28 oktober 2008

Betlehem-del 4



En bit från vårt hotell Santa Maria satt dessa skolbarn i väntan på skolbussen på morgonen, duktiga på engelska var de. Utbildning är viktigt för palestinierna, det finns även ett katolskt universitet i Betlehem där även muslimska ungdomar går. Det är ca 400-500 elever som går ut varje år men tyvärr finns få jobb åt den i den isolerade staden, så många väljer att flytta utomlands, en tragedi för en stad att ungdomar tvingas lämna den.




Betlehem ligger nu under palestinsk självstyre, vad jag som turist kan se fungerar infrastrukturen bra. Här ett bild på gatuarbetare som rensar avloppssystemet , trafikpoliser sköter trafik avspärrningarna.



Betlehem har sen århundraden tillbaka varit ett turistmål, tillverkningen av souvenirer är en viktig inkomstkälla.



Till sist visar jag en bild på tända vaxljus i Födelsekyrkan:

Be för oss!" säger vår syrisk ortodoxa taxichaufför när han lämnar av mig vid kyrkan.Be för oss!" säger även den katolska gamla mamman som inte sett sin son på tre år då jag besöker henne. Och jag ber för dem.

Läs SKR:s följeslagare Anna Ljungs hela brev från Betlehem

Läs även andra bloggares åsikter om





27 oktober 2008

en självmordsbombare

Jag avbryter min reseberättelse från Betlehem tillfälligt med ett film tips från SVT-Agenda

”Från mellanöstern rapporteras ofta om självmordsdåd. Vår korrespondent har mött en kvinna som var mycket nära att sluta som ännu en självmordsbombare. Men hennes liv tog en helt annan vändning. Se filmen ca 36 min in i programmet” En berättelse om hur våldets spiral bröts, filmen väcker hopp om fred.

Länk till SVT:s agenda

Uppdatering kl 19.05. I reportaget av Lena Pettersson om Sheefa ser vi uppgiften att nu har Hamas upphört med självmordsbombningar. Men vad gör Israel för att föra fredsprocessen framåt ? Jag hoppas ingen tycker jag nu gräver ner mej i skyttegravar och bara ägnar mej åt polariseringen av konflikten
Men jag tycker nu har staten Israel ett ansvar att se till stoppa våldet från de israeliska bosättarna i de Palestinska områdena och detta handlar Israels långsiktiga säkerhet ( Jag kommer skriva mer om mina egna upplevelser av bosättarna senare)
Jag länkar till andra som skriver om detta problem
Mer vandalism i Hebron av Anna Veeder
En by under konstant bevakning av SKR:s Gabriella Engell-Nielsen
Israeliska bosättare av SKR:s Johannes Mosskin


Läs även andra bloggares åsikter om



25 oktober 2008

Betlehem-del 3

MUREN
Direkt i anslutning mot bostadshus i Betlehem ligger skyddsmuren här ett par bilder som jag tog, bilderna är tagna inifrån som Betlehemborna ser muren. Just här går muren verkligen i en ”kringelkrok” det beror på att direkt bakom den ligger Rakels grav

Jag som varit i Berlin under kalla kriget känner igen mej. Men fyller muren sitt syfte att förhindra vapen, sprängmedel och terrorister komma in i Israel ?

Som jag skrev tidigare så är kontrollen av de palestinska arbetarna stenhård när de skall passera checkpointen: Anna Åkerlund berättar. Johanna Bogren berättar.

Men hur är det för oss turister från Sverige?
Jag åkte genom checkpoints två gången med Israel-skyltad turistbuss med palestinsk busschaufför som hade Jerusalem ID. När vi kom till checkpointen behövde bara busschauffören sticka ut huvudet och upplysa vaktsoldaten att han hade ett gäng svenskar ombord så var det bara att åka igenom, ingen kontroll av pass eller kontroll av bagare. (Jag frågade honom senare om vi hade varit palestinier? Jo alla hade får kliva ur visa pass och bagaget genomsökts.) En av dagarna stod bussen parkerad i en stad på Västbanken i flera timmar obevakad. Det hade varit lätt att dyrka upp bagareutrymmet och lägga in gods där.

Vi träffade senare i Nils Eliasson Sveriges Generalkonsul i Jerusalem, han berättade att när han åker på tjänsteresa till Västbanken, måste han avisera sin resa 1 vecka i förväg, han sa vidare att han varje gång passerar checkpointen blir han förnedrad ( lång väntan, onödigt ingående genomsökning av bagage mm.) han uppfattade det som en politisk markering.
Ni läsare får dra era egna slutsatser. Om man jämför hur en svensk flygplatskontroll fungerar så är kontrollen lika för alla oavsett om man är blond svensk eller är mörkhyad med utländskt pass.

I Jerusalembloggen kan ni läsa: Ibland är det svårt att förstå sig på den benhårda tron på att muren/stängslet/barriären skulle skydda mot attentat inne i Israel. Försvåra kanske, men det såg inte så svårt ut när dessa män klättrade över, 15 sekunder tog det... ( Hon har bott vid muren i Jerusalem och sett detta flera gånger).

Det har hänt att palestinier från Västbanken åkt fast i Tel Aviv där det jobbat utan tillstånd, man frågar sig då hur kom de in i Israel?

Läs även prästen / SKR följeslagaren Lars-Martin Nygrens berättelse från en checkpoint inne på Västbanken Beit Iba

Ekonomin på Västbanken tar stor skada av de israeliska vägspärrarna och murarna. Investeringarna i området har i princip avstannat, skriver Världsbanken i en rapport enligt tidningen Dagen och SvD

Till sist kan jag inte låta bli att citera bibeln när jag såg alla bosättningar som brett ut sig runt Betlehem byggd på stulen mark, ett lösryckt citat men ändå tänklärt: Jer 22:13 Ve den som bygger sitt hus med orättfärdighet och murar övervåningen med orätt,som låter sin nästa arbeta utan betalning och inte ger honom lön,…
Läs även andra bloggares åsikter om








21 oktober 2008

Betlehem-del 2

Betlehem Bible College

Vi besökte Betlehem Bible College en kristen bibelskola som utbildar Palestinas kristna för gå ut i tjänst i sina kyrkor. Den är en ekumeniskt skola öppen för alla kristna i området. Vi blev guidade av Alex Awad som är lärare på skolan och en av hans kollega.
Skolan har ca 135 elever, han berättade att många elever har svårt numera att betala skolavgiften på grund det ekonomiska läget på Västbanken men man försöker att lösa det med gåvor som skolan får in. Man visade upp en fin mediastudio där man utbildar studenter i mediaproduktion.
Sen 1996 bredriver BBC ” The Shepherd Society” ett socialt arbete de kände att de måste göra något konkret för människorna i sin närhet som led nöd, på grund av den höga arbetslösheten. De delar ut matkuponger och har en liten läkarklinik.
Jag frågade de två lärarna var för sig: Är ni förföljda av muslimerna ? Båda svarade nej verkligen inte, de är ju våra palestinska bröder. Vi delar inte samma tro, men vi respekterar och kan samarbeta med varandra, speciellt vårt arbete i The Shepherd Society uppskattas av vår omgivning.
Alex Awad berättade även sin familjs historia ( har nyligen gett ut en bok om sin mor ) The Story of a Palestinian Mother and Her People


Bildkälla: Egon Berglund
Han berättade att han föddes strax innan 1948 i västra delarna av Jerusalem, hans föräldrar var kristna palestinier. Under kriget dödades hans far och hans mor flydde över till det Jordanska östra Jerusalem. Samtidigt som hans mamma nu änka tog han om sina barn, så utbildade hon sig till sjuksköterska. En gripande berättelse om en mamma som lyckades överleva och uppfostra en stor barnaskara under en svår tid.

Han berättade att han även är pastor i East Jerusalem Baptist Church , den församlingen har ett samarbete med en kristen Israelisk församling i Jerusalem.
Ni har inte frågat om vad jag har för inställning till staten Israel i ur ett teologisk perspektiv ? Ok , vi ställde frågan. Han sa att under gamla testamentets tid behövde Gud ett folk och ett land. Men nu sen Jesus kom så upprättade han ett nytt förbund, vi alla kristna är hans nya folk och landet är Guds rike.

Bildkälla: Egon Berglund, foto av BBC- anslagstavla
Bild nr 1 BBC-arkiv
När jag efteråt tackade honom för att vi fått besöka skolan ( jag köpte även flera skivor som BBC-choir gett ut) så sa han åt mej: "Att det kommer pastorer hit från västerländska kyrkor och säger rätt i ansiktet på mej ” Ni hör inte hemma här, detta är Israels folks land , du borde flytta till Jordanien eller Syrien ! Vilken oförskämdhet och kärlekslöshet." *

Jag tycker dessa pastorer borde studera lite mer teologi men även nutidshistoria.

Det finns många sådana pastorer i Sverige som ännu har mycket att lära ,här ett av många exempel: Stefan Swärd EFK

*Alex Awad - Palestinian Christianity in the Shadow of Christian Zionism"

Läs även andra bloggares åsikter om







16 oktober 2008

Betlehem-del 1



Betlehem är och har varit ett pilgrimsmål för kristna i århundraden, så även nu. Men tyvärr så kommer de flesta med bussar in från Jerusalem stannar till ett par timmar vid födelsekyrkan och vid herdarnas äng innan de åker vidare. Jag tycker det är synd, Betlehems innevånare är i stort behov av få ta del inkomster i form av hotell-övernattningar och måltider. Dessutom missar de att få bekanta sig med dess trevliga och gästfria innevånare, numera finns det plats i härberget !
Vår grupp bodde 2 nätter på Santa Maria hotel. Betlehem är en vacker stad den är byggd på flera kullar så vägarna är branta. Vi anlitade en lokal guide som visade oss runt in sin stad Ayman, han jobbar för Alternative Tourism Group



Ayman är kristen och medlem i en av Betlehems många kyrkor. Han berättade personer som vi känner till från bibeln som bott i staden, mohabitiskan Rut, stammoder till kung David som även han växte upp i Betlehem.
Han berättade även om de kristnas historia och ursprung. De första kristna i Palestina var judar som blev kristna under det första århundradet. Många glömmer bort att Palestina en gång var en del av det kristna Bysantinska riket
År 637 erövrades Betlehem av muslimska härar, många av dess innevånare övergick till att bli muslimer en del behöll sin kristna tro.

Men nu minskar Betlehems kristna befolkning oroväckande. Ayman gav svaret, det är inte muslimernas hot som tidningen Dagen anger Det är Israels ockupation som är orsaken, människor kan inte åka hur de vill på västbanken och in till Jerusalem utan tillstånd. Det är svårt att få arbete för de som skaffat sig en utbildning, därför lämnar många unga Betlehem, stora gruppar av kristna palestinier bor enligt Ayman nu i Chile.

Många av Betlehems innevånare jobbar i Jerusalem, de är duktiga byggjobbare ( de är dessa som bygger bosättningarna). Enligt Ayman så försökte israelerna att ersätta dem med Rumänska gästarbetare men det var svårt att ersätta dem de palestinska arbetarna är skickliga stenarbetare. Men det blir långa arbetsdagar när man skall åka in till Jerusalem för att jobba, de måste ställa sig i kö vid den stora checkpointen Gilo redan vid före 5 på morgonen för att hinna igenom kontrollen så att man hinner fram till Jerusalem till 8 på morgonen. Jag länkar till SKR:s följeslagare Anna Åkerlund berättar. Johanna Bogren berättar.
Jag sett med egna ögon dessa ” boskapsfållor” när vi åkte in till Betlehem, tyvärr så missade jag att åka ut dit tidigt en morgon för att med egna ögon se de köande människorna.

Men Ayman visade oss med undertryckt ilska hur bosättningarna breder ut sig runt Betlehem och stjäl palestiniers mark. Bilden (Foto 3 ) visar palestiniers olivträd som hamnat innan för stängslet ägarna, har inte nu sen flera år tillbaka kommit åt att skörda sin olivträd, en stor ekonomisk förlust. Bildkälla Egon Berglund
Bildkälla: Egon Berglund, Foto 1 utsikt från hotellet, bosättning längst bort
Foto 2 vår guide (han i svart skjorta)

Läs även andra bloggares åsikter om






15 oktober 2008

Min resa-1




7-14 okt. Min resa i det heliga landet del 1

Så är jag hemma i Sverige efter en kort men intensiv studieresa, jag sett och upplevt mycket under dessa intensiva dagar. Resan gjordes i studieförbundet Bildas regi.
Kommer jag att ge sann bild av verkligheten i det heliga landet? Jag skall försöka, men visst kommer min syn på vad jag såg färgas av min grundsyn:
alla människors lika värde, alla staters skyldighet att följa internationell folkrätt och min sympati för de svaga och utsatta.
Jag kom hem sent igår kväll, jobbat hela dagen så ikväll orkar jag inte skriva någonting, men det kommer senast om ett par dagar det lovar jag. Det som jag kommer minnas längst är alla möten med människorna.

Bildkälla: Barn i Taybeh på Västbanken ( dansgrupp på oktoberfesten )

Läs även andra bloggares åsikter om




8 oktober 2008

Studieresa till Israel/Palestina

Sen tisdag 7 okt. befinner jag mej på Västbanken , jag kommer att bla. besöka ett flyktingläger och Betlehem , Yad Vashem, förintelsemuséet i Jerusalem, Västmuren för att se hur sabbaten firas, Haram ash Sharif / Tempelberget och Al Aqsa samt Klippdomen samt det armeniska kvarteret i Jerusalem . Taybeh-festivalen en stad på Västbanken . Kristna församlingar i Nasareth mm.Resan arrangeras av studieförbundet Bilda.
Resans syfte är möta och samtala med människor som idag lever i Israel och på Västbanken.Kunskaper och erfarenheter som blir viktiga redskap i din förståelse av människors livssituation i landet. Ta del av händelserna i den pågående politiska konflikten och uppleva kulturen i området. Besöka platser som är viktiga ur ett kyrkohistoriskt perspektiv. Få insikt och kunskap om Bildas internationella arbete.

Kanske bloggen ”Jerusalem” skriver om resan.

Jag kommer hem från min resa 14okt, håll utkik efter inlägg 17-18 okt.

2 oktober 2008

Dagen och självcensur ?

Idag skriver tidningen Dagen citat: Massmedieforskare om kristen press: Goda nyheter behövs - utan självcensur. Lägger tidningsägarna sig i tidningens innehåll? Vilka frågor skulle kunna skapa konflikt mellan chefredaktören och ägarna? - Inget mediaföretag kan existera utan stöd av sina ägare eller sitt samfund. Fortroende måste finnas, säger medieforskaren och konsultenTaisto Lehikoinen

Denna blogg tycker att tidningen Dagen just ägnar sig åt självcensur vad gäller en god bevakning och allsidig förmedling av nyheter från Israel/Palestina.

Ni som läser Dagen på nätet kunde läsa 2008-09-28 Olmert varnar för israelisk extremism

En ond vind av extremism, hat och förakt för statens auktoritet blåser genom vissa delar av det israeliska samhället och hotar Israels demokrati, sade Olmert på söndagens regeringsmöte, uppger TT.
Olmert kallade en bosättarattack mot en palestinsk by på Västbanken förra veckan för en pogrom. Ordvalet har väckt stor uppmärksamhet. Pogrom är i första hand en benämning på våldsamma förföljelser av judar.
På söndagen hittades en 18-årig palestinier ihjälskjuten nära Nablus på norra Västbanken. Palestinier i området anklagade bosättare för att ha utfört dådet. Israelisk polis har lovat att utreda händelsen.
Slut citat

Denna artikel kom aldrig i tryck i papperstidningen, där de flesta av tidningens prenumeranter tar del av innehållet.

Att ge en allsidig rapportering av vad som händer på västbanken är svårt för tidningen Dagen.

En grupp som besitter en stor kunskap om verkligheten där är Sveriges kristna råds -följeslagarprogram de ställer gärna upp och berättar om sina upplevelser utan kostnad men sist de publicerades i tidningen Dagen var 2006-01-24.

Tycker inte Dagen-redaktionen att deras vittnesmål är trovärdiga? Eller har Dagen-redaktionen samma inställning till SKR:s följeslagarprogram som ?

När får vi läsa om i Dagen om följeslagaren Johannes Mosskins
presentation om Hebron där han tillbringat tre månader som internationell observatör ?
Man kan ha olika åsikter i Israel/Palestina-konflikten, men det är synd när man inte vill ge sina läsare en allsidig bild av händelseutvecklingen.
Läs även andra bloggares åsikter om