21 januari 2009

Nyorientering hos Dagen?


Thomas Österberg ,Opinonsredaktör Dagen som varit på resa i det heliga landet och ( har även besöktBildas studiecenter i Jerusalem . )

Han skriver citat: Även i svensk kristenhet frodas starka känslor kring Israel, det heliga landet, och det område som så mycket av Bibelns berättelser utspelar sig i. Fascinationen över judarna som Guds utvalda folk, och staten Israels födelse 1948 som ett tidens tecken, kan på ena ytterkanten legitimera en acceptans för nästan vilken våldsanvändning som helst för att judarna ska kunna leva i säkerhet och få de bibliska områdena. Från den här gruppen skulle en och annan säkerligen må bra av att få möta utsatta palestinska familjer på Västbanken eller i Jerusalem och se hur komplicerad verkligheten är. slut citat. Barnens böner om försoning väcker hopp i krigets fasor

Jag håller med honom att den här gruppen av sk. ”Israelvänner” skulle må bra få möta utsatta palestinska familjer på Västbanken eller i Jerusalem och se hur komplicerad verkligheten är.
Men Thomas Österberg gör det då! Ni som tidning kan förmedla det mötet också!

Jag har otaliga gånger tjatat på Dagen-redaktionen om ni inte kan skriva själva, -låt de utsända i SKR:s i Följeslagarnaprogramet skriva i Dagen! De skriver regelbundet om sin vardag på Västbanken och sina möten med människorna som lever där. Även ni har ett ansvar. En tidnings uppgift är väl att läsarna skall få bli informerade och få en ökad insikt, men jag tycker Dagen sviker sina läsare att få en allsidig insikt i den komplicerade situationen i det heliga landet
Sist en artikel från SKR-följeslagarprogram publicerades i tidningen Dagen var 2006-01-24, men redaktionen tiger, är ni rädda för negativa läsarreaktionen från dessa sk. ”Israelvänner”?

Citat: Å andra sidan finns det i svensk kristenhet på den andra ytterkanten de som får något mörkt i blicken så fort Israel av i dag kommer på tal. Medkänslan med kristna och muslimska palestinier har mer eller mindre övergått i stöd till en politisk kamp mot israeliska staten. Slut citat.

Du Tomas Österberg ge oss exempel på denna mörka blick. Du tycker väl inte att anklagelserna mot Diakonia? är rättvisa? Kom med bättre exempel.

I mitt fall har den inte övergått till en kamp mot den israeliska staten. Men jag vill verkligen ”välsigna Israel” genom att stödja de israeler som verkar för en rättvis fred och försoning. Där visar även den svenska socialdemokratin ett gott exempel på en ett långvarigt och sant engagemang

Däremot känner jag en helig ilska över likgiltigheten för palestinska kristna som finns inom svensk frikyrka och deras stöd till den Israeliska ockupationen och den trångsynta och fördomsfulla förhållningssätt som ryms inom det man brukar kalla den kristna sionismen.

Du Thomas Österberg ! du liksom jag har nyss gjort en resa på Västbanken, du berättade om ditt besök och möte med kristna i Betlehem, men vad mer såg du? Berätta, jag har berättat om mina möten. här är en av mina möten och fler finns i min blogg.

Ett tips: Välkommen på ett föredrag och bildvisning om den segregerade staden Hebron där israeliska bosättare lever mitt ibland den palestinska befolkningen. Hur hänger kriget på Gaza samman med situationen på Västbanken? Vad får den israeliska bosättningspolitiken för konsekvenser för palestinierna och hoppet om en fredlig lösning på konflikten?

Musikern och konstnärenDror Feiler
har vuxit upp med kampen för fred mellan sitt hemland Israel och Palestina. Flera gånger har han anordnat demonstrationer och hållit tal om konflikten. Själv minns han ett Israel där det fanns frön och element som ingav hopp. Men allt har försvunnit, säger Dror Feiler. Negar Josephi följde honom på demonstration mot det pågående kriget i Gaza som hölls i Stockholm 10/1Lyssa är här

Foto: Egon Berglund den kristna byn Taybeh på Västbanken

Läs även andra bloggares åsikter om


9 kommentarer:

 1. Det verkar sannerligen som de flesta läsare har övergivit din blogg, Egon. Tidigare hade du oftast över 50 kommentarer per inlägg, även med kommentarmoderering. Idag har du svårt att skrapa ihop 2.

  Det beror förstås på att man i längden förlorar läsare på att fara med osanning, och att visa förakt för sina läsare.

  Du vägrade att rätta uppenbara och blängande sakfel i dina texter, trots att dina fel bevisades och att din naivitet och ensidighet - ja irrationella besatthet - ständigt kunde punkteras.

  I längden ser människor att din retorik är tom och baserad på halvlögner och fantasier som du vill ska vara sanning. På gräslig ensidighet, och en kall likgiltighet för israeler och judar. Ett överseende med arabiskt hat, antisemitism och antidemokratiska metoder.

  Till slut förstår folk att det inte finns någon som helst anledning att spilla tid på dig och ditt tomma snack.

  Så kan det gå.

  SvaraRadera
 2. Ja, visst är det skönt att de bisarra sionisterna håller sig borta? Och att vi i lugn och ro kan läsa Egons texter utan att slippa deras pladder.

  Förrutom din egen kommentar då, som mest svamlar runt lite utan något konkret att säga.

  SvaraRadera
 3. Jag håller med dej Hampus E det är skönt att slippa dem.

  Ulf B skrev i sim kommentarsblogg tidigre en gång om dessa kommentatorer:
  "Med XX går det dessvärre inte att föra någon dialog eftersom varje enskilt svar - oavsett svarets innehåll -konsekvent följs av nya frågor eller kommentarer. En sådan lek har jag varken tid eller lust att delta i."

  SvaraRadera
 4. XX stod för Tikotzinsky. Vad Bjereld menade var att han inte kunde rikta en MONOLOG mot mig. En DIALOG innebär, per definition, att två deltagare uttalar sig växelvis.

  Hur som helst, så har Nicklas helt rätt. Bröders blogg är inte intressant längre, främs av den anledningen att han censurerar kommentarerna. Vad gäller posternas innehåll, så har jag för länge sedan avskrivit dem. De håller ungefär samma sanningshalt som Pallywoods vildaste fantasier.

  GT

  SvaraRadera
 5. Nej, vi har inte overgivit bloggen. Men det ar ratt roligt att manniskor pratar om hur ointressant bloggen ar, samtidigt som de skriver laanga komentarer till den. Det ar ju hur kul som helst!
  Som vanligt lasvart, Egon.
  Eleni S

  SvaraRadera
 6. Hej Egon,
  Jag har en fråga till dig, som jag postat i Dagens ledarblogg, under Thuresons inlägg "Bekvämt är inte alltid rätt".

  Kul om du ville svara.

  Du säger att manifestationen som hållits i Luleå, de senaste åtta åren, ofta utnyttjats av kristna sionister.

  Jag hävdar att denna manifestation alltid hållits i en värdig och återhållen stämning. Det har varit en manifestation för förintelsens offer, inget annat.

  Jag vill att du ger exempel, ja, jag vill ha dina belägg för att denna manifestation utnyttjats av kristna sionister.

  Uttalanden eller bilder på olämpliga plakat duger som bevis.

  Andra belägg för att fackeltåget i Luleå utnyttjats av kristna sionister är också godkända.

  Jag tror dock du kommer få svårt att belägga din åsikt, då tidningarna beskrivit det som en värdig manifestation.

  Vänligen

  silo

  SvaraRadera
 7. Förlåt mig Silo för en felskrivning. Mitt citat” Men samtidigt måste vi inse att just denna manifestation brukar dra till sig många kristna sionister och andra grupper som utnyttjar detta folkmord till att utmåla judarna till de eviga offren.”

  Jag skrev fel så här skulle det ha stått: Men samtidigt måste vi inse att just denna typ av manifestationer brukar dra till sig många kristna sionister och andra grupper som utnyttjar detta folkmord till att utmåla judarna till de eviga offren.”
  Jag har aldrig varit på förintelsens dag den i Luleå och kan därför inte uttala med om den, förlåt ännu en gång.

  Däremot har jag varit på manifestationen av minnet av folkmordet på sex miljoner judar för ett par år sen som ”Shalom över Israel” arrg. Piteå. Jag vet att just den organisationen försöker utmåla judarna till de eviga offren och förneka de palestinska lidandet som nu sker.

  SvaraRadera
 8. Till silo det kan hända att en av dina kommentarer fallit bort vid granskning, skicka den igen.

  SvaraRadera
 9. Läsvärt, Eleni? :) Sedan när är lägner, halvsanningar och folkfientlighet något av vikt att läsa? Mycket bättre att Egon slipper få sin nyttiga (enligt jaget) gärning kritiserad och man själv slipper må illa. Du kanske inte ser tankar liknande - fritt ur minnet - "judar/sionister ser sig som eviga offer" som speciellt besvärande men det passar bra in med alla andra antaganden. Kärleksbudskap? Vem är det f.ö. som tror på Egon när han skriver att Piteås israelstödjare "förnekar gazabornas lidande som nu sker"? Ska man anklaga folk i Piteå för att inte tro på det faktiska lidandet - jag tror på det men bor inte i Piteå :) - får man sannerligen komma med direkt citat. Annars är det förtal eller simpelt skvaller. Det kan vara så att de så anklagade inte håller med Egon om vilka som har skapat och bidragit till att skapa detta lidande. Många är skyldiga, inte enbart Israel.Du ser hur bloggar kan användas. Läsvärt?

  Man behöver inte söka länge på nätet för att hitta overta tecken på antisemitism i den ena manifestationen efter den andra, dem som Egon saluför utan kritik, i Umeå, Luleå, Malmö...Detta skriver vad jag vet i mitt korta ögnande Egon inte något enda ord om. I Umeå kom en talare och skränade - såg ett klipp - om "Israels advokater", lånat enligt skränaren och uppviglaren själv av Muhamed Omar, nybakad islamist, hamasstödjare och därmed antisemit (stadgarna). Det är shades of "judelobbyn". Man vill bara som min pappa sa, spy, tjöjjes och kast'opp! Om Egon har skrivit på din petition borde han ju rätta sig efter den och ta bort det där om "eviga offer", eller? Om inte, be honom skriva på!

  Jag brukade gå in hit via länk från Bjerelds blogg men sedan den senaste vinklade halvsanningen blev en för mycket har jag skippat det; det har gått åtskilliga veckor. Idag gjorde jag ett undantag - ledsen Egon eftersom du vill slippa andra åsikter än dina egna. Det är alldeles för jobbigt besvara varje halvsanning eller osanning.

  Fred och försoning önskas alla berörda i denna konflikt och lite anständigt vett önskas andra som behöver det. Och Eleni, läs ingenting in i detta långa inlägg. Det är ett undantag. Hoppas du finner det roligt.

  Mvh,

  A-K Roth

  SvaraRadera