14 maj 2009

Påven i Betlehem


När påven besökte Betlehem, besökte han inte bara staden som pilgrim och turist. Han hälsade även på som biskop hos sin katolska församling där som består av palestinier.
Citat: Den heliga stolen stödjer ert folks rätt till ett självständigt palestinskt hemland i era förfäders land, i säkerhet och fred med era grannar inom internationellt erkända gränser, sa påven när president Mahmoud Abbas tog emot honom i Betlehem. Påvens konvoj passerade en port i den kontroversiella israeliska muren som skär av Betlehem från Jerusalem på väg in i Jesu födelsestad. Slut citat.
Citat: Vi kristna är så få”- Vi är så glada att vår påve är här. Vi ber att han skapa fred så att vi kan leva här utan stora murar som i ett fängelse. Vi kristna är så få. Vi är trängda av israelerna och av vårt eget folk, våra muslimska grannar, sa Hala Totah, 60, sjuksköterska som rest från Ramallah för att delta i mässan.- Vi vill inte ge oss av. Det här är vårt land, det här är Jesu land, sa hon. Slut citat. Läs hela artikeln i tidningen Dagen

Oktober 2008 besökte jag Betlehem, ni som inte tidigare läst om mina intryck och möten med Betlehemiterna kan läsa här:
Betlehem-del 1
Betlehem-del 2
Betlehem-del 3
Betlehem-del 4

Tidningen Dagen har haft svårt för att ha en allsidig rapportering av verkligheten på Västbanken. När kommer tidningen Dagen skriva om de kristna ekumeniska följeslagarna? Sist en artikel från SKR-följeslagarprogram publicerades i tidningen Dagen var 2006-01-24 "Come and Feel the Glory of Israel"

När svenska kyrkoledare för ett par år sen besökte Betlehem skrev inte tidningen Dagen ett enda ord av vad de sett. Blev de kvar i det heliga landet?

Men det finns kanske ”viktigare och gladare” nyheter från Israel? Eller vad tycker ni läsare är han ett föredöme ?en pingstvän och kristen legosoldat i Israel

Foto: Egon Berglund Skolbarn i Betlehem som väntar på skolbussen

Läs även andra bloggares åsikter om


5 kommentarer:

 1. Här har du alltså vittnesmål om det jag skrev om i en kommentar i en annan blogg - att de kristna i Mellanöstern är trängda inte bara av judisk ockupationsmakt utan också av sina muslimska grannar.

  Allt gott till dig!
  /Bitte

  SvaraRadera
 2. citat”de kristna i Mellanöstern är trängda inte bara av judisk ockupationsmakt utan också av sina muslimska grannar. slut citat Bitte

  Citat: Vi kristna är så få”- Vi är så glada att vår påve är här. Vi ber att han skapa fred så att vi kan leva här utan stora murar som i ett fängelse. Vi kristna är så få. Vi är trängda av israelerna och av vårt eget folk, våra muslimska grannar, sa Hala Totah, 60, sjuksköterska som rest från Ramallah för att delta i mässan.- Vi vill inte ge oss av. Det här är vårt land, det här är Jesu land, sa hon. Slut citat.

  Hala Totah vet nog vad hon talar om, när nu livsrummet för palestinierna minska till följd av nya bosättningar, avspärrningar och arbetslöshet så uppstår följdreaktioner i det Palestinska samhället, grupper ställs mot varandra i en krympande ekonomi. Vi får inte heller glömma bort att när en kristen president i USA för krig i mellanöstern och stöder Israel så får kristna i regionen ta smällarna.
  För de kristna-sionisterna som försvarar Israels ockupation så är hotet från muslimska grupper ett bekvämt argument för deras sak.
  Läs mer.The Disappearing Christians of the Middle East Läs även vad påvens uttalanden kan ställa till med: Muslimer bigger kyrka

  SvaraRadera
 3. Jag försvarar inte de israeliska ockupanterna. Jag ville bara peka på att det jag tidigare sagt nu beläggs av fler. Som jag minns det så ifrågasatte ju du starkt att de kristna palestinierna skulle vara trängda av muslimerna. Men som du här ser så trängs man undan av båda judar och muslimer mitt i Jesu heliga land.

  Att USA har en kristen president som stödjer Israel är absolut inget försvar för att islamisterna i området förföljer och försöker få bort de kristna. Däremot vore det lovvärt, och en välgärning för hela regionen (och hela världen för den delen) om den nye presidenten kunde visa en större öppenhet för båda sidor i konflikten.

  SvaraRadera
 4. Förresten - det där med påvens uttalande är gammalt nu. Vad vill du han ska göra mer än han redan gjort?

  Det uttalande han fällde var obetänksamt, men det var trots allt ett citat - inte hans egen åsikt. Tycker du verkligen att det ger muslimer rätt att bränna kyrkor?

  Isåfall är du precis lika enögd som den värsta sionisten. Du begår samma synd om du anklagar de israeliska ockupanterna att begå, nämligen att använda ett brott som en ursäkt för ett annat. Jag trodde betydligt bättre om dig, Egon, än att du förnumstigt skulle citera en artikel som skyller en islamistisk attack på en kyrka på påven! Men jag hade uppenbarligen väldigt, väldigt fel.

  Påvens resa i Mellanöstern har för övrigt varit mycket lyckad hittills och det är väl därför det talas förhållandevis lite om den i påve- och katolikhatets Sverige. Både muslimer, judar och kristna är mycket glada över hans närvaro i regionen. Påven är faktiskt mer av en tillgång än en belastning för den här världen, det är bara att inse hur ogärna man än vill.

  SvaraRadera
 5. Citat: Som jag minns det så ifrågasatte ju du starkt att de kristna palestinierna skulle vara trängda av muslimerna. Slut citat Svar: Ja eftersom de var så de själva sa till mej när jag frågade dem. Jag hade en lång diskussion i kommentarerna i mitt inlägg http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2008/10/betlehem-del-1.html

  Citat: Förresten - det där med påvens uttalande är gammalt nu. Vad vill du han ska göra mer än han redan gjort?
  Det uttalande han fällde var obetänksamt, men det var trots allt ett citat - inte hans egen åsikt. Tycker du verkligen att det ger muslimer rätt att bränna kyrkor? Slut citat.

  Svar: Men Bitte tagga ner debattonen, givetvis ger det inte muslimer rätt att bränna kyrkor. Vad jag försöker förklara skeendet att i denna region med krig och ockupation är allt som en krutdurk. Men samtidigt visar Anders Dejeke SKR:s följeslagare att det finns goda krafter ”Det fina i berättelsen är vem som hjälpte till att bygga upp kyrkan igen. En berättelse om solidaritet och respekt religioner emellan”.

  Citat: I såfall är du precis lika enögd som den värsta sionisten. Du begår samma synd om du anklagar de israeliska ockupanterna att begå, nämligen att använda ett brott som en ursäkt för ett annat. Jag trodde betydligt bättre om dig, Egon, än att du förnumstigt skulle citera en artikel som skyller en islamistisk attack på en kyrka på påven! Men jag hade uppenbarligen väldigt, väldigt fel. slut citat

  Bitte tagga ner tonen, har jag anklagat påven? Jag har återgett ett skeende.

  Citat: Påvens resa i Mellanöstern har för övrigt varit mycket lyckad hittills och det är väl därför det talas förhållandevis lite om den i påve- och katolikhatets Sverige. Både muslimer, judar och kristna är mycket glada över hans närvaro i regionen. Påven är faktiskt mer av en tillgång än en belastning för den här världen, det är bara att inse hur ogärna man än vill. Slut citat.

  Jag håller med dej, när han besöker sina församlingsmedlemmar så stärker det de kristnas situation.

  SvaraRadera