11 juli 2011

Gasfältet utanför Gazas kustTidningen Dagen skriver citat”Israel vädjar till FN att uttala sig om landets havsgräns mot Libanon. FN bör ge besked om var gränsen gårIsrael ber FN klargöra havsgräns mot Libanon

Citat” Israel har avvisat möjligheten till indirekta samtal genom FN för att lösa problemet och uppmanade Libanon att inleda förhandlingar om alla gränsöverskridande frågor, inte bara den marina gränsen. De utländska och infrastruktur ministerier tror att Libanon gör anspråk på stora offshore-områden som hör till Israel enligt internationell rätt.” ur Haaretz

January 10, 2011 ”Lebanon’s prime minister urged the U.N. chief on Sunday to increase pressure on Israel to end all violations of Lebanese borders, and to help prevent it from exploiting Lebanese oil and gas, a Lebanese official said."  ur yalibnan.com

Vad inte artikeln i Dagen nämner är gasfälten utanför Gazas kust.

Citat” I slutet av 1990-talet hittade British Gas omfattande gasfält i östra medelhavet, ett fält – ”Offshore Gaza” – direkt utanför Gazas kust. I slutet av 1999 tecknade man, tillsammans med Consolidated Contractors - ett grekiskt företag ägt av libaneser och, enligt uppgift, med nära anknytning till PLO - ett exploateringsavtal med PLO och Arafat. Avtalet gäller i 25-år och den palestinska myndigheten skulle erhålla 10% av avkastningen. Kontraktet omfattade utvinning på det palestinska fältet och konstruktion av en gasledning till land. Man borrade på två ställen under år 2000 och den 27 september invigdes gasfältet när Arafat tände den första facklan. Slut citat” Gas från Gaza-Tom Heyma


Gas är en av de viktigaste naturresurserna i Palestina. Sedan dess upptäckt har offshore Gaza Gas betraktats som ett unikt projekt i Palestina, med tanke på det faktum att Gaza Gas är det enda mineraltillgången finns i det palestinska territoriet. Den naturgasreserver utgör en viktig och strategisk källa för den palestinska ekonomin.Bildkälla: Global Research

Läs även Global Research

Läs även andra bloggares åsikter om  

8 kommentarer:

 1. Eftersom jag är mycket intresserad av Israel med omgivande länder och territorier har din blogg blivit en värdefull källa för mitt ájourhållande. Även om vi har mycket olika uppfattningar i själva kärnfrågan, som gäller Israel som tidstecken, är det värdefullt att du själv håller ett nyanserat förhållningssätt till exempelvis både israeliska och arabiska övergrepp. Att din huvudlinje är att vi som svenska kristna församlingar borde uppmärksamma kämpande historiska kyrkor i området kan även jag tycka vara värdefull. Att liberala kyrkor i allmänhet har en antiisraelisk hållning medan konservativa och karismatiska församlingar är mer proisraeliska ser jag ur mitt perspektiv som tidstecken. Det märkliga i att den aktuella konflikten år efter år ligger centralt i nyhetsflödet trots alla möjliga katastrof- och krigstillstånd runt om i världen som pockar på nyhetsplats underbygger min uppfattning. Det du belyser angående rättigheter till gasfyndigheter för en eventuell ny statsbildning är mig veterligt ett oprövat dilemma. Libanonparallellen visar dessutom på svårigheten att åstadkomma uppgörelser mellan krigsförande länder. Ett ensidigt utropande av ett självständigt Palestina kommer med nödvändighet inte att möjliggöra en reglering av gasrättigheterna under fredliga former.

  SvaraRadera
 2. Till Ulf:

  Jag vill tipsa om en blogg av Mia Wålsten, hon har jobbat som direktor på Bilda i Jerusalem ett antal år, just nu är hon tillbaka där under sin semester. ( Jag hade henne som reseledare i den grupp som jag reste med 2008) Citat” När jag träffar på dessa "kännare" brukar jag utgå från att de har rätt, men att de ibland inte förmår vidga synfältet och ta in andra perspektiv. Ungefär som en fyndig definition av begreppet "fundamentalism" som jag hört en gång av en religionslärarkollega på Parkskolan:"En fundamentalist är en person som fattat en åsikt och sedan inte fattar något mer" läs mer: Jerusalem-2.0

  Läs om hennes möte med Siwert Öholm Citat” Som lärare, pedagog och folkbildare blir jag faktiskt ledsen över att få denna etikett av en man som endast mycket flyktigt har träffat. Jag tror det var ungefär ett år sedan Siwert kom och hälsade på i Jerusalem (ca 5 minuter). Eftersom han frågade om verksamheten passade jag på att beskriva vad vi gör. Jag minns bestämt att jag använde mina vanliga "käpphästar": "Nyansera, problematisera, inte generalisera, vidga vyerna....." (osv). För mig är detta inte retorik och tomma ord. Jag menar verkligen vad jag säger och vill ALL bildning ska ha dessa ideal som mål.

  Nu med facit på hand (artikeln i Menorah och ett referat från det nyligen hållna mötet i Örnsköldsvik) så inser jag att han lät mina ord passera in genom ett öra och ut genom det andra tämligen obemärkt för att sedan hålla sig till den åsikt han redan hade fattat.

  I psykologin på skolan pratar jag nu bland annat om selektiv perception. Man hör det man vill höra och blundar med öronen för resten. Inte jättebra, men kanske mänskligt? Ur Debattören

  SvaraRadera
 3. Käre Egon
  Mia Wålsten radar upp Muhammed bland dem som varit i Jerusalem. Jerusalem är inte ens nämnt i Koranen. Visst, jag vet att det påstås att man kan se ett avtryck i Moria berg av hästens fot som Muhammed red på vid sin himmelsfärd men det är väl ändå långsökt att se detta som en del av Jerusalems historia?
  När man, som jag, räknar sig som fundamentalist är raljerande typ "En fundamentalist är en person som fattat en åsikt och sedan inte fattar något mer" inte speciellt pedagogiskt. Att jag räknar mig som fundamentalist bottnar i att jag tror bokstavligt på Bibeln. ”Fundamentalism är ett återvändande till vad man uppfattar som en religions eller ideologis grundläggande och ursprungliga lära” för att citera Wikipedia. Jodå, jag vet att uttrycket blivit ett skällsord men varför raljera om man nu är så vidsynt?
  Sivert Öholms Menoraartikel var visserligen en kortfattad men ändå träffande överblick av svensk kristenhet. På bloggen du hänvisar till skriver du i en kommentar apropå israelvänner:”De ser bildandet av den israeliska staten 1948 som en alltigenom lycklig tilldragelse, och som en del av ett profetiskt perspektiv. För dem var det en uppfyllelse av bibliska profetior och ett tecken på Jesu snara tillkommelse. Deras Israelsyn har blivit en trosdogm, alla som ger en annan bild av verkligheten rubbar deras tro och blir deras fiender, och någon dialog är de inte intresserad av. Nyansera, problematisera, inte generalisera, vidga vyerna är de livrädda för.” Jag räknar mig som israelvän därför måste jag invända mot den konstiga syn du har på oss. Möjligen kan någon toretiskt sett vara fientlig mot mig men själv blir jag absolut inte fiende med den som har en annan bild av verkligheten . Skulle någon vara fiende mot mig är jag förövrigt skyldig att älska en sådan enligt Jesu egna ord.
  Att en profetia går i uppfyllelse innebär inte att händelsen är automatiskt lycklig. Profetia är historia skriven i förväg men garanterar inte lycka a priore.

  SvaraRadera
 4. Wow, videon med Peter Eyre har 60 visningar. Du väljer inte MSM, det gör inte jag heller men vi väljer olika.

  Peter Eyre, "middle east consultant" skriver: "I also believe that world politics are controlled by Wall Street and London Bankers with Christian and Jewish Zionist at its heart."

  Och en länk till globalresearch.ca med Michel Chossudovsky. Bingo! Förväntar mig nu lite inlägg om 911,NWO och andra konspirationer.

  Nu måste väl Joakim Wohlfeil på Diakonia kommentera, såsom han annars flitigt kommenterar i denna blogg.

  Diakonia och Joakim Wohlfeil är engagerade i fler områden än Israel-Palestina påstår de, och det är sant.

  Men var finns engagemanget?
  I vilka bloggar syns Diakonias Wohlfeil mest? Jag tror denna. Det är bara att räkna och registrera, så ser man var engagemanget finns.

  Och hur påverkas Diakonias anseende av det? Ja jag tror ingen bryr sig.

  SvaraRadera
 5. Maria skriver en del läsvärt, som t.ex. om Jerusalem som mosaik (multikulti) och att det inte finns en enda "sanning". Bra tanke.

  Angående Bilda har jag tittat in, gått vidare och läst ett par skildringar av en stipendiat och sett att han är ganska så vitriolisk och i sina ord "förbannad" och det på alla israeler. Han är dock bara arg på en sida, åtminstone i den artikeln. håhåjaja... Så mycket för stipendiaters bildninbg.

  Anna Roth


  Anna Roth

  SvaraRadera
 6. Olof Olsson, du sätter fingret på något viktigt. Det är viktigt veta vilka man umgås med. Hux flux kan man finnas i sällskap som inte är rumsrent. Det gjorde man iofs i Ship to Gaza-rörelsen också men pyttsan att det registrerades i någon aktivisthjärna.

  Anna Roth

  SvaraRadera
 7. Tack för din kommentar Anna! Den som står bakom denna blogg har ju sin fulla rätt att tycka fritt och hänvisa till vilka källor som helst, till exempel Michel Chossudovsky, eller "middle east consultant" Peter Eyre, som tror zionister styr världspolitiken. Diakonia är en organisation som lever på omfattande stöd av skattemedel, via SIDA. Joakim Wohlfeil, som jag förstår är anställd i Diakonia är en flitig kommentator på denna blogg, sympatiskt inställd. Kyrkorna bakom Diakonia, som ger makt åt Joakim Wohlfeil är Sv. Baptistsamfundet, Missionskyrkan, Sv. Alliansmissionen och Metodistkyrkan, vad jag kan se.

  SvaraRadera
 8. Hej Mina minsta bröder/Egon! Jag tycker du borde vara försiktigare med vilka källor du använder. När du använder iranska källor, som PressTV, som argument för ditt inlägg, så ifrågasätter jag ditt omdöme. Den som använder iranska statens propagandakaneler borde motivera varför, vilket du inte gör. Jag tror du kan hålla med mig. Du har hänvisat till iranska statens propagandakanal tidigare i din blogg.

  Sedan väljer du en video som visar upp en riktig foliehatt. Peter Eyre. Eyre skriver om 9/11, allt under det han bedyrar sin medkänsla och omsorg om dödsoffrens anhöriga, vilket är en för honom nödvändig gardering inför den lögn han vill servera, att bilderna från händelserna i New York är datorgenererade.

  Bilderna från Twin Towers är datorgenererade, enligt Eyre! Vill du verkligen luta dig mot Peter Eyre, Egon? Vidare att 9/11 är ett verk av CIA och Mossad.

  "
  The whole exercise was an inside job with the help of the CIA and Mossad. There is no independent video footage and what was shown on TV was computer generated images"

  Du läser upppenbarligen Peter Eyre, och du väljer att länka till honom. Jag har läst lite och min bedömning är foliehatt. Du gjorde en annan bedömning.

  Vad gäller gasfälten utanför Gaza har jag letat lite. Jag hittar bara att Israel inte ville köpa gas från Gaza, men vad jag läst håller de öppet för att köpa gas, de håller öppet för förhandlingar. Är det ett brott att inte vilja köpa fossilgas? Jag hittar antydningar att Israel "manipulerat" Tony Brown, ja din video med Eyre är full av antydningar om manipulering från Israels sida, men fattig på fakta. Jag hittar massa kopior på samma tema på nätet, men inte många alternativa källor. Din länk till globalresearch.ca säger British Gas har "rights to the offshore gas field" om 60%. British gas säger själva på sin hemsida de har 90% av licensen, vilket kan reduceras till 60% om "Consolidated Contractors Company (its current 10% partner in the licence) and the Palestine Investment Fund exercise their options at development sanction"

  Så hur liggger det till, Egon? Med gasfälten, med rättigheterna, och med ditt omdöme vad gäller källor?

  Personligen hoppas jag gränsdragningar kommer ske fredligt. Jag hoppas invånarna i Gaza kan få inkomster om de investerar i sina eventuella fyndigheter. Jag hoppas Libanon och Israel kan dela rättvist, och båda få inkomster av de gasfält som finns i Medelhavet, samt att de kan sluta bra avtal med bolag som har resurser och kunskap att utvinna resurserna.

  SvaraRadera