22 januari 2010

Barnen i Betlehem-2

Nisse Andreasson är verksam som radioman vid närradion i Falköping. En närradio som är helt och hållet föreningsägd. Där producerar han kulturprogram, baserat på det lokala kulturlivet, emellanåt kompletterat med internationella utblickar, exempelvis intervjuer med svenska ekumeniska följeslagare utsända av Sveriges kristna råd. Han är medlem i Svenska missionskyrkan och i Kristna fredsrörelsen sedan 25 år. Liksom många andra kristna delar han bibeltolkningen att Guds kärlek gäller hela mänskligheten, utan åtskillnad på människans tillhörighet till det ena eller andra folket.

Gästkrönika - Ansvaret är vårt - Skuldens rötter finns i Europa

Den 14 januari skrev Sigvard Henriksson ett svar på en tidigare insändare i tidningen Dagen. Sigvards svar hade rubriken: ”Därför får inte barnen från Betlehem komma till havet”.

Det finns ett och annat i hans svar som måste bemötas inte minst för att han ger intryck av att vara aktiv kristen. Jesu förkunnelse handlade inte om att det ena eller andra folket skulle styra och behärska det land han föddes i. Hans möte med den samariska kvinnan vid Jakobs brunn resulterade i den kyrka som inte pekar ut en enda plats eller ett enda prästerskap som förmedlare mellan Gud och människor utan att alla folk får lov att tillbe varsomhelst ”i ande och sanning”.

När europeiska judar började kolonisera landet Palestina vid slutet av 1800-talet genom markköp skedde det helt fredligt. Den judiska nationalismen militariserades under trycket av den nazistiska förföljelsen i Europa och denna militarisering, finansierad delvis genom maktpolitiska intressen, tvingade år 1948 så många som 800 000 civila palestinier på flykt. De palestinier som stannade kvar i sin hembygd har nu blivit c:a 1,3 miljoner. Detta är en av de få tillförlitliga uppgifter man kan finna i Henrikssons inlägg. Dessa palestinier är ingalunda gäster utan ättlingar till landets invånare sedan urminnes tider.

Att de europeiska judarna behövde en fristad i Palestina är inte till följd av någon gudomlig plan som vi kristna skall bejaka. Gud älskar hela sin mänsklighet och har inga planer på att etniskt favorisera det ena folket framför det andra. Att de europeiska judarna behövde denna fristad är helt och hållet en följd av de europeiska demokratiernas oförmåga att stoppa nazismen på ett tidigt stadium och en likartad oförmåga att välkomna flyende judar som immigranter i sina länder. Dåtidens demokratiska ledare i Europa blev alltså medskyldiga till palestiniernas fördrivning.
Den israeliska staten är en apartheidstat, vars makthavare har dragit helt fel slutsatser av lärdomen att nazismens brott aldrig får återupprepas. Därför får inte barnen från Betlehem komma till havet.
Nisse Andreasson Falköping

Citat" Vi har inte utrymme att publicera ditt inlägg. Henrikssons inlägg var dessutom en kommentar till en åsikt som han inte höll med om. Vi avstår från att dra upp det resonemanget en gång till. Vänliga hälsningar Ann-Charlotte Fritzon Debattredaktör Dagen "slut citat

Läs tidigare debattartiklar i Dagen som Nisse Andreasson refererar till: "Låt barnen från Betlehem få komma till havet" av Hakon Långström, domprost emeritus Publicerad: i Dagen 2009-12-30

"Därför får inte barnen från Betlehem komma till havet" av Sigvard Henriksson Publicerad i Dagen 2010-01-14

Läs även : Kan vi fira Israel?

Läs även : Barn från flyktinglägret Aida i Betlehem på utflykt till Haifa.

"Det här är första gången jag har sett havet. Det är så stort och vackert. Jag kände att jag var tvungen att röra vid den." Många barn hoppades att de skulle "stanna där för evigt". Utflykt till Haifa

Throughout the West Bank, several new classical music schools are giving children a way to escape the walls surrounding the Palestinian territories. 01 juni, 2009Barnen i Betlehem

Läs även andra bloggares åsikter om24 kommentarer:

 1. Du far med osanning avsiktligen, Egon.

  De 750 000 palestinska araber som lämnade Israel gjorde det i samband med det arabiska invasionskriget mot Israel, och i upptakten till det kriget (de rikaste araberna lämnade strax före kriget).

  De lämnade inte pga att judar från Mellanöstern och Europa återvände till sin mark i Landet Israel som de ärvt blivit fråntagna eller köpt.

  SvaraRadera
 2. Du Mats dags att du läser på lite historia” Ilan Pappe visar att massfördrivning redan från början var en central del av israelernas strategi. Han argumenterar kraftfullt för att ett internationellt erkännande av dessa händelser är ett viktigt steg på vägen mot en lösning av hela konflikten.
  Den Palestinska flyktingkatastrofen

  SvaraRadera
 3. när ska ni akseptera sanningen. under 25 år minst har israel stuligt landområde med armens hjälp.idag är det aphartheit som dom infört vilket gynnar dom för ytterligare stöld av områden. när dom stuligt vad dom vill ha (det mesta)blir det NU KAN VI FREDSFÖRHANDLA.förintelsen varade i fem år. här är det frågan om 100 år. detta påminner mycket av hur usa behanlade urinvånarna (indianerna)men så är dom också alierade.jag har skrivit på blogg i dagensnyheter men mina åsikter åker ut efter 15 minuter hoppas på bättre tryckfrihet här koijen

  SvaraRadera
 4. Du Anonym du är välkommen med kommentarer så länge du följer komentarsreglerna, men skriv gärna vem du är, det känns trevligare för alla.

  SvaraRadera
 5. De palestinska araber som lämnade Israel 1947-1948 (de rikaste försvann ännu tidigare) var främst de som i Dec. 1947 med hjälp av "frvilliga" från Syrien och Irak gick till angrepp mot judiska samhällen samt de stora grupper som under Stormuftin av Jerusalem samarabetade med Hitlertyskland under WW II.
  De fruktade, sannolikt med rätta, hämndaktioner från Haganah.

  Ilan Pappe är ingen seriös historiker.
  Han erkänner själv att han är mer aktivist än historiker.
  Att referera till honom som ett sanningsvittne är att bedriva 0 källkritik.

  /Johan

  SvaraRadera
 6. Du Johan Påståendet att Ilan Pappé inte är historiker kan man lätt kontrollera via en sökning på google: kolla här : http://en.wikipedia.org/wiki/Ilan_Papp%C3%A9

  Ilan Pappé is a professor of history at the University of Exeter. Born in Israel, he was a senior lecturer in political science at Haifa University from 1984 to 2007.


  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=705926

  http://www.palestineremembered.com/Acre/Palestine-Remembered/Story596.html


  Benny Morris visar att judiska militärförband medvetet utrymde palestinska samhällen och jagade deras invånare i landsflykt. Skillnaden dem emellan var Ilan Pappe visar att massfördrivning redan från början var planerad.

  Ilan Pappe argumenterar kraftfullt för att ett internationellt erkännande av dessa händelser är ett viktigt steg på vägen mot en lösning av hela konflikten

  http://www.karnevalforlag.se/bocker/den-etniska-rensningen-av-palestina

  Läs även min senaste bloggpost
  där Rev. Dr Abu-Akel kristen palestinier från Galileen, berättar egna minnen från 1948

  § 2. – Du är välkommen med din kritik riktad mot skribenterna eller de som kommenterar under artikeln, men du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument . Detta är grunden i retoriken. I fallet att Din kritik saknar nämnda grunder, kommer din kommentar att betraktas som irrelevant.

  SvaraRadera
 7. ber om ursäkt trodde jag fixat namnet

  SvaraRadera
 8. Egon!
  jag påpekade att kommunisten Ilan Pappe, som vissa s.k. kristna medvetet refererar till trots hans ateism, inte är en seriös historiker.

  "Pappé has long acknowledged that he is not objective and cares little about factual accuracy. He readily admits that ideology drives his historical writings and statements"
  Från:http://www.camera.org/index.asp?x_context=8&x_nameinnews=122&x_article=994

  Benny Morris är medvetet förvanskad av er islamistanhängare.
  Så här säger Benny Morris själv:

  "I most emphatically never stated anywhere that "the dismantling of Palestinian society...and the expulsion of 700,000 Palestinians [were] a deliberate and planned operation intended to 'cleanse'...those parts of Palestine assigned to the Jews"

  Från:http://www.nybooks.com/articles/17029
  Det är faktisk ganska anmärkningsvärt att sådana som du Egon, som kallar er kristna uppvisar sådant stöd för antisemitiska araber i deras försök att tillintegöra den judiska staten.
  Ni ställer er därmed på samma sida som islqamofascister och nazister över hela världen.
  Kan den åsiksgemenskapen inte få er att funder på er position alls?

  /Johan

  SvaraRadera
 9. du Johan S innan jag publiserar fler av dina kommentarer, presentera dej själv och varför du kritiserar oss som försöker berätta Palestiniernas historia.

  SvaraRadera
 10. Jag kritiserar er som kallar er kristna men ändå solidariserar er med antidemokrater och antisemiter som önskar den judiska statens undergång.
  Ni som okritiskt bygger er argumentation på vilka falska och ensidiga källor som helst bara de är tillräckligt antijudiska(antiisraeliska.

  Jag är jurist och jobbar med antirasism.
  Jag bor i Stockholm
  Det är min uppfattning att en del av de poster som publiceras här, ibland balanserar på gränsen till hets mot folkgrupp och jag försöker därför att vederlägga en del av de osanningar som du framför.

  /Johan

  SvaraRadera
 11. Det är inte bara Ilan Pappe som berättar om den etniska rensningen av Palestina, bevisen är många från många källlor.
  Berättelsen om byn Lifta

  Elias Chacour

  Citat" Egon! jag påpekade att kommunisten Ilan Pappe, som vissa s.k. kristna medvetet refererar till trots hans ateism, inte är en seriös historiker."slut citat Typiskt sätt att att föra en debatt och demonisera en person. Jag är kristen Ilan Pappe ateist och dessutom komunist! u så hemst är han som historiker då icke trovärdig ?
  Jag har läst Benny Morris och Ilan Pappe böcker inte några spridda citat?
  Benny Morris och Ilan Pappe berättar om samma historiska skeende men de drar olika slutsatser. Ilan Pappe argumenterar kraftfullt för att ett internationellt erkännande av dessa händelser är ett viktigt steg på vägen mot en lösning av hela konflikten. Benny Morris därmot anser att den etniska rensnigen var nödvändig.
  citat" Det är faktisk ganska anmärkningsvärt att sådana som du Egon, som kallar er kristna uppvisar sådant stöd för antisemitiska araber i deras försök att tillintegöra den judiska staten." slut citat. Jag ger mitt stöd i första hand till de kristna palestinierna. citat "Naim Ateek ledare för det kristna ekumeniska befrielseteologiska centret Sabeel i Östra Jerusalem poängterade att det fortfarande finns en väg till ömsesidigt erkännande med fred och försoning där Jerusalem har sin givna plats som en stad av fred. Det är detta jag jobbar för Sabeel

  SvaraRadera
 12. Ta och läs mina länkar till vad som anses om Ilan pappe och vad Benny Morris själv säger om de uttalanden som han tillskrivs och som du referar till, Egon.
  Läs också historien om hur terrorn mot judar i mandatet Palestina inleddes qav araberna i Hebron 1929och hur Palestinaaraberna samarbetatde med Nazityskland under WW II.
  Du samarbetar med nazister och antisemiter, Egon och Guds straffdom över dig för det.
  /Johan

  SvaraRadera
 13. Citat" Du samarbetar med nazister och antisemiter, Egon och Guds straffdom över dig för det./Johan" slut citat"
  Är det så man för en seriös debatt?
  Många tillgriper denna låga retorik när argumenten tryter. Är du kristen eller vilken Gud tror du på?
  Visa på exempel på att jag citat" samarbetar med nazister och antisemiter"

  Liksom många andra kristna delar jag bibeltolkningen att Guds kärlek gäller hela mänskligheten, utan åtskillnad på människans tillhörighet till det ena eller andra folket. Jag står upp för att internationell rätt gäller alla folk.

  SvaraRadera
 14. Ditt förräderi mot Guds Egendomsfolk är bevis nog för ditt engagemang för antisemtiska muslimer, Egon.
  Själv är jag kristen och demokrat och beundrar den demokratiska ö bland Mellanösterns alla antisemitiska diktaturer som Israel har lyckats upprätta.
  Du, Egon har uppenbarligen inte förstått att det enda sätt som världens judenhet kan göra för att försäkra sig mot nya pogromer, är en judisk stat som tillflykt.

  Ditt försvar för antisemitiska krafter i Mellanöstern och ditt ensidiga demoniserande av tillflyktsorten för världens judar i fall av pogromer, är stötande och antisemitiskt.
  Tänk om du kunde ägna en tanke åt den förföljelse som kristna utsätts för i den muslimska världen.
  Men det är givetvis att begära för mycket av efterföljande till den tradition av antisemitism som din kristna kyrka fullföljer.
  Passa dig bara för att gå över den gräns för hets mot folkgrupp som du befinner dig farligt nära, Egon.
  Jag bevakar dig och är jurist.

  /Johan
  /Johan

  SvaraRadera
 15. Du Johan S
  Likgiltigheten för palestinska kristna och deras betryck, som finns hos många kristna har lett mej vidare till en allt större klarsyn inför den israeliska ockupationens destruktiva och människofientliga karaktär. Jag kommer även fortsättningsvis att fortsätta att skriva om de trångsynta och fördomsfulla förhållningssätt som ryms inom det man brukar kalla den kristna sionismen.
  Du Johan du kan inte hota mej till tystnad.

  Evangeliet bjuder oss att tala

  SvaraRadera
 16. hej igen. jag blir bestört när jag läser alla dessa egocentriska inlägg jag har ingen politik i mej,jag är inte religiös ivanlig mening.en vacker vårdag går jag ut iskogen med såg och yxa och min hund för att hitta en torrfura till ved jag sätter mej ner efter ett tag och vilar solen värmer och allt frid då kommer en man förbi och frågar vilken religion har du .ingen speciell svarar jag vadå tror du inte på nånting .solen försvan och det blev kyligt jo jag tror på mitt hjärta det talar om vad som är gott och ont det gråter för dom fattiga dom underkuvade dom torterade det gläds åt förlåtelse medlidande och hjälpsamhet. tur för dej sa mannen för jag hatar muslimer och gick sedan komm en annan man och frågade samma sak jag svarade likadant.tur för dej sa mannen för jag hatar kristna sa mannen ock gick.plötsligt kom solen fram och värmde mej igen.jag gick hem med det trognaste som finns min hund och mitt hjärta sjöng av glädje för jag vet att det är värt tusen gånger mer än alla religioner tillsammans.det är inte ofta jag skriver men iblan kokar jag över när jag se all ondska som många försvarar förlåt en gammal mans tankar koijen

  SvaraRadera
 17. Till Johan S: Innan jag pubiserar mer hot av dej vill ha ditt efternamn och adress

  SvaraRadera
 18. Johan S: Det är riktigt oseriöst att kalla någon för antisemit och medkämpe till nazister för att man kritiserar israelernas politik och militära aktioner. Antisemitism innebär att man hatar judar bara för att de är judar. Varken jag eller Egon hatar judar, inte heller kritiserar vi vad de gör i Mellanöstern pga att de är judar, utan för att sådana handlingar är fel oberoende av vem som gör det. Självklart är även nazisters, hamas och de palestinier som du skriver samarbetade med nazisters handlingar oacceptabla likaväl som israeler som bryter mot de mänskliga rättigheterna.

  Rasist är man när man behandlar folk olika pga deras etnicitet, religion, kultur eller annat, och utan att säga att du är det är jag tyvärr rädd att du är den av oss som står närmast ett sådant synsätt. Observera: jag anklagar dig inte för förtal, jag bara utgår från vad du skrivit här på bloggen. Genom att påstå att judarna fortfarande är Guds egendomsfolk ger du dem rätt, så vitt jag förstår, att utföra handlingar som är oacceptabla för andra folk att utföra. Rätta mig om jag har fel, men jag tycker mig urskilja ett sådant synsätt ur det du skriver.

  Jag personligen som är pingstvän anser att ingen kristen ska ta till vapen eller bilda en stat. Med dina mått mätt är jag då antikristen? Jag kan förvisso acceptera att judar bildar en egen stat precis som alla andra ickekristna, men det är oacceptabelt att det ska ske genom brott mot mänskliga rättigheter, förtryck av andra folk (det är ett faktum att palestinier lever urfattigt i Gaza medan israeler inte långt därifrån lever rikt i Tel Aviv) och krig. Den kristna sionismen, en inte mer än 200 år gammal lära som saknar Bibliska grunder, är en lära som jag och miljarder kristna med mig förkastar. Men om du vill förespråka den, gör det utan att förespråka brott mot de mänskliga rättigheterna, och anklaga inte alla som inte delar den läran med dig för antisemiter. Jag vill inte i likhet med vissa araber utplåna staten Israel och jag förespråkar inte diktatur, och detta gör inte Egon heller kan jag försäkra dig.

  Tycker du är ganska oberäknelig och pga alla dina hot om juridiska följder föredrar jag nog att vara anonym, om du inte misstycker.

  /xxx

  SvaraRadera
 19. Till den sk. Johan S.

  Kan inte heller låta bli att reagerar på du återigen helt tappat vett och sans i en diskussion på detta forum.

  Mycket intressant att du säger dig vara jurist när du samtidigt baserar ditt resonemang på religiös grund, och svänger dig helt förvirrat med juridiska begrepp ex. hetslagstiftningen.

  Skippa struntpratet !! Du säger du är jurist och jobbar med antirasism, du vågar trots det inte använda ditt namn... hur seriöst är det ???
  Mest intressant är du helt utan grund försöker skrämma och hota bloggredaktören.

  Du borde veta vem jag är som tidigare sakkunnig på insatser mot just rasism, antisemitism och främlingsfientlighet(Under 3 olika regeringar). Vi borde isåfall rört oss en del i samma kretsar eller hur? Vi kanske till och med träffas då och då, varför tar du inte din gallimatias personligen ? Pratar du med ex.SKMA hur de ser på att använda Antisemitismbegreppet som du gör ?

  Det enda jag kan se att du förminskar Antisemitism till ett slagträ när du inte hittar argument för dina åsikter. Det är att trampa på offren för verklig antisemitism. Knappast varken juridiskt kompetent eller ett kristet sätt att agera.

  Du verkar drivas av frustration och hat mot kristna, och inte ha en aning om vad du påstår i andra frågor.

  Om du är den du utger dig för att vara och vill fortsätta debattera:
  - Våga stå för vem du är
  - Hör av dig och förklara vad du egentligen menar, du hittar mig enkelt. (0705-156145, joakim.wohlfeil@diakonia.se)

  Till bloggredaktören:
  Jag tycker generellt att du hädanefter inte skall acceptera anonymitet/alias från nåt som andas personangrepp (även mot dig som bloggägare).
  Det är vedertagen standard som inte accepteras i bloggosfären. Diskussionsforumet blir dessutom bättre om folk håller sig till sakfrågor.

  Nu skall jag skynda mig till kyrkan och skicka er alla en förbön..!!

  SvaraRadera
 20. Tack Joakim, och du anonyme ( du skall inte vara rädd att stå med namn, Johan S hot är tomma )

  Jag har nu begärt att Johan S framträder med efternamn och adress om han skall få komma med några fler kommentarer här, ( en ytterligare kommentar från honom ligger och väntar på godkännande men uppfyller han inte mitt krav så är han utestängd här.)

  Jag kommer att följa Joakims råd, skaffa er ett googelkonto där man kan se vem ni är. Våga stå öppet för era åsikter.

  SvaraRadera
 21. hej igen såg att någon låg illa till men uteslutning är ett tråkigt val.israel förut. jag tyckte dom var ett modigt folk under sexdagarskriget och tycker fortfarande att dom var det då. nutid ett girigt folk som använder alla medel att utvidga sin dominans gå in på blogg.expressen.se/ynnor/entry.jsp?messid=416564 och sanningen klarnar.koijen

  SvaraRadera
 22. Tidigare fanns mest de palestinska vittnesmålen om nakban - fördrivningen runt 1948. Det nya med Ilan Pappes forskning var att Haganas arkiv hade blivit tillgängliga, inklusive David Ben Gurions dagbok från perioden. Där framgår med all önskvärd tydlighet att den etniska rensningen var noggrant planerad och förberedd - i full gång långt innan de underbemannade och dåligt organiserade arabiska arméerna invaderade. Det var bara jordanierna som hade någon framgång och kunde rädda undan Västbanken, bakom lär en hemlig uppgörelse ha legat.
  Att bekämpa israelisk orättfärdighet mot palestinier är bästa sättet att bekämpa antisemitism världen över.

  SvaraRadera
 23. Hans , du har så rätt tex. Lifta som jag besökte var gång en välmående by 2500 innevånare de flesta muslimer men även ett litet antal kristna. Det var redan 28 dec 1947 som dess befolkning fördrevs. Lifta

  SvaraRadera
 24. Ilan Pappe har vad jag vet inte beskyllts för att ljuga rakt av, typ komma med fabricerade citat - utan bara för att vinkla materialet.
  Fast med de citat han har att anföra, har jag svårt att förstå hur någon annorlunda vinkling skulle kunna göra saken trevligare.

  SvaraRadera