9 juli 2011

Ship to Gaza och kristna i Sverige

Att ”Ship to Gaza ” delar kristna i Sverige i två läger borde nu alla som följer nyhetsflödet vara allom bekant.

Kyrkans tidning sände med en journalist på flottan Kyrkans tidning följer Ship to Gaza
Medan den kristna tidningen ”Värden idag” s chefredaktör för tidningen är Lukas Berggren skriver om  Ship to Hamas

Den kristna tidningen Dagen däremot ingen uppfattning om ”Ship to Gaza ” i alla fall på ledarplats men gör det till en nyhet att citat” prästen och debattören Annika Borg och kyrkoherden och skribenten Christer Hugo när de i en debattartikel på Passagen ger sig in i polemik mot flera av Svenska kyrkans företrädare ” se artikel Dagen-”Svenska kyrkans engagemang borde sättas under lupp”

Vad skrev dessa två egentligen? Citat”Under Almedalsveckan diskuteras Svenska kyrkans politiska utspel. Det är en välkommen diskussion; vilka utspel man anser vara viktiga att göra är en trovärdighetsfråga för kyrkan.  Den senaste tiden har många satt frågetecken för kyrkans engagemang i Ship to Gaza. Företrädare för Svenska kyrkan har vid upprepade tillfällen starkt solidariserat sig med den självutnämnda frihetsflottan.

Vi finner det anmärkningsvärt att biskopar och andra representanter för Svenska kyrkan håller sig med en så svartvit bild av konflikterna i Mellanöstern, och vi är djupt bekymrade över delar av det språkbruk och de synsätt som präglar kyrkans kritik av Israel.

Kristendomen har en mörk historia vad gäller synen på judendomen och judar. Att vara särskilt försiktig med hur man uttrycker sig är nödvändigt för en kristen kyrka." Slut citat ur Annika Borg teol dr, skribent, präst Christer Hugo, kyrkoherde, skribent Svenska kyrkans kritik av Israel behöver sättas under lupp

Vad är det för ”svartvit bild av konflikterna i Mellanöstern” de kritiserar ? Citat” Vad var brottet för att kollektivt dömas till ett sådant fängelsestraff? Ja, brottet är folktillhörighet. Att tillhöra ett folk som, precis som grannfolket, är historiskt kopplat till ett och samma land. Där kompromiss är nödvändig. Brottet är att några bland Gazas befolkning, på grund av den obalans i makt och i tillgång till livsresurser som råder mellan grannarna, i frustration skickar iväg några raketer över gränsen. Brottet är att befolkningen i fria, demokratiska val har valt fel regering. För det brottet utdelas straffet: kollektiv bestraffning i fängelse.
Och vi har mänsklig erfarenhet av att försoning är möjlig. Erfarenheten från Sydafrika handlar om en situation som inte var mindre svår än den vi upplever i Mellanöstern. Men där det ändå var möjligt att söka försoningens väg istället för den kollektiva bestraffningens och hämndens. Men det sitter i våra ögon. Det sitter i sättet vi ser på varandra. Mandela sa: "Min frihet är beroende av din frihet. Så länge du inte är fri blir jag aldrig fri." Och Desmond Tutu sa: "Min mänsklighet hänger ihop med din mänsklighet. Det är du som gör mig till människa. Vi är varandras förutsättningar för att vara mänskliga." slut citat ur K G Hammar tänder ljus för Gaza

En sak även jag reagerar på är K G Hammar ord ” i frustration skickar iväg några raketer över gränsen.” Man skall aldrig försvara en enda raket från Gaza, oerhört dumt det tas direkt till intäkt att man stöder Hamas , men nu tror inte jag K G Hammar gör det.

De får svar på samma debattforum  ”Blockaden av Gaza innebär en kollektiv bestraffning av hela befolkningen. FN hävdar att blockaden är illegal och så sent som igår publicerade svenska UD MR-rapporter där det, återigen, fastslås att Gaza fortfarande anses ockuperat. För att den besvärliga situationen för befolkningen i Gaza ska lösas krävs det framför allt att blockaden hävs. Människorna i Gaza måste få leva ett värdigt liv med fri införsel av mat, medicinsk utrustning och byggnadsmateriel samt möjlighet att röra sig över gränspassagerna." av  Erik Lysén Internationell chef för Svenska kyrkan

Jag har skrivit det förut och det kan upprepas ”Heder åt Svenska kyrkan , det är en kyrka som tagit Jesu ord på allvar att ställa upp på sina bröders nöd i Palestina. En Kyrka som bryr sig


Ship to Gazas mål är ”Blockaden ska hävas, inte lättas!” 
 
Det allvarliga med de som kritiserar ”Ship to Gaza” inte förstår att blockaden av Gaza är bara ökar Hamas inflytande. AlJazeera English den 5 jul 2011" Det har gått fem år sedan Israel införde en total blockad av Gaza - en belägring som syftade till att försvaga Hamas, som kontrollerar Gazaremsan. Men en underjordisk värld av smuggling tunnlar och den efterföljande skatter som påförs av Hamas, har faktiskt bidragit till att stärka gruppen.Medan Israels blockad har i allmänhet skadat ekonomin i Gaza, har tunnlarna gjort sina ägare och Hamas rikare. " Al Jazeeras Nicole Johnston rapporter från Gaza.Det är inte bara AlJazera som säger det Utrikeskorrespondenten Nathan Shachar

För att ingen av läsarna skall hållas i tvivelsmål, min egen inställning läs tidigare :Hamas i Gaza

Läs även andra bloggares åsikter om
Dagen-2  Vårt Land Dagbladet
Dagen-3

7 kommentarer:

 1. Joakim Wohlfeil9 juli 2011 kl. 10:34

  En bra blogg Egon. Även om jag har en del synpunkter kring årets STG så får man inte glömma att syftet att häva blockaden är helt legetimt.

  Här behövs det ett synsätt som inte fastnar i vare sig den israeliska eller palestinska politiska agendan. Alla som jobbar praktiskt på plats vet att blockaden hela tiden varit ett fiasko så kan man ta frågan för vad den är. (man skall inte glömma att även Palestinska myndigheten i Ramallah varit medskyldig, ihop med Egypten och Israel)Nämligen en politisk manöver utan praktiskt värde, men som förstör livet för civilbefolkningen i Gaza.

  Problemet är politikerna. Hamas lever på blockaden men deras befolkning skulle bli rasande om de medgav det. Fatah vet att blockaden drabbar vanliga palestininer men är rädda för att levnadsstandarden skall öka i Gaza innan Hamas misslyckats. Egypten är rädda för att MB skulle stärkas av en helt öppen gräns till Gaza. Israelerna (framför allt militären) vet att blockaden är kontraproduktiv, men det skulle orsaka en intern politisk kris att medge detta. osv..osv..

  Det verkliga hyckleriet är alla som lägger så mycket tid på att kritisera varenda fel inom STG utan att säga nåt om grundproblemet som är blockaden.

  Här finns också anledning att påminna om kyrkornas perspektiv, det är ingen hemlighet att det inom alla aktörer som upprätthåller blockaden finns intressen som även har nytta av ett "lagom" starkt Hamas, lite lagom militant, lite lagom skrämmande, lite lagom aggressivt.
  För de kristna har Hamas aldrig inneburit något positivt och därför har också motståndet mot blockaden under senare år varit konsekvent.

  Nu skall jag just packa väskan för en intensivkurs på Harward Law school i Folkrätt med fördjupning på kriget mot terrorismen; rättigheter och begränsningar. Vi får se om jag återvänder med helt nya åsikter, eller bara blir besvärligare ;-)

  Det bli nog lite begränsad tid att debattera på nätet ett tag, hörde jag en suck av lättnad från några ;-).
  Men önskar er alla en trevlig sommar.

  SvaraRadera
 2. Ship to Gaza är överspelat och deltagarna återvänder en efter en till sina hemländer efter att västvärldens demokratier fördömt det illegala tilltaget att bryta en blockad av en krigförande.
  Bra att västvärldens demokratier sagt sitt om Hamasprojektet.
  Borde vara slutdiskuterat nu.

  S-E Richardsson

  SvaraRadera
 3. Till Jerry din kommentar om Jewish Rabbi har inget med min artikel att göra.

  SvaraRadera
 4. Ännu en rent lögaktig tramskommentar i raden av totalt okända kommentatorer, som ständigt invaderar denna blogg...

  Märkligt nog så rapar alla standardiserad israelpropaganda, Modell 1 A...

  SvaraRadera
 5. Till S-E Richardsson
  " Bra att västvärldens demokratier sagt sitt om Hamasprojektet."
  Så här sa EU:s representant:
  "Israels blockad av Gazaremsan måste få ett omedelbart slut. Det sa EU:s representant för utrikes- och säkerhetsfrågor, Catherine Ashton, i ett uttalande idag. fredag 28 maj 2010 " SR-Ekot

  SvaraRadera
 6. Till S-E Richardsson, nästa gång du kommenterar här använd även förnamn. vi vill veta vem vi för debatt med.

  SvaraRadera
 7. Joakim: "...Även om jag har en del synpunkter kring årets STG så får man inte glömma att syftet att häva blockaden är helt legetimt..."

  Kan du specifiera dina synpunkter? Har du synpunkter på fjolårets StG också? Ändamålen helgar bara medlen så långt. När luktar det ruttet nog för att säga ifrån? Syftet är politiskt, varken för fred, frihet eller ens värst mycket förnödenheter.

  Och igen - experter på internationell lag och krigslagar tvistar om blockadens legalitet.

  Hamas rapporteras nu vara ilskna på Abbas för att han efter Greklands agerande vs båtarna tar emot grekiska ledare i Ramalla. Hamas verkar välkomna aktivisterna, somliga av vilka är deras vänner. Hur kan man säga att StG INTE gynnar Hamas politiskt?

  Abbas finns som vanligt "between a rock and a hard place", skruvstäd.

  Anna Roth

  SvaraRadera