17 december 2008

Jul i Betlehem

Gläns över sjö och strand, stjärna i fjärran. Du som i österland, tändes av Herran. Stjärnan från Betlehem, leder ej bort men hem. Barnen och herdarna följa dig gärna. Strålande stjärna, strålande stjärna. Natt över judaland, natt över Sion. Borta vid västerland slocknar Orion. Herden som sover trött, barnet som slumrar sött. Vakna vid underbar korus av röster. Stråla så härligt klar, stjärna i öster.

Gånga från lamm och hem, sökande Eden, stjärnan från Betlehem visar dem leden, fram genom hindrande jordiska fängsel,hän till det glindrande lustgårdens stängsel, hän till det glindrande lustgårdens stängsel.
Armar där sträckas dem, läppar där viska, viska och räckas dem ljuva och friska: Stjärnan från Betlehemleder ej bort, men hem. Barnen och herdarna följa dig gärna,strålande stjärna, strålande stjärna.
Betlehems stjärna Text: Victor Rydberg Musik:Alice Tegnér

Betlehem är inte bara en stad för länge sen. Den finns fortfarande men vill ni veta hur människorna som bor där har det? Själv gjorde jag en resa dit oktober 2008 och stannade där i 2 dagar. Du kan läsa om min vistelse där
Betlehem Del 1
Betlehem Del 2
Betlehem Del 3
Betlehem Del 4


Befolkningen i dagens Betlehem är palestinier,en stor andel är kristna.
Vill du vet a mer om deras liv? Läs här:Jerusalems föreningen
Tidning 08-nr 3
Tidning 08-nr 1
Tv i Betlehem når ut med fredsbudskapet

Kommer ni att hälsa på släkt och vänner under jul?
För palestinierna på Västbanken är det inte en självklarhet. Idag är Västbanken uppdelad i sex områden, nordlig, sydlig, Jerusalem, Jordandalen, centrala, norra delen av döda havet. Att resa mellan dessa områden innebär flertalet checkpoints och oförutsägbara väntetider och kontroller. Om ockupationen av E1 fulländas kommer det att innebära att östra Jerusalem helt skärmas av från resten av Västbanken, samt att det kommer att bli mycket svårt att ta sig mellan de norra och södra delarna. Rörelsefrihet är en nödvändig förutsättning för att få tillgång till service, arbetsplatser, grundläggande utbildning och hälsovårdm samt för att bevara sociala, kulturella och familjeförbindelser. Läs mer här Rörelserestriktioner

Tycker du att det är jobbigt att stiga upp tidigt för att åka till julottan?
För de arbetare från Betlehem med omnejd som är lyckligt lottade att få arbetstillstånd ( de måste ha fyllt 35 år och vara gifta) att jobba utanför muren är det ”julotta varje arbetsdag”. De måste ställa sig i kö vid checkpointen "Gilo300" redan vid 04.00 för att hinna in till sina arbeten inne i Israel. Vill ni veta? läs här: En alldeles vanlig morgon
Den militära vägspärren Gilo
YouTube-Bethlehem checkpoint, 4am

Bethlehem Palestine Situation - National Geographic Magazine - December 2007

Medan de befann sig där var tiden inne för henne att föda, och hon födde sin son, den förstfödde. Hon lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom det inte fanns plats för dem inne i härbärget. Vill du veta om hur dagens kvinnor i Betlehem har det vid barnafödsel och sjukvård?
Läs här: Amnesty-Kvinnorna bär det tyngsta lasset

Betlehem och herdarnas marker
I samma trakt låg några herdar ute och vaktade sin hjord om natten. Då stod Herrens ängel framför dem och Herrens härlighet lyste omkring dem, och de greps av stor förfäran. Men ängeln sade till dem: "Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. I dag har en frälsare fötts åt er i Davids stad, han är Messias, Herren. Och detta är tecknet för er: ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba. Nu finns inga betesmarker kvar åt Betlehems herdar.Här i "herdarnas marker" med olivlundar och blommande mandelträd spred Herrens ängel enligt Lukasevangeliet glädjebudskapet att en frälsare fötts. Nu ringlar sig det dödsbringande barriärystemet fram i dalen likt ett nutida drakmonster, annekterande maximalt av obebott land. På höjden till vänster ses Betlehems utkantsbebyggelse, till höger tronar den fästningslika bosättningen Har Homa på den konfiskerade Abu-Ghnaim-kullen.

På julafton riktas den kristna världens blickar mot Betlehem och födelsekyrkan som sägs vara byggd där Jesus låg i krubban. I nästan 2 000 år har Betlehem haft en kristen befolkning. Men många av befolkningen väljer nu att emigrera Sveriges Radios Christer Fridén, ger svar varför. SR-Webbradio från 2003
Läs även: Det fanns inte plats för dem

Under advents och jultiden tänder min familj en stjärna i vårt köksfönster, för oss är det stjärnan från Betlehem. Det var där han föddes vår frälsare Jesus, det fanns inte plats för honom inne i staden Betlehems härberge, han fick födas ute i ett stall.

Finns det plats i era hjärtan för Betlehems befolkning? Kom ihåg att Jesus också var ett flyktingbarn.

Foto: Egon Berglund bilder från Betlehem.

Läs även: Ulf Bjerld Hoppets stjärna bleknar

Läs även andra bloggares åsikter om


28 kommentarer:

 1. Flertalet av befolkningen i Betlehem idag är muslimer, inte kristna.

  Och Hamas är sedan 2005 största enskilda parti i Betlehems kommunfullmäktige.

  SvaraRadera
 2. Tack for den har fina postningen. Poetiskt sprak.
  Eleni S

  SvaraRadera
 3. Har Homa konfiskerat?? Har du ingen som helst respekt för sanning och fakta, Egon? Din blogg börjar mer och mer likna de hatbloggar du länkar till. Enda skillnaden är att Egon/Bröder har spenderat en HEL VECKA i Israel, på en välarrangerad politisk propagandaresa.

  SvaraRadera
 4. Finns det någon vackrare sång än "gläns över sjö och strand"?

  Sången kan liksom jesusberättelsen ge ge stoff till många liknelser och vackra och inte så vackra associationer. Man kan ju t.ex. filosofera vidare på "Natt över judaland", det Hamas och andra fanatiker vill ska hända den judiska staten. Man kan även tänka på judiska spädbarn som tvingats födas under jorden i skyddsrum.

  Det som saknas i hela området och omvärlden är tre vise män och/eller kvinnor som på allvar vill stoppa våldet så att andra visa män och kvinnor kan förhandla en varaktig fred.

  A-K Roth

  SvaraRadera
 5. Beit Sahour ( ligger vid herdarnas äng) en av Betlehems förstäder har 15400 innevånare 80% kristna, 20% är muslimer

  SvaraRadera
 6. Bröder,

  Om du tar ett specifikt hus, så får du 100% kristna. Men vad med Bethlehem i sin helhet?

  SvaraRadera
 7. G. Tikotzinsky, vad menar du med "en hel vecka i Israel?" Har jag missforstatt nagot? Egon har val besokt framst Vastbanken, eller Judea och Samaria, om du sa vill. Det ar inte Israel, det ar ett disputerat omrade.
  Eleni S

  SvaraRadera
 8. Egon flög antagligen in och ut via Tel Aviv och spenderade kanske ett par dagar i Israel och kanske fem dagar i omtvistat eller palestinskt område?
  A-K

  SvaraRadera
 9. Har Homa var judiskägd mark, Egon!
  Hur kan du strunta i fakta på det här sättet?!

  Men ingenting förvånar mig med dig längre. Du har till och med skrivit att Aqsamoskén i Jerusalem skulle vara heligare för muslimerna än Profetens Moské i Medina.

  Jag kommer att länka till det vid tillfälle då jag i min blogg vill visa att du saknar trovärdighet. Tack!

  SvaraRadera
 10. Vem är du Stefan? Du kommer med påståenden utan att kunna bevisa dem.
  Jag sett med egna ögon hur privata olivträd utanför Betlehem blivit instängslade och omöjliga att nå för sina ägare är det rättvisa?
  citat:Bosättningar och landkonfiskeringar får långtgående konsekvenser. Den bosättning som upprättats på kullen som på arabiska kallas Jabal Abu Ghneim och på hebreiska Har Homa ligger på mark tillhörig invånare från Betlehemsområdet.Enligt Göran Gunner forskningsenheten vid Sv. kyrkan

  SvaraRadera
 11. Har Homa är byggt på 1400* dunam som exproprierades från judiska ägare, och 450 dunam som exproprierades från arabiska ägare. De judiska ägarna hade köpt marken på 1940-talet, eller senare från de ursprungliga köparna. Både de judiska och arabiska ägarna betalades skälig kompensation för sin egendom. Innan stadsdelen byggdes hyste kullen en skog, där fanns varken judisk eller arabisk bebyggelse.

  Den verkliga frågan i de israeliska domstolarna var om staden Jerusalem har rätt att expropriera egendom för att sedan bygga privata bostäder. Både de judiska och arabiska markägarna motsatte sig projektet, eftersom de själva ville uppföra stadsdelen sedan byggnadsplanerna godkänts.

  Det är också värt att notera att hela den politiska kontroversen i FN samt mellan PM och Israel år 1997 inte gällde äganderätten till marken. PM ansåg att byggnationen stred mot Oslo-avtalen.

  Det verkar som om vi kan avfärda Göran Gunner och forskningsenheten vid Svenska Kyrkan som icke trovärdiga, eller rent av som medvetna förfalskare.

  *En dunam motsvarar 1000 kvadratmeter.

  SvaraRadera
 12. Svar till GT: Du skriver att ” Har Homa är byggt på 1400* dunam som exproprierades från judiska ägare, och 450 dunam som exproprierades från arabiska ägare.” Slut citat . Enligt wikipedia In the 1940s a Jewish group purchased 130 dunams.

  Enligt Applied Research Institute of Jerusalem (ARIJ) The Israeli planning scheme of Har Homa settlement covers approximately 2148 dunums of the land on and around the mountain. Most of this land is owned by Palestinian families from Bethlehem, Beit Sahour, Sur Bahir and Umm Tuba.

  Oavsett vilka siffror vi använder så är den mesta av marken ägd av palestinier. Även om all mark vore äga av israeler så är det fortfarande ett brott mot artikel 49 i fjärde Genevèkonventionen som inte tillåter någon form av förflyttning av ockupationsmaktens befolkning till de ockuperade områdena och att bosättningar därför står i strid med internationell rätt. Men det vet vi sen länge att inte Israeliska staten bryr sig om att följa, i det här fallet så bryr man inte heller om att följa Oslo-avtalen.”The U.S. vetoed two different UN Security Council resolutions that called on Israel to stop construction at Har Homa. The U.S. was the only country of the 15 members on the council to vote against the resolution (Jerusalem Post, 3/9/97).”

  Vad värre var att: I Israel stiftades 1950 en lag som gav staten rätt att utan ersättning överta mark och egendom från ”frånvarande ägare”, Absentee Property Law. Dessa ”frånvarande ägare” var inga andra än de hundratusentals palestinska flyktingar som efter kriget 1948-49 varken kunde eller tillläts återvända till sina hem och därmed ansågs ha förverkat rätten till sin egendom. Det var med stöd av denna lag som uppemot sjuttio procent av den nybildade staten Israels territorium inom loppet av några år övergick från arabisk ägo till judisk. Ur Debattartikel Israel 60 år
  Är det rättvisa ?

  SvaraRadera
 13. Till GT. På denna blogg får Du inte försvara brott mot mänskliga rättigheter, bortförklara folkmord, förneka massakrer eller etnisk rensning!

  SvaraRadera
 14. Är detta en kristen blogg? Det märks inte då det kristna budskapet är helt förlorat. Jag läser en hetsk blogg med ett budskap som går stick i stäv med det som förkunnades av Jesus Kristus.

  Det är trist att se hur man använder Jesus budskap som en täckmantgel för egna högst tvivelaktiga syften.

  Jesus förkunnade väl fred, ickehat, tolerans och hopp?

  Vart tog det budskapet vägen på denna blogg?

  SvaraRadera
 15. Du Jonny , du får förklara dej lite bättre vad du menar "Det märks inte då det kristna budskapet är helt förlorat. Jag läser en hetsk blogg med ett budskap som går stick i stäv med det som förkunnades av Jesus Kristus." Vad menar du vad är hetsk i min blogg ?

  SvaraRadera
 16. Hej Egon,

  Kul att du gillade filmen
  http://www.frick.nu/blog/2008/12/carola-jul-i-betlehem

  Det absolut bästa sättet att få förståelse för helheten är att åka dit. Prata med personer i Betlehem, träffa folk i Israel, och åka runt i hela regionen. Synd att inte fler har möjlighet att göra det, men vi som har varit där får istället berätta vad vi har sett, hört och upplevt.

  Gott nytt år!

  SvaraRadera
 17. "På denna blogg får Du inte försvara brott mot mänskliga rättigheter, bortförklara folkmord, förneka massakrer eller etnisk rensning!"

  Och heller inte förneka att Israel bedriver etnisk rensning (och folkmord?), även om man kan komma med mycket väl underbyggda argument för att så inte är fallet?

  Det är din blogg, du bestämmer om den ska vara en plats för öppen debatt eller om bara de som i utgångspunkten delar din verklighetsbild och politiska ställningstaganden ska tillåtas kommentera deina inlägg.

  SvaraRadera
 18. § 7. – På denna blogg får Du inte försvara brott mot mänskliga rättigheter, bortförklara folkmord, förneka massakrer eller etnisk rensning! I sådana fall kan du totalt stängas av från bloggen.

  Jag avvisade kommentar från GT eftersom han bortförklarde mitt påstående att "I Israel stiftades 1950 en lag som gav staten rätt att utan ersättning överta mark och egendom från ”frånvarande ägare”, Absentee Property Law. Dessa ”frånvarande ägare” var inga andra än de hundratusentals palestinska flyktingar som efter kriget 1948-49 varken kunde eller tillläts återvända till sina hem och därmed ansågs ha förverkat rätten till sin egendom."

  SvaraRadera
 19. Egon, bröt du inte själv mot din egen paragraf 7 när du på denna blogg försökte bortförklara massakern i Hebron? Jag blev i alla fall mycket illa berörd av din förklaring. Man brukar säga "what's good for the goose is good for the gander".

  A-K Roth

  SvaraRadera
 20. Bröder strök två kommentarer. Den ena presenterade exakta siffror gällande äganderätten till marken i Har Homa samt hänvisade till fastställda domar i Högsta Domstolen. Den andra diskuterade kontexten för lagen från 1950.

  Uppenbarligen störde det mycket att jag presenterade historiska fakta. Bättre att censurera. Don't confuse me with facts, my mind is made up!!

  SvaraRadera
 21. Citat, A-K Rooth:Egon, bröt du inte själv mot din egen paragraf 7 när du på denna blogg försökte bortförklara massakern i Hebron? slit citat. Svar Jag bortförklarade inte massakern i Hebron, jag berättade om händelserna som inledde den, det är skillnad.
  Till GT. Du har fått komma med länkar om äganderätten till Har Homa tidigare nu blev jag less på alla dina påståenden, oavsett vad du skriver så bryter Israel mot artikel 49 i fjärde Genevèkonventionen.

  SvaraRadera
 22. "...nu blev jag less på alla dina påståenden..."

  Och här kom vi till problemets kärna.

  Problemet är inte att Tikotzinsky bryter mot några kommentarsregler, probelemt är att Tikotzinsky vägrar att akseptera Egons "sanning" och argumenterar för starkt för att Egon ska kunna tillbaka visa hans påståenden.

  SvaraRadera
 23. Bröder,

  I mina tre publicerade kommentarer till den här posten finns inte en enda länk.

  "nu blev jag less på alla dina påståenden"

  Det var ju ett verkligt starkt argument mot de judiska ägarnas registrerade lagfarter.

  Jag kan bara besvara vad du skriver. När du skriver KONFISKERAD då kan jag visa med fakta att så inte är fallet. Om du menar något annat så är det ju inte lätt att veta.

  SvaraRadera
 24. Egon, tydligen ser vi inte lika på pogromer och massakrar. När mobben piskas upp och begår de sorts dåd som gjordes i Hebron 1929, Bagdad 1941, sydstaterna under Jim Crow med lynchningarna eller i Rwanda 1994 kommer det efter ren och skär hets, hat som odlas. Uppviglingarna i Rwanda var klara och tydliga och föregicks av varningar som ingen lyssnade till. Så var det även enligt det som finns nedtecknat om Hebron. Du talade om en flagga i Jerusalem men det fanns en tydlig 'varningsflagg' rest som gav stark oro bland judarna i Hebron. Att komma med en flaggepisod i Jerusalem när man talar om massakern i Hebron ÄR att försöka förklara bort.

  Om du hade velat ge en fullständig rapport om händelser som ledde upp till massakern hade sanningen krävt(!) att du kom med uppgifter om alla ryktesspridningar - tal om att man massakrerade araber i Jerusalem, t.ex. - och direkt uppvigling. Massakern föregicks ju av öppna hot och det var en planerad händelse som hände under britternas vakt.

  Du valde att bortförklara med det vanligaste av bortförklaringar: att försåtligt klandra offren eller offrens sida, även om du inte ser det som så. Jag såg inte att du gjorde annat än gav en enkel förklaring, alltså en bortförklaring. Man ser liknande t.ex. hos dem som håller svenska judar ansvariga för det som händer i Mellanöstern.

  Vi får agree to disagree.

  A-K Roth

  SvaraRadera
 25. GOD JUL, Egon, till dig och familjen!
  Hoppas att ni har lite extra snö i Norrland :o)

  mvh / Ida

  SvaraRadera
 26. F.ö. Egon, har du sett artikeln om Betlehem som skrev Anna W:

  http://annawester.wordpress.com/2008/12/22/betlehem-ar-omringat-av-en-mur/

  mvh / Ida

  SvaraRadera
 27. God jul Egon, hoppas att du får en fin helg.

  varma hälsningar
  /Anna

  SvaraRadera
 28. Bra Blogg. Viktigt att sanningen kommer fram. Sanningen är att endast liten del av palestina köpts av sionistiska intressen.

  Sanningen är också att över 700,000 palestinier fördrevs från sina hem 1948 i ett kolonialiseringsförsök. Det finns inga rationella ursäkter för etablerandet av Israel. Landet är en articifiel fristad för ekonomiska flycktingar från Östeuropa och Etiopien. Ingen som lyckats etablera sig i Europa eller USA flyttar frivilligt till en ockuperad krigszon!

  SvaraRadera