14 januari 2012

Förbud mot familjeåterförening av Palestinier i Israel12 jan 2012 Al Jazeera intervjuar Hassan Jabareen, advokat från Adalah, den juridiska centrum för arabiska minoriteten rättigheter i Israel, över den kontroversiella lagen upprätthålls av israelisk domstol över medborgarskap och hemvist.

Haaretz - Högsta domstolen stötar Israel nerför sluttningen av apartheid 

Citat” Israels högsta domstol ”High Court of Justice:s ” dom onsdag på lagligheten av lagen om medborgarskap visar en urholkning av denna institutions roll som Israels väktare av medborgerliga rättigheter. Låt oss titta på hur domarna röstade på sanningens ögonblick på lagen, som förbjuder palestinier från att leva i Israel med makar som är israeliska medborgare.

I ett 2006 dom sa 6 av 11 justitieråd lagen stred mot författningen, och i den aktuella domen, 6 av 11 justitieråd säger lagen, som gjordes mer strikt efter den första domen, var konstitutionell. Det är en nedslående resultatet, delvis eftersom det första dom gjordes inte långt efter terrorattackerna den andra intifadan, medan den styrande gjordes under en period av lugn, delvis beroende på samordning mellan Israel och den palestinska myndigheten.

Titeln som domstolen Asher Grunis gav sin åsikt - "Mänskliga rättigheter är inte ett recept för nationellt självmord" - är också en besvikelse. Ingen håller med detta, men domare Elyakim Rubinstein, som anlände till samma rättsliga slutsats, erkänner att "en liten grupp - de män och kvinnor i Israels arabiska minoritet som vill gifta sig med invånarna i regionen - får betala ett högt pris för ökad trygghet för alla israeler, inklusive sina egna. "

Domare Grunis gick tydligen inte med på denna formulering, som han uttryckte det, han är inte någon som ger den "konstitutionella rättigheter som nämns i grundlagen om mänsklig värdighet och frihet den mest expanderade och omfattande tolkning."

Domare Miriam Naor uppfattning är en besvikelse - att den konstitutionella rätt till familjeliv betyder allt, men bilda familj med en utländsk make i Israel bör inte få grundlagsskydd. Det är svårt att acceptera denna motsättning, vilket låter andra länder bära den börda som Israel är ovillig att bära och skadar israeliska medborgares rätt till familjeliv.

Den avvikande åsikt balanserar ordentligt säkerheten alla medborgares behov och den enskildes rättigheter, lagen skulle ogiltigförklaras och ersättas med säkerhetskontroller av någon kandidat för vistelse i Israel när familjeåterförening är inblandad.

Den rådande domen berör balansen mellan säkerhetskraven och individuella rättigheter, men allmänheten förstår det som en demografisk förhandsavgörande - den som skyddar den judiska majoriteten och samtidigt skada de rättigheter som arabiska medborgare. Och leder Israel nerför det lutande planet mot apartheid. ”Slut citat i översättning från  Haaretz-Supreme Court thrusts Israel down the slope of apartheid

Läs mer om ”Adalah "Justice" in Arabic is an independent human rights organization and legal center. Established in November 1996, it works to promote and defend the rights of Palestinian Arab citizens of Israel, numbering 1.2 million people or close to 20% of the population, and Palestinians living in the Occupied Palestinian Territory (OPT).” Här Adalah 

Läs även pressrelease Adalah- Israeli Supreme Court Upholds Ban on Family Unification-12 January 2012
Läs mer om advokaten  från Adalah:  Hasan Jabareen

Tidigare:Hassan och Fatima
Tusentals palestinska familjer och par befinner sig nu i en mycket svår situation där de riskerar att splittras, alternativt leva illegalt i östra Jerusalem. En av dessa familjer är Fatima och Hassan, 31 och 24 år gamla, med sina två barn 3 och 4 år gamla. Hassan och Fatima växte upp 15 minuter ifrån varandra. Lag i Israel separerar palestinska familjer Nasaret-3 

Israelisk aparthred

Läs även andra bloggares åsikter om
Dagen
Dagen-2
SvD
GP

8 kommentarer:

 1. Apartheidtänkandet i israelisk lagstiftning syns på flera sätt. Om en judisk israelisk medborgare, man eller kvinna förälskar sig i en palestinsk kvinna eller man, vill bilda familj och gifta sig måste båda resa utomlands och gifta sig där. Om den palestinska kontrahenten saknar israeliskt medborgarskap kan inte heller de gemensamma barnen få detta. Rätta mig om jag har fel!

  Nisse Andreasson

  SvaraRadera
 2. Intressant och skrämmande, till slut bröjar man verkligen undra vad Israelerna själva önskar för slags stat.
  Istället för att ta itu med eländet som de skilda lagarna på västbanken skapat så börjar man med seprata lagsystem inne i Israel proper också.
  Som sagt Israelerna säger själva att "åtskillnad/separation" är den nu bästa strategin, testa att översätta det till Afrikaans.

  Just nu fruktar hela världen att de religiösa extremisterna i Iran skall utvecka kärnvapen, borde vi inte börja vara rädda för att religiösa extremister tar över länder som redan har kärnvapen. Både Israel och Pakistan är tydligt i farozonen.

  SvaraRadera
 3. Giftermål mellan israeliska muslimska araber och muslimer i Judea/Samaria har blivit ett nytt muslimskt vapen mot det judiska Israel för att öka andelen muslimer i landet.
  Man kan ha förståelse för att Israels HD nu sätter stopp för den kampanjen.
  Som domstolen påpekar så måste inte en familjeförening mellan en Israel och en ickeisrael nödvändigtvis ske i Israel.

  B. Stensson (företagare)

  SvaraRadera
 4. Du B. Stensson lagen gäller inte bara muslimer utan även kristna

  Hur rimmar detta med ? citat” Staten Israel skall vara öppen för judisk immigration från förskingringen, skall utveckla landet till förmån för alla invånare, skall baseras på frihet, rättvisa och fred i enlighet med Israels profeters vision; skall instifta fullständigt jämnställda politiska och sociala rättigheter för alla medborgare utan hänsyn till religion, ras eller kön; skall garantera religionsfrihet, åsiktsfrihet och yttrandefrihet, rätt till utbildning och kultur; skall bevara alla religioners heliga platser; och skall vara trogen principerna i Förenta Nationernas stadgar. Staten Israel är beredd att samarbeta med Förenta Nationernas institutioner och representanter för att genomföra generalförsamlingens beslut från 29 november 1947, och skall verka för att skapa en ekonomisk union i hela Landet Israel.
  Vi vädjar till Förenta Nationerna att bistå det judiska folket med att bygga sin stat samt att införliva Staten Israel i det internationella samfundet.
  Vi vädjar, trots de våldsamma attacker vi utsatts för de senaste månaderna, till det arabiska folket i Staten Israel att bevara freden och deltaga i uppbyggnaden av landet, enligt principen fullt och likvärdigt medborgarskap och proportionell representation i alla institutioner, både tillfälliga och permanenta.” Slut citat ur Staten Israels Självständighetsförklaring 14 maj 1948.

  SvaraRadera
 5. Du B. Stensson nästa gång du kommenterar vill jag ha ditt förnam också yrkestitel ej nödvändig
  § 11 – Anonyma inlägg avvisas,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn. Antingen ett Google-konto där det framgår vem du är eller för och efternamn.

  SvaraRadera
 6. Man kan ju i sitt stilla sinne fundera på varför denne Stnsson anser att hans yrkestitel är viktig men förnamn så oviktigt.

  SvaraRadera
 7. "Företagaren" säkert släkt med "pastorn" som figurerade tidigare...

  SvaraRadera
 8. Rasism och särlagstiftning är inget nytt för Israel.
  Lagen som förhindrar att palestinier i Ö Jerusalem från att gifta sig med palestinier från Västbanken har varit i bruk sedan sommaren 2003.
  Lagen är rent rasistisk eftersom den är explicit designad för att rikta sig mot Jerusalemiter.

  Jag skulle vilja se reaktionerna om man någonstans i världen stiftade motsvarande lagar mot judars familjebildning…

  SvaraRadera