10 juni 2012

Brev från Taybeh

Taybeh  är en kristen by på Västbanken ( som jag bodde i ett par dagar i mars 2012i).

En av Taybeh:s  innevånare är Maria C. Khoury * Hon är gift med Taybeh:s  borgmästare.

Kära Egon.  Jag vill skicka en annan historia för dig om min åsikt om de muslimska människor jag känner, och som finns i min omgivning,  om du hade något intresse i den här historien,  jag skickade för några dagar sedan kanske det var inte relaterat till något du har ett intresse, men jag tänkte på dig eftersom de flesta av eleverna i Betania skolan är muslimer med några kristna och visar rättvisa relationer, etc, båda hållen. 
Hoppas du kommer  tillbaka till Taybeh. Du välkommen att publicera den , dela den, översätta den om den kastar något ljus av goda förbindelser muslimer och kristna i Palestina  
Tack för ditt stöd och solidaritet, Maria 



Gästkrönika: Vad som händer i det heliga landet idag?

När jag umgås med ambassadörer och "vem är vem i Palestina" att det blir så svårt att sluta vara ”borgmästarens fru.” Men det kommer snart . Även efter att valet ställdes in mer än fyra gånger, och slutligen meddelades i september att de lokala kommunens val kommer att äga rum och som jag förstår det ,
så kommer inte min man David Khoury, att ställa upp igen eftersom vi helt enkelt gjort vårt . Men idag var så himla intressant eftersom när man får en inbjudan samtidigt att delta i en sammankomst med presidenten i förbundsrepubliken Tyskland som besöker Jerusalem och firar den 75: e årsdagen av den ortodoxa Skolan i Betania med min tyska god vän Syster Martha, som är direktor då säger man inte nej.

Jag hade bara uttrycka mitt stöd och solidaritet för en enkel helig person som jag känner efter hennes lydnad från Moder Elizabeth, abbedissan St Mary Magdalene kloster i Getsemane för att tjäna Kristus i det Heliga Landet tillsammans med några andra systrar som förestår denna skola med cirka 350 kvinnliga studenter och trettio lärare. Den tidigare chefen för skolan, ansåg närvarande det vara den bästa i området, var en annan kär vän, moder Agapia Stephanopoulos. Dessutom gjorde parkerings dilemmat och säkerhetskontrollen med att träffa alla presidenten beslutet att umgås med systrarna så lätt. Jag tänker ofta att fred aldrig kan uppnås i det heliga landet, eftersom tekniskt sett hälften av Israel automatiskt skulle förlora jobben eftersom allt arbete bygger på "Israels säkerhet."
Men, tillbaka till Betania skolan som grundades i samma område som Jesus uppväckte Lasarus från de döda, här finns utbildning  från dagis till tionde klass med ambitionen att öppna och utöka även i klasserna 11 och 12 grades med lämpligt ekonomiskt stöd. Skolan ligger i själva området där Jesus ofta besökte Marta som serverade honom medan Maria att ner och lyssnade.

I början av 1900-talet var Betania en liten by nära Jerusalem med ca 400 invånare där den Russian Ecclesiastical Mission fick uppdrag att köpa en plats för de behov som ortodoxa pilgrimer hade. På 1930-talet, vid denna ursprungliga plats i den bibliska gästfrihet Marta och Maria bildade ett internationellt systerskap. Den första abbedissan Maria och nunnor Marta och Barbra startade ursprungligen en medicinsk klinik och vävstuga som så småningom förvandlades till en internatskola för ortodoxa flickor i en stad där för närvarande mer än 20.000 palestinier bor mestadels muslimer men även några kristna också. Skolan försöker att lära ryska från tredje klass.

Fritidsaktiviteter inkluderar sport och bön, men jag vet syster Martha har tagit de flesta av hennes tretton inneboende till Ryssland för en kulturmötet. Jag tänker att efter denna underbara dag på Betania kanske syster Martha kommer att ta mig till Ryssland också eftersom det endast är på foton och i anden jag känner alla de troende som upprätthålls en sant vittne till Kristus, vår Herre under kommunismen. Och syster Martha har upprätthållit sin lojalitet och hängivenhet till Kristus, utöver att hjälpa mig att försöka utbilda över åtta barn från Taybeh. Om du besöker Jerusalem, så finns på andra sidan muren den ryska skolan för flickor i Betania. Grattis på 75-årsdagen av omhuldade av kärlek och lycka och sann vittnesbörd om Kristus

31 May 2012 Maria C. Khoury, Ed.D. 

Hennes orignaltext finns här: What Happened in the Holy Land Today? 

Foton: Från orginalsidan

* Läs mer om Maria C. Khoury:  Biography of Maria C. Khoury, Ed. D 

Tidigare om  Taybeh:  Muslimsk attack i Taybeh?
Tidigare om Betania: Vägen till Jerusalem och Här slutar Sidenvägen


Läs även andra bloggares åsikter om

Dagen 

11 kommentarer:

  1. Egon

    Jag är verkligen förvånad över att du länkar till Dagens artikel om den radikale kopten. Dels för innehållet, för du har väl läst allt det rabiata han säger, dels ser jag ingen koppling till ditt inlägg.
    E. Lande

    SvaraRadera
  2. Egon

    Maria: "I often think that peace might never be achieved in the Holy Land because technically speaking, half of Israel will automatically not be employed since all work is based on the “security of Israel.”

    Sålunda menar hon att hälften av alla israeler kommer att bli arbetslösa om det blir fred och alltså kommer det kanske aldrig att bli fred. Underförstått...
    E. Lande

    SvaraRadera
  3. Svar till E Lande: Artikeln om den koptiske tv-predikanten Zakaria Botros handlar om relationer mellan kristna och muslimer. I min artikel skriver Maria C. Khoury i förordet citat" Jag vill skicka en annan historia för dig om min åsikt om de muslimska människor jag känner, och som finns i min omgivning, om du hade något intresse i den här historien, jag skickade för några dagar sedan kanske det var inte relaterat till något du har ett intresse, men jag tänkte på dig eftersom de flesta av eleverna i Betania skolan är muslimer med några kristna och visar rättvisa relationer, etc, båda hållen."

    Om inte du själv har någon slutledningsförmåga att se en gemensam nämare så tänker jag inte hjälpa dej.

    SvaraRadera
  4. Du E Lande egentligen borde jag inte godkänna din kommentar av 11 juni 2012 16:49. Eftersom den är så ovidkommande. Jag kan inte upphöra att förvånas, nu citerar jag Stig Strömbergsson ”I ett blogginlägg eller en annans kommentar kan du ta fasta på en detalj som inte faller dig på läppen och göra det till den milda grad att huvudärendet helt kommer bort. ”

    SvaraRadera
  5. Egon, man måste väl kunna förundras över ett uttalande som menar att det aldrig kommer att bli fred därför att annars skulle det bli stor arbetslöshet. Finns många sorts anklagelser i detta. Vad Stig och du missar är att somliga detaljer kan visa ett stort problem i tankes¨ått och vinkling.

    SvaraRadera
  6. Du AK Roth "uttalande som menar att det aldrig kommer att bli fred därför att annars skulle det bli stor arbetslöshet." Fattar du inte att hon är sarkastisk.

    SvaraRadera
  7. Jo, jag fattade att hon måste ha varit sarkastisk, speciellt som Maria tidigare ha klandsrat intifadan för mycket olycka, men att det ändå var ett olyckligt uttalande. Det raljerar om säkerhetsåtgärder, som kom till för att tusentals oslyldiga liv förstördes på bara några år. Antar att jag inte har mycket sinne för humor vad terrorism beträffar.

    SvaraRadera
  8. Egon, Marias uttalande om kopplingen mellan fred och arbetslöshet behöver absolut inte ses som enbqrt ironiskt (även om jag inte vet hur hon menar när hon säger det.
    Det finns forskning som visar att i alla konflikter blir intressen i samhällen beroende av konflikten, och anpassar sig.I centralafrika är milisgrupperna som lever på råvaruplundring klassiska exempel, tunnelbaronerna i Gaza som är.rädda för att blockaden skall hävas är välkända, Israel har som samhälle extremt många intressen som gjort sig beroende av konflikten. Bosättar rörelsen är ett tydligt exempel då de vet att den dubbla lagstiftningen upphör vid fred, svt visade förra året hur israeliska bolag och vissa offentliga institutioner gjort sig beroende av gazablockaden, över 40% av biståndet till palestinierna hamnar i Israel, krigs industrin är enorm i Israel och det är ingen hemlighet att Israel agerar stenhårt mot palestinska icke vålds strategier (vilket naturligtvis i grunden kan vara en taktiskt avvägning mer än ekonomisk). Men det är ingen hemlighet konflikter skapar beroende, mest på den starka sidan och israel är inget undantag

    SvaraRadera
  9. Joakim

    "över 40% av biståndet till palestinierna hamnar i Israel..."
    Det var andra gången du skrev det. Det vore KUL om du kunde uppge lite mera detaljer. Medan du sen ändå är i farten så kan du ge oss procenten på hur mycket Arafat skummade av och satte undan för att inte tala om alla de miljoner som hans fru Suha fick och nu lever av. Abbas&söner lär vara miljonärer, samma korruption på det hållet för att inte tala om Hamas...Medan vanliga palestinier strävar...
    E. Lande

    SvaraRadera
  10. Lite kul att som Lande gör ovan avkräva folk på källor för en faktauppgift i samma inlägg framför uppgifter som "lär" stämma.

    SvaraRadera
  11. Johan, Lande krävde väl inte källa utan fler uppgifter? Men du kan ju be Joakim att följa de stringenta regler du nu sätter här på denna "din" blogg. :)

    SvaraRadera