12 december 2012

Israel-Palestina och verkligheten



Kjell Jonasson är präst i Sv Kyrkan har arbetat många år på Jerusalem Interchurch Center som drivs av Kyrkornas Världsråd. Han har även arbetat inom den lutherska kyrkan (ELCJHL) tillsammans med Biskop Monib Younan samt på Svenska Teologiska Institutet. Han var en av deltagarna på Kom och se!


I en debattartikel i de kristna tidningen Dagen ger han en bra replik på prästen Annika Borgs kritik av SVT. Ta ansvar för Israel-bilden

Han frågar citat” Och varför väljer man att läsa Kairos Palestina-dokumentet (KPD) som ”hatpropaganda” i stället för, som författarna uttrycker det, ”ett rop av hopp i frånvaro av allt hopp”? 

När Borg reducerar KPD till en så kallad ”ersättningsteologi” (replacement-theology) är det en lika svårförståelig bild. Många ser i stället att betoningen ligger på ett inklusivt synsätt på en enda Gud, rättvis och god som skapat varje människa till sin avbild. Guds ord – ”en källa till liv för alla människor med tro, hopp och kärlek – med lika mänskliga rättigheter. 

Här uppmanas vi i västkyrkor att inte ge teologisk och biblisk legitimitet åt det förtryck som ockupationen innebär, som man anser är en synd mot Gud och människan då den deformerar Guds avbild, både i den som ockuperar och den som ockuperas. Landet ser man som givet till alla, judar, muslimer och kristna. Man avvisar alla former av våld och uppmanar till fred och försoning. 

I stället för att stödja freds- och mänskliga rättighetsgrupper i Israel och regionen så har ensidigt stöd från väst ­ibland underblåst nationalistiska krafter som bidragit till vad man skulle kunna kalla en ”displacement-theology” eller ”fördrivningsteologi”. Slut citat Ur Frågor om Annika Borgs mediebild 

 Läs Kairos Palestina-dokumentet (KPD) här på  Kairos Palestina ( Svenska)
 



21 maj 2011 Rev. Kjell Jonasson from Sweden lives in Jerusalem and works for the Jerusalem Inter-Church Centre (JIC). JIC is a joint project of the Jerusalem churches, the World Council of Churches (WCC) and the Middle East Council of Churches (MECC), functioning as a coordination point for ecumenical action in and for Jerusalem, Palestine and its churches. He suggests the Kairos Document as the most influential product for faith-based initiatives on peace in the Middle East.

Tidigare:Budskap från Betlehem -2


Läs även andra bloggares åsikter om

3 kommentarer:

  1. Jobbigt för Annika Borg när verkligheten vägrar anpassa sig efter hennes åsikter....

    SvaraRadera
  2. Verkligheten anpassar sig?? Intressant!
    Kudos till Annika Borg som analyserar och inte bara jamar med en viss skock. Så ock till Jörgen U Bengtsson och hans kommentar till EBs på hennes blogg:
    "Lite eftertanke och nyansering kan behövas här och inte bara en huvudlös och ansvarslös politisering i den palestinska sakens tjänst."

    SvaraRadera
  3. Verkligheten anpassar sig?? Intressant!
    Kudos till Annika Borg som analyserar och inte bara jamar med en viss skock. Så ock till Jörgen U Bengtsson och hans kommentar till EBs på hennes blogg:
    "Lite eftertanke och nyansering kan behövas här och inte bara en huvudlös och ansvarslös politisering i den palestinska sakens tjänst."

    SvaraRadera