20 maj 2009

Människor eller dogmer-2

Israels premiärminister Netanyahu har varit i USA för att inleda förhandlingar om en bland annat en palestinsk stat och att få fredsprocessen att komma igång.

För de kristna sionisterna är tanken på en Palestinsk stat och att Israel måste lämnar ifrån sig Västbanken en omöjlig tanke.
Kristna sionister tolkar Israels skapelse som en uppfyllelse av en del gammaltestamentliga profetior. De brukar tolka Uppenbarelseboken så att det judiska folket måste återförenas i Israel före Kristi återkomst. Därför stöder de judars invandring till Israel, och Israels ockupation av Västbanken och Gazaremsan, vilka anses ingå i Israel (Yeretz Jisroel) sådant det geografiskt beskrivs i Bibeln

Det förtryck och förnedring som Palestinas befolkning nu upplever under Israels ockupation vill man inte höra talas om, att lidandet även drabbar Palestinas kristna befolkning avfärdar man (med att säga att det helt beror på militanta islamister.) Vittnesmål från Gaza

Jag är ingen teolog, men jag har varit söndagsskollärare i över 20 år. I de texter som jag har hämtat min undervisning möter jag den Jesus som alltid såg till människornas behov och till deras lidande. Mitt samvete säger mig att en teologi och bibeltolkning som stöder ett övergrepp på mina medmänniskor bara är fel.

citat” Det som är skrämmande är inte de eskatologiska spekulationerna utan de politiska ställningstaganden som kan bli konsekvensen. För Ekman tar sig detta uttryck i “kristen sionism”; engagemang för att uppmana och hjälpa judar utanför Israel att flytta dit och i ett ohämmat stöd för den judiska staten Israel gentemot den arabiska befolkningen i området.
Det som sägs av inbjudna talare på Nyhem är inte nödvändigtvis pingströrelsens officiella uppfattning då pingströrelsen inte är ett enat samfund. Det som sägs kan däremot uppfattas som pingströrelsens åsikter och därför tycker att det är olyckligt att dessa talare inbjuds att tala för sådana tankar.”
Slut citat se länk Ulf Ekman Hans Weichbrodt och Jack-Tommy Ardenfors

”Ve er, skriftlärda och fariseer, ni hycklare som ger tionde av mynta och dill och kummin men försummar det viktigaste i lagen: rättvisa, barmhärtighet, trohet. Det gäller att göra det ena utan att försumma det andra.” citat Jesus i Matteus evangelium kap 23:23

Dessa predikanter borde åka till Betlehem se de arbetande människorna som får stå i kö vid checkpoint Gilo under kalla morgontimmar för att hinna till sina arbeten.

Besöka Betlehem Bible College och få undervisning Alex Awad som är lärare på skolan och som även är pastor i East Jerusalem Baptist Church om hans syn på ”staten Israel i ur ett teologisk perspektiv
Betlehem Bible College

Uppdaterat Läs ävenAnna Veeder -57-statslösningen

Läs även: Fredens dödgrävare

Människorna i den kristna byn Taybeh de väntar på en rättvis fred.

Min bild av muren i Betlehem
Kan vi fira Israel?
Foto: Egon Berglund, foto från den kristna byn Taybeh på Västbanken
Läs även andra bloggares åsikter om
2 kommentarer:

 1. Hej Egon, som vanligt har du tänkvärda inlägg på din blogg.

  Man blir ju chokad över hur hårt den liberalteologiska ideen om det värdsliga Isarel´s gränser sitter hos många vilsna Kristna.
  Trots att Jesus så tydligt säger att hans rike inte är av denna världen. Men det är väl praktiskt att bara läsa de delar av Bibeln som passar de egna lärorna.

  Nu senast verkar ju alla kristna sionister ha fått skrämselhicka för att Obama inte direkt gjorde som Isarels nya regering önskade.

  Allt gott !! Joakim

  SvaraRadera
 2. Du måste få mitt helhjärtade stöd igen Egon. Vi måste bli flera som på ett sakligt sätt argumenterar emot den osunda propaganda från Ulf Ekmnan med flera. Låt oss hoppas att Obama fortsätter sin beslutsamma påtryckning mot den israeliska regeringen. Tack Egon! Din uppgift är mycket betydelsefull. Vi måste bli flera som reagerar mot villfarelse.

  SvaraRadera