6 februari 2010

Israel hjälper Haiti

Gunilla Zomborcsevics är född i Göteborg, kom som barn med familjen till Skara, intresserad av rättvisa och logik, motståndare till krig och vapenförsäljning, utbildad till arbetsterapeut, blev katolik, gifte mig med en ungersk flykting (som blev svensk), mor till 3, mormor till 6, internationellt intresserad, broderskapare (=kristen socialdemokrat), ekumeniskt verksam, intresserad av interreligiös dialog, studiebesök i Israel/Palestina 1992.

Gästkrönika: Vem är min nästa ?

Vi blev väl alla häpna, när nyhetstelegrammen talade om att israeler hade grävt fram en haitier, som mer än en vecka hade legat begravd under bråte. Kan israeler göra sådant? Enskilda är klart, men de som sänds ut som representanter för sin stat? De hade åkt över halva jordklotet och var snabbt på plats för att hjälpa främlingar.
 
Samtidigt finns bakom de murar, som israeliska myndigheter rest, de barriärer, som de uppfört och de övergångar, som de bevakar, människor som de ser, men inte känner och som de förtrycker. De israeliska myndigheterna nekar de instängda tillgång till mat och sjukvård. Man skjuter t o m på dem, som protesterar. I Gaza-kriget för ett år sedan dödades 100 ”fiender” för varje död israel.
 
Regimen hindrar unga från att få kännedom om de människor, som fanns i landet, som deras familjer kom till. Regimen uppfostrar sina unga till soldater och till att se sina palestinska grannar som fiender. Ockupationspolitiken låter dem umgälla både vad européerna en gång gjorde mot deras anhöriga och vad arabiska regimer tidigare gjorde mot de judar som upprättade staten Israel 1948. Men nu tycks Egypten och Jordanien ha blivit Israels bundsförvanter. När det gäller att hålla Gaza-borna instängda, utan tillgång till livsuppehållande förnödenheter, har den israeliska regimen stor hjälp av Egypten.
 
När man berörde den israeliska hjälpinsatsen i radio och TV fanns väl en anstrykning av kritik. Men det är svårt att låta bli att tänka på de utsatta och isolerade Gaza-borna, sedan jag fick veta, att israeler hjälper haitier. Varje räddat liv skapar glädje, när så många liv gått förlorade på Haiti! Så tycker omvärlden och så vill också jag tänka! Men jag kan inte glömma, vad de israeliska myndigheterna gör – och inte gör - på hemmaplan. Man basunerar ut att vi svenskar är antisemiter, när det inte skrivs berömmande artiklar om fantastiska israeliska insatser på Haiti. Varje hjälp till Haitis lidande folk är oändligt värdefull. Det är ännu värre då att veta vad de israeliska myndigheterna kan, men inte vill, göra för sina närmaste grannar. Vem har då rätt att bortse från det och enbart fordra beröm?
 
Hur tänker regimen i Israel egentligen? Som amerikanerna en gång för länge sedan, när det gällde att tränga tillbaka indianerna? De som har makten i Israel nu är ju ingalunda de, som själva flydde från Förintelsen. Många bosättare har kommit från USA och en del är dessutom medborgare där - också. Det är svårt att tänka sig, att de är troende judar. Den judiska religionen har haft en helt annan klangbotten av ”att vandra rättfärdigt inför Gud”. Men de högerextrema och de som leder politiken hänvisar till en liten del av det som står i deras Bibel, Torahn. Men Torahn borde inte läsas som en jordebok, om vem som äger vad, utan läsas för att förstå Guds relationer till människan. En sorgsen och förbryllad Gunilla Z
Photo Gaza Destruction of war 31.01.2010 07:25 From The Palestine Telegraph

Bloggen "Dessa mina minsta bröder" tar gärna emot fler gästkrönikörer som skriver om Israel/Palestina där ledstjärnan är att man tror på att folkrätten gäller alla folk.

Läs även: Värden Idag

Motbilder

Carola på Haiti

VårtLand-Biskop refser Carola


Läs även andra bloggares åsikter om

Dagen

14 kommentarer:

 1. "Bloggen "Dessa mina minsta bröder" tar gärna emot fler gästkrönikörer som skriver om Israel/Palestina där ledstjärnan är att man tror på att folkrätten gäller alla folk."

  Jag är ganska övertygad om att de enda gästkrönikörer som är välkomna att skriva här är sådana som ljuger om israeliska brott mot folkrätten och tiger om förtrycket av såväl muslimer som kristna i arabvärlden inkl. Västbanken och Gaza.
  Sedan bör naturligtvis inte vare sig 8 års raketbeskjutning från Gaza mot civila israeliska mål och de tidigare självmordsbombningarna mot oskyldiga inne i Israel vilket var anledningen till att skydds barriären byggdes, nämnas

  Ola Söderström

  SvaraRadera
 2. Till Ola Söderström, tack för kommentar, jag är glad att du har är så modig att sätta ut hela ditt namn. Jag tiger inte om förtrycket av såväl muslimer som kristna i arabvärlden inkl. Västbanken och Gaza. Nu är min blogg inriktad på vad som händer i det heliga landet, men jag gjorde ett undantag och skrev även vad som nu sker i Egypten.
  Kristna i Egypten
  Utred Hamas krigsbrott

  SvaraRadera
 3. Endast rasister som broderskapare och andra "antisionister" kan ställa sig frågan om Israel är kapabel att hjälpa människor.

  Ni är helt enkelt vidriga.

  Att Haitis folk aldrig försökt massmörda israeler och aldrig skjutit raketer eller sprängt dem i luften, såsom Gazaborna gjort, är förstås irrelevant för hatarna i den "kristna" "antisionistiska" sekten.

  Allvarligt talat tror jag inte någon bryr sig om era grubblerier och avundsjuka för Israels strålande och internationellt erkända räddningsinsats.

  Om Gazaborna vill ha fred och inte försöker skjuta ihjäl de israeler som levererar mat medicin och förnödenheter till Hamas väljare, så ska de upptäcka att även de kan få hjälp i sin självförvållade situation.

  SvaraRadera
 4. Du Tomas Ek, hur tror du att man bygger fred? Genom att fortsatt kollektivt bestraffa ett helt folk. Citat" Men trots att det internationella samfundet vid en stor givarkonferens åtog sig att stå för en stor del av notan – och trots att mängder av nödvändigt material som cement, fönsterglas och stål finns redo att fraktas in i Gaza – har ingen återuppbyggnad värd namnet kunnat påbörjas. Israels blockad mot Gaza förhindrar allt, förutom grundläggande förnödenheter och vissa mediciner, från att komma den traumatiserade och utfattiga befolkningen till godo. läs mer "Relativisera inte folkrättens principer"av Henrik Fröjmark, handläggare i Svenska kyrkan

  Ni säger Palestinierna måste erkänna Israels rätt att existera det har PLO gjort. Men om Israel bryter mot folkrätten och river palestiniers hus nu i Östra Jerusalem erkänner man då Palestinas rätt att existera ?

  SvaraRadera
 5. Men PLO fortsätter att predika judehat i sin Television, skolböcker och press och Hamas erkänner inte ens en judisk stat.
  Det förfaller vara bagateller för den kristne antisionisten (snällt formulerat) som driver denna blogg.

  Ola Söderström sa

  SvaraRadera
 6. Till Ola S, du skriver citat "Men PLO fortsätter att predika judehat i sin Television, skolböcker och press och Hamas erkänner inte ens en judisk stat." slut citat.

  § 2. – Du är välkommen med din kritik riktad mot skribenterna eller de som kommenterar under artikeln, men du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument . Detta är grunden i retoriken. I fallet att Din kritik saknar nämnda grunder, kommer din kommentar att betraktas som irrelevant.

  Jag försvarar inte om PLO fortsätter att predika judehat i sin Television, skolböcker och press , men kom med bevis att de gör det.

  Jag försvarar inte Hamas men citat "Hamas erkänner inte ens en judisk stat."slut citat
  Men du vet kanske bättre än Carl Bildt. Citat" Vad känner Bildt spontant? –Det blir inte så spontant eftersom jag har varit här många gånger tidigare. Han talar varken med de israeliska bosättarna eller med Hamas. De finns inte heller många officiella Hamas­företrädare kvar att möta. Alla folk­valda Hamaspolitiker på Västbanken, utom tre eller fyra, sitter i israeliskt fängelse. Bildt konstaterar dock att ­Hamas är på god väg att acceptera en tvåstatslösning.–Det är ingen tvekan om det. Ser man på vad Khaled Mashaal (Hamas ledare i exil) har sagt så har han accepterat en tvåstatslösning. Men han ­tycker inte att det är dags att ompröva EU:s förbud att tala med Hamas.läs mer här:SvD

  SvaraRadera
 7. Blogginnehavaren med ett specialintresse för Mellanöstern låtsas som om han är okunnig om judehatet bland araberna.
  Mycket charmerande.
  Här kommer ett av många tusen uttryck för judehat.
  http://vimeo.com/9151973

  Inte ens Fatah erkänner existensen av en judisk stat så man undrar varför bloggägaren negligerar detta.
  Eller rättare sagt man undrar inte eftersom den kristna antisionism som bloggen bekänner sig, fördömer en judisk stat.
  http://samsonblinded.org/news/wonderful-news-fatah-rejects-jewish-state-1348
  och därmed förvägrar judarnas deras rätt till självbestämmande vilket defintionsmäsigt är antisemitism.
  Men dessa fakta rubbar givetvis inte den massiva proarabismen på
  denna blogg.

  Ola Söderström

  SvaraRadera
 8. Vad är orsaken till mur och barriär? Vad är orsaken till gränskontroller? Vad är orsaken till blockaden av Gaza?

  Jo våld, och ond bråd död!

  De palestinska extremisterna skulle gladeligen skicka in mängder av unga bomb-laddade "martyrer" för att förgöra så många civila som möjligt i Israel! Om inte det fanns en skydd-barriär och gränskontroller!

  Varför vill inte Egypten hjälpa de stackars palestinierna? Varför är även den gränsen stängd?

  För de vill inte heller ha extremisterna Hamas och co i sitt land!

  Förresten så skjuter ju Hamas raketer mot hjälpsändningar från Israel! Varför?

  Jo för att de har en egen lukrativ import av varor via tunnlar från Egypten! De vill inte ha konkurens av gratis-varor från Israel!

  Dessutom så ser det bättre ut för Hamas om det inte kommer så mycket hjälp utifrån, då kan man skylla allt elände på Israel!

  Och en del hänger på och skyller ALLT på Israel, ingen analys av varför!

  Förmodligen blir detta inlägg censurerat ganska snabbt.

  Mimmi

  SvaraRadera
 9. Till Ola Söderström: Nej jag visste inte om att hatvideor visades i den Palestinska Televisionen.( att hatvideor fanns visste jag men att de visades i den Palestinska TV kanalen kände jag inte till). Det är tragiskt med denna polarisering. Gaza-kriget 2009 och de många dödade och skadade civila spär bara på detta hat, krig är ingen lösning Ola. Läs om en kristen kvinnas syn på sitt liv i Gaza:Vittnesmål från Gaza

  Du skriver citat" Inte ens Fatah erkänner existensen av en judisk stat så man undrar varför bloggägaren negligerar detta."slut citat.
  citat" 1993 Sedan Rabins regering i hemlighet och med norsk hjälp förhandlat med PLO undertecknas i Washington det så kallade Osloavtalet. Avtalet, som siktar mot en tvåstatslösning, drar upp ramarna för begränsat palestinskt självstyre under en övergångstid. PLO bekräftar formellt Israels rätt att existera inom säkra gränser, och Israel erkänner för första gången PLO som det palestinska folkets representant. " slut citat ur Säkerhetspolitik
  Citat" Bildt konstaterar dock att ­Hamas är på god väg att acceptera en tvåstatslösning.–Det är ingen tvekan om det. Ser man på vad Khaled Mashaal (Hamas ledare i exil) har sagt så har han accepterat en tvåstatslösning."
  Ola Söderström vem är du?

  SvaraRadera
 10. Till Mimmi: först tycker jag att du är feg som inte kan skriva ut ditt efternam utan döljer din identitet, jag gör ett undantag denna gång.
  Du skriver citat" De palestinska extremisterna skulle gladeligen skicka in mängder av unga bomb-laddade "martyrer" för att förgöra så många civila som möjligt i Israel! Om inte det fanns en skydd-barriär och gränskontroller!" slut citat. Jag tror att om palestinierna ville det så skulle de kunna komma in med bomber, men de har slutat med detta. Jag har slälv sett hur ineffektiv gränskontrollen är från Västbanken. Muren i Betlehem men hur samtidigt den förnedrar människorna. Hade hon ett Vapen i Höften
  citat"Varför vill inte Egypten hjälpa de stackars palestinierna? Varför är även den gränsen stängd? slut citat" Du kan läsa här om situationen i Gaza länkar till om Anna Ardins besök där och en interjuv med Joakim Wohlfeil, Diakonia SR-P1-morgon Diakonia om Gaza.
  Människor i Gaza

  Nödvändigt material som cement, fönsterglas och skrivpapper får inte föras in från Israel till Gaza, varför? kan man bygga raketer av dessa material, eller är det en kollektiv bestaffning? Enligt Joakim Wohlfeil i SR-intervjuven så tjänar Hamas pengar på smugglingen.
  Till Mimmi eftersom Israel är den starke parten i denna konflikt så hänger mycket på Israel. Mimmi vem är du?

  SvaraRadera
 11. ”Ola Söderstström” ”Thomas Ek”

  Ni sprider rent trams och desinformation!

  Vem som ”erkänner” vad, är totalt irrelevant för själva sakfrågan.
  När inte ens vissa ortodoxa judar boende i Israel erkänner Israel som ”judisk” stat - varför ska då folk som inte ens bor där behöva göra det?


  Det känns inte så lite märkligt att man i flera decennier ska behöva ”utbilda” vissa Israel-aktivister, rörande de faktiska förhållandena.

  PLO där även Fatah ingår, har erkänt staten Israel, det skedde, senaste gången, under Palestinian National Councils möte i Gaza 1998.

  Dåvarande PM Netanyahu kommenterade beslutet så här:
  “Prime Minister Netanyahu expressed his satisfaction at the result of the PNC vote today, achieved as a result of the firm stance taken by the Government of Israel on the issue of the vote to revoke those clauses in the Palestinian Charter calling for the destruction of the State of Israel.”
  Mötet gästades även av dåvarande President, Bill Clinton, som även validerar PNC:s beslut.

  F ö kan även noteras att staten Israel idag styrs av partiet Likud – som fortfarande inte accepterar en palestinsk stat…
  Gränslös dubbelmoral…

  SvaraRadera
 12. Du anonyme: Om du skall kritisera sign. Guardian våga skriva vem du är
  § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.

  SvaraRadera
 13. Och vem är Guardian

  SvaraRadera