredlig. Några ombord på båten förhindrade rent av att tillfångatagna Israeliska soldater lynchades.

  Jag skulle heller aldrig påstå något sådant som Josef Scharatsky, och såvida han inte är ett troll som vill framställa Israelvänner i dålig dager, så betackar jag mig för att ha sådana "meningsfränder". De drar när den goda diskussionen i smutsen och tar udden av alla verkligt goda argument för Israels agerande i det här fallet.

  Men problemet är att inte alla ombord på Mavi Marmara var fredsaktivister, och att närvaron av mer militanta aktivister tolererades, och i efterhand förnekades eller ignorerades.

  Och svensk media ger Ship to Gaza fri lejd att berätta sin version utan ett uns av ifrågasättande. Se dagens (Söndag 26 juni) GP för ett bevis. Tidningen sponsrar med obetald reklamplats värd flera hundra tusen.

  Nu kommer flera journalister följa med på skeppen, är det någon som tror att de förmår hålla en kritisk distans till det som de får se och höra?

  SvaraRadera
 16. Forts...

  När Röda korset vill besöka Gilad Shalit, så frågar Hamas om de känner till palestinska fångar - trots att de vet att svaret är ja. De får nämligen besöka dem och kan intyga att de får en human behandling.

  När FN kräver att Gilad Shalit skall friges, så blir svaret att en varnande bomb exploderar bredvid deras högkvarter på Gaza.

  Men för svenska palestinavänner är sådant aldrig ett problem. Det är bara något man till nöds beklagar när man utsatts för press av sådana som mig. Det blir aldrig en del av analysen. Man kanske uttalar sig ogillande, men det blir inte något man ser som en faktor värd att beakta när skeendet skall beskrivas. Det ignoreras därför i praktiken.

  Avslutningsvis, Egon, har du sett Death on the Med ännu? Du vill ju att vi skall se det som du länkar till. Jag hoppas att du har hövligheten att titta på de tips du får av oss tillbaka.

  SvaraRadera
 17. I och med att USA har förklarat amerikanskt deltagande i Ship to Gaza illegalt så har man närmast garanterat Israel rätten att stoppa konvojen och ett amerikanskt veto i säkerhetsrådet mot att fördöma Israel för en sån aktion

  Henrik Enroth

  SvaraRadera
 18. Lars Gunther, 13:26:
  "När FN kräver att Gilad Shalit skall friges, så blir svaret att en varnande bomb exploderar bredvid deras högkvarter på Gaza."

  Visst, precis, absolut, ackurat! På torsdag, fem år sedan bortförandet av Shalit från israelisk mark, bad Internationella Röda Korset Hamas visa att Shalit var vid liv (varför de inte kunde kräva att han släpps är en annan sak, fega stackare). Senare på torsdag attackerades Röda Korsets kontor i Gaza.

  På fredag, krävde Ban Ki-Moon att Shalit släpps. På lördag smällde en bomb av vid UNs byggnader.

  Några bloggare undrar om det är ett mönster. I veckan smällde en bomb av vid en kristen skola i Gaza. Kristna aktivister som rapporterar? Äsch, ho äm aj kidding?

  Det rapporteras att ett antal människorättsgrupper kräver att Shalit behandlas humant, att Hamas stoppar sin grymma och inhumana behandling. De kan alltså inte kräva att han släpps! Human Rights Watch krävde strax efter bortrövandet att han släpps. Nu är det mjäkigare toner.
  Man får inte ostraffat vädja för Shalit? Ship to Gaza vägrade förra året ta en vädjan från Shalits föräldrar till hamasledningen i det fall att de bröt blockaden. Naturligtvis vill de inte ta i detta med tång. Räddhågade stackare. De vet att då kommer straff från Hamas?

  Anna Roth

  SvaraRadera
 19. Joakim Wohlfeil27 juni 2011 kl. 00:26

  Hmmm, kan inte riktigt komma ihåg att jag sett den sk. itpastorn LarsGunter på plats vid smuggeltunnlarna i Gaza, och inte heller på FN´s eller för den delen IDF´s dragningar.
  Jag tror det är säkrast vi låter andra bedöma vem som är okunnig ;-)

  Ulf, visst valde befolkningen i Gaza Hamas som inte vill fredsförhandla med Israel (just nu lär de inte bli omvalda, och det har de orsakat alldeles själva, trots att Israel hjälpt dem på traven). Och visst valde Israelerna en regering som ideligen saboterar alla försök till förhandlingar. Skall man straffa dem för detta ?

  Om du undrar hur man skall stoppa raketbeskjutningen är det enklast att vara empiriker.
  Under de senaste 10 åren har över 10 000 raketer och granater fallit över Israel, under samma tid ca 40 000 (exklusive CastLead) bomber, missiler, granater med kraftigare laddningar fallit över Gaza. Dessa enorma militära insatser har varken stoppat attackerna eller inflödet av vapen.
  Ingen av alla dessa militära insatser har varit lika effektivt i att minska attackerna mot Israel som fredsavtalet mellan Fatah och Hamas,samma avtal som Bibi ständigt fördömer...

  Fred och normal handel är förödande för extremister, våld och orättvisor är perfekt gödning för extremister.

  SvaraRadera
 20. Apropå blockaden:
  "Israel varnade på söndagen utländska journalister för att åka med båtar som försöker nå den palestinska Gazaremsan.
  "Flottan avser att medvetet bryta blockaden som har förklarats legal och i överensstämmelse med alla fördrag och internationell lag", skriver israeliska regeringens pressavdelning i ett meddelande som sänts till utländska mediebolag som bevakar området.

  Den som bryter mot förbudet riskerar att nekas inresa till Israel i tio års tid, enligt regeringen."
  Publicerad: 2011-06-26 22:46 av tidningen Dagen
  Min uppfattning att blockaden är legal stämmer tydligen (och inte förvånande) med Israels.

  SvaraRadera
 21. Joakim Wohlfeil28 juni 2011 kl. 12:47

  Oavsett vad man tycker om STG så är ju den senaste skandalen intressant, Isareliska regeringen producerar förfalskade videofilmer.
  http://www.youtube.com/watch?v=vhmBbGFJleU&feature=player_embedded

  Det började tydligen med att några Internetaktivister uppdagade att filmen lagts ut av en anställd inom de Israeliska regeringskanslierna.

  Efter att det sen uppdagades att personen i filmen inte alls är Gayaktivist, utan anställd på en Israelisk PR-byrå som ofta jobbar åt Israels regering har premiärministerns kansli lagt locket på och vägrar kommentera.

  Frågan blir ju nu hur högt uppe detta varit sanktionerat, om det inte är nån anställd som tagit ett eget initiativ så blir det ju problematiskt.

  Isåfall anser ju inte Israels regering att det finns seriös kritik mot Ship To Gaza eftersom man måste hitta på sin egen kritik.
  Har man ingen seriös krtik så kan man väl låta dem åka till Gaza.....eller..??

  SvaraRadera
 22. Joakim: "Isåfall anser ju inte Israels regering att det finns seriös kritik mot Ship To Gaza eftersom man måste hitta på sin egen kritik."

  Så lätt är det väl inte? Det kan ju vara så - OM det nu är sanktionerat högt uppifrån - att det finns seriös kritik mot Ship to Gaza OCH att det finns dumbommar där som i alla grupper. Det här om antingen eller håller inte.

  Det jag saknar är faktiskt seriös kritik mot ledningen av Ship to Gaza från alla som så helhjärtat stödde och nu stöder företaget, sedan allt tvivelaktigt om sponsringen, jihadismen, antisemitismen kom ut. På tal om skandal är alla aktivister som gömmer huvvena i sanden en äkta skandal.

  "Har man ingen seriös krtik så kan man väl låta dem åka till Gaza.....eller..??"

  Vad tycker du? En expert har hävdat att eftersom blockaden finns kan inte Israel en enda gång tillåta att den bryts för då måste de släppa igenom nästa skepp. Skulle det vara lastat med vapen skulle det bli konfrontation naturligtvis.

  SvaraRadera
 23. "En expert har hävdat att eftersom blockaden finns kan inte Israel en enda gång tillåta att den bryts för då måste de släppa igenom nästa skepp."

  "En expert har hävdat...", nu börjar det bli så tomt på argument som det rimligtvis också ska bli när man har tagit på sig uppgiften att argumentera för militära angrepp på civil hjälpverksamhet.

  SvaraRadera
 24. Bulten i Bo, jag ser inte Ship to Gaza som någon "civil hjälpverksamhet". Vem gör det numera? Det är klart politiskt, i somliga fall senaste turen klart militant. Inte civilt. Inte hjälp, med den last som fanns.

  SvaraRadera
 25. Joakim Wohlfeil2 juli 2011 kl. 11:22

  Det var en märklig "Expert" du hittat A-K (återigen).
  Blockaden mot Gaza har ju redan brutits av flera båtar innan förra ShipToGaza.

  Det som hände var exakt vad andra (riktiga) experter, militärer, journalister, Israeliska politiker osv.. förutspådde. Man kollade att båtarna inte hade vapen ombord. Lät dem åka in och vifta med lite flaggor och alltihopa fick minimal uppmärksamhet.
  Synd att din "expert" på båtar till Gaza inte kände till detta ;-)

  SvaraRadera
 26. Ja det har du nog rätt i, Joakim, att andra båtar nått fram till Gaza. Och tydligen är blockaden i kraft. Det kom från Die Zeit:

  http://www.zeit.de/politik/ausland/2011-06/seeblockade-gaza-interview

  ZEIT ONLINE: Das heißt also, Israel ist als Blockademacht in einer Zwickmühle?

  Heintschel von Heinegg: Ja, Israel kann es sich nicht leisten, irgendwelche Schiffe durchzulassen, wenn sie wenige Stunden später ein anderes Schiff daran hindern will.

  Alltså vad gäller blockaden är Israel i en damn if you do, damn if you don't-situation.

  Heinegg säger att israelerna helt enkelt inte kan låta något skepp igenom, OM de vill kunna hindra ett annat skepp att passera igenom blockaden nån timme senare.

  Det var alltså en mening med OM i och jag kan ha missrepresenterat vad han sa. Läs hela artikeln själv. Kanske det var pga de tidigare skeppen de insåg att de måste stoppa armadan/flottiljen full av innan den kom nära kusten.

  Jag lärde mig i alla fall "Zwickmühle". Antar att det är kvicksand, just det som Ship to Gaza hela tiden befinner sig på. :)

  Anna Roth

  SvaraRadera