13 mars 2011

Vad finns kvar åt Palestinierna-3

Citat ” Israel godkänner 500 nya bostäder i bosättningar på Västbanken som svar på Itamar attacken. Ministerkommitté i bebyggelse med deltagande av Netanyahu och Barak godkände ytterligare bosättningar som svar på den ödesdigra stickande på Västbanken uppgörelse i vilken familj på fem dräptes.” ur Haaretz

Byggande av bosättningar fortsätter, det skapar ”Facts on the ground ” Finns det någon som anser att Israel nu är en seriös förhandlingspartner? Vad finns kvar åt palestinierna?

This Interview with Dr. Mustafa Barghouti was held on the 27th of January 2011 in Ramallah for Schmok . Dr. Barghouti is a member of the Palestinian Legislative Council for the Independent Palestine list and president of the Palestinian Medical Relief SocietyInterview with Dr. Mustafa Barghouti-Part 2


Dr Mustafa Barghouti är generalsekreterare för den palestinska nationella initiativet.
Mer om honom i Wikipedia- Mustafa Barghouti

Läs tidigare var jag skrivit om Dr Mustafa Barghouti:Vad finns kvar åt Palestinierna-2

Palestinian Medical Relief Society (PMRS) is a grassroots; community- based Palestinian health organization. PMRS was founded in 1979 by a group of Palestinian doctors and health professionals seeking to supplement the decayed and inadequate health infrastructure caused by years of Israeli military occupation. Palestinian Medical Relief Society

Läs även andra bloggares åsikter om  
Dagen  DN  SvD
GP
Vårt Land

16 kommentarer:

 1. Att reglera judars byggande och boende i Mellanöstern - Västbanken inkluderad - är inget annat än ren och skär rasism i mina ögon: http://fredsprocessen.wordpress.com/2011/03/13/rasismen-mot-det-judiska-folket/

  SvaraRadera
 2. På förkommen anledning § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.

  SvaraRadera
 3. Tom din "hemsnickrade folkrätt" gäller inte här citat
  " Ockupationsmakten får inte deportera eller förflytta sin egen civilbefolkning till det ockuperade området (artikel 49 GK IV, se länk ovan). Det betyder att bosättningar är förbjudna. Ockupationsmakten får inte konfiskera mark inom det ockuperade området om syftet endast är att etablera bosättningar för dess egen civilbefolkning. Ockupationsmakten har också ett ansvar att bevara och försvara den demografiska och den sociala sammansättningen i det ockuperade området vilket också innebär att begränsa frivillig förflyttning. " läs mer Diakonia

  SvaraRadera
 4. På Västbanken har det bott judar sedan lång tid tillbaka i tiden. Mellan 1948 och 1967 ockuperades Västbanken av Jordanien. Alla judar som bodde där då fördrevs eller dödades. Dessutom blev det förbud för judar att bo där. Det enda som nu sker är att den mångtusenåriga judiska närvaron återställs. Således kan inte Genevekonventionen tolkas på detta sätt.

  Att judarna fördrevs och dödades 1948 borde också vara olagligt och att judar förbjöds bo där borde också vara olagligt. Således kan inte ett återställande av den mångtusenåriga judiska närvaron på Västbanken vara olaglig. Däremot var det olagligt att fördriva och döda dem och förbjuda dem att bo där mellan 1948 och 1967. Den enda tidpunkten då judar inte tillåtits bo där är mellan 1948 och 1967.

  SvaraRadera
 5. Antar att Tom i så fall anser det vara "ren och skär rasism" att vissa personer inte får flytta tillbaka till de byar i det nuvarande Israel som de fördrevs från runt 1948. Eller?

  SvaraRadera
 6. Att reglera muslimska och kristna palestiniers byggande och boende i Palestina är inget annat än ren och skär nazism i objektiv mening.

  SvaraRadera
 7. @ Bulten i Bo
  Det palestinska flyktingproblemet uppstod i ett krig där Israels grannländer attackerade och Israel var den som attackerades. En av frontfigurerna i den palestinska "nationella rörelsen" då var Haj Amin al-Husseini. Han och Hitler var goda kompisar så judarna hade all anledning att sträva efter att vinna kriget. Som ett resultat av kriget uppstod det palestinska flyktingproblemet. Det fanns inget beslut om att driva ut palestinier systematiskt, men det fanns ett beslut om att inte låta dem återvända. Man kunde inte låta dem återvända eftersom man hade fördrivit dem pga att de nyligen hade attackerat judiska samhällen.

  SvaraRadera
 8. Jordanien var väl tänkt som arabernas territorium, och där finns det jättemycket plats. De judar som bodde där var ju tvungna att lämna Sina hem för att aldrig mer återvända. Vid delningen av Palestinamandatet - och då Israel utropades som självständigt ockuperades ju Västbanken av Jordanien. Jag begriper inte hur en palestinsk nationalism plötsligt kan dyka upp vid kriget 1967 - när det är Jordanien som kontrollerar området. Som jag ser det, har palestinierna lika stor rätt att få ett eget land som samerna eller karelerna.

  SvaraRadera
 9. Det enda som nu sker är att den mångtusenåriga judiska närvaron återställs. Således kan inte Genevekonventionen tolkas på detta sätt.
  Javisst jag håller med dej visst skulle det vara bra om Israeler och Palestinier kunde få bo var de ville i hela de gamla Palestinamandatet.
  Men det kan inte Palestinierna , de blev etniskt rensade från det som nu är Israel se Den Palestinska flyktingkatastrofen

  SvaraRadera
 10. Det fanns också judiska flyktingar. Men detta kallar man inte "ett judiskt flyktingproblem" eftersom det är löst. Israel tog hand om en stor del av dessa flyktingar - utan att få ett endaste ett öre i hjälp. De palestinska flyktingarna sitter fortfarande i flyktingläger efter mer än 60 år.

  http://nwt.se/asikter/debatt/article35953.ece

  SvaraRadera
 11. Om man likt Tom vill låta arvsynden bestämma vilka som ska få bestämma vem som ska få bo i palesina så måste man i så fall tackla det faktum att det var cirka 10 ggr fler judar än palestinier som tog värvning för Nazityskland, läs om det här.

  SvaraRadera
 12. "De blev etniskt rensade från det som idag är Israel..."

  Hur kan de ha blivit det - och samtidigt finnas kvar? Ta det lite lugnt med dina uttryck. Etnisk rensning är då man rensar ett område från en etnicitet - så den inte finns kvar alls. Ett bra exempel på detta är judarna i Jordanien. Hela din blogg bygger på hur mycket du tycker synd om araberna (och de kristna) som lever under omänskliga förhållanden i Israel - vilket jag håller med om.
  Jag håller däremot inte med om din ensidiga syn på konflikten. Och så var det det där med etnisk rensning...

  SvaraRadera
 13. Tom "De blev etniskt rensade från det som idag är Israel...
  Hur kan de ha blivit det - och samtidigt finnas kvar? Ta det lite lugnt med dina uttryck. Etnisk rensning är då man rensar ett område från en etnicitet - så den inte finns kvar alls. Slut citat Tom.
  Läs Under kriget 1948 behandlades Nasaret betydlig mildare än byarna runt omkring. Den 15 juli dagen innan staden intogs, skickade Ben-Gurion ett telegram till militärbefälhavaren och beordrade försiktighet. Inga kristna kyrkor fick förstöras inga palestinier fick fördrivas allt för att inte stöta sig med kristna i Europa enl. historikern Benny Morris. Men i byarna runt omkring fördrevs befolkningen." ur Nasaret

  SvaraRadera
 14. Patrik citat "Jordanien var väl tänkt som arabernas territorium, och där finns det jättemycket plats. De judar som bodde där var ju tvungna att lämna Sina hem för att aldrig mer återvända."Slut citat
  Läs Att i dag säga att Israel "ockuperar Västbanken" är därför totalt nonsens och avsiktlig desinformation! Västbanken bör naturligtvis omgående officiellt införlivas med Israel.” slut citat ur Historieförfalskning

  SvaraRadera
 15. Tom pratar så mycket strunt att hälften vore mer än nog.

  Det palestinska flykting problemet bestod i att judiska terrorgrupper attackerade områden som sionisterna själva hade accepterat inte skulle ingå i den judiska staten, enligt delningsresolutionen 1947.
  Folk som flydde frivilligt hindrades sedan från att återvända till sina hem.
  Att ”israelvänner” fortfarande ljuger om detta 60 år senare är obegripligt.

  Jag ser inga problem med att judar bor på Västbanken – men då får man också låta palestinier bosätta sig i Israel…

  Att kalla Haj Amin al-Husseini för ”frontfigur” är fullständigt missvisande och bara ett mått på en gigantisk okunskap.

  SvaraRadera
 16. Patrik pratar också massa okunnigt trams!
  Gå hem läs på, och skriv sedan något vettigt.

  SvaraRadera