18 januari 2009

KD och Israel


Christoffer Sjöholm, regionchef för Diakonia i Mellanöstern skriver i en debattartikel i tidningen Dagen
”Nu begås övergrepp av alla parter”
Citat: En gång i tiden arbetade jag med utrikesfrågor för Kristdemokraterna. Jag minns ofta med glädje och tacksamhet hur tillfredsställande det var att arbeta med biståndsfrågor, mänskliga rättigheter och säkerhetspolitik inom just KD. Vi arbetade fram partidokument som satte folkrätten och mänskliga rättigheter i centrum. Jag imponerades av engagemanget kring det okränkbara människovärdet för alla.
Var finns denna röst nu? Jag hoppas verkligen att KD:s utrikespolitik inte har mist sin kärna av att alltid stå upp för de mänskliga rättigheterna och människovärdet.
Av någon anledning har många svenska Kristdemokrater svårt att kritisera just Israels brott mot internationell rätt. Varför kan man inte lyssna på och stå bakom de modiga israeliska freds- och människorättsorganisationer som kämpar för en moralisk och människovärdig israelisk politik? Borde inte KD stå bakom just dessa organisationer som talar för fred, rättvisa, mänskliga rättigheter och försoning?
Slut citat

Svaret är att många ledande kristdemokrater är bekänner sig till den kristna sionismen?
Ett exempel på den inställningen är riksdagsledamoten Annelie Enochson KD och hennes debattinlägg Hamas använder barn som sköldar

Även Alf Svensson, KD har skriver Viktigt att världen reagerar tidigare

Min reaktion: Men varför reagerar aldrig han tidigare på den Israeliska statens politik i de ockuperade områdena.Läs om den verklighet jag mötte på Västbanken under min resa där i oktober

Även Lennart Sacrédeus ingår i denna grupp som alltid stöder Israel citat:– Det är svårt att helt kunna befria sig från tanken att svenska socialister öppet flirtar med krafter i vårt eget land som är antisemitiska och Israel-hatiska, inte minst bland invandrare med rötter i arabvärlden och Mellanöstern. Ett sådant infekterat klimat i Sverige vore farligt ifall det skapades. Exemplet Frankrike förskräcker, säger Lennart Sacrédeus slut citat Israel-hat bakom massivt s-agerande?

Annelie Enochson fick Jerusalempris Citat: Festen över 60-åringen Israel avslutades med en bankett i på Storan i Göteborg i söndags. Annelie Enochson(kd) mottog Zionistiska Federationens Jerusalempris 2008 och utbildningsminister Jan Björklund höll ett brinnande tal tillsammans med bland annat Israels ambassadör Eviatar Manor.– Vi firar den nationen som är mest värd att fira, konstaterade även inbjudne Alf Svensson. Slut citat:

Christoffer Sjöholm avslutar sin artikel Citat: Alla i Sverige som vill vara vänner till Israel har nu en unik chans att stå upp för människovärdet tillsammans med de israeler som protesterar mot kriget i Gaza och som ser andra vägar mot fred än våld och militära lösningar. Kristdemokraterna kan vara just en sådan röst för fred, mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt. En röst som söker vägar att förstå våldet och angriper det på rätt sätt. Slut citat.
Jag undrar hur länge vi skall få vänta på att dessa kristdemokrater kommer att inse detta självklara, som socialdemokraterna insåg redan på 70-talet

Foto: Från Rawia Morras blogg

Läs även andra bloggares åsikter om
2 kommentarer:

 1. Tragiskt när man ser ett sådant foto! Ett oskyldigt barn. Vad skulle ha blivit av detta barn annars? En Hamaskämpe, en som velat vara tillsammans med judiska jämnåriga och visa att det går att vara vänner trots olikheter.... Svaret på denna fråga lär vi aldrig få.

  Men en fråga till dig som skriver din blogg.... Jag tror att du skulle bli mer trovärdig om du skulle peka på ondskan som finns på bägge sidor. Nu lär du nog räknas som en som bara blundar för våldet som Hamas utför medan du enbart poängterar våldet från Israel.

  Att kunna se helheten är riktigt svår och jag tror inte att det är nödvändigt att hylla någon av sidorna.

  Du som citerar en bibelvers borde kanske fråga dig... om Jesus skulle komma just idag? Skulle han ställa sig på den enes eller den andres sida? Jag tror inte det!

  Du kunde bli mcket mer trovärdig genom din blogg att heller inte ställa dig på enbart Hamas sida. Att få tag på fakta från bägge håll, fördöma ondskan var det än kommer ifrån, att visa medlidande vem det än gäller (även Hamas! är något som skulle göra verklig skillnad. Det är svårt och du skulle kanske inte bli så där populär bland dem som nu jublar över dina insikter men den som väljer att bli populär brukar inte befinna sig bland Jesu lärjungar...
  Valet är ditt!

  SvaraRadera
 2. Du anonyme: Jag står inte på Hamas sida jag står på människornas.
  Jag tror inte Jesus skulle ställa sig neutral när människor far illa

  SvaraRadera